НОРВЕГИЯ - 44 Предколедна

• 52 721
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
Силвето, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%8E%D1%82%D1%84%D0%B8%D1%81%D0%BA

Жената да не иска да те откаже от Норвегия с тази манджа?  Wink Шегувам се, някои хора я ядат и им е вкусна. Даже в някои части на Норвегия това е и Коледната храна.
Искали са ти скатекорт, това е данъчна карта, която показва на работодателя колко данък да ти удържа от заплатата. Данъчната карта се издава от Данъчните служби (логично) Скатеетатен. Дано до януари да имаш договор за работа вече, иначе ти остава само да кажеш, че си търсиш работа активно.
Успех на изпита!

# 121
  • Stavanger,Norway/ Varna
Аз предлагам никой да не казва на Силвето за лютефиска, за да се изненада и да не й повлияем на преценката с мненията си  Mr. Green

Стискам палци на изпита  Peace

ПС- закъснях, Тереза много бързо реагира

# 122
Сбош, ти явно си учил езика от преди, за да те пуснат на 8ми урок чак. Ние сега сме на 8ми урок по същия учебник. Това е края на първо ниво от 4 общо. Аз почнах от азбуката тук и дума не знаех като дойдох. Иначе на времето като бях в Германия съм работила в заводи на поточна линия. Повярвай ми 100 пъти по-добре е да чистиш... В Америка бях продавачка и помагах в магазин за подреждане на дрехи и бански. В България съм с магистратура по Финанси и знам 5 езика, но отдавна животът ме е смачкал, за да имам големи претенции. Е да, тоалетни няма да ходя да чистя по цял ден, но ако ще имам документи ако съм чистачка защо да не. Та на въпроса би ли ми писал на лични къде търсят чистачки и как се кандидатства там? Дано още търсят хора. Между другото тук плащат добри пари за чистене съм чувала.

# 123
Ееее толкова ли е зле? Sick Знаех си аз... с неговия странен вкус. Офффф дано има гарнитура поне.
А този Д номер за какво ми е? Не става ли като ми дадат договор и да отида до полицията?

# 124
Бобче, по-добре е да е подготвена, за да знае как да реагира възпитано, ако не й хареса.  Flutter Пък може и да й хареса, знае ли се.  Mr. Green Има гарнитура, да, а и съм чувала от норвежци, че по-лесно се преглъща с нещо за пиене. Аз не съм го опитвала и не смятам да го опитвам. Но познавам норвежци, които наистина харесват лютефиск - и то интелигентни и високообразовани. Peace

Силве, не разчитай на добрите пари. Все пак тук и разходите са високи и ако заплатата може да е висока по българските стандартни, тук това не е непременно случая ... Не познавам много в този бранш, но всички, които познавам, са недоволни и от работата, и от заплащането. Иначе чистачки се търсят в хотелите например. Има и една голяма фирма за "чистачески услуги" - ISS се казва, подай СиВи и там. Но поспести малко магистратурите да не те резнат като "прекалено високо квалифицирана". Полякинята, за която споменах по-рано в темата, изобщо не беше споменала в СиВи-то си, че има магистърска степен, а уж само гимназия. Висшето образование няма да ти донесе по-висока заплата с тая работа.
Д-номер не ти трябва, ако имаш договор за работа.  Peace

# 125
А мога ли да получа договор по-лесно с този номер? И за какво служи той въобще?

Аз бях се пробвала в Америка като камериерка и издържах точно една смяна. Беше голям стрес дали ще успееш, а и беше голяма гнусотия. Предпочитам да чистя къщи или офиси.

# 126
Ами както виждаш в темата, хората имат различен опит с тоя Д-номер. На мен изобщо не ми помогна да си намеря по-лесно работа, никой не му обръщаше внимание, но това беше преди години. Сорс, който е дошъл по-скоро, твърди, че може да помогне ... Във всички случаи не губиш нищо да идеш до НАВ да се регистрираш като търсеща работа и да получиш Д-номер (ако още дават такъв). Иначе в Осло пък конкретно има безчет чистачески фирми, които работят точно на тоя принцип - пращат чистачи в къщите на хората. Сити Мейд е май най-голямата от тоя род, нашето жилище преди да се нанесем го чистиха някакви рускини от някаква фирма на руснаци, които продавачът беше наел да почистят. С много забележки бях, ама карай ...  Rolling Eyes

# 127
sorcererals какво е това Д номер?

# 128
Много питам днеска и основно май само питам в този форум, извинете ме за което, но доста съм неопутна и невеща във всички теми, които се водят (било готварство, било работо и т.н). За сметка на това пък много неща научавам от вас, за което благодаря на всички във форума.
А Тереска помниш ли още как се казва тая фирма за почистване дето не държала на норвежкия?

# 129
sbosh не знам колко турци познаваш, и какви са ви били отношенията, но никак не ми е приятно като чуя и прочета някак така да ни слага в общ куб с ромите и т.н. Според мен всеки човек трябва да се оценява по собственте му качества, а не според това какъв е по националност. Ето че и вие сте в чужда държава, и ако забиете ножа на собствен гръб сугурно никак няма да Ви е приятно да чуете или прочетете някъде в норвежки форум, нежко като: аман от българи и не бих искал да съм с тях в едно или ...или там каквото и да е.

# 130
Сиска, Д-номер е нещо като временно тукашно ЕГН, което не е точно ЕГН, защото започва например с цифрата 6 (ако си родена на 12-то число, ЕГН-то няма да започва с 12, а с 62, което го издава веднага, че не е истинско ЕГН).

Иначе работа като чистачка в хотел без да се изисква норвежки беше преди години в един хотел, но знам със сигурност вече, че към днешна дата се изисква владеенето на добър норвежки там.  Peace Просто толкова кандидати имат, че ги отсяват по тоя признак. Дори човек като погледне обявите в НАВ за работа като чистач, във всяка е споменат норвежки.

Иначе вместо да пускаш нови постове толкова бързо един след друг като се сетиш нещо да добавиш, можеш просто да редактираш стария като натиснеш бутона "редактирай" и там да напишеш това, което си се сетила.  Peace

# 131

уффффф да език та език, хората са си прави, ама ми е толкова трудно да го науча. Не мога да си позволя курсове, опитвам се сами в къщи, но като се стигне до формулиране на изречения т.е граматическата част е някакъв ад.
А за Д номера днес ще ида да вида за какво става на въпрос, и ще споделя опита, така и вие ще се в течение до колко и как са се променили нещата.

# 132
Ползата от курсовете е най-вече да научиш граматиката, да ти обяснят правилата, да имаш кой да ти поправя грешките и да имаш с кого да упражняваш наученото (в диалози с другите в курса).

# 133
Сиска, айде като се върнеш от НАВ пиши какво са ти казали да знам дали и аз да ходя  Rolling Eyes

Между другото взех го тоя изпит ихууууууууууууууууууууу  newsm47
Ще го отпразнувам с люте рибата тази вечер  Joy Дано има винце, че да преглъщам... hahaha

# 134
Браво, Силве.  Party

Общи условия

Активация на акаунт