(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 835
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
Не се хаби сега-стои си на топло и консумирай с кеф трушийки и наливни благинки,чертай планове за градината догодина,радвай се на снега и празниците с любимите хора  Hug
А на пролет,като припече слънчицето,като тръгнат младите сокове и пъпките набъбнат от желание ще му дойде времето на борзолезовия  Laughing
Поздрав от мен http://www.youtube.com/watch?v=TZCfydWF48c&list=AL94UKMTqg-9 … zEwzL&index=1

# 211
Мерси, Вили!  Heart Eyes
Нахъсвам се за напролет, следващата година вече ще съм стар вълк - ще правя голяма и богата градина, поне така съм замислила, дано Шефа не ми се смее само Simple Smile

# 212
  • на брега на Дунава
Толкова много сте изписали ,че едва ви изчетох.
Сега съм се запалила по цветарство и ровя из други форуми , но ми домъчня за градината.Снощи изядохме последната салата от истински  домати.От тези зелените ,които щях да правя на туршия ,но те все зрееха и зрееха ... и станаха на салата. Е има и на туршийка също. Laughing
Дайконите сяти за проба също заминаха .Зелето ,което не стана кой знае колко голямо , е напъхано в буркани и втасва. Другото в бидона е почти готово.
Врънкам мъжката част в къщи за дюлева ракия догодина .Опитах една сръбска и така ми хареса, че ... ще правим и ние.Това е.
След 10 дни заминавам при внучето в Германия , че ще стане на 1 годинка.Времето си лети Hug В куфара ще има бурканчета с люти чушки ,лютеничка и т.н. Старателно  завити да не се счупят.И кисело зеле , чубрица , боб ,орехи,мед .Все български неща.Как ли ще го мъкна този куфар  newsm78
Записвам си идеите за другата година.Купих си семена от домати Рила , че ме запалихте да опитам и аз узрели домати през юни.При мен стават втората половина на юли,но не съм сяла ранни.
Време за планове.А снегът вали на големи парцали в момента ... и е красив ,... през прозореца до парното.

# 213
Лек път,МХ!
Да го нагушкаш и от нас туй внуче пораснало! Hug Hug
Забелязала съм,че най-китните,плодородни градини растят,когато има за кого.И да те ядоса,и да смачка с крачета и да надникне м/у листата.Радостта на плодовете да усетиш.На даването.
Гледам и сняг ви затрупва.А тежки празници идват. Laughing
Докато изредим именните дни и ще стане време Анн да сее разсада.
И кат се запалим след нея... Party
Какви поуки взехте от миналата година?
Какво сте набелязали за Новата?
При мен е ясно.Искам всички домати да узреят..на стръковете.
И любеници да отгледам поне като волейболни топки.Да ми поникнат двата ореха,розовите домати,лешниците проводени от България.
А поука-да бъда по търпелива с поливането.Още ме е яд,че доматите се напраскаха.С междинни каналчета ще опитам да дренирам леглата.
Не се шегувам за месоядните растения.
Пчелите ги имам са умни насекоми.Да видим...  Thinking

# 214

Какви поуки взехте от миналата година?

Да не се опитвам да обяснявам на мама и татко, че тревата се полива много, а домата - малко. Файда - йок. Като искам градина, да не шетам из Кабакум, ми да си седя дОма.

ПП Отивам да ти правя "тенирани" меденки, Вес  Joy

# 215
  • на брега на Дунава
Поука: Аз вече късно зеле няма да сея.Много поливане-малък резултат .Зелките дребни .Иначе вкусни,но не си заслужава усилията . Ще сея репи ,но малко по- рано ,че при климата на Балкана не им стигна времето и само част от тях станаха големи.
И въпрос-от къде имате намерение да си купувате семена и какви? Някакви идеи в тази насока newsm78

# 216
Аз моите семена повечето си ги поръчвам по интернет от чужбински сайтове, но българските сортове си ги купувам от Флориан - не помня да сте обсъждали тази фирма тук, но аз съм доволна Simple Smile .

# 217
  • на пъпа на Златията
Авосет,
снощи се разходих в блога ти. Hug
Фирмата добра , но семената са на по 5 г. застояли в магазините.Ако погледнеш срока на годност ти отстъпват половин цена , ако не погледнеш , куче влачи.
Аз разчитам на моите си.
МХ,
 не се отказвай от зелето. Така се е случило. Годините една с една не са еднакви а и сорта не помня какъв ти беше, а и семената какви са били. Като ходиш по немско купи си нещо от там. Вярвам им на немците.
Спаска ,
разкошни хризантеми, къдрави. Имам такива лиляви.Имаш ли бели рози , много ми харесват белите.

Последна редакция: чт, 13 дек 2012, 15:27 от rorik

# 218
Баща ми работи със фирмата и директно собственикът ми ги изпраща, та до мен застояли семена не са стигали Simple Smile . Ех, всичко е връзки май.
И естествено, че със собствени си е най-хубаво, но аз например успях да събера само от някой друг сорт домат и люти чушки и даже сега като се замисля, никакъв спомен нямам къде прибрах доматеното семе.

Не остана, още малко и се прибирам! Имам моркови за вадене, но ще съм си на село чак 25-26 декември, как да преценя дали да ги вадя или да ги оставя за пролетта? Миналата година изравях моркови изпод снега и си бяха добре, но предполагам, че ако ги извадя замръзнали, ще са по-нетрайни?

В Единбург цъфтят къпините и даже една цъфнала слива подминах днес. Къпитите обаче цъфтят, връзват, ама не узряват.

# 219
Здравейте.Днес е първия ден в който нищо не правих.Наслаждавах се на безделието си.

Рорик,нямам бяла роза,но имам два-три корена от букетните.А лилава хризантема и аз харесвам

и догодина ще си купя.

За Флориан те подкрепям.От сайта им си харесах едно цвете,поръчах и получих друго,поне да беше

поникнало.Ама сумата беше малка и отиде в графа "батаци".

Авосет,извади си морковчета,колкото ти трябват,останалите да стоят в земята.Покрий ги с пръст

да не замръзват и напролет ще те чакат.Даже семе може да пуснат. Hug

# 220
Здравейте в най-зареждащата тема! Вече съм прочела 11 от старите, до края на годината мисля да приключа с всичките 20. Водя си прилежно записки в един тефтер, мисля да си направя такъв после и за културите в моята градинка. Благодаря за всичко, коеto сте споделили и ще споделяте   bouquet !
 Така и не успях да си намеря почва. Чудя се обаче дали въобще е необходимо. Срещнах из мненията, че някои от вас с години чистят камъчета. Пръскахме няколко пъти лятото срещу плевелите, които бяха завзели дори и къщата. Надявам се повечето да са унищожени. И днес се замислих-дали с новата почва няма да си докарам нови и упорити плевели и да стане още по-лошо? Големият син снощи ми каза, че ще чистя само в дупката, в която слагам разсада. Ще бъде много трудоемко, но пък и пролетта няма да пропусна. Има ли растения, които искат съвсем почистена почва? Например, ще мога ли да сложа грах?

# 221
  • на пъпа на Златията
Валя , защо пръскаш?
Градината ми е вечно в бурени. Лятото бурените в лозето ми бяха колкото мен.Запазиха ги от кьосовете, от маната.  Вярно,  че за други зеленчуци трябва да е по-чисто. Каква ти е почвата ? Не позволява ли плевене?Като станат по-големи плевелите , мулчирам с тях.
П.П
Какво става с времето? Какви са тия минус 15 - минус 20 по това време? Да не цъфнат сливите февруари?Нещо се е обърнало. Обикновено когато лятото е много горещо . зимата е лщта , ама това лято беше сухо но не и толкова горещо , като преди  около 10-тина години  ли  беше

Последна редакция: пт, 14 дек 2012, 11:48 от rorik

# 222
 Дворът не беше обработван повече от 20 години, не знам колко точно. Къщата не се виждаше-със скубане нямаше как да стане. Имаше едни увивни чак до покрива.
 Под новопостроената къща е засипана стара постройка, от която извират камъни и керемиди всякакви размери. Затова ми е много важно да знам дали има култура, на която ще й пречи това. Ще се мъча да почиствам, но ще  продължи с години.

# 223
Ох, Вале, Вале, ти сякаш за моята градина пишеш. Тия увивни, заедно с къпините и джанките, съвсем са ми довършили двора. Ама граха добре си става, лука също стана, морковите, пипера не ще... А кръста ми отиде да чистя и камъни и керемидки да извират постоянно.

# 224
Вале, с търпение и мерак ще изчистиш и ще се радваш на добра реколта! Преди години, когато купихме вилата, от мерак посадих едно редче краставици между къпините, повети и бурени - човешки крак не беше стъпвал в двора повече от 10 години! Нямах тор, събрах една кофа угнила листовка от гората.
По-вкусни корнишони не помня да съм яла!
Да покажа какво "цвете" ми цъфти из двора - http://s020.radikal.ru/i707/1212/ff/ab215405c7fc.jpg  Joy

Общи условия

Активация на акаунт