(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 789
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
Рорик,зелева чорба обичам с тиквена баница.
И прегорялите крайчета обичам,и мекото. Blush
Не зная за луковата муха,но от плужеците файда има.
Проводиха ми български сапун с гол охлюв.Не се шегувам.Лъзга се и нЕ се пени.
За напукани длани и нови бръчки от усмивки.
Като моите.
Стига копане,стига садене-идете в избата! Laughing
Край няма! Joy
Дедов да мине да подсети за Станимашките сърми рецептата.За другия ден,де... Hug
Ще меся питка и за всеки в темата ще сложа късмет.
Добро утро!  bouquet  bouquet

# 256
  • на брега на Дунава
Тази година ще правя разсадите по късно.До края на януари ще бъда основно баба на внука си в Германия.Като се върна запретвам ръкави.Кажете ,ако ще купувате някакви специални семена и от къде. От тази година съм доволна.Каквото посях стана с изключение на патладжана.
Имам проблем с киселото зеле /купено от верига и направено с голям мерак/ ,което се оказа странно.Стана хубаво ,стегнато и вкусно ,но част от зелките са странни- един лист здрав ,следващият лигав и така нататък.Лошава работа. Днес борих една зелка за сърми.Ще ги нося с мен при децата.Добре,че лозовите листи /собствени/ нямат грешка.Трябва ли всичко да си произвеждаме сами ,за да е както трябва?

# 257
  • Стара Загора
Рорик, ако чесъна се насее февруари, кога се полива със зелева чорба? Ние го оставихме за напролет. И разрежда ли се зелевата чорба с вода, или направо се полива и колко често?

# 258
и аз се присъединявам към питането за семената  Praynig
днес бях на пазара и видях разсад домат-15тина см.и една топлина ме заля,едно вълнение...хем ми стана мило,хем като притеснено ....че не съм заложила още разсадите  Joy Crazy

# 259
  • на пъпа на Златията
Вес,
Аз обичам кайсиева ракия със зеева чорба.Тиквената баница с орехчета,смлени  чаени бисковити  и мааанко канела , да не ги забравиш! Не е виновен " голия охлюв" у  сапуня , виновна ти е водата.  А , пиелонефритни бъбреци , а?Настръжи го с рендето , наливай водица и рабръквай и пак , ...докато стане на плужек.Или сипи содица у водата.  Нали знаеш че ние сме блъгаре, прибрани орица, не си абим сапунеца .Нали помниш че със сапуня се пере,  като много се тръка, като се се кисне и се буа с буалката на дъската за пране, или се вари у сапуньева  вОда. ?

Валя ,
Мухите пюват чесъно още като се появи над земята.Така че накисни скилидките за 1 час преди да ги садиш. и като си покажат листенцата пак поливай.Ама февруари при мен е малук Сечко , а и много често баба Марта  след 25 -ти пак се развилнява.  , ка ша садиш тогава ?

#2gunfire
ГНЬИЕТЕНИ СУИ ЛАНШНИ ЧУШКИ С БОБЕЦ.
Пръво.Уварва се бобецо.Докато ври бобецо , се накисват в жешка вода чушчиците. Като омекнат се чистат от капъшкитв. Измиват се,  за да се маане семето . Прецеденият бобец  се склъцва малце с клъчника.
У тиганче запръжваме 1-2 глави червен лучец , колкото повече по-убави стаат, я го праа с 5 главища , Ако е купешки,  добре го задушаваш повече ,  , като доливаш повече водица  ,що а твръд , готов е когато леко хруска. тураш 1 лъжица червен пиперец, глеаш да го не изгориш , че после загарча , просто го забръкваш един , два пъти с бръкалката и сипваш  веднага една лъжица вода .кат се запръжи изсипваш изцеденио и склъцан   бобец при лучеца , бръкаш постоянно да се зачерви бобецо. Маиняш от кюмбето , тураш чубричка , може и зелена мерудийка ,  и разбръкваш.Гньиетеш  чушчиците и ги топваш у една чиния с брашънце, да запечатиш бобецо.  Редиш ги у тавичка намазана със заетинец  и маааалко водица 1/4 от тавичката , що без водица шъ загорът,  дъ съ печът.....Куту се появи тук там черно петъце са готови , да замиришат на печено , да ви е сладко Wink
Ба си кайсиевата двойно препечена 10 пъти редактирах.

Последна редакция: нд, 23 дек 2012, 21:47 от rorik

# 260
  • Пазете Гор
Когато голямата ни дъщеря беше не чак толкова голяма, вечер и разказвах нещо като приказка, щото да заспи. Зимно време основната ни тема бяха спящите под снежния юрган семенца и луковици. Много се стараех да предам с думи тая магия - на спящите в земята животи и магическото им събуждане. Не знам доколко успях.

Днеска накъсах за обяда малко магданоз, макар и замръзнал. Едни такива - жълто-бледовосъчни стръкчета. Хрупаше, със съвсем лек аромат, абе не му е сезон.

Много добър спанак продават по пазарите.

# 261
Здравейте след края на света!
И тъй като последния за сега се отлага ви пожелавам весели, топли и светли празници!

ПС.Мананди да почерпи за новата Президенша!
И да си покаже терасата. Heart Eyes
Мда! Забавна ситуация в мъжка държава! Ще има да ги учи как да варят ориз и правят ким-чи Laughing.

Терасата ми почти е замръзнала. Студ, голям студ. До -10- -15 пада. И малко сняг. Ама ще снимам.

# 262
Хубави празници и успешна и плодовита Нова Година    bouquet

Имам следното питане, ползвали ли сте ЕМ (ефективни микроорганизми). Тези дълги празници четох при руските ни съратници и се оказва, че при тях голяма част от био феновете ги ползват. Видях, че ги продават и у нас (Байкал EМ1).
Имате ли опит, има ли смисъл от това чудо?

Ето форума от който се образовах(има ценни неща):
http://podvorie.mybb2.ru/viewforum.php?f=39&topicdays=0&start=0

Последна редакция: пн, 24 дек 2012, 23:40 от peppia

# 263
Весела Коледа!
внимавайте с преяждането и не се поддавайте на препиването  Wink

peppia,ще погледна линка,но да си кажа набързо  Laughing-имам малък опит ,за кратко,при голям производител, био борба с вредители по малините се опитваше да води....с европейски пари!
това чудо работи,но е икономически неефективно,поне по мои сведения  Peace
една кутийка акари,дето оплюскват паразити по малината,стуваше приблизително 35 евро/преди 7-8г.става дума!/,а се разпръскваха поне двувуразово,че и триразово /една кутийка стигаше за 8-10м насаждение/
те че опапкват всичко,опапкват го!/бъзикахме се,че и на нас пилинг правят  Crazy/,обаче,като изядат третираният на момента враг,за един много кратък период измират...а после?ако се появи пак врага!?!....  $$$$ ,€€€€€€ .....

# 264
Весели празници пожелавам на всички градинари,нека Новата 2013 година влезе в дома Ви с надежда, радост и любов, дано да Ви забравят тревогите, болестите, грижите и дори най-малките неприятности. Да Ви донесе само радостни грижи  в градините ! Да се смеят децата Ви и слънцето да огрява винаги лицата Ви.Да Ви дари с голямо щастие и здраве. С цялата си душа  Ви желая светла и хубава година!   

P.S.Почти не пиша в този форум, но исках да Ви поздравя

# 265
  • София
Весели празници на всички!!!
Тази година изпуснах градината,догодина дано успея.
Вчера беше се поразтопил снега и отгоре стърчеше 1 листо марулка(засипа ги големшки,мислех че ги е сплул,а сега стърчи весело)

# 266
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Весели празници на всички!!!
Тази година изпуснах градината,догодина дано успея.
Вчера беше се поразтопил снега и отгоре стърчеше 1 листо марулка(засипа ги големшки,мислех че ги е сплул,а сега стърчи весело)

марулята, лука и спанака не загиват от снега  Hug могат малко да се посмачкат ако са по-големшки Simple Smile

честито рождество христово и весело посрещане на новата Simple Smile

# 267

Днес нашата анн има празник! Бъди жива и здрава, изпълнена с вдъхновение и устрем!
И наминавай в темата, по теб си сверяваме часовниците!

# 268
Весели празници на всички  в най-любимата ми тема  bouquet

# 269
Минавам и ви прегръщам Hug
Сърмички, мавруд и любов! Всичко, от което се нуждаем!

Общи условия

Активация на акаунт