Конспирации около Христо Ботев

• 2 669
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Хексе , в една друга тема за поругаването на Българския Трикольор не спорихме ли пак с теб?

Аз в онази тема  не съм писала, а не съм я и чела.  Peace

# 16
Не съм фен на автора на тази тема и не съм чувала тези слухове. Но определено не намирам това за оплюване на националните ни герои и смятам, че там, където има неясноти около дадено историческо събитие, винаги съществуват редица хипотези.
Не виждам нищо лошо в разглеждането им и не са малко случаите, когато нещо утвърдено като истина без доказателства в последствие бива оборено.
В случая с Ботев - по какъв начин подобен развой на събитията би накърнил образа му?

# 17
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
В случая с Ботев - по какъв начин подобен развой на събитията би накърнил образа му?
По същия начин по който едни престъпни типове поругаха националния ни трикольор и народните ни будители. Ама нали става въпрос за мъртви герои можем да ги оплюваме както си искаме - те не могат да се защитят. ooooh!

# 18
  • София
Добре де и аз не виждам с какво се оплю Ботев в поста на автора?
emokey, моля те цитирай изречението или фразата с която се наскърби паметта му. Или аз нещо вече не вдявам или пък вие прекалено се вторачвате  Peace
Ми то за нищо вече да не говорим или пишем, щото някой от нещо си ще се засегне.
И на мен ми е интересно да прочета за тези конспирации. Интереса ми поражда ли неуважение към националните ни герои?

# 19
  • Kопенхаген
Сами по себе си подобни хипотези недоказани от компетентни хора, а именно от научните работници при Институт за исторически изследвания при Българската академия на науките са си чиста проба спекулации на някакви си любители ,,историци,, търсещи евтина популярност.

Именно такива твърдения могат да се приемат като неуважение към паметта на героите.

Те и за Левски преди време се изпусна хипотеза, че бил безнравствен от подобни псевдо родолюбци.

Каквито и да са били все пак са Човеци, които са дали живота си за Свободата на България.

abet , говори и пиши за съвременните герои, ако успееш да намериш такива.
Те мъртвите са изпълнили своята кауза и са оставили нещо след себе си.

# 20

И аз се прикланям към хипотезата че е убит от своите.

Може би приклякаш пред хипотезата? Някак по-логично в твоя случай звучи да клякаш, да се навеждаш пред тази хипотеза, отколкото да прикланяш. Каквото и да означава това.

# 21
  • Варна
Мадам, в пуснатата изсмукана от пръстите статия, не пише нищо обвиняващо Ботев в каквото и да е.
 Става въпрос за това кои са убийците му.

# 22
Винаги, когато не бъде намерен трупа на известна личност, възникват конспирации. Както от негови привърженици, така и от неговите врагове. В случая цитирам тези, на враговете на Ботев и българския народ.

Направило ми е впечатлание, че за очерняне на бунтовници, най-често се изопачават  военни действия като вътрешни междуособици. Ако някой професионален политолог чете темата, би било добре да назове наименованието на този метод (термина).

Няколко примера:
Асиметричната война в Ирак, средствата за масова информация представят като етнически раздори между шиити и сунити.

В духа на Перестройка се раздухват ужасяващи "факти" за комунистите и за Сталин, които били избили повече руснаци, от колкото са изтребили нацистите през Втората Световна Война.

В американски документални филми се демонстрират интервю с чеченски терористи, които твърдят, че руските наемници в Чечня, самите руснаци ги били убивали, за да не им платят заплатите. А попаднали в кръстосан огън, чеченски бойци били успявали да се измъкнат, но руснаците това не забелязвали и били продължавали да стрелят с часове и се избивали един друг.

Представяне на нелюбима етническа група, опозиционна партия или групировка като аморална, основана на вълчи инстинкти и алчност, която води до вътрешни раздори при подялба на плячката, е и лайтмотив в повечето гангстерски филми. В действителност, характерно за организираната престъпност е точно обратното: Семействата на членове на мафията, докато са в затвора биват финансово подпомагани от мафията, а след като бъдат освободени от затвора, гангстерите биват отново приети "на работа" в мафията.

# 23
  • София
Зачетох версията из нета. Ами доста интересни неща излизат около това убийство.
Няма какво да се дърпаме като опарени заради това, че е Христо Ботев и са ни учили, че е прострелян в челото от турците.
Може и да има и други версии, които не е лошо да се разгледат поне.
Най-малкото заради това, че е бил ударен и в сърцето, и в главата последователно, а това няма как да стане от разстояние.

# 24
plamenhk, отдавна подозирам че се бентибей сте едно и също лице.
Какво значи "прикланям се към хипотезата"?  Rolling Eyes
Не си виновна ти , че си се родила на пъпа на простотията.  Една група сте която много агресивно  афишира тъпотия си, като на модно ревю. Надпреварва те се коя по глупаво да се представи.   Laughing  Поне да беше прочела статията която дадох.
Ако Ботев ви четеше щеше да обърне Радецки нагоре по Дунава и да търси там политическо убежище.  Laughing

Хипотеза
(от старогръцки — предположение) е предложено обяснение на дадено явление. В науката хипотеза е твърдение, което трябва да бъде доказано или отхвърлено.
от Уикипедия

Убийството на Ботев
http://www.bulblog.com/?p=4310

# 25
  • Варна
Пламене, ти като си прочел какво съм писала, поне да го беше разбрал. Rolling Eyes

# 26

Най-малкото заради това, че е бил ударен и в сърцето, и в главата последователно, а това няма как да стане от разстояние.

Моля турските подлоги да не се включват в дискусии около български национални герои. Освен това подчертавам, че темата не е да дискутираме смъртта на Ботев (което въобще не е интересно), а кой е заинтересован от пускането на слуховете. Това са и въпросите в анкетата!

# 27
  • София

Моля турските подлоги да не се включват в дискусии около български национални герои. Освен това подчертавам, че темата не е да дискутираме смъртта на Ботев (което въобще не е интересно), а кой е заинтересован от пускането на слуховете. Това са и въпросите в анкетата!

О, защо не вземеш и ти една пушка и да се гръмнеш?!

# 28
  • Варна

А защо пък това ти е интересно? Т.е. с тази анкета ти няма да достигнеш до истината кой пуска слуха, какво ще ти докажат резултатите от нея? Thinking

# 29
  • Kопенхаген
Мадам, в пуснатата изсмукана от пръстите статия, не пише нищо обвиняващо Ботев в каквото и да е.
 Става въпрос за това кои са убийците му.

Хексе, запознах се с въпросната статия.
Имайки предвид професионалната квалификация на автора, нямаща нищо общо с такава свързана с Българската история съм склонна да приема, че това е несериозно.

Общи условия

Активация на акаунт