(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 480
  • 743
  •   1
Отговори
# 45
Вили и stelt, много благодаря Hug

# 46
Здравейте и от мен с молба за съвет: отде намирате обръчи за лехи (за политилиенов тунел). Търся или дебела тел или ПВЦ тръби, но минахме през Баумакс, Бриколаж и нищо подходящо няма Sad

В един клип гледах, че ги правят от обръчи (такива, които всяко момиченце има), но в близкото левче бяха по 5 лв.бройката.  newsm78

Моят лук за зелено, саден за пролетен, е вече почти изяден.
Дали е късно да насадя нов за пролетен?

ПП. И да не забравя да похваля меда на Куркума - сладък, вкусен, ароматен, страхотен..., единственият му недостатък е, че поради изброените качества свършва много бързо.  Wink

И да ви кажа за сляпото куче - в момента се е настанило в зеленчуковата градина (на уреда му се скапа батерията), вече е извадило салатите, така че няма какви повече поразии да направи, спанакът явно не му допада, под него не копае, та се чудя, сега ли да го гоня или чак пролетта. Много хубаво обръща почвата  Wink, само да не ми завлече нанякъде оборската тор, че ми е кът.

# 47
  • Стара Загора
Още не сме пръскали с бордолезов,но има прекалено много листа на дърветата.
...
Остава да си изрежа розите,да завием смокините,да извадя гладиолите,да наторим дръвчета и лози и да напръскаме с болдолезов.

Vili, кога се пръскат дръвчетата с бордолезов разтвор? Като окапят всички листа ли? И всички дръвчета ли се пръскат?

# 48
Валя,пръска се предзимно след окапване на листата.Костилковите вече са голи,но семковите се помайват.То и слана нямаше до сега де.Идеята е да се предпазят от гъбни болести пъпките.
Аз пръскам всички дървета,понякога и лозите.

# 49
  • Варна-София
Мананди, морковите ! След засушаване е плиснал яко дъжд. Затова са се напукали, ама с една четка се измиват и пак са чудесни за ядене.
Разклоняването на кореноплода (покрай дайкона вече и аз се драскам с опит) се случва, когато почвата не е достатъчно рохкава, например ако е глинеста. Моята почва не е цвете и решавам въпроса, като я прекопавам преди да посадя, с клатене на вилата през 5-10 см (обаче забележи - моите вили са с дължина 28 см). За дайкона е лесно, защото семенцата ги слагам покълнали и те бързо се развиват. Ама при морковите никненето става бавно и почвата сигурно се сбива.
Да добавя, че освен тяхната зеления (по Куркума), също и зеленията на дайкона става за ядене. Виж там, дали да не изненадаш съпругата с една баница със зелено от дайконските листа. В супи вместо магданоз и двете зелении стават.

Последна редакция: пн, 26 ное 2012, 14:07 от amica1

# 50
amica1 , на дайкона листата не са ли бодливички?  newsm78

# 51
  • Варна-София
Като се задушат (сварят) нищо им няма. Че и дръжките.

# 52
Като се задушат (сварят) нищо им няма. Че и дръжките.
Супер! Аз нали съм си по зеленШкото.  Wink

# 53
  • Варна-София
За по-голяма увереност, ето една университетска статия:
http://urbanext.illinois.edu/veggies/radish.cfm
Пишат хората, че всичко от семейство кръстоцветни е ядливо, а там където са се разпростряли за дайкона, пак пишат "All radish greens are edible.", демек всичката зеления на всякакви ряпоподобни е ядлива. (Ами аз като дръпна репичка от градината и "бам" зеленкото във фризера - все ще ми потрябва.)

А тук има даже супа, която цери не знам колко болести и в нея са сложили и корена и зеленията на дайкона:
http://happyhomemaker88.com/tag/healing-soups/

Кулинарни висоти, като мариноване на зеления от дайкон не съм правила, но някъде по света това е обичайно, както пише уикито:
http://en.wikipedia.org/wiki/Daikon

Ха сега и аз да питам! Има ли някой опит с гъби шийтаке? От хапването до отглеждането - всичко ме е заинтригувало.

Последна редакция: пн, 26 ное 2012, 14:05 от amica1

# 54
тъкмо в контекста на разговора-как садите репичките?-гърч голям това разсаждане   Crazy -аз нали съм си по количествата,или както казват в северозапАднала България„Око широко,г*з тесен“  hahaha  ,изсипала съм цяло пакетче от тез дребноникакви семенца,та сега ми е голям зор разсаждането,а вече са колкото грахчета заформени,та не мога да се помайвам  Rolling Eyes

# 55
  • Варна-София
Май за такава одисея, като разсаждане на репички не съм чувала. По-добре ги проскуби, за да могат другите да се развиват. Освен това те няма да станат едновременно - първите едри ги скъсах преди месец, а след 1-2 седмици може и да ги приключа.

# 56
то хубаво да проскубя,ама ...пуст гагаузки ген! smile3506

# 57
  • Варна-София
Чакай, виж какво намерих:
http://www.youtube.com/watch?v=ET3rhB9zOA8
Показват, че може, но го правят на закрито.

# 58
точно така го направих-избрах някои,които са по-големички и силни и разредих ,така,че останалите на мястото да не се задушават-ще видим какво ще се получи  Laughing

# 59
  • Стара Загора
Мананди, морковите ! След засушаване е плиснал яко дъжд. Затова са се напукали, ама с една четка се измиват и пак са чудесни за ядене.
Разклоняването на кореноплода (покрай дайкона вече и аз се драскам с опит) се случва, когато почвата не е достатъчно рохкава, например ако е глинеста. Моята почва не е цвете и решавам въпроса, като я прекопавам преди да посадя, с клатене на вилата през 5-10 см (обаче забележи - моите вили са с дължина 28 см). За дайкона е лесно, защото семенцата ги слагам покълнали и те бързо се развиват. Ама при морковите никненето става бавно и почвата сигурно се сбива.
Да добавя, че освен тяхната зеления (по Куркума), също и зеленията на дайкона става за ядене. Виж там, дали да не изненадаш съпругата с една баница със зелено от дайконските листа. В супи вместо магданоз и двете зелении стават.

На морковите листата не съдържаха ли някаква отрова?

Общи условия

Активация на акаунт