НОРВЕГИЯ - 44 Предколедна

• 53 447
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
Тая сутрин полусънена решавам да прегледам някакъв брой на "Teknisk ukeblad", който се мотае у нас, и попадам на заглавие: Rumpekraft er viktig. Зачудих се каква точно е връзката между рюмпекрафт-а и разни IT и инженерни тематики и каква точно е степента на важност.  Thinking Прочетох кратката статия, но нямаше никакъв рюмпекрафт. То било Pumpekraft.  Laughing А пюмпекрафт знаем, че е важен.  Laughing

* Речник: rumpe - дупе, kraft - сила, pumpe - помпам

# 211
sem22    Благодаря   bouquet, дано имаме късмет. Praynig Търсим усърдно във finn.no , половинката обикаля квартири, за сега не много ползотворно. Силно се надявам да успеем да намерим нещо преди празниците, че в началото на януари се товарим аз / бременно 6 месечно коремче/ #Crazy  , дъщеричка и мъж ,и тръгваме на пътешествие към мечтите. Лошо ще е ако не сварим Simple Smile , че в един по - късен период малко ме е шубе  да тръгна така, не че сега не е де Simple Smile ... ама плюя зад рамо и напред   Animal Snail

# 212
desei, вашата история много ми прилича на тази на моето семейство Simple Smile Само че, аз предпочетох да родя бебока в БГ, точно защото ме беше страх да тръгна...и все още като се замисля, съжалявам за този избор. Не ми беше лесно сама с баткото и бебето...Тръгнахме от Бг, когато малкият беше на 7 месеца и се оказа, че тук да гледаш бебе е по-евтино и лесно, отколкото в нашата страна...
Пожелавам ви успех в начинанието и в търсенето на квартира и нека това е вашето голямо Коледно чудо!  People Santa

# 213
vilks Благодаря ти за пожеланието, дано наистина това е нашето чудо Simple Smile . В противен случай не ми се мисли , сама съм тук и какво ще правя с малката , когато дойде момента бебето да се ражда не знам. А и от тук трябва скоро време да се изнасяме, така че най- добрия вариант е да сме били послушни и дядо Коледа да бръкне в торбата Simple Smile  Hug на теб и твоите сладурчета да са ти здрави и щастливи, и много, ама мнооооого да ви радват Simple Smile / в което не се и съмнявам/  Peace

# 214
Здравейте мами и татковци от Норвегия.Отдавна не съм влизала тук.Надявам се,че всички са добре и интусиазирани от предстоящите празници.Имам един въпрос,който ме вълнува от известно време.Преди две седмици родих момченце и се замислих дали трябва да пращам някакви документи до УДИ за да го регистрирам или не.Роден е тук в Норвегия.По-различно беше положението с големият ми син и затова сега не знам какво да направя.

# 215
Здравейте,
имам един въпрос: Приятелят ми, ще ходи началото на годината да работи в Норвегия.
По принцип работата му е осигурена.Има ли някакви нови изисквания относно работните визи и има ли някакви определени стъпки, които трябва да следва при пристигането си там(подаване на документи и т.н.)? Благодаря Ви, предварително   bouquet

# 216
Силве, пощенската ти кутия е пълна. Изтрий някои от съобщенията, иначе не можеш да получаваш нови и не мога да ти отговоря.

# 217
# 218
  • Stavanger,Norway/ Varna
Водолинка, бебето ако не е норвежки гражданин, също трябва да регистрираш, както сте регистрирали и вас. Първо из4акай да ви пристигне схемата за избор и записване на име, след това запиши 4ас в полицията за регистрация. Дори и да не го направиш, те ще ти пратят така или ина4е писмо. На бебетата за около месец им става готово ЕГН-то.  Peace

# 219
  • In my tropical dream
Здравейте,
имам един въпрос: Приятелят ми, ще ходи началото на годината да работи в Норвегия.
По принцип работата му е осигурена.Има ли някакви нови изисквания относно работните визи и има ли някакви определени стъпки, които трябва да следва при пристигането си там(подаване на документи и т.н.)? Благодаря Ви, предварително   bouquet
Здравей Дани,
макар че на по-предната страница беше подробно обяснено, още веднъж специално за теб:
Запазва си час в полицията по интернет: https://selfservice.udi.no/, добре е да да си направи акаунт още преди да замине и да си запази час, че много се чака понякога (за Осло специално). В уречения час отива в полицията с договора си за работа и паспорта; издава му се разрешително за пребиваване. С него отива на другите гишета в УДИ, за да ми се издаде тукашното ЕГН (personnummer) и карта за данъци (skattekort). С тях пък отива в банка да си отвори сметка. Най-важното е това.

Нашият Юлебур мина много весело снощи  - хубава храна, много танци. Готино е да видиш колегите си в различна светлина  Grinning

desei, в Осло ли търсите квартира? Прегледайте обявите на тази фирма: http://www.finn.no/finn/realestate/lettings/result?orgId=900228254 ; не са твърде претенциозни към наемателите и са много гъвкави.

Последна редакция: нд, 02 дек 2012, 14:09 от Мартини

# 220
И нашия юлебур мина добре. Имахме доста смешни игри, заболя ме корема от смях.  Laughing Народът се изпонапи, аз им гледах сеира.  Laughing Damenes tale и Herrenes tale тая година не бяха нищо особено - някакви не особено смешни вицове. Миналата година бяха по-смешни и оригинални. Храната беше на ниво, музиката - също. Наистина, както казваш, Мартини, хубаво е да видиш колегите в различна светлина  Drunk. Всички дами бяха с къси черни рокли като на погребение.  Laughing Аз бях изключение с друг цвят рокля и на снимките си лича сред черната "маса".  Laughing
Още 10 работни дни и почивка до Нова Година.  Sunglasses

Не знам при вас как е, но при нас е минус 11 градуса.  cold

# 221
Мерси за информацията Бобченка.ЕГН-то вече го имаме,трябва да се оправя с другата бумащина.

# 222
Мартини, сърдечно благодаря за отговора  Blush
П.С. Обясних на половинката,че ако прочете предните страници, отговори на въпросите му вече са дадени и ще му стане ясно без да се налага да питам,но той не и не  Crazy
Ако плановете се осъществят сигурно ще се включвам по-често в темата Simple Smile
Весели празници  Close-mas:

# 223
Я, "новина" в "Афтенпостен" - населението на България ще намалее с 27% в периода 2010-2060 до 5,5 милиона според Евростат. Държавата в Европа с най-бързо намаляващо население.

# 224
Здравейте,

И моят съпруг догодина ще замине за Норвегия, изчетох всичките ви постове и ми станахте, някак близки без да ви познавам....))))
В момента съпругът ми учи усилено езика и му се удава много добре, но в езикова школа тук в Пловдив, смята да мине B2 и едва тогава да тръгне към Норвегия.
Имам един въпрос към вас- колко мобилни оператора има в Норвегия и към кой е най-добре да се насочи, имате ли някакви наблюдения.
И за начало вероятно ще си вземе предплатена карта, към кой оператор е най-добре да бъде, има ли разлики?

Благодаря Ви за отговорите предварително!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт