(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 889
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
Туй с висящите вертикалните градини добе, но защо сортови семена използват американски снимки за рекламиране на нещо. Това ми мирише на показването на роки маунтайнс за български планини

# 421
  • Варна
Здравейте,
Бих искала да се включа в темата ви, защото ще ми е страшно полезна!
С две думи да споделя: От лятото сме собственици на къща с парцел. Двора ни е празен за сега почти изцяло. Още не знам къде какво ще съдя. Есента сях малко цветя и това е. Ще се радвам да черпя опит от вас!

# 422
Добре дошла  kami2004
И аз съм новобранец и се уча от тук.Но по важното е ,че има от кой да се учим и хората са много отзивчиви. Simple Smile

# 423
  • Пазете Гор
За новобранците - добре дошли и веднага една лека задача: намират в щайгата с лук прорасналите глави и използват мекото време да ги заровят на подходящо място в градината, докато не е стегнало пак. Първата зеленорийка напролет ще е. Мястото не е никак от значение - по краищата не лехите (то е и достатъчно кално, че да се навлезе по-навътре), а аз нерядко ползвам празни места в цветните лехи дори, никак неокопани. Имайте предвид, че от една глава лук стават две-три "връзки" чудесен пролетен зеленчук.

Пък и зарзаватчиите сме си спестовни, особено аз  Wink - по този начин прорасналите глави не стават зян.

Който си е изсушил коприва - яде чорбица. Постничка, екстра за петък.

# 424
Здравей,Ками2004,Добре ни дошла! Hug
На хубав ден-Св.Атанас отпраща зимата днес!
Да си отива,че работа ни чака... Laughing
Разкажи ни за мястото.Имаш ли вода за поливане,къртичини,мъжки ръце и мерак,план.
Виждам,че имаш и малко цветенце!Ех!
Пиши и питай за всичко...
Теди,вертикалните ягоди ми напомнят за дървесни гъби.Вчера гледах в Градинския център oyster(вешенка на руски) на гроздове в кутии,вертикално разположени.
Питанка:дървесните гъби нали  нямат отровни двойници?
Възможно ли е мицелът от една кутия да се раздели и пренесе в друга.Ще пъпкува ли успешно?
За домашно отглеждане говоря.
ПС.Красиво изглежда минидоматчето в прерязана бутилка,но този сорт така се разрасна миналата година при мен ,че ми изглежда нереалистично картинката.  Thinking

# 425
Ками, привет и от мен! Къде ви се намира мястото? Там ли ще си живеете? И аз се записах съвсем наскоро в темичката. Много ми е хубаво тук. Свекърът и големият ми син ( Mr. Green) посяха вече балучките за зелен лук. Преди два месеца някъде сложихме и чесън, ама май още иска да сеем свекъра. Аз преди два дни ходих да гледам дали няма нещо поникнало, ама раничко май още. Тези дни ще слагаме и моркови в сандъчета, че ми се иска по-раничко да станат, да има какво да давам на малкото като прояде. Почвам да си мисля вече какво и къде да сеем, трябва и новото място да се хващаме да пооправим. Изобщо, работа да искаш. Та и аз чакам с нетърпение да си отива зимата.

# 426
  • Варна-София
Вес, на тази гъбка й викат кладница.
Как ме хвана само. Тъкмо с проучване на гъбопроизводство се занимавам сега.
Основен източник на информация е по-добре да ти са англоезичните сайтове и форуми. Много, много полезна информация има в тях.
Вземи си кладница в кутия - около 20 долара струва. Има начин да захванеш мицел от нея. Много интересно е. Аз съм заразила субстрат на 8 януари. Когато и ако отгледам някакви гъбки ще щракна и ще ви покажа.
За начало започни с бяла кладница. Има много красиви лимоненожълти и яркорозови, обаче когато се сготвят губят цвета си, а и май нямат лечебни свойства.

# 427
  • Варна
Мерси за милите думи !
Всъщност, снощи като писах забравих да спомена, че лук и чесън вече сяхме Laughing Свекърва ми ся по някое време, а аз бях купила един чувал лук от борсата, но половината беше започнал да гние, че и него посях.
Къщата ни се намира в посока Свободния университет. От август живеем тук. Миналата пролет нямах търпение и си сях домати, краставици, тиквички, пипер, копър и магданоз. Като за начинаещ всичко стана. Ние имаме вода от В и К и си поливах всяка вечер. Може и с кладенец да се вредя това лято, но все още не се знае. Мястото ни е около 700кв.м. право и равно. Имам си мъж от време на време (пътува), но свекърва ми много помага в градината. Тя не живее при нас, но когато има възможност идва. И тя има големи мераци за градината. Даже тази есен почти цялата сме я прекопали на ръка, останалата част на пролет. Искам да сея сега моркови, че ще ми трябват за захранване на бебата. Все още нямам план къде какво ще има, само знам че искам и райграс да сея за децата да има полянка да играят.

# 428

Здравейте на всички,
май и аз събрах смелост, не че някой ще ме изяде Simple Smile
Чета ви от 5тата тема някъде и тази ще ми е втора година с градина.
Надявам се да е успешна за всички въпреки така изместващите се сезони.

За да не е само запис споделям, че съм близо до София и имам към 300-400кв
градина, с две оранжерии ( полиетилен + конструкция), не ми стига площта,
но се опитвам да я оползотворя на макс.

Днес сложих първия си разсад за тази година -ранен патладжан-лилав с бели
черти,дано този път наистина си записвам всичко, както си бях обещала миналата
година Simple Smile
Поздрави от мен и няколко снимки:

Поздрави и весел ден  Hug

# 429
  • При розите и топлата вода ......!
Привет, бригада!
Добре дошли на новичките! Особено се радвам и възхищавам като виждам че са млади хора. Земята е в добри ръце.
chaparala, не е ли рано за разсад на домат или в оранжерия ще го слагаш? newsm78 Хубава градинака. Поздравления! Ех, радва сърцето. Hug
Аз днес в оранжерията сложих лехичка със марулчици. Като станат ще ги слагам под найлон.

# 430
Исках да си до попълня поста, но ... се налага да пиша пак
Ето "Екологична идейка" , за тези които искат пролетта да е дошла Simple Smile

# 431
Колеги, искам да ви се похваля - намерих си дундина кълка!  newsm44 Цялата рода емнах да разпитва, и една братовчедка на майка ми каза че съседката й в Троян гледала, взела е от нея и бобецът вече лети към мен. Много си се радвам  Mr. Green Оказа се че баба ми била най-големият спец по отглеждането му, та днес я интервюирах по телефона и си направих запис на обаждането, да си го прослушвам ако забравя някой детайл. Не бил толкова капризен и труден за гледане както се опасявах. Изглежда не е смилянски обаче, поне по описанията - смилянският бил твърд и се ползвал за салата, и не винаги е едър, докато дундината кълка е огромен и става много мек, ползва се предимно за яхнии или запечен с пушено свинско (ох превъзходен става така!!  Grinning ) Нямам търпение да си го бодна!

Гледам вече сте започнали (или започвате скоро) с новата реколта... лук, чесън преди два месеца (dion) и т.н. Взех да се замислям, толкова рано ли се слага или вие сте с оранжерии? Всъщност семейство лукови трябва ли да презимуват в земята? Луковиците на цветята знам че се слагат есента, но за ядливите не се бях замислила. Аз садя само чесън де, но го слагам напролет като се позатопли, и продължавам на вълни до края на лятото - като вземем да привършваме една реколта бодкам още така че да се застъпят, и го ядем само като пресен чесън с по няколко листенца.

Много хубави идейки показвате. Харесах си чашите от шишета и дискове; имам доста спрей боя металик, мисля ще се възползвам от идеята, но за нещо по-мъничко, може би цветя (калдаръмчета добре биха изглеждали в тия чашки).

chaparala аз пък ти завиждам за площта! Някои и толкоз си нямаме  Mr. Green Супер е градинката!

На нас това ще ни е първа пролет на новото място и още не сме го пипвали, кроим големи планове и потриваме ръце с нетърпение  Laughing Къщата и дворът не са били обитавани 7 години и ще трябва доста да се разчиства, освен това част от двора е под наклон и отдолу на равното се събира вода, което предполагам е толкова зле че тревата е умряла  Sad Ще трябва да докарваме пръст и да вдигнем поне градината над нивото на ниската част.

# 432
Дидитка за стар чесън се сее есента,нека да ме поправят ветераните ако бъркам.
Аз го сях края на октомври и веднага се показа.Сега го чакам с нетърпение.Не съм го торила ,а и нямам оборска тор вече.дано стане и без торене

# 433
  • При розите и топлата вода ......!
Аз стар чесън сея пролетта и става.
Някой може ли да ми даде идея от къде да си намеря корени хрян. Търсих по сайтовете във фирми, които разпространяват семена, но никъде не намерих.

# 434
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз стар чесън сея пролетта и става.
Някой може ли да ми даде идея от къде да си намеря корени хрян. Търсих по сайтовете във фирми, които разпространяват семена, но никъде не намерих.

от съседи или питай на пазара за някой корен  Simple Smile той е многогодишен, размножава се сам и все на някого ще доде в повече. Simple Smile

шегата настрана, но преди време си харесах на пазара един джоджен с по-широки листа и миризма, която ми допадаше повече. купих си връзка от пазара, а на три от стръкчетата имаше коренчета Wink познайте кой си има сега цял квадратен метър джоджен с миризма на чист джоджен (без ментова добавка) Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт