Орхидея - тема 9

• 95 608
  • 727
  •   2
Отговори
# 585
# 586
  • у нас
и аз тук за помощ.
 Заимах се с две фалчета, с по два прекрасни цветоноса с много пъпки и с 2-3 цвята.
Намерих им местенце и бях решила да изчакам да попреминат цветовете и тогава да ги пресадя...., но.... постепенно едната започна леко да повяхват пъпките(четох че било нормално), но и самата саксия да се заражда мухал.
 Купих си торфена смес- една в розов пакет за фалчета и въпреки че цъфтят ги пресадих. Едната беше в отлично състояние, но вътре открих дунапренени парчета, малко стурипорени топченца, мъх и кори. До колкото се запознах първите две са пагубни, та добре че ги пресадих. Втората  Confused много загнили корени, чак високо от основата. Отстраних ги, рязах с ножицата, а там където имаше възможност махах горната част и оставих същинското коренче така оголено. Понеже нямах калиевперманганат в малко вода сложих капки чаено дърво, измих коренчетата внимателно и ги поставих в новите кори. Четох че сега не трябвало да се поливат newsm78, колко време да не ги поливам и др основен въпрос- пъпките, които имаха няма да се отворят- бавно си вехнат. Да отрежа ли цветоносите поне да не хаби сили да ги храни Confused Четох че се реже на ниво второ коляно- така ли е?
Искам да отгледам здрави цветя, които да се чувстват добре и да ме зарадват със здрави и красиви листа и цветове Heart Eyes

# 587
и аз тук за помощ.
 внимателно и ги поставих в новите кори. Четох че сега не трябвало да се поливат newsm78, колко време да не ги поливам и др основен въпрос- пъпките, които имаха няма да се отворят- бавно си вехнат. Да отрежа ли цветоносите поне да не хаби сили да ги храни Confused Четох че се реже на ниво второ коляно- така ли е?
Искам да отгледам здрави цветя, които да се чувстват добре и да ме зарадват със здрави и красиви листа и цветове Heart Eyes
Здравей, на мен ми бяха обяснили момичетата преди няколко дни да не се полива няколко дни сега. След пресяването, но много не разбирам ,даже хич все още, така че изчакай да те посъветват експертите хихихи

Май я открих моята нова приятелка, --Онцидиум, вие какво мислите?

Последна редакция: ср, 20 фев 2013, 18:30 от _mammi_

# 588
Какво да я правя сега? като я пресадя, в какво, в кори ли пак ,но да ги наситня ли?

# 589
От къде я взе за 5 лв орхидеята,аз също съм от Варна?

# 590
От къде я взе за 5 лв орхидеята,аз също съм от Варна?
Рзсадника над вятърната мелница ,знаеш ли я?
От там
http://zeleno.bg/bg/firms/703-ekzotik-ood.html

Има 5-6 виида.

# 591

Има 5-6 виида. Казваяш добър ден, къде стоят прецъфтели орхидеи и готово! ТВОИ СА ! Joy

А в "НОЛИНА" ДНЕС купих ГАРДЕНИЯ по 1,5лв. има и азалий, но трявба малко лекуване за АЗАЛИЯТА.гАРДЕНИЙТЕ СА ОКОЛО 15 СМ ВИСОКИ И ТОЛКОВА ШИРОКИ В СТРАХОТНО ЗДРАВЕ С МНОГО ПЪПКИ.

Последна редакция: ср, 20 фев 2013, 20:45 от _mammi_

# 592
Tommelise не ги поливай до 10 дни за да не загниват отново рязаните корени.
 _mammi_ относно твоя въпрос за кафето, и аз съм била и все още съм на 90ДД и намерих решение за кафето слагам си мед....в началото повечко и сега вече по половин лъжичка мисля че не е проблем........Честито за новите придобивки!!!

# 593
  • у нас
ок- ще ги полея за  Баба Марта, а за цветоносите newsm78

# 594
  • Gone with the wind
Палечке, остави си цветеносите - може да изкарат разклонение или да се удължат. А за корените не се притеснявай - в момента гледам как всичките ми орхидеи са се събудили - коя вади листо, на коя виждам нов корен или издънка, просто влизат в период на бурен растеж и ще си тръгнат сами, стига да не ги пресушиш.
пс - аз бих посъветвала да изчакаш 3-4-5 дни с поливането. 10 са много

# 595
Исках да кажа, че до 10 дни максимум може да почака, а може и по-рано, това е относително все пак зависи колко са навлажнени корите от пресаждането насам, а ако се пулверизира всеки ден няма да и е проблем на орхидеята та дори и след 10дни да се полее според мен.

# 596
  • у нас
ами корите не съм ги навлажнявала ooooh!, ако само пулвелизирав Confused плажността в стаята е голяма

# 597
ами корите не съм ги навлажнявала ooooh!, ако само пулвелизирав Confused плажността в стаята е голяма
Аз смятам, че ще и е добре така щом е влажен и въздуха, но преценката си е твоя в крайна сметка. Аз така процедирам с мооите след пресаждане само пулверизирам всяка вечер в продължение на седмица.

# 598
  • Варна
Да споделя и аз за моя проблем. Принцесата ми цъфна отвсякъде, но листата и омекнаха като гъби. Проверявам ги всеки ден и не се оправят.  Cry Не само на самата орхидея /долни, най -новите.../, а и на кейката, която си стои като израстък на един от клоновете вече втора година. Моля за помощ какво да я правя и защо се получи така. Дали цветовете и навредиха или и е топло, или пък е преполята/ или изсушена/, не мога да и видя корените в саксията понеже са се захванали за кашпата и не смея да ги повредя.

# 599
  • София
Извади от кашпата и гледай. И загниване, и пресушаване са възможни, а в пагубното влияние точно на такава кашпа се убедих лично. Никога не съм ги слагала в кашпи, но лятото промоцията на дендробиуми в Баумакс беше с подарък. Сложих един фаленопсис в кашпата от дендробиума и когато взе да цъфти преди месец, хвърли всички пъпки с изключение на две. След местене от едно място на друго и окапване една по една на споменатите пъпки, нещо ми "светна" и я извадих от кашпата. Съвзе се (мисля, че не се е проветрявала добре, защото беше доста зеленясала саксията) и вече цветоносът взе да нараства отново.

Нобилето ми разцъфтя отново с пълна сила. Цялата стая ухае. Варненското нобиле и то има пъпки и го чакам.  Wink Лудизията е цялата в цветчета. А сред фалчетата всеки ден има ново отворило се.  Grinning

Не знам дали си спомняте, че счупихме един цветонос преди около месец. Мъничък е, около 6-7 см и се счупи над цветоносно "възелче". Сложих го в чашка с малко вода на дъното и вече е пораснало с около 1 см.  Rolling Eyes  Интересно ми е какво ще стане.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт