НОРВЕГИЯ - 44 Предколедна

  • 52 728
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 4
Ехееей...,колко много сте изписали ... Hug
Здравейте ,от мен в новата тема.
Приготвям смес за домашен суджук и не мога да открия кимион.Бихте ли ми помогнали с инфо-как се казва и от къде мога си го купя?
Хубав ден и успешна седмица на всички!!!  bouquet

# 136
  • Мнения: 2 786
Добре, пак сме на кулинарна вълна.  Mr. Green

Тина, Spisskummen - има смляна форма и несмляна.



Намира се на щанда с подправките в хранителните магазини.

Някой правил ли е бисквитена торта тук? И ... с какви бисквити?  Mr. Green

# 137
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Аз редовно правя с Марие бисквитите. Зимата след коледа като пуснат пеперкакетата за по 5 крони кутия ако знаете каква торта ставааа. Взаимствана от медовика- ред бисквити, подсладена заквасена сметана, поръсват се сини сливи и орехи, пак ред бисквити и така докато се напълни. Пеперкакетата не се топят в мляко този път, напояват се и омекват от сметаната и се слагат две по две, че са много тънки  Peace

# 138
  • In my tropical dream
  • Мнения: 250
Тереса, бях правила, когато мъжа ми намираше бисквити тип Закуска, бяха и в същата форма. Купуваше ги от Coop OBS в Лилестрьом, но не винаги имаше. Обаче от липсата им излезе нещо хубаво: спомних си най-вкусната бисквитена торта, която съм яла и се свързах с една моя леля, която я прави. Взех рецептата и понеже лелята е от Трявна, кръстих и тортата така, че си нямала друго име. Ако ти звучи добре, пробвай я като алтернативен вариант. Резултатът няма нищо общо със стандартната бисквитена торта, де.

Бисквитена торта Трявна:

Пакет - пакет и половина бисквити Marie, аз ползвам тези на Firts price
250 ml прясно мляко (по рецептата на леля ми, но при мен все отива 1/2 литър)
1 чаена чаша счукани орехи
100гр. масло
4 яйца
1 чаена чаша пудра захар
1-2 ч. л. какао
1 чаена чаша обикновена захар
начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават. Прибавят се млякото и орехите. Разбърква се, докато бисквитите поемат млякото.
Жълтъците, маслото, какаото и пудрата захар се омесват на крем и се прибавят към бисквитите.
Тази смес се оформя на торта.

Отгоре се залива с шам крем, приготвен от:
4 белтъка, разбити на твърд сняг с 1 (или 1/2 за който не обича чак толкова сладко) чаена чаша кристална захар. Отделно се карамелизира половин чаена чаша захар и се прибавя на тънка струя към разбитите белтъци със захарта.  Това е тънък момент и е хубаво да има още един чифт ръце, които да помагат (или хоризонтален миксер), защото не трябва да спираме да бъркаме, а карамелът бързо се втвърдява и освен това наистина е добре струйката да е тънка.  Биенето продължава докато се охлади сместа.
Залива се тортата отгоре и се заглажда. Взема се една вилица и с извитата част се бодва и изтегля върху шама,като целта е да се получат гребенчета.

Оставя се хладилника и се консумира на следващия ден. Колкото повече отлежава, толкова по-вкусна става. Да ви е сладко!

# 139
  • Мнения: 2 786
А, сега ме заинтересува с тези бисквити тип "Закуска" в Кууп Обс! Знам точно къде е този Кууп в Лилестрьом, ама ми е далечко да ида за едни бисквити. Дали в Мега-та ще ги има?  newsm78 Иначе Марие бисквитите и аз ги мислех като вариант, ама са много тънки и кръгли. Иначе твоята бисквитена торта звучи много добре, мда ... Може да я пробвам.  Thinking

Бобче, а вместо подсладена заквасена сметана какво друго е подходящо според теб?  Thinking

Последна редакция: пн, 26 ное 2012, 15:27 от Teresa of the Faint Smile

# 140
  • In my tropical dream
  • Мнения: 250
Мъжът ми твърди, че ги е купувал оттам, аз имам спомен, че съм взимала и от Кууп МЕГА на Метро центъра, който пак никак не ти по път; но щом ги е имало там, сигурно ги има и в другите. Когато я правех онази торта, живеехме там, в района на Сорси и Силвето и затова за там ми е информацията.

# 141
  • Мнения: 14
ТЕРЕЗА,според мен и с бишкотите дето ги има навсякъде ще стане добре  Wink стига да не ги напояваш прекалено .....Има и едни големи и дебели кръгли бисквити,но не си спомням името и марката.С тях свеката прави чийз кейк.
Аз си пека пълнени чушки с яйца и сирене ......мммм....на мен са ми вкусни,ама сега ще го видим моя месарин как ще ги възприеме  newsm78 сигурно като гарнитура и ще търси пържолите  Mr. Green

НЕЛКА,снимките ти са уникални,направо за конкурс  Peace
СИЛВЕ,успех с лютефиск и да знаеш че по принцип алкохола всеки си го носи от вкъщи като ходи на гости  Twisted Evil Аз лично бях шокирана от този факт,но пък не знам как е ако ходиш на гости при роднини,нашите не пият и никога не е имало алкохол  Twisted Evil

# 142
  • Мнения: 2 786
А, Мохини, никога не е трябвало да нося нищо, когато съм ходила на гости у роднини. Но ако Силвето отива за пръв път там, може да е добра идея да занесе нещо ... Да пита приятеля какво.  Peace
За кои бишкоти говориш? Щандът с бисквити и други подобни по принцип го подминавам транзит в магазините, та не се сещам.  newsm78 Веднъж случайно се загледах и открих "шококлем" - тукашните вафли.  Laughing

Още утре ще отида в някоя Мега да видя какви бисквити продават, Мартини. Помниш ли цвят на опакова (производител  Crazy ) или друго, по което да ги разпозная?

# 143
  • In my tropical dream
  • Мнения: 250
Фирмата е Sætre. В сайта им http://www.saetre.no/ долу вляво има някакви квадратни, но май не са те, гледам че тези са пълнозърнести. Опаковката обаче е подобна. Дано да ги намериш!

# 144
  • Мнения: 2 786
Ще ги потърся утре в Мега-та, благодаря.  Peace

# 145
  • Мнения: 0
Аз се отказах да правя ябълков пай и да нося. Според приятелят ми майка му може да е направила, че тпзи пай и бил любимата рецепта и го прави от 30 год. Е не искам да се излагам ако не се получи. На мен ще ми е първи. А и не намерих нищо за пренасяне, а съм с автобуса, кучето и вали сняг. Не върви да го мушна в една торба по български. hahaha

# 146
  • Мнения: 2 786
Силве, не се притеснявай.  Peace Относно пренасянето - аз от Jernia си купих правоъгълна тава с полупрозрачен капак с дръжки.  Laughing Изпичаш сладкиша, слагаш капака и носиш с дръжките. Мнооого удобно. Не мога да намеря снимка в Интернет сега, но като го видиш в някой магазин, ще го познаеш.


Утре съм намислила да направя картофени кюфтета.    chef  Имам една галета, дето ми е останала, та ще я ползвам.

# 147
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Тереза, за мен това е най- подходящото, слагаш захар на кристали на вкус, оставяш да се разтопи и разбъркваш, можеш да добавиш внилия. С каквото и друго да я направиш, ще стане много тежко и сладко  Thinking

# 148
  • Мнения: 4
Благодаря Тереса))))
Днес купих от турския магазин.Тази вечер ще напълним чревцата Simple Smile

# 149
  • Мнения: 2 786
Браво, Тина. Да ви е вкусно.  Peace

Аз гледам новините и се смея на глас ... Какви циркове стават.  Crazy Министър-председателят казва, че поема отговорността за станалото на 22 юли, ама ... Нямало да подава оставка.  Joy То така се поема отговорност по норвежки - виновен съм, ама ще продължа да стоя на власт и да правя нови грешки. Ей, като в бананова република.  ooooh! Много интересно ми стана, че на предишните парламентарни избори опозицията е спечелила повече гласове, отколкото партиите, които имат мнозинство в парламента и са направили коалиционно правителство.  Thinking Говорихме за това в университета и преподавателката обясни каква е избирателната система тук - ако живеете на север във Финмарк, вашата бюлетина се брои х 2, а ако живеете в голям град - х 0,5 (сега си проверих в записките от лекциите). И затова броя депутати не се определя от реалния брой гласове.  Crazy Това ако е демокрация, аз съм марсианка.  Joy Ама както и да е, просто едно от странните неща тук.

Общи условия

Активация на акаунт