(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 543
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
Здрава, плодородна и мирна Нова Година!

# 286
  • на пъпа на Златията
Айде и по едно изконно сурвакане!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/Survakn … x-Survaknitsa.jpg

Сурва сурва година!
Весела година!
Пълен клас на нива,
жълт мамул на леса,
червено грозде на лоза,
жълта дюла в градина!
Пълна кесия с пари!
Сурва сурва година,
до година със здраве,
до година, до амина!

# 287
Ши доди, нема да доди, ши доди, нема да доди.
Доди-и-и-и-и!

Joy  hahaha

# 288
  • Варна-София
Имаме ли някой от Родопите?
Сега върви предаване по БТВ, че преди години направили снимки на огромни стъпки в снега на "снежен човек" в Родопите и подходили толкова сериозно, че дали снимките на експерти да се произнесат за истинността им и те даже потвърдили, че и изчислили, че бил висок 2-3 метра.

Искам да кажа на хората там хич да не се стряскат, а че това е много лесна за фабрикуване шегичка. Всяка година кукерите се качват на кокили - ето ти височина 2-3 метра. Това, което е новото е, че който се е пошегувал си е направил големи стъпки и ето ти паника сред народа.

# 289
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Имаме ли някой от Родопите?
Сега върви предаване по БТВ, че преди години направили снимки на огромни стъпки в снега на "снежен човек" в Родопите и подходили толкова сериозно, че дали снимките на експерти да се произнесат за истинността им и те даже потвърдили, че и изчислили, че бил висок 2-3 метра.

Искам да кажа на хората там хич да не се стряскат, а че това е много лесна за фабрикуване шегичка. Всяка година кукерите се качват на кокили - ето ти височина 2-3 метра. Това, което е новото е, че който се е пошегувал си е направил големи стъпки и ето ти паника сред народа.

за малко търново и царичина даваха вчера  Peace

Hug не е лошо човек да вярва в приказки Wink и като малък и като голям Simple Smile

# 290
Най-обикновени човешки стъпки в дълбок сняг започват да стават големи, когато снега се топи през деня и отново замръзва нощем...   Laughing    По същият начин кучешките стъпки стават вълчи...  Mr. Green

# 291
  • на пъпа на Златията
Мммм даа, на страха очите са големи. Мистерии български.
Шъ изгрее слънцето , нема да изгрее. Еми изгря. Минаха мръсните дни и доде Новата Година дет вика Амика.
А иначе някъде по Дунава открили кости на гиганти , но ги крият от иманярите.
 Мммм дааа,
Време за  бабините приказки за  вили самовили  караконджули, герданчета с чесън , време за песни за чумата , за Марко Кралевити , за душмани и герои , суровакници с пуканки  и дедовите фъркати змеьове, за коледарите  със звънците и обърнатите наопъки кожухчета , очернените лица да не ни познаят , тиквените фенери. гегите с нанизаните кулачета , орехите  в шарената торбичка.  Време за  седенки с варен кукуруз, плетене чорапе и шарените черги  с канатицата на разбоя.Време за греяна ракия и кисела трушия. Време за греяно вино с люти чушки , "бабета" , "старци", суджуци. пиперосани бутове, режеш и мажеш пак с чесън . сол, червен пипер. Спомени за мъжки времена ,  за крадене на моми,  за  септемврийско въстание , кървавата Огоста, плач за Цар , плач за Георги Димитров , боя при Драва , мъката на македонците , страха на сърби, гърци  и турци от разлютения българин ,управлението на Скопие , подминати партизани , скрити въстаници,  войни и слава на войници при Одрин, човещината!. Време за тънки дантели. за чеиз .  . Време за карти, дама , шах. Време за първите новородени , премръзнали агънца, кончета, теленца в обора.Време за Василовци, Ивановци, Йордановци. Варени кокошки, ризи ,  за кръсници именници, шарени бъклици с вино и китки.  . Баници, вири пити   в извезани панамени карета. Време за пързалки, топлата пазва на баба за измръзналите ми ръце.. Еееех , детски спомени.
Някой  от вас , земни хора повярва ли , че ей така слънцето ще угасне изведнъж и ще затрие тая красота?

А сега.
По магазините има изкуствени червени яйца ,китайски. Черупката е от гипс, боядисана .Не знам от какво  си , правили белтъка и жълтъка.  Като се сварят стават бели. При рекламация , казват не били отровни.
Боже , запази децата ни от тоя ужас. Това не е българският живот. Ще влезем ли в Коледните приказки на внуците си  поне в борбата с китайските яйца?      

Последна редакция: вт, 01 яну 2013, 22:44 от rorik

# 292
  • При розите и топлата вода ......!
Да е здрава, спорна и честита!
amica1, аз от прозореца гледам Родопите, но "снежен човек" не съм видяла.

# 293
Здравейте и честита нова година! Здрава и плодородна!

Влизам в темата ви с въпрос, ако може  Praynig  Grinning От няколко години си гледам зеленчукова градина от семена на баба ми, искам да запазя нейните сортове за бъдещите поколения. Тя вече почти нищо не може да гледа, стара е, а аз много обичам да си човъркам из градинката, пък и от носталгия... От много време търся един сорт боб, който тя гледаше като бях малка, но отдавна вече не гледа такъв и няма запазен да си засадя. Не можах да намеря из село останал никой който все още да го гледа... Не знам официалното му име какво е, но ние му викахме дундина кълка. Изключително едър боб, по-голям от тогава не съм виждала. Като се сготви става един мек и мазен, ммм  Mr. Green На външен вид е шарен, като онези на петънцата, но май имаше и по-тъмен на цвят. Карам по спомени, за съжаление. Ако някой е чувал за този боб и знае къде мога да го намеря, много бих била благодарна на насока! Дори и под друго име да се подвизава някъде, пак е нещо... Мерси!  Hug

# 294
Дидитка, такъв ли е бобът, който търсиш: http://titinabg.snimka.bg/nature/2013-garden.722837

# 295
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Laughing Laughing много се радвам на всяко попълнение в градинската тема. всеки добавя нещо от родния си край и става шаренко и пъстро като чергица  Hug

а дундината кълка мисля да я сложа точно до булините гащи  Laughing Laughing ще си тичкат заедно  Hug

този го водят смилянски, но във века на търговията и кухите реклами няма да се учудя да е китайски  Tired

моят съвет е да идеш на най-близкия пазар в пазарен ден, когато бабите изкарват каквото имат за продан и да се огледаш там  Hug най-вероятно ще е стар и трудно ще се вари, но за посев ще стане  Hug
успех с градинката Simple Smile със или без кълките  Hug

# 296
Аз да се отчета какво направих вчера Mr. Green
Марулките които бях сяла измръзнаха.Изтървах ,че тази година съм втори клас и рядко ходя до градината.Обаче нали се затопли и те пак се показаха и то доста добре изглеждат.Та реших да им сложа тунелчета от лозови пръчки и найлон пък каквото стане.Но ме притеснява като се затопли времето дали няма да тръгнат ония ми ти зелени гъсеници.Не можах да се преборя с тях,само ги махах ръчно ,но естествено пак и пак се появяваха.Пръсках със сапунената емулсия и белокрилката беше изчезнала ,но донякъде,не изчезна нацяло.
От сега  мисля за доматените  разсади...голям проблем имам ,в къщи е много топло 28-29градуса и се притеснявам ,че ще станат хилави.

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 08:55 от skela

# 297
  • При розите и топлата вода ......!
skela,  и мен ме сърбят ръцете да пробвам тази година с ранен разсад домати. Иначе при нас отглеждат и продават, та си купувам. При мен е друго, не във всички стаи е топло, но ще опитам. Въпросът е от къде да си вземем хубави семена за ранни домати? newsm78
Вчера преместихме 3 дръвчета от едно място на друго. По стечение на обстоятелства станаха в средата на градината. Цяла нощ не съм спала, дали не ги развалихме. Sad

# 298
Да, снегът се стопи и марулките вадят вид все едно някой е мезил с тях...  Laughing    Ще се оправят напролет...

# 299
  • на пъпа на Златията
Дидитка ,  Hug
 тва, с Дундините кълки много ми ареса . Баба му викаше шарен боб , вярно беше много вкусен , мисля че имаше бели точки по него, не беше толкова голям  и не съм го виждала по пазарите.
 Каква пролет , на пролет?! Та у резервато е 20 градуса.Ако продължи  една седмица ще цъфнат кайсиите и джанките.  Хвана ме пролетна умора. Който не си е пръскал кайсиите с бордолезов разтвор , да се стегне веднага че отидоха  всички ранно цъфтящи .
Аз пък да попитам , събрах си семенца от  туи , кога да ги залагам , да не изгният семената?
От ранните домати май само рилата ще стане , от дългогодишен опит   ми се струва , че другите си се назландисват , и си никнат когато им дойде времето.   .

Общи условия

Активация на акаунт