(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 591
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
Имаше го на първа страница в по-старите теми, погледни там.
Алелопатия.
Благодаря, намерих го  bouquet

# 406
  • Варна-София
... Гледам,  че тая година , зимата е неочаквано топла ...  

И аз гледам във Варна се завъртели огромни ята скорци като по Хичкок. Наваляват по копривките (дето правят барабонки). Ошетват и падналите по земята, за кратко почиват и след минута ги няма.
Чудя се тези птички не заминаха ли наесен към топлите страни? Какво се объркаха пак? Миналата година пак по това време се въртяха гладни и шетаха по къра - даже статии имаше по темата. Ама без обяснение - просто се чудят.

Четох в Уикито - много били полезни, нищо че лозарите ги смятат за вредител. В години с ниска популация на скорци се намножавали скакалците и гъсениците.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%B … D1%80%D0%B5%D1%86

# 407
Рових из библиотеката тези дни и открих едно книжле от 1980-"Растения защитават растения".
Бог да прости тате!И от оня свят ми помага...
Описано е как точно се приготвят извлеците и настойките,кое,кога и за какво.Преведена е от руски и си мисля,че е в резултат на задълбочени изследвания.Иска ми се да я кача някъде,но ще трябва да я сканирам...
Да се отчета-сложих в понеделник Рила и Тести грийн.Сега чакам -само ходя да надигам найлончетата и нямам никакво търпение  Mr. Green
Днес е направо пролет навън-и земята замириса събудена.

# 408
  • Пловдив
       Вили, много бих се радвала, ако успееш да сканираш книжката. Hug Ще зарадвам майка ми.

# 409
  • Пазете Гор
Ако съдя по:

- кокичетата
- чесънът
- врабчетата
- хартисалият в градината праз, то пролетта е близо. Аз обаче, знам си, че февруари от години, поне при мен, е най-студеният и тъмен месец, за това не бързам с разсад и с нищо, освен с зелето в бидончето. ще съм благодарен, ако времето се случи такова, че да мога да сложа грах в новата бахча.

Оня ден гледах едно филмче за бъчвари и кацари - ех, като му насмогна на харча, ще си взема каца -  300 литра.

# 410
....Далече съм от пролетта.Сух студ,замръзнали езера и вятър наоколо.Онзи ден валя дъжд сутринта,а през нощта температурите спаднаха до -15 градус.Скоро не бях виждала пълно обледяване по дървета и храсти.Гледах видео ,което показваше тенденциозно мартенско обливане с вода на клюквени насаждения като превантивна мярка с/у опасните пролетни замръзи.И лекинко си отдъхнах.Понякога губя вярата си в Природата. Embarassed
Вили,очаквам откъсите от руската книга,защото вярвам,че зарзаватчийството не е от вчера.И въобще растителна защита с маски,ръкавици и бели дрехи ми прилича на война. Sick
Стелт Hug Hug

# 411
Мъжо ми обеща подарък за рожденния ден цяла поитиленова неотопляема оранжерия Simple Smileмного съм щастлива Simple Smile
И смятайте колко му е писнало да се тюхкам за разсадите къде ще ги държа ,че ми издаде изненадата Mr. Green

vili__66 с тази книжка ме заинтригува ,дано да  можеш да я сканираш.

Леля ми вчера ми обеснява ,че при тях в Пазаржишко имало био-оранжерии и някаква нейна близка работила там.Ноооо всичко било много тайно,носели бидони с нещо си за пръскане и ги дебнели постоянно.Изнасяли на външния пазар и свирепо си пазят хляба хората.Но мисълта ми е ,че не е невъзможно био земеделие дори в оранжерии.
Другото което разбрах,че в оня край всички по възрастни пръскат с тютюнева настойка срещу белокрилка и въшки.
Сега и тютюн започвам да търся... Mr. Green ,че в нашия район не се произвежда.Но имам приятелка в Кърджалийско там няма начин да няма.

# 412
  • Варна-София
Огледайте си цветята. Вижте от какво можете да пострадате, ако сте си купили скоро коледна звезда:
http://radar.bg/bg/2012-12-22/article/3917677_%D0%9E%D0%BF%D0%B0 … %D0%BD%D0%B8.html

Скела, честита оранжерия!

Книжката "Растения защитават растения" е полезна, има тук-таме неща, които може да се ползват така, както аз и Веселчето обичаме - без да изглеждаме като тръгнали на война. Но ако някой реши да използва отровни растения (повет, хвощ, татул и много други) за растителна защита ще не ще трябва да се въоръжи с маски, ръкавици и бели дрехи.

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 09:25 от amica1

# 413
Интересно,Амико,от где се е лепнала по коледната звезда Bemisia tabaci?
Котарачето ни се забавлява от една седмица с чернокрили мушици долетяли от Китай с едно декоративно борче в саксия.Дожаля ми в офиса и го прибрах-не мога да го изхвърля,а изнесено отвън ще умре от стрес.Ще го къпя по твоите рецепти,но е грехота за мен продажбата на растения от суета.Мимолетни чувства.  Rolling Eyes
Миналата година за рожденния ден получих картичка с пресовани семенца от диви растения.
Скела,може си Риба? И аз се надявам на нова лозарска ножица...
Пиши повече за бидоните в Биопарниците.
В почва или хидропонно се отглеждат зеленчуците? Thinking

# 414
А да ви питам кое е това цвете елгер, колежката не можа да ми го обясни, някакво търновско име ще да е, по нашия край не съм го чувала?

# 415
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
А да ви питам кое е това цвете елгер, колежката не можа да ми го обясни, някакво търновско име ще да е, по нашия край не съм го чувала?

Thinking звучи ми като неправилно произнесен "гербер"   Blush не може ли да го опише? или да покаже снимка? и аз съм любопитна да разбера Simple Smile китките са ми слабост  Hug

# 416
На мен ми звучи-elder като бъзе.Бъзовина газиранка...
Ех! Heart Eyes

# 417
Веселче водолей съм,на границата съм.Ох ,ако знаеш колко много искам и аз да знам какво има в бидоните.
Ще кажа на леля да пита дали е в почва и като имам отговор ще докладвам.

# 418
ох,дано греша,ама как си знам ,че не е така.... Sad Confused
тия какви са,дето ги носят тия бидони? холандци?испанци?
Скрит текст:
как няма да ги пазят бидоните ,като за ЕС има рестрикции за химичните пръскания,точен брой и вид,а те могат да си пръскат на воля с каквото си поискат,но всичко си има  карантинен  срок,и ако той е спазен...я камилата,я камиларя ....

# 419
За Мноого Години от мен  Laughing
Загубих се от доста време и сега пак само прехвърчам, но случайно попаднах на това и не мога да не го споделя с вас това,
това и обсъжданите ролки хартия

Вили, мнооого се радвам за теб Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт