(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 503
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
  • на пъпа на Златията
 Ето тук не само луната а и съзвездията , планетите от Слънчевата система, слънчевата активност в реално време. .

http://fazinalunata.com/bulgarian/v-momenta/nebe-zvezdi-planeti-sazvezdiya-luna/

Ето и църковния календар

http://www.bg-patriarshia.bg/calendar.php

Ето и тук основните  празници според българския си календар.  В най дългия , в най късия , в пролетно , есенно равноденствие ... по спомени на стари хора .  Различават се малко  със сегашния календар

http://www.ninti.hit.bg/1_2.htm

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 19:59 от rorik

# 316
 Кой каза, че в момента няма какво да се прави навън в градините? Днес разринах снега покрай оградата, обърнах почвата с вилата/разбирайте камъните и керемидките, споени с малко пръст/ и набучих лигуструм за жив плет. Сега леко потрепервам, но се чувствам много удовлетворена. Утре ще ходим да пълним чували с пръст и тор. Само не знам все още какъв е. Най-голяма вероятност има да е от пилета. Има ли опасност да ми изгорят зеленчуците напролет и в какво съотношение спрямо почвата да го сложа, за да не се случи това?

# 317
  • на пъпа на Златията
Валя,
 кокошия тор е много силен .Остави го в торби , но имай предвид че ги разяжда. Аз поне една седмица преди да торя  го разтварям във вода , бъркам , пак вода, пак бъркане докато се разтвори добре. После разреждам пак във вода и поливам. Така на сухо не се слага. 

# 318
Благодаря, rorik   bouquet ! И не ми се смейте, но дали по миризмата или по нещо друго мога да разбера със сигурност какъв тор е?

# 319
Миналата година сях външния разсад на Благовещение (25 март)... Съседите казаха "рано е" - сяло се в началото-средата на април... То пък така се случи, че разсадих точно преди многото дъжд, съседите разсаждаха след него... Тази година ще се водя по усещане - според както преценя, но пак там някъде...

valia_b, не е толкова важно тор от какви тревопасни ползваш - овце, крави, коне... По-важното е да е добре прегоряла, т.е. да няма миризма, вероятно и вкус...   Laughing  За птиците/кокошките рорик ти е писала - най-добре в един варел, разкиснат кокоши тор с вода, гребеш от водата, доразреждаш и поливаш... Съотношение не мога да ти кажа, но нека е по-разредено за всеки случай...

# 320
  • на пъпа на Златията
Кокошия тор , ако е прегорял ,  е почти на пепел. Ако не е  има курешки. Няма растителни отпадъци.
Тора от преживните животни е на по-големи плочки , около педя и  все ще се намерят неразложени растителни отпадъци .

# 321
  • При розите и топлата вода ......!
Кой каза, че в момента няма какво да се прави навън в градините?
Ох и ние само обикаляме и мачкаме. От бездействие местим дръвчета. hahaha
Дидитка, стопли ми сърцето с твоята градинка. Hug
rorik, бабите ми все сееха покрай някви празници...
В наше, знам че боб се сее на Руса сряда. Доста съм се ровила коя е тя и мисля че това е срядата в Светлата седмица, но това си е мое заключение.
Разсада под леха за градината ми винаги сея 8- 10 март.
Искам да е март. Crossing Arms

# 322
Ехо къде сте градинари Mr. Green
В нашето царство си имаме 40 кокошки и тор колкото искаш.Миналият месец нахвърлих в градината направо и се надявам до пролетта да угние.Освен това на мястото където ще сея домати миналата година нищо не сяхме ,а преди това много години е било лозе.Чакам с две думи хубава реколта Mr. Green от тоя ми ти чернозем.
Ох да имах време лятото колкото и сега...да ама не.Лятото хем бизнес за да се изхранваме ,хем градина и ми идва нанагорнище.Добре ,че е мъжо да полива поне.
Кой може да опише Рилата като вкус,кисел или сладък,с дебела люспа или с тънка?Моля ви малко описание за невежите като мен.
Аз реших ще рискувам март месец под тунелчета да направя разсад за домати,а каквото сабя покаже после.Ако стане издънка ще бягам до пазара за разсад и така newsm78
А как мислите кое ще е по добре да ги посея в саксия в къщи на много топло и после да ги преместя под тунелчета или направо под тунелчета да ги насея?

# 323
Аз ще ги насея вкъщи и ще ги извадя под тунелчета, ще си оставя малко и за резерва, де  Grinning Миналата година тези по-рано изнесените в тунелчета ми бяха много по-хубави, другите ранни се опърлиха от слънцето, докато се съвземат доста зор им беше.

# 324
Я,сега да се уточним за алгоритъма на разсада.
Семки в саксия,след туй на две истински листчета в по-голяма саксая(пикираме),след това на хладно(по-сухичка почва),после идва тунел под найлон.Ох,да не забравя онова упражнение с разсада-навън-навътре и пак за тези без найлон.Бушко,где се изгуби?
И най-сетне-бодем в Градината и чакаме.... Joy
Като гледам през прозореца само за хокей става при мен. Laughing
Не трябваше ли торта да хвърляме наесен?
Брех,пред Йордан и Иван ви сърбят ръцете!
Да долети поне Атанас на кон,че да викне:Зимо,отивай си!
А Малък Сечко?
А Мартинята.....
Дидитко,Добре дошла! Hug
Аз ползвам против катеринките мрежа за пилци забобена с пласмасови пирони в почвата.Опашатите налитат само на луковици.Покажат ли се стъбълца не пипат.С пролетни игри се ангажират и първите пъпки на дърветата.Е вярно,че им подсилвам и диетта с фъстъци в шушулка.
Чета ви! Hug

Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 15:43 от Веселчето

# 325
Titina, бях забравила за пищялките, мерси че ми напомни! Баба ми на село има такава за плъховете, дано действат и за катерици. Иначе насипни/капкови методи съм пробвала какво ли не - и лют пипер, и есенции, и препарати, но при тях проблемът е че като завали и ги отмива. Което не е проблем да наръся/накапя пак, но ако вали през деня докато съм на работа, докато се прибера и вече всичко е опоскано... Мрежата за птици/елени която не се вижда, ако е тази за която си мисля, е найлонова и ми я прегризват гадините. Затова сме се ориентирали към ситна телена мрежа.

Веселчето, мерси! Нашите опашати не се задоволяват само с луковици; ако успея да ги увардя да цъфнат, гадините след това минават и ги обезглавяват  #Cussing out По форумите съм чела за доста тежки случаи, в които голяма леха със стотина лалета само за една нощ е намерена с нито една останала цъфка, всички обезглавени. И не ги ядат на всичкото отгоре, само минават и кръц, кръц. И катериците и зайците го правят тоя номер. Като си вземем куче някой ден, ще го обуча на лов  hahaha

Дидитка , и от мен - страхотна градина !Поздравления! А, това ... "бях нашибала каквото успея" , да не си израсла в Северозапад - Резерват?
Мерси! Ами някъде северозапад май се пада, или по-точно северосредния Балкан - Троянско  Grinning

Знаете ли дали смилянският боб е труден за отглеждане? Четох, четох, и много го хвалят колко бил хубав и как условията около Арда били идеални, ама аз съм бая далечко от Арда...  Confused

# 326
Дидитка,аз съм около Арда и смилянският боб тук наистина става и наистина е много едър.Обаче не знам дали си струва да го гледаш ,в смисъл за готвене.Използваме го  обикновено  за бобената салата/нали я знаете/,а поне аз и съседките наоколо за готвене предпочитаме по-дребния фасул.Смилянският много трудно увира и пак стои някак си твърд.Разбира се ,това е само мнение.В края на краищата всеки с вкуса си Laughing Laughing Laughing

# 327
Веселче мерси за припомнянето за разсадите  bouquet
Тори се есента ,но аз съм новобранец и да пробвам ,ама най много да си строша главата.

# 328
 Тори се есента, ако можеш да ториш тогава. При нас беше строителна площадка и нямаше как. Днес разпръснахме малко угнил птичи тор. Наредихме и чимове трева, които извадихме край реката. Утре продължаваме с това упражнение. Сега ме боли всяко едно кокалче, но пък съм удовлетворена от свършеното.

# 329
  • Варна
Момичета, имам проблем и ще бъда много благодарна ако ми помогнете. Имам лимон, купен, при нас е от 2 г, на ръст е доста висок, около 1.6 м. Тази зима завърза около 20 лимона. Проблема е, че от няколко дни започнаха да му падат листата, а лимоните са още по него, все още неузрели. Не съм променила нищо в гледането, не знам защо се получава така, но ме притеснява. Как да спра този листопад? Не искам да си уморя лимона.

Общи условия

Активация на акаунт