Орхидея - тема 9

• 95 638
  • 727
  •   1
Отговори
# 555
  • Русе
Ей,че е красиво при всички!С радост да си гледате цъфналите орхидеи! Hug
Записвам се без снимка в темата,защото така и нямам нищо ново и нищо цъфнало.Кога ли ще ми се случи орхидея при мен да пусне цветонос не знам  Confused Развиват се добре,пускат листа,корени,а сега и три развиват спящи пъпки, но цвят никакъв.Имам и един изтормозен дендробиум,който мислих че е загинал,но скоро започна да пуска листенца.Решила съм да се снабдя с 1-2 нови орхидеи,та поне да оставя другите на спокойствие,а пък те дано ме зарадват!
Утре ще направя всичко възможно да стигна до Практикер и ако има с какво ще се похваля и аз.

# 556
  • varna
Отвори се първата пъпка,купих я прецъфтяла за 5 лева есента .Много се радвам Simple Smile

# 557
rp_52  красива е наистина....и аз преди два-три дни си купих една такава(преоценена) и чакам да ме зарадва с цветонос и хубав цвят  Laughing Laughing

# 558
привет от мен!
да ви попитам: Орхидеята ми от 3 месеца изкара пъпка, тръгна клонче  и то сега е около 5 см, обаче  нормално ли е толкова бавно да расте и да чакам да цъфне?
Дургата изкара ново листо и си мислих че след това и цветонос ще изникне, но.... явно няма такива намерения. Какво да ги правя за да им засиля растежа, или е нормално по това време да си почиват?

# 559
  • Бургас
Ми явно е нормално по това време,и аз имам на две орхидеи цветоноси които са като замръзнали от доста време,иначе повечето вадят нови булби.
И да се похваля с новите си придобивки Simple Smile две пафчета  и една лудизия

# 560
Денима страхотни придобивки  Hug много обичам двуцветни пафчета. А лудизията какъв цвят е? Те не са ли само с бели цветчета?
Дива Орхитата имат бавно нарастване. Моите последните им отне три месеца от излизане на цветоноса до цвят. Но в очакването е тръпката  Simple Smile

# 561
  • Бургас
да май са само бели,но листата са много ефектни а и я взех на сметка  Laughing

# 562
 снимки на орхидеята:  http://ilina0zlateva.snimka.bg/flowers/orhideya-ya.731728
Здравейте мили дами, имам си Фалаенопсис (орхидеята пеперуда) / Phalaenopsis- купих си я преди около 7-8 месеца от Практикер.
Не знаех изобщо какво трявба да правя с нея, но би бе много мечтана. И така извадих я оправих и корените,отстраних болните и тя остана с едно мини коренче, но не успях тогава да и сменя почвата(така четох,че е най-добре, като се закупи нова ,да се смени почвата и саксията.)И преди 2 дни и взех нова саксия ,прозрачна,бяла,че да следя корените, и кори и взех,  но като я  сложих в новия и дом и напълних по указания саксията с корите (по-едрите от долу, по-ситните от горе) така се напълни саксията ,че сега корените не виждат светлина.Изцяло са вътре в корите.
Има вече 3-4 дълги корени дебели с разклонения.

Въпроса ми е: така ли да оставя нещата или да извадя от корите и по рохкаво да ги наредя, да може да има въздух между тях и светлина съответно или ... и аз не знам.
Съжалявам ако има тема така някъде, но и да искам нямам толкова време да изчета всичките теми за орхидея ,които сте напълнили .

До скоро  wash

# 563
  • Бургас
Коричките сама ли ги събира?Като гледам не са купени.Дезинфекция направили ли?Аз също си събирам и ги преварявам в една стара тенджера която не ползвам за друго а после ги връткам и в микровълновата.
На саксията направили ли дупки,защото тези които има са много малки,имам няколко такива саксии и съм разширила наличните дупки,направих още и отстрани също.Трябва да има възможно най-много отвори за да се оттича водата след поливане.
Не пречи че не се виждат корените,само внимавай с поливките,колкото са по малко ,толкова по рядко.

# 564
Коричките сама ли ги събира?Като гледам не са купени.Дезинфекция направили ли?Аз също си събирам и ги преварявам в една стара тенджера която не ползвам за друго а после ги връткам и в микровълновата.
На саксията направили ли дупки,защото тези които има са много малки,имам няколко такива саксии и съм разширила наличните дупки,направих още и отстрани също.Трябва да има възможно най-много отвори за да се оттича водата след поливане.
Не пречи че не се виждат корените,само внимавай с поливките,колкото са по малко ,толкова по рядко.
Здравей , не съм ги събирала сама.Купени са в жълт пакет плътен на варненска фирма, но не помня името и. Но няма мъх ,само едно и също е вътре и май не е ок така .кажи ми моля те.
Има дупки от долу,утре ще видя и ще ги доразширя, а от страни как ги направи, без да се пропука саксията? Аз въпреки че са купени ги варих 40 мин в тенджера.
За всеки случай. Беше станала зле по едно време ,пожълтях и листата почнаха да капят, и аз тогава я вадих и оправих корените, и от тогава само я топя за 30 мин, в изворна вода ,после я изцеждам хубаво и така я връщам на мястото и.

# 565
  • Бургас
Ами щом си ги варила ,добре,не съм купувала такива кори ,тези които си събирам изглеждат така за това питах,а те имат разни буби и ги варя.Добре са си корите.Дупките аз си ги пробивам с поялник.Ако нямаш става малко по сложно,хващаш клещи и с тях дебел пирон,нагорещяваш на свещ много пирона и дупчиш.После разширяваш с малко ножче като въртиш в кръг,така не се пука саксията.Иначе правилно поливаш,хубаво ,че отцеждаш,но направи си още дупки,защото са малко на тези саксии моите са с размер от една стотинки почти и на гъсто.Ще снимам ако трябва.

# 566
Здравейте и днес, хубаво слънчице се показва при мен . Снощи след като се хванах и Ви изчетох до 4 ч, всичко почти от темата, и в 4 ч. промених положението на корените в саксията .сега ще кача и снимки и сякаш си мисля ,че така ще и е най-добре.Понеже има само 2 дълги корена с по3 малки разклонения. Моля ,кажете на вас как Ви с еструва.Да я оставя ли така или пак да я затрупам в корите.?

http://ilina0zlateva.snimka.bg/flowers/orhideya-pochva.731728.29716010

Това са снимките сега как я оставих.

Последна редакция: нд, 17 фев 2013, 11:10 от _mammi_

# 567
_mammi_  Не мога да видя на снимките дали си сложила някакъв дренаж отдолу. Иначе хубаво си я клекнала на корите  Simple Smile Аз слагам поне два пръста едър керамзит и после корите. Самата розетка не трябва да е заровена. Точно както си я сложила. И все пак да има поне един корен вътре в корите  Wink Нали не си ги оставила всичките отгоре?

# 568
  • Gone with the wind
На мен ми се струва добре. Обаче - нали знаеш, че сега няма как да поливаш, а трябва да опръскваш субстрата почти всеки ден. Коренчетата, като тръгнат да растат, сами ще се насочат към корите и ще се заровят  Simple Smile

# 569
Малко фук  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт