(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 823
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
Пу пу, красавец  Simple Smile

# 226
Вале, с търпение и мерак ще изчистиш и ще се радваш на добра реколта!
   Меракът ми е повече от голям-днес ходих да чистя камъни и керемиди. Имам един триъгълник-около 35-40 м2. Там е почти същият ужас като основната градинка, която е около 100 м2. С големия син събирахме керемиди, камъни, орехова шума, съчки /хвърлени от Е.он миналата година като рязали покрай кабелите/. Ще чистя см по см, само да отпусне малко времето.В краен случай ще напълня баките от мазилката и пак ще имам зеленчуци  Simple Smile !

# 227
Сега видях, ти си ми комшийка, аз съм в Лясковец  Hug

# 228
  • на пъпа на Златията
Ей, хора , много ме зарадвахте. Дворове, градини,  нечистени 20 години оживяват.  bouquet
Това чудно  "цвете" ще напълни ли новогодишната тава или е оставен за тамазлък?
Печката бумти, бумти.Февруарско време.  

# 229
Само да посмее да не оживее моята Спяща красавица-и семена съм й купила вече. И ще ходя в Лясковец за практически уроци   bouquet .

# 230
  • Пазете Гор
Ще стане, valia_b , ще стане! Търпение ти трябва и вяра. Остави ги хербицидите, не пръскай с нищо повече. Тежка химия са те, ползата е малка към никаква в твоя казус. Не се вслушвай в съвети (ако ти дадат такива) да заливаш корени на растения с нафта, сол или горяло масло - това е дълголетна отрова за почвата. Най-сигурният метод за почистване на градината е механичния - едно по едно, бавно, но методично. Рекултивирал съм пущинаци, и те уверявам, че само на пръв поглед е много работа. Важното е да се подхване системно, и да има къде да дяваш вършинака. Мъжка ръка трябва също, трябва да се работи с кирка, да се сече и изнася.

Ana.Ivanova, какъв хубавец! Казва ли клю-клю-клю, ако му подсвирнеш? Бройлерна порода ли е (аз ги предпочитам за месопроизводство)? Водила ли си сметка на прираста, сметнат като фураж/живо тегло? Аз мога да споделя за бройлери пилета.

Днеска окачих хранилки със зърно за синигерите. Хем защото във вестника писаха колко са полезни и колко намалели, хем да ги отклоня от пръта с суджуците. Био-слънчоглед смесен с бракуван ориз, туй ще им е порционът.

# 231
  • Варна-София
При мен още не е станало време за подхранване на синигери, макар, че щерката ме подсеща, че вече се въртели около балкона ми. Ще чакам да падне сняг и наистина да им стане трудно да си намират нормална храна (буболеци).

Куркума, добави към зрънцата от слънчоглед (и другите там) ситно нарязана сурова мазнина от коремчето на някой бройлер и оформи мазна топка, окачи я в гаца и със сигурност друго няма да погледнат.
НО: не слагай семена от лен, кориандър, смокиня, бакла (пък и всякакви бобови), индийско орехче и мак - отровни са за птичетата.
Казвам го, защото когато си чистя шкафовете, понякога посягам да смеля в кафемелачката туй-онуй за да порасне мазната топка на синигерчетата и е лесно да сбърка човек.

Вили, специални поздрави за теб. Ти беше наблегнала за разликите в климата при нас и то понеже дума - дума отваря, в момента правя разни проучвания, които не са свързани с градинарството. Засега ме забавляват, но до няколко години, живот и здраве, ще погледна съвсем практически на тях.

ГМО - не купувайте:
http://www.moreto.net/novini.php?n=195480&p=1

Последна редакция: сб, 15 дек 2012, 11:17 от amica1

# 232
Куркума,
завидях ти за суджуците и синигерите.
Аз, таз година съм в криза. Нищо де, догодина пак ще съм шен  Grinning

# 233
  • Пазете Гор
Имам стара мас, та утре ще направя няколко топки за подхранване. Още заобилкалят хранилките. Жалко е, че слабо познавам птичките, а има доста. Синигери, кълвачи, косове, а още и едни дребни с ръждиви гърди, съвсем дребни топчести с крачета като сламки, други, малко по-едри от кос с оперение на сиви точици и още сума други.

Баща ми заложил дюлева ракия. Всякакви плодови прави тоя човек, а не пие дори и за дегустация - крушова, ябълкова, смесена, джанкова, гроздова. Ще взема да направя някой бранд. Grinning

# 234
  • на пъпа на Златията
  bouquet

Последна редакция: пн, 17 дек 2012, 09:46 от rorik

# 235
# 236
  • на пъпа на Златията
 Hug
Истината е в мярката. Не прекалявайте с постенето. Всяка хапка месо след строг пост е отрова.Захранете се от сега  с някоя по-лека мръвка , за да ви е сладка коледната пържола.Да не забравите киселото зеле, печените, лютите чушки ,салатите , пресичаното,  ...за да намалите тежеста на пържолата след тия пости.. 
Остават само 3 дни , до небезизвестната дата 21.12.2012. г.Ето тук в последните 15 минути е синтезирано какво е тази дата.Започва от спомени за миналото ,децата индиго, кристалните деца , преминаването от общество на империи , в общество на индувидуализма на човека. ... до реинкарнацията.
http://www.youtube.com/watch?v=64COePnfon0
Казват,  че българите са индивидуалисти. Значи тези неща си ги знаем от време "оно"
Казват да си стоим в къщи, далеч от сборищата на много хора. Ами баба казваше на тези дни от Коледа до Нова година тъмни , мръсни ,  дни и нощи в които бродят върколаци и не трябва да замръкваме на чуждо място а да се прибираме. Да не забравите герданчетата с чесън, торбичките с други билки , ... па и кръстчетата против караконджулите. . Съветват ни по-горе да стоим здраво на земята за да оцелеем. Хареса ми края,  с едно прекрасно дърво.

Последна редакция: вт, 18 дек 2012, 20:50 от rorik

# 237
rorik, и моят дядо, лека му пръст, казваше подобни думи за дните между Коледа и Ивановден - мръсници бродят, таласъми и караконджули пакостят и плашат момите и ергените, които се прибират от седянките. Обикалят дворовете, хранят се с кръв от закланите животни, надничат през прозорците. Превръщат се в кълбо тръни, и носени от зимния вятър, спъват окъснелите пътници.
Много обичах да слушам тези истории през тъмните вечери..... ех!

# 238
  • на пъпа на Златията
Къде сте , бря? Ето защо не е полезно да се пости. Дремете. И  аз задремах тая година и забравих да си прибера семената  в гърнеца и мишките ще ги изядат.

# 239
  • Варна-София
Тази нощ във Варна беше направо бяла. И небето беше нещо като оранжево-сивеещо, ама пак биеше на бяло. Много електричество имаше в небето, та направо светеше.

Обичам да търся зад легендата здравата логика на реалната случка.
Изпаднали хора, загубили дома си виждахме всички цяло лято. През зимата те пълнят хрониките на загиналите от студа. Има ги днес, имало ги е и в миналото. За тях се сетих, когато Рорик написа "мръсници бродят, таласъми и караконджули пакостят и плашат момите и ергените, които се прибират от седянките. Обикалят дворовете, хранят се с кръв от закланите животни, надничат през прозорците. Превръщат се в кълбо тръни, и носени от зимния вятър, спъват окъснелите пътници." По-късно зимата си взима своя дан. Нали затова е "зима", защото (в)зима.

А може би когато старият славянин е излязал навън на леда е казал "з-з-з-з". А жена му го е попитала "Какво, бе? Какво има?" А той отговорил: "Глуха ли си? З-з-з-з има! Ззззима."

Общи условия

Активация на акаунт