Помощ! Втора бременност след прееклампсия. Моля за съвет!

• 46 562
  • 126
  •   1
Отговори
# 30
zdraveite momi4eta,parvata mi bremennost be6e s kravno i preklamsiq znaete li kakvo trqbva da napravq za da ne se povtori?xodix na kardiolog,nqma pri4ina na nefrolog sa6to,sega mi predstoi na endokrinolog....

# 31
Мили момичета, не се страхувайте! Родих първото си дете 20 дни по - рано с предизвикано раждане поради ужасно високи левкоцити и с кръвно стигащо да 180/110. В първият ден на деветият месец на рутинна консултация като ми измериха кръвното направо ми казаха отивай да си вземеш нещата и веднага се връщай в Шейново. Ами върнах се на следващият ден и от тогава 10 дни до раждането изследвания, антибиотици, тонове, записи и така до решението спешно раждане. Да, ама щерката не искаше да излиза и след 1-ви ден хапче, 2-ри ден гел, чак на 3-ят ден се роди - слава богу жива и здрава! След 1г и 7м. отново забременях. Всичко беше ОК до към 5-ят месец. И тогава пак високо кръвно, 10 дни в Патологията в Шейново - рев, сълзи, сополи. Слава богу всичко беше наред: без сладкиши, газирано, солено, мазно и с много чайчета Маточина, валериан-глог-мента, редовно мерене на кръвното и отвреме на време Допегит без проблемно родих естествено, когато си му дойде времето моят син. Така, че всичко е възможно - не се отказвайте!

# 32
  • София
при мен прееклампсията уби първото ми бебе и се прояви и вторият път с пълна сила, но контролирахме стриктно нещата.беше много трудно.бях на много лекарства.за прееклампсия си има причина и съветвам горещо всички, които са имали, преди да правят повторни опити да си направят имунологични и генетични изследвания, защото няма гаранция, че няма да се повтори, както и че ще се повтори, но на кой му се поема този риск.

# 33
  • София
marushkag аз имам всички изследвания и по нито едно от тях не се предполага прееклампсия...

# 34
marushkagmoje li da mi pi6e6 na kakvo le4enie si bila i kakvi isledvaniq si napravila?blagodarq predvaritelno!moeto bebe sa6to umrq ot preklamsiqta

# 35
  • София
миличка, от генетиката пълния пакет тромбофилии съм пускала и оттам ми излезе само намалено усвояване на фолиевата киселина.други мутации нямам.генетични изследвания можеш да пуснеш в националната генетична лаборатория в Майчин дом.Отиди там с всички изследвания и епикризи, с които разполагаш и си направи консултация с професор Кременски(началник на генетиката).Консултацията е безплатна.Кременски има форум, в който отговаря.Пиши в гугъл форум Кременски и ще ти излезе.
Имунология/ендокринология - имам антифосфолипиден синдром, изявен с антитела антибета 2 гликопротеин I, инсулинова резистентност(преддиабетно състояние тип II)-високи нива на инсулина в кръвта, а в последствие и кръвната захар и оттам и гестационен диабет, както и тиреодит на Хашимото(МАТ извън норма и ТСХ също).Стойностите ми не са много извън нормите, но всички тези фактори в съчетание са причината за прееклампсията при мен.Като кръвното при мен не е било по високо от 130-140/90, но аз по принцип съм с ниско кръвно(95/55) и това за мен е много високо и много ме болеше главата и имах страшни отоци на краката.Абе бях се подула цялата и то много.Изследванията, които се правят не са малко(АФА, НК клетки, ТАТ, МАТ и прочие), затова ти трябва добър имунолог и ендокринолог.Аз лично горещо препоръчвам доцент Катя Тодорова(ендо) и доцент Конова(имуно).Двете работят заедно в инвитро център Плевен.Тодорова има и в София кабинет.Благодарение на тях имам детето си.Те са хората, които да те насочат какво трябва да бъде изследвано конкретно в твоя случай.Пишеш в гугъл инвитро център Плевен и ще ти излезе сайта.
Отделно и при двете бременности CRP(маркер за инфекция) ми беше завишен, но широкоспектърните антибиотици не действаха и се смяташе, че протеинът ми е завишен, заради придружаващите и персистиращи имунни заболявания.
Сега за лекарствата, които пиех, но искам да отбележа, че въпреки тях нещата пак не бяха идеални с кръвотока.Всмисъл, че пак се прояви, но като е контролирано е по-друго.Бебето си расте и така.
1. Фраксипарин(антикоагулант) - разрежда кръвта, при мен яко се сгъстяваше.Първо от 0,3 през ден, после всеки ден и накрая стигнах до 0,6 всеки ден.Започнах го при положителен тест.
2. Аспирин протект - през ден - пак противосъсирващо
3. Имуновенин - вливки за АФА(до шести месец включително, защото се предполага, че вече и да стане нещо с бебето в 7 месец е по-безопасно за евентуално раждане).40ампули месечно.Започнах ги при визуализиране на плоден сак.
4. Селен - добавка, която пречиства.
5. Лимфомиозот р-р - хомеопатичен продукт за Хашимотото ми го беше дала, нищо, че не му е това приложението, просто и там се съдържа естествен тироксин, ако не се лъжа.
6. Ел-тироксин от 50 до 75мг - за Хашимото
7.Метфогама 500 - 3х1/2(после повишихме дозата) - за инсулиновата резистентност)
8. Магнерот/Магнерич - за контракции
9.Папаверин хидрохлорид - за контракции
11. Неофолик мета -  3х1 за генетиката
12. Инофолик - х1прахче дневно за генетиката и инсулиновата резистентност
13. Омега 3 - като цяло
14. Омами - витамини
15. Утрогестан за профилактика - 3х2(едната вагинално, другата през устата ) с намаляване до 16г.с.
16. Допегит - за кръвното
17. Целестон - вече накрая 2 курса кортикостероидни инжекции за профилактика дробчетата на бебето.
Като два месеца нямах зелена светлина от лекарите за опити за зачеване, докато не вкараме някои стойности в норма и докато не се натрупат някои лекарства в организма.Терапията ми започна преди опитите - тироксин, антиоксидант(спрях го като забременях), аспирин протект(от 15 до 28 ден от цикъла всеки месец), лимфомиозот, метфогама, неофолик, омега 3, инофолик, селен.
Общо взето това е при мен.Дано съм била достатъчно обстоятелствена и полезна.Ако ти трябва нещо насреща съм.Вярвай и ще стане и нека почиват в мир нашите изгубени ангелчета  bouquet

# 36
  • София
марушке всичко което си изредила като проблеми и аз ги имам само без АФА-та. Ти си била при Тодорова,затова аз не взимах там нейните неща които предписва,както и вливанията ми бяха а Киовиг,иначе същата терапия, кортикостероди също,но друг. ЦРП то ми да отбележа,въпреки че беше високо антибиотик не съм пила, както и СУЕто то даже беше стигнало 90. Както и за кръвно не съм пила нищо. Като в допълнение на проблемите, при мен се установи че имам и частичен септум в матката-затова и бебето така и не се обърна, както и лека мутация в протромбиновия ген имам.

Отделно вече безплатни генетични не се правят в МД, освен това Кременски май не е там вече-това само за инфо.

# 37
  • София
магнит4е, защо си вливала като АФА са ти отрицателни?

# 38
  • София
Заради високи Б лимфоцити и НК клетки.

# 39
  • София
ясно, понеже не го беше написала в поста и се учудих.

# 40
  • София
ясно, понеже не го беше написала в поста и се учудих.
А нищо, то аз вече не помня кое кога какво съм писала Mr. Green междудругото съм след поредна химическа Crossing Arms чакакм си лелята тия дни.

# 41
MILI4KA BLAGODARQ TI MNOGO ZA OTGOVORA

# 42
  • София
Здравей artemida1606, и аз преживях прееклампсия. Само, че при мен се прояви след раждането. По време на бременността бях на инжекции Фраксипарин, който е удържал нещата. След като родих, спрях инжекциите и на 2 ден след спирането им вдигнах кръвно 200/100.  Имах изливи в сърцето и в дроба. Много гадна работа... За щастие имам прекрасно момченце и на него не му се отрази по никакъв начин. За което благодаря на Бога! И аз искам второ бебе, но много ме е страх да не се повтори прееклампсията. Ти как си? Ходи ли на доплер? Надявам се, че всичко е наред!  Praynig

# 43
      Здравейте момичета! Малко се позагубих прекарах няколко дена в болница за наблюдение имаше съмнение за изтичане на част от водите, което не се птвърди. Сега съм добре слава бого. За това малко поотложих доплера. Направи го Д-р Иванов от МЦ"КИРМ" гр. Плевен. Всичко за сега се развива добре, всички кръвотоци, разгледа подробно бебето и то е добре има си всички чаркове. Отношението и загрижеността на лекарите в този център са прекрасни.  bouquet Препоръчаха ми понеже сега няма изменения и проблеми с кръвотока да ходя един път месечно или още два пъти някъде до раждането, както дойде. Бебка е 450г. много се надявам да порастне голяяямо бебе и да си дочака времето да се роди. Кръвното ми е добре за сега. Отново не успях да мина при Доц. Тодорова, но ми обещаха, че следващия път ще мина. Д-р Иванов ми препоръча да започна Фраксипарин 0.4мг. през ден за профилактика. Аз малко се учудих понеже нямам никакви отклонения от генетичните и имунологични изследванич ама човека си знае работата каза, че трябва да се направи такава профилактиак защото вече съм във втората половина на бременноста и сега е опасно от поява на прееклампсия. А за моята прееклампсия така и още няма причина. Уж всички изследвани са в норма, но факта, че при това положение се случи ме кара сега да спазвам всяка препоръка за профилактична терапия. Моята наблюдваща лекарка тук пощтръкля като видя препоръката за Фраксипарин 0.4 и взе да ме плаши, че можело да ми докара отлепване на плацентата пусна ми коаголационни излследвания, които ще направя утре и каза само ако има промени. Аз си мисля, че докторите в Плевен имам по-сериозен опит с тази патология. Утре ми престигат първите инджекции и мисля да ги започвам да не рискувам. Вие как мислите за тази профилактиака? Как е протекла бременността на момичетата, които са прилагали Фраксипарин и Аспирин Протект? Имало ли е някъкви проблеми относно терапията? Аз Аспирин Протект пия от няколко месеца вече и нямам никакъв проблем.
marushkag искам да те попитам второто детенце доносено ли се роди предвид терапията, имаше ли изоставане в теглото? И аз ходя в Плевен много съм доволна. Как минава прегледа при Доц. Тодорова? Ехография на щитовидната жлеза ли прави? Какви изследвания пуска? Началото на април съм при нея за първи път ще ходя на ендокринолог.
   С всеки изминал ден притеснението ми нараства, с приближаването на 32 седмица, когато се случиха нещата все още има време до тогава само да я прехвъря ще се поуспокоя.

# 44
  • София
Миличка, второто ми детенце е недоносено, но причината не е прееклампсията.В смисъл кръвотоците не бяха перфектни и по всяка вероятност нямаше да удържа до края(затова правихме и профилактиката с кортикостероиди за разгръщане на дробчетата на бебето), но в случая се наложи секцио по спешност, поради данни за фетален асцит(свободни течности в коремчето на бебка) в следствие на чревна инкарцерация(заклещване), та затова са ни и двете операции.Роди се в 31г.с. 1400гр.Иначе на тегло си вървеше в норма, но при мен процесът се задейства(отоци и т.н.) въпреки терапията и не е ясно още колко щях да добутам дори и да го нямаше проблема с червата.В 21г.с ми регистрираха лош кръвоток отляво и дясно, а пъпната връв нормален, завишихме фраксипарина от 0,3 през ден стигнахме до 0,6 всеки ден + аспирин протект през ден(аз съм на терапия от началото на бременността, но имам отклонения в имунология, генетика и ендокринология).Казаха ми да ям всеки ден месо, за да расте бебето и да успеем да добутаме поне до 28г.с.(та понеже аз месо много не ям, но както се досещаш започнах всекидневно и незнам дали пък тази усилена консумация не е довела до проблема с червата).Доплер ми се правеше на всеки две седмици, че и по-често.Аз лично от фраксито и аспирина никога не съм имала никакви проблеми, само в носа от време на време съм имала леко кървави секрети, но имай в предвид, че при мен кръвта наистина доста се сгъстяваше.Наистина високите дози антикоагуланти могат да доведат до отлепяне на плацентата, но както сама каза ти си се доверила на лекарите от инвитро центъра и според мен те са много добри специалисти от личен опит.При Тодорова прегледа е много щателен с ехография(ако прецени), много обяснява.На мен само от вратата като ми видя корема и ме прати да изследвам инсулини.През цялото време водеше стриктно терапията, коригираше дози при нужда и така.По принцип са ти дали за профилактика фракси 0,4, защото 0,3 вече не се произвежда.Не се притеснявай тези лекари са инвестирали много усилия в теб и бебето и няма да предприемат нещо, което да застраши живота ви.В смисъл риска е премерен, защото винаги го има и с и без терапии.Дано съм ти била от полза.Стискам палци всичко да върви все така добре.Успех и пиши Hug

Общи условия

Активация на акаунт