НОРВЕГИЯ - 44 Предколедна

• 53 448
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Мохини, аз съм купувала пресни кайсии, но в по-големите и по-добре заредени магазини. Там има и по-богат избор на плодове и зеленчуци - някои с вкус, други - без. Относно доматите - българските не ми понасяха добре, получавах обриви покрай устата (които изчезваха за час-два), докато от тукашните мога да изям едно кило без да ми стане нищо. Според дерматоложката, с която се консултирах в България, явно реагирам така на пестициди и други химикали и българските домати са били тъпкани с такива. Тук нито веднъж не съм имала такава реакция, нито от домати, нито от друго.

Това, което описваш за твоя мъж, звучи като логично обяснение за поведението му.  Wink Моят пък хареса сърмите - и лозовите, и зелевите, и пълнените пиперки, всякакви дреболийки, абе всичко, което е опитал в България като храна, е харесал. А понаучи ли малко български там? Моят винаги научава няколко нови изречения и много нови думи за краткия престой, но забравя всичко след време. Обаче като казва това, което знае, го казва точно с тона и интонацията, с които ги е чул, и звучи стряскащо автентично, почти без акцент.  Crazy

# 361
Здравейте! Надявам се да ме приемете в темата.  От няколко месеца живея в Осло и имам огромно желание  да се запозная с българи. Бих се радвала ако някой прояви интерес:-)

Желая на вси4ки хубав weekend:-)

Последна редакция: сб, 19 яну 2013, 13:44 от Vicky1

# 362
ТЕРЕЗА,аз гледам да купувам домашно производство зеленчуци,заради малката.От познати с вили на село,или познати на познати по селата.Ясно ми е че тук контрола е занижен и си правят каквото си искат,затова много внимавам,особено за детето.Вкуса на домашните селски домати няма нищо общо с никакви други по света.Камо ли с норвежките ,които дори не могат да го докарат на цвят  ooooh!
Положението в Англия и Ирландия беше същото....но то просто няма как да е друго от географска гледна точка.

Българския е труден език, явно....Но той моя не се и опитва кой знае колко.Не вдява нищо,което е в моя полза  Peace Покрай детето е понаучил някои елементарни думи и команди,като храна,вода,ако и пико хахаха ,и думата торбичка научил от продавачките в магазина.Казва я много гладко и хубаво наистина  Joy

# 363
  • Stavanger,Norway/ Varna
Здрасти,туку що ме завърнах от see седмици прекарани в Осло. Такъв студ не бях изживявала,направо тук в Ставангер със своите 1,2 градуса е лято. Какво беше това чудо незнам...

# 364
Бобче, това е изключение. Зимата беше относително мека без такива студове, но тая седмица е арктически студ. И явно ще продължи още няколко дни.

Мохини, торбичка, а?  Laughing Моят пък веднага научи "Сериозно?" и усети, че е същото и на английски. И го казва толкова автентично и хубаво, с такава учудено-изненадана-невярваща интонация, че много пъти сме изпадали в ситуацията - някой започва да му говори на български без да знае, че е чужденец, и той веднага "Сериозно?" и другия човек продължава да говори.  Laughing Не го и усещат, а той горкия нищо не им разбира.  Laughing Гледахме един филм тук на кино и някакви руснаци във филма говориха на руски и казаха серьезно или как беше на руски, отдолу текста на норвежки със seriøst? и той живна "Ама това като на български!"  Laughing Знае доста думи, някои кратки изречения, но има още доста да учи. И да, българския се оказа доста труден език - не се бях замисляла за това преди да започна да му обяснявам граматиката.  Crazy

# 365
Накрая се появявам и аз за малко Mr. Green
Имахме отвратителен старт на годината на работа, и искрено се надявам от тази седмица да е поне малко по-спокойно.
Бобче, ти защо не се обади?
Някой се интересуваше от покупки он лайн - можете да си проверите сами какво и колко се плаща на

http://www.toll.no/templates_TAD/MainTopic.aspx?id=244979&epslanguage=no

http://www.toll.no/templates_TAD/ImportCalc.aspx?id=153564&epslanguage=no

Лека седмица на всички  bouquet

# 366
  • Stavanger,Norway/ Varna
Роси, ще се разбере през март  Wink защо не се обадих, немога сега да кажа, но имах изключително натоварени две седмици със старт на дните от 07:00 до 23:00 и бегом в хотела и в леглото. Просто невъзможно за срещи, а много ми се искаше  Rolling Eyes

# 367
  • In my tropical dream
Ооо, много полезен линк, има и калкулатор! Благодаря, rkb   bouquet
Не съм си получила новата skattekort, а в работата ми я искат. Трябва ли  да чакам още или сама да я заявя...? Ако да, може би оттук http://www.skatteetaten.no/no/Skjemaer/Skjema-for-a-bestille-skattekort/ ?
Иначе ми имат актуалния адрес...Но на него пристигна чужда карта, на някой, чието име не е написано на пощ. кутия.

# 368
Мартини, вероятно пощите са оплескали нещо - дано твоята карта не е пристигнала на чужд адрес, че това е доста сензитивна информация с ЕГН-то и всичкото.  ooooh! Аз също видях в нашата кутия пуснато писмо с данъчната карта на друг човек, чието име не стои на кутията, но и нашите карти бяха дошли преди това. Аз просто пуснах писмото в правилната пощенска кутия - адресът беше малко по-надолу по улицата.
Според мен трябва да поръчаш копие, щом си имала данъчна карта миналата година, а не поръчваш за пръв път, то поръчваш копие тук https://skort.skatteetaten.no/skd/kopi/kopi като си напиеш само фьодселснюмера.
Не чакай повече, а поръчай.  Peace Че ще ти удържат 50% данък (ще си получиш надвзетото догодина, де).

# 369
  • In my tropical dream
Готово, поръчах я  Peace
Благодаря за пореден път, Тереза!!!

# 370
Мартини, получи ли я тоя път? Wink

Важна информация за тези, които имат намерение да си вадят норвежки шофьорски книжки. Книжките вече са с валидност 15 години, а не 100. ЕС-директиви разни. Тези, които имат старите книжки, няма нужда да ги сменят, те си важат за периода, който е упоменат. Но новите, които се издават след 19 януари тази година, са с по 15-годишна валидност.

# 371
  • In my tropical dream
Еее, много бързаш, ще дойде...все някога  Laughing

# 372
Еее, много бързаш, ще дойде...все някога  Laughing

От вторник до днес би трябвало да е дошла.  newsm78 Поне моята винаги е идвала до 2 дни.  Thinking Другата седмица.  Grinning

# 373
http://www.udi.no/Sentrale-tema/Arbeid-og-opphold/Arbeid-og-opph … borgere/?id=10934

Тук е най-новата информация за граждани на страни от ЕС, които са се запътили насам с цел застояване за по-дълго. Написано е и как получаваш право на допълнителните 3 месеца, просто се регистрирате в полицията (запазва се час преди да са изтекли първите 3 месеца). Когато си намерите работа с договор, запазвате нов час и носите договора в полицията. Там вече ще ви регистрират официално.

# 374
  • София / Сливен
Teresa of the Faint Smile това е много полезна информация за хора като нас благодаря!!!

Общи условия

Активация на акаунт