(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 493
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте, дами.

Много се радвам на ентусиазма, позитивността и информираността ви.   bouquet
Ние живеем в къща в град и имаме съвсеееем мъничка леха за зеленчуци, цветя, билки и пр. През лятото е изключително сухо и слънчево, а есента и пролетта го вали голям дъжд и е постоянно влажно. Миналата година (за ужас на всички консервативни роднини, познати и съседи) си отгледахме чери доматчета, тиквички, съвсем мъничко краставички, малини, 4 овошки и 7 вида билки. Марулите и репичките не ми се получиха, а морковите явно бяха много на гъсто, защото станаха съвсем ситни. Голям съм фен на консервирането на домашна храна и каквото видя замразявам или правя на сладко, туршия, компот Simple Smile

Сега дъщеря ми (4г.) страшно се е запалила по градинарството и сърце не ми дава да й кажа какъв съм лаик. Само като и видя щастливата муцунка в градинката и политам.  Heart Eyes

Бих искала да ви попитам какво мога да направя в момента за градината? Какъв разсад да си отгледам? Има ли място, откъдето се пазаруват онлайн био семена? Не искам да изпускам срокове, а ми се ще максимално да уплътня малкото ни пространство.

Освен това имаме едно доста сенчесто място до вратата, в което не мога да измисля какво да сложа. То е малко 40см х 100см., но наистина е много сенчесто и каквото съм опитвала все е давало фира (магданоз, копър, лавандула, цветя разни).

Благодаря ви за помощта предварително!  Hug

# 706
Марти, на сянката здравец няма ли да стане?
Някой скоро каза, че може да се посеят репички сега, може да си сложиш семенца за ранни, домати, аз това само правя засега, и грах, ама той иска място.
А, и мога да ти дам лук от този за зелен само, цяло лято го постригвах и в кутийки във фризера, още си имам зелени перца.

# 707
Здравейте на всички! Сега след като поникнаха доматите, мога ли да ги поливам и как - да ги пръскам ли? Благодаря предварително!

# 708
Чакай с пръскането   Naughty бебето като се роди веднага ли започваш с ваксини и лекарства?Според мен чак като се посеят на вън има реална опасност от болести-а и тогава не винаги е нужно пръскане.
За поливането-не трябва да е подгизнало,не бива и за е засушено.бодваш пръст в саксията-ако почвата се събаря като си извадиш пръста е сухо,ако е налепнала по пръста ти-мокро.И търсиш златната среда  Peace

# 709
  • на пъпа на Златията
Ми,
 Бързате с чушките. Зян отива семето.
100 дни и можете да берете. За ранните. Севрията. Къде ще ги садите на 1 -ви април? Като до 20 -ти април  има опасност от слани? А пък за доматите пак.

# 710
Здравецът става хубав на сянка. Той слънце много не обича. Също и цветята impatiens.

Последна редакция: нд, 24 фев 2013, 06:03 от Дидитка

# 711
Здравейте на всички.
Тези дни си мислех да засадя арпаджик за глави, но лошото време ме спря Simple Smile
Искам да ви попитам горе-долу колко сантиметра е при вас стъблото на доматите в момента, който започват да кръстосват?
Струва ми се, че при мен започват да се изциклят, а условията са през деня до около 22.00 часа около 18-20 градуса, а рано сутрин падат до около 13 градуса.

# 712
Мартеничка на сянка вирее хортензията и джоджана Simple Smile

# 713
моите са на 3 см средно-ще ги снимам после
през деня са на около 16-18,може и 20тина да е под найлона,а вечер пада до 2-3-4 градуса/навън са и не ги топля допълнително

# 714
Моите домати са на три дни, днес им направих "прекопаване" на саксията. Почваа ми е влажна, няма да поливам. Саксиите ми стоят до прозореца, където имам и радиатор, който не е много силен, пода е от тракот. Докато поникнат не съм им слагала найлон или фолио. Не знам дали е правилно или не е.

# 715
Здравейте, 
днес открих тези поражения по ябълката ни.http://rummyfolk.snimka.bg/other/yab-lka.733527
Дали е някакво черно гниене? Какво да направим-  да отрежем болните клони, или...?

# 716
Здравейте!
След молба на Веселчето и след 100 години канене най-накрая снимах ситуацията на терасата си.
И по-добре е било други години, но това е за момента.
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2013.733594.29772621
Сял съм много неща. След месец ще започна да изнасям навън.

Кой имаше опит със съвместяване на царевица и краставици? Нека да сподели опит и снимки.
Искам ми се да избегна правенето на конструкция за катерене тази година.

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 03:13 от manandy

# 717
  • Пазете Гор
Мили мои градинари.
Днеска ми узря най-накрая решението да приключа с форумната активност, защото, както се казва, виртуалното взе да ми пречи на другото.
Искам да ви кажа, че общуването с вас и градините ви, ще е основната част от нещата, които ще ми липсват. Редовно ще поглеждам докъде сте я докарали, тъй че стягайте мотиките.
Мисля, че заедно с вас успях да обърна поне няколко души към земята, което не е никак малко.
Бъдете здрави и да ви пази Бог.

# 718
manandy това много интересно звуци за царевицата и краставиците Simple Smile аз моите не им праввя конструкция, но по препоръка на няколко стари хора не правя такава ставям ги на земята, но ги засях на място което следобед е сенчесто.
Куркума не ни изоставяй съвсем аз съм от скоро тук, но виждам, че много хора разчитат на съвета ти.

# 719
Мили мои градинари.
Днеска ми узря най-накрая решението да приключа с форумната активност, защото, както се казва, виртуалното взе да ми пречи на другото.
Искам да ви кажа, че общуването с вас и градините ви, ще е основната част от нещата, които ще ми липсват. Редовно ще поглеждам докъде сте я докарали, тъй че стягайте мотиките.
Мисля, че заедно с вас успях да обърна поне няколко души към земята, което не е никак малко.
Бъдете здрави и да ви пази Бог.

Ей това не ми допада , Куркума ... аз повече чета тук, отколкото пиша, но мноооого ще ми липсва и описанието и снимките и съветите - недей така да ни напускаш (ясно , че половинката сигурно недоволства, но запалия и нея тук  Wink ) Ще ми липсват снимките с тенекиите и животът им в тях, усвоеният покрив на кокошкарника, зелената ограда отделяща нужниците на съседите  Joy Joy Joy
Това е глътката въздух заедно с неподправната искреност на Авосет,  на Мананди и  Вес, на Вили ..... (не мога да изброя всичко и всички, но още се мечтая за онзи красив кокошкарник, който беше публикуван в една от първите теми, а после го търсих и не открих  Cry ),  от който аз лично се нуждая  така както и от въздуха и водата  Laughing (е почти),  и мноооого други тук. и първата ми работа, веднага след надникването в пощата е какво ново има тук  (да сигурно съм пристрастена , но ...   Blush) ... Предполагам и другите ще си изкажат мнението в тази посока  Mr. Green
Дано поне мъъничко да съм успяла да те убедя в противоположна посока. А да и тази година , ще си продължим с "тенекиеният метод" , а и колко хора зарибих с твоят патент.
Ще се бием за тенекии пред магазините в наше село   Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт