НОРВЕГИЯ - 44 Предколедна

• 52 703
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря, бобче.   bouquet Имам нерви и търпение да отговарям, защото това е моя начин да "дам обратно" за съветите, които получих тук навремето. Не всички питат с чисти намерения, което е тъжно, но пък има и съвестни хора, които не злоупотребяват.  Peace Все пак и аз си имам граници на търпението, да видим кога ще ги достигна.  Crazy Има голямо значение как е зададен въпроса за това дали ще реша да отговоря. Но като цяло гледам да отговарям, ако знам.

Относно кулинарните теми ... Дано не съм ти секнала ентусиазма, просто непрекъснато говорене само за храна, ме кара да изпитвам постоянен глад.  Laughing Особено през уикенда.  Joy Иначе за бита, ехеее ... Мога да говоря с дни.  Laughing

Мартини, чудесно е, че си разчитала сигналите и не си досаждала на минувачите, винаги ми прави добро впечатление, когато попадна на разбрани раздавачи на флайъри.  Peace Иначе от личен опит мога да кажа, че в НАВ цари абсолютно безхаберие (мисля, че и бобченка има много да добави по темата   bouquet ). Така че аз рано-рано се научих да ходя в институции с разпечатка от закон или наредба или с фразата "на сайта ви пише друго".  Laughing След тая фраза любезното, усмихнато с празен поглед изражение се заменя със сериозно такова, с поглед, в който се четат уплаха, шок и объркване едновременно. Ако видиш как норвежците се оплакват от НАВ и същото ...  Laughing Много интересно, че от НАВ са ви дали Д-номер, защото аз отидох 3-4 пъти в началото да се регистрирам като търсеща работа, но не ме огря, защото не съм имала Д-номер.  Laughing После прочетох в темата за варианта с банкова сметка и така стана. Но тъй като варианта с банковата сметка вече не е актуален, дано има врътка чрез НАВ.

А, да - тоя Д-номер си ми беше само за красота, за абсолютно нищо не ми послужи.  Crazy Сега се сетих и още нещо. Първото писмо с Д-номера се беше изгубило. Чаках го тоя номер, никакъв го няма. Отидох в Скатеетатен да питам, имала съм, пратили били писмо, ще пратят ново. Второто го получих и 2 дни след това получих и първото. Ама първото беше в ока(л)яно състояние - мокро, изсъхнало, сбръчкано. То бяха и дъждовни дни тогава. Какъв ли път е извървяло.  Laughing Сега си имам две, ще сложа първото писмо в рамка като писмо-герой.  Joy

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 16:32 от Teresa of the Faint Smile

# 106
  • Ориндж каунти
Д-номера сам по себе си не помага особено, но когато го дадеш на потенциалния работодател, той вече не гледа чак толкова уплашено Laughing . Което от своя страна помага да ти напише договора дори и на бланка от УДИ  Shocked . От там следва обяснението, че ти си чужденец и си длъжен лично да си регистрираш договора по закон, което той няма да провери от страх да не научи нещо ново  Mr. Green . Леко можеш да го послъжеш, че си си загубил данъчната карта при преместване например, което ще ти даде нужната седмица, за да ти я издадат от СКАТ. Връчваш му я тържествено и си бачкаш. Дребни финтове, които ти дават необходимото време за някои документални проблеми. А да, като си подадеш документите за Д номер, досаждай им постоянно, демек всяка седмица, защото те не са такива хора, да те информират когато всичко е готово  Laughing .
Нелка, ама ти направо си си у градО с толко магазини. А голем търговски център имате ли?  Laughing

# 107
Сорс, аз не попаднах на работодател, който да обърне внимание на Д-номера. Може сега да са се променили нещата и да са се научили, но когато аз дойдох - никой не го интересуваше Д-номер. Искаха език или евентуално налично разрешително. Тогава не можеше да вземеш разрешително с по-малко от 100% длъжност (изрично съм питала УДИ тогава), което беше голяма спънка, защото аз на два пъти намерих работодател, който беше готов да ми даде 50%, ако имам други 50% от другаде, но като нямах други 50% по същото време да направя 100%  ...  Rolling Eyes А на въпрос към УДИ дали с тия 50% като офис-сътрудник ще получа разрешително, отговорът беше в стил "Намери още един работодател с 50% и тогава". Пък никой не те чака толкова време да намериш друг, особено като не знаеш език, и така ...  Tired Та като казвам, че сега е по-лесно ...

# 108
Силве, ходя от 1 месец, 4 дни след като дойдох тук почнах курса. Почнах и направо от 2-ро ниво, където учителя говори само на норвежки. Но, първо се оказа, че това май не е ниво 2, тъй като почнахме от глава 8 на På vei. След месец учене вече стигнахме глава 10!!! Добре, че си уча вкъщи и само за месец съм на глава 14 и доста добре се справям писмено с норвежкия (да пиша и да чета). Simple Smile

Но не мога да намеря работа и това е. На мен също ми предлагат от курса колегите да питат и евентуално да работя при тях. Но те всичките почти са необразовани, от 3-4 години са в Норвегия и не знаят езика, и всичките работят като чистачи.

Не че има срамна работа за мен. Но все пак съм се доказал в моята професия в бг, взимал съм добри пари и съм управлявал хора. И напуснах, за да се развивам, да видя един нов начин на живот, култура и т.н. А сега да работя с някакви румънски цигани, босненци, албанци и турци... Айде няма нужда. А и език така няма да науча.

Незнам, дано успеем да намерим нещо подходящо. Wink

# 109
Ех, сбош, и ти като мен с високите изисквания за работа.  Peace Което не е никак лошо по принцип. За нивата си прав. Нивата на Фолкеуниверситет например са към 10-тина, а нивата в университетски курс - 3, където 1 ниво е 1 цял учебник, не 5 урока от него. Така че не гледайте цифричката на нивото, а дали е цял учебник или малка част от него.

Стискам палци и на теб, и на Силвето да намерите нещо. Упоритост, кандидатстване до дупка и това е. Ако имате и "връзки", тоест някой да ви каже, че тук и тук търсят служители ... още по-добре.

# 110
  • Ориндж каунти
Сбош, лошо няма да търсиш нещо според квалификацията ти и опита, но не забравяй, че ти си в чужда държава, не знаеш езика, никой не те е канил, държавата инвестира в бежанците(разбирай всичко дето идва от азия, африка и страните с глад и войни) и те се ползват с привилегии дори при търсенето на работа. И тук опит и образование не играят роля. Аз също имам висше, имах и фирма, командвах не малко хора, ръководех доста обекти, което не ми попречи да започна от нулата, като карах бус и носех мебели. Един месец работих и във фирма за почистване като втора работа. Сега съм поддръжка, от време на време замествам в един бар, няма нищо лошо. Аз виждам поне две причини да почнеш като чистач и да преглътнеш гордостта си - 1. Ще получиш документи най-вероятно, което ще ти е от полза пред норвежки работодател; 2 - ще си осигуриш приход, нещо много важно тук.

# 111
Сорс, какви точно привилегии имат при търсенето на работа бежанците?  newsm78 Точно пък тези от Африка и Азия са с най-малки шансове да си намерят работа и според статистиката са с най-висока безработица. Освен ако нямаш предвид разните интеграционни курсове, където имат 3-4 месеца практика я като чистачи, я в детска градина, я друго, с идеята после да си намерят работа по-лесно. Ама като тръгнат сами да търсят работа, мислиш ли, че са много актуални? Последна дупка на кавала са, освен ако нямат някакви особено търсени квалификации.  Rolling Eyes И с езика се справят по-бавно. Дори и тези, които наистина са мотивирани да намерят работа и да не висят на социални помощи, се сблъскват с много повече дискриминация от европейците.

# 112
  • Stavanger,Norway/ Varna
Ох това типично балканско отношение на мъжете към чистенето  Rolling Eyes ooooh!, ще кажеш, че е незнам какво. Работа, като работа, нищо срамно. СЛед като един човек се е отказал от престижната си професия на добра позиция в България и е тръгнал да си търси късмета на сляпо в друга държава, може и да преглътне гордостта си и да чисти ако няма друг начин.
Преди не ми правеше впечатление, но последните години все повече ми се набива балканския манталитет в очите и то не с хубаво.
Нямам лоши мисли като споделям това, както и не е адресирано към никого (сбош, да не си помислиш, че е към теб), просто от прочетенето ми идват такива мисли и емоции и реших да ги споделя.

# 113
  • Ориндж каунти
Тереса, точно това имам предвид. По-голяма част от работата, която масово се търси от новодошли, бива предлагана под формата на праксиси и интеграционни курсове точно на тези бежанци. И ти ако щеш бъди с 20 висши, квалификации и препоръки, нямаш шанс да почнеш вместо тях, защото държавата на тях им плаща всичко, демек инвестира в тях и съответно им съдейства за намиране на работа. Друг е въпроса, че веднъж научили ги да не работят и да им дават една торба пари в същото време, няма как да очакваш от тези хора да искат да работят. Ама това е друга тема. Дори тук при нас, бяха обявили , че търсят учителки в детски градини „мюсулманки“, нещо което е реална дискриминация и нямат право да го правят.
Когато вече говориш езика, кандидатсваш за определена позиция според образование и опит, има разлика, но дори и тогава, често се случва да си прецакан. Не, защото не отговаряш на изискванията, а защото нямаш местни документи например. Това не би трябвало да е проблем, но се убедих, че норвежки работодател би предпочел по-ниско квалифициран работник с документи, а не такъв с нужната квалификация, но без документи. Мнителни са и искат да видят, че вече си в системата и си коректен.
Другото, което малко хора си дават сметка, но аз лично го виждам с очите си, а ми го казаха и стари емигранти, тук на нас не гледат толкова като на хора втора ръка, а по-скоро като на колонизатори. Те виждат, че ние идваме с образование, опит, готови за яко бачкане, защото за повечето от нас, това е въпрос на оцеляване към дадения момент. Респективно, ние сме готови да бачкаме за по-малко пари, а в същото време бачкаме и извънредно без да мрънкаме, дори и да не е платен извънредния труд. По ред причини това е така, но това е заплаха за техните работни места. Затова и предпочитат да наемат някой не толкова работещ и пробивен, за да не им изстине мястото, а ти се оправяй както можеш.

# 114
Бобче, аз разбирам хората, които не искат да работят като чистачи, защото имат опита, квалификациите и възможностите за нещо повече. И че чудесно, че имат амбиции за повече. Всеки сам преценява къде са му границите. Но пък когато човек е съвсем отчаян, ще работи и нещо, което преди е било в графата "не". Явно повечето не са още толкова отчаяни или имат и план Б.  Peace В крайна сметка има достатъчно желаещи без особени претенции за чистаческите позиции, едва ли ще останат незаети.

Сорс, ама разбира се, че няма да те вземат с 3 висши да работиш чистач. Най-вероятно ще те отхвърлят като преквалифициран (човек, който ще се махне при първа възможност). Праксис не е постоянна работа, а част от интеграционния им курс. Там колко е, 3-4 месеца, да покажат какво могат. Това не е гаранция, че после ще те назначат там или на друго място, на база на праксиса. Говорим за хора без образование, това е някакъв минимален шанс за тях да имат поне 1 нещо в сиви-то. Разбира се, че европейци, които идват сами да си търсят работа с езиците, висшите и трудовия опит, нямат нужда някой да ги води за ръката и да им предлага праксиси. Защото те могат и сами и имат на какво да се облегнат с хубавите си сиви-та.
Четох преди време, че детските градини щели да назначават повече хора от държави с много бежанци, защото градините се пълнели с такива деца, та да имали и те някой от своята страна. Което ми се струва дискриминация, ама такава е политиката на правителството.  Tired
Иначе е чудесно, че идват работливи и кадърни чужденци, та и мързеливата част от тукашното население да се събуди.  Laughing Няма да давам примери от моя опит на какви неща съм се нагледала, но ... така, както има работливи и усърдни от местните, така има и в другия край на скалата.  Laughing

# 115
sorcererals, също като теб съм дошъл да търся ново предизвикателство, да почна от нула, с надежда да стигна един ден по-висока позиция, отколкото съм постигнал вкъщи. Не съм дошъл тук, защото съм бил финансово зле в България. Подготвил съм се и със спестявяния, но разбира се тук те свършват бързо, знаете. Simple Smile

Oпитах да преглътна гордостта си, отидох онзи ден да почна някаква работа като чистач и само докато чаках да ме приемат слушах бъдещите си колеги. Толкова бях възмутен от ниското ниво там. Момичетата си говориха на сръбски помежду си и такива вулгарни изрази от момичета аз не бях чувал досега. Казах си, че аз нямам място там и си тръгнах.

Аз мисля, че човек трябва да има самоуважение към себе си. Аз не съм тук на всяка цена, ако не се получи се връщам в България и нямам проблем с това. Приел съм рисковете още преди да дойда тук. Но поне ще дам всичко от себе си да науча бързо езика и да си намеря някаква нормална работа. Wink

Поздрави!

# 116
Забравих да добавя, Сорс, че тези места-праксиси не са обикновени работни места, които иначе биха били дадени на някой друг, който е кандидатствал, а допълнителни, за които общината плаща. Така че не се притеснявай, те не са пречка за обикновения кандидатстващ за работа.  Peace

# 117
  • Ориндж каунти
Виж, себеуважението и гордостта нямат нищо общо с това, което ще работиш. Трябва да си наясно какво точно искаш, на какво си готов, за да го постигнеш и каква е целта ти в крайна сметка. Лично за себе си, на този етап аз постигам това, което съм си поставил като цел, без да правя компромиси с гордост и себеуважение. Това, което имам като опит и образование, никой не може да ми го отнеме. Сам каза, че спестяванията се топят бързо, какво ще правиш когато останеш на нула и без работа заради гордостта си? Явно за теб варианта да се върнеш в родината е актуален, аз бих го приел като провал и не бих бил убеден във възможностите си. Помисли пак за документите, това е плюс пред норвежките работодатели. Не знам в какво точно се състои чистенето в тази фирма, но ако с вулгарните сръбкини ще се срещаш само в офиса, а иначе ще работиш сам, какво значение има те как и какво говорят. Аз работех с още 9 човека в почистването, което си беше всъщност общ работник на строителен обект. Белите бяхме трима, тези с акъл и образование-петима. Другите фирми бяха масово поляци, много долни същества. На третия ден ми възложиха да разпределя работата на мен и още четирима от бригадата, което беше тотален шок за тях, опитаха се да ми правят мръсно, не успяха. А аз бях с договор за три месеца, само за лятото. Напуснах на първия, защото тази работа започна да ми пречи на титулярната и нямаше смисъл да рискувам да си загубя сигурния доход. Познай с колко човека реално контактувах?! Въпрос на личен избор и виждания. Обяснението ти за вулгарните сръбкини ми звучи като оправдание. Нищо лично, бих се радвал да успееш в начинанието, дано сме ти полезни с информация, пък макар и малко по-остри понякога. Просто опита от преживяното тук ни дава различна и по-реалистична гледна точка.

# 118
Ако има някой тук с Канал Дигитал, проверете имате ли шведските СВТ1 и СВТ2?  newsm78 Защото аз нещо не ги ловя в момента, а кюндесервиса на фирмата не работи (а преди бяха денонощни всеки ден). Та да видя дали повредата е само в моя телевизор/декодер.

# 119
Ехеееее какво правите....Влезнах да питам каква е тази люте фиск, че утре сме канени на гости в майка му и ще я готви и ми обяснява, че била по-особена и нещо това не ми хареса. Та влизам да питам и вие сте изписами 4 страници.  #Crazy
Мартини, аз не съм получавала молба за запознанство. Да не би нещо да си се объркала? Я пак пробвай!
Колкото до Д номера, не ми искаха такова нещо. Искаха ми скорткарт или нещо такова и сметка в банката. Но ако е важно да го имам да взема да ходя в Нав. Аз Януари имам час за полицията и ще кажа, че искам да остана за да си намеря работа. Това не е ли достатъчно?
Охх утре имам устен изпит... да ми стискате палци! Praynig

Общи условия

Активация на акаунт