Орхидея - тема 9

• 96 351
  • 727
  •   1
Отговори
# 150
INA_ar, според мен първите пъпки ще се отворят до 2 месеца. Орхите са с доста бано развитие, пък за сметка на това цъвтефът ще ти издържи дъъъъъълго  Laughing

# 151
  • Велико Търново
И аз с въпрос - моите четири орхидейки цяло лято изкараха на южен прозорец, но не бяха на пряка слънчева светлина, защото козирката на терасата им пазеше сянка. И след като взе да слиза слънцето надолу и попрецъфтяха. Но се чудя дали съвпадна прецъфтяването с пряката слънчева светлина или прецъфтяха от прегряване?  newsm78. Трите ги купих лятото и нямам представа колко време са били цъфнали, едната ми изкара точно три месеца с цъфтеж.
Сега и четирите са с нови цветоноси, едната в най-скоро време ще цъфне - та се чудя дали ще им пече на този прозорец или да им търся друго място newsm78

# 152
dannyny Според мен щом са изкарали цветоноси значи им е много добре. А и лятото са прецъфтели, а сега пак са пред цъфтеж (според мен е много бързо) значи им е чудесно мястото.

# 153
Здравейте,

Преди три  дни си купих фалче от цветната борса на пазара "Константин Величков". Имаше много видове орхидеи, на много ниски цени. Фалчето изглеждаше чудесно, с големи зелени листа, здрави корени и два разклонени цветоноса с много пъпки и цвят. Помещението в което ги съхраняват и продават не се отоплява. Щом го прибрах у дома го полях.
Днес забелязах, че по листата му има кафяви петна и са омекнали.
Дайте съвет какво да го правя.

# 154
Здравейте,

Преди три  дни си купих фалче от цветната борса на пазара "Константин Величков". Имаше много видове орхидеи, на много ниски цени. Фалчето изглеждаше чудесно, с големи зелени листа, здрави корени и два разклонени цветоноса с много пъпки и цвят. Помещението в което ги съхраняват и продават не се отоплява. Щом го прибрах у дома го полях.
Днес забелязах, че по листата му има кафяви петна и са омекнали.
Дайте съвет какво да го правя.

Много малко инфо сте дали за това как сте го гледали досега тези три дена  ( помещение, темп, поливане как точно сте го поляли, осветление и прочие). ако го споделите ще се опитаме да ви дадем съвет. Може да е измръзнала и вашето поливане да е допринесло за влошаване на състоянието. Винаги има момент на аклиматизиране- хвърляне на пъпки, пожълтяване на някои от листата. Дали може да поместите и снимки?

# 155
  • Велико Търново
dannyny Според мен щом са изкарали цветоноси значи им е много добре. А и лятото са прецъфтели, а сега пак са пред цъфтеж (според мен е много бързо) значи им е чудесно мястото.

INA_ar, благодаря  Hug - ще видя тогава как ще изкарат и зимата тук на прозорците и ако си задържат цветовете, значи тук ще им е мястото Simple Smile

# 156
Орхидеята ми май ще оживее, бори се и видях че излиза още едно коренче, вече станаха 2 малки...(и един по дълъг който е заровен но е полуизгнил...)сега съм в чу денка дали да я заровя до коренчетата или да не пипам, нали се хранят от корените??? По 100 пъти на ден я оглеждам дано да ме зарадва и да се спаси.  Praynig

# 157
Здравейте  Hug Не бях видяла тази тема до сега, но ето ме тук. Много са красиви орхидеите ви, браво за положения труд.
Преди години на майка ми подариха мисля че фалеонопсис или както беше думата  Mr. Green вече 6та година цъфти прекрасно и дори корените и излизат извън саксийката, та се чудех ако си взма коренче и го потопя във вода, дали ще се хване? Ако не е това начина, кажете как  Simple Smile

# 158
Месля, че орхидеите не могат да се размножават чрез коренче.
Рядко пускат бебета, наречени кейки, които реално са самостоятелни растения, пускат си отделни коренчета, листата им растат в самостоятелна розетка. Та те могат да се отделят.
Но не се притеснявай, щом орхидейката ти цъфти, няма по-хубаво от това   bouquet

# 159
Ахъм, аз ще я наснимам като се прибера вкъщи, за да видите, но мисля, че има това, за което ти говориш - кейка  Thinking

# 160
Могат да се размножат чрез корен, но става много рядко и много трудно. Моя позната имае орхидея, която умираше и накрая си умря. От орхидеята беше останало само едно здраво коренче, което тя решила да мушне в една друга саксия с обикновенна пръст вътре (при друго цвете). Сега си има вече една голяма и хубава орхидея. Този номер обаче при мен не стана. Няколко пъти мушках коренчета, но уви, нищо не се хвана.

# 161
Здравейте момичета Hug, Намерих един форум и си обясних за моята орхидея - тя просто изкарва кейки, но на старото растение newsm44. гледам, че тук точно това обсъждате и ако някой го интересува ето http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=79&t=10275, има много снимки , на мен ми беше полезно. Та мойто кейки още си няма корени, но аз имам цялото време на света и не бързам, за мене е важно, че просто им е добре щом ще цъфтят и изкарват кейки newsm10. Лека вечер на всички Hug

# 162
Здравейте момичета Hug, Намерих един форум и си обясних за моята орхидея - тя просто изкарва кейки, но на старото растение newsm44. гледам, че тук точно това обсъждате и ако някой го интересува ето http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=79&t=10275, има много снимки , на мен ми беше полезно. Та мойто кейки още си няма корени, но аз имам цялото време на света и не бързам, за мене е важно, че просто им е добре щом ще цъфтят и изкарват кейки newsm10. Лека вечер на всички Hug
Да точно такова нещо има и мамината орхидея - ще си отчупя значи  newsm18

# 163
Lorilicious , моят съвет е да прочетеш внимателно всичко, кейкито пише , че трябва да има поне три корена по 3 см и  три листа  . Да не направиш нещо прибързано и да се ядосваш после Peace

# 164
Орхидеята ми май ще оживее, бори се и видях че излиза още едно коренче, вече станаха 2 малки...(и един по дълъг който е заровен но е полуизгнил...)сега съм в чу денка дали да я заровя до коренчетата или да не пипам, нали се хранят от корените??? По 100 пъти на ден я оглеждам дано да ме зарадва и да се спаси.  Praynig

сузи
дишай дълбоко и нищо никъде не заравяй. дори и да е полуизгнил корена ако ще го махаш само сваляш кожицата отгоре а това дето е вътре и е като тел го оставяш. Новите корени не буташ и не заравяш. Фалчетата растат и се хранят на съвсем друг принцип от другите стайни растения. Щом пуска коренчета значи се бори , така че спокойно ще я запазиш, просто по мялко обгрижване да не я умориш от внимание и преполиване.

Общи условия

Активация на акаунт