(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 590
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
  • Вече на село
Благодаря за отговора! Решихме - във фризера, ще докладвам за резултата, след като поникне  bouquet

# 391
Гъгриците нападат фасула по време на цъфтежа му.Тогава снасят яйцата си.Ларвите се развиват

бавно с нарастване на бобчето и готовата гъгрица го пробива отвътре навън.Съхраняването във фризер спира развитието им и фасула може да се ползва за посев,но те се излюпват пак.

Мерки се вземат по време на цъфтеж.

# 392
  • на пъпа на Златията
Не разбирам , някой може ли да ми обясни , целта на занятието да сеем в ролки от тоалетна хартия?
На корените им е тясно, трудно се постига необходимата влажност за поникване, настъпват гнилостни процеси. Нали искаме да избегнем гнилостни процеси? Ако сеем в разлагащи се настъпват гнилостни процеси,корените няма ли да се засегнат от гниенето ,  ако са , неразпадащи се,  са третирани с някакво химическо вещество . Най  добре е в керамични съдове , че дишат корените, поддържа се постоянна температура за корените ,  ама няма такива по-големи , освен в спукания гювеч, . Сеенето,пикирането в   пластмасови кофички дава задоволителни резултати за сега, запазва влагата, запазва топлината,
Скела,
За какво се мъчиш тогава с 200 кофички, вътре , на такава топлина . разсада ще е некален, болен ,  и ще се стресира първо при по-ранното му изнасяне вън, може и да измръзне.  , второ при разсаждане.Някъде в темите обсъждахме  че един месец , вътре спестяваме една седмица по- рано  бране на домати. Навън е важно предварително да затоплиш парника.За да никнат семената им тряжва топлина на земята 20-тина градуса , поне на 20 см  дълбочина. Иначе ще изгният.  Ако отдолу поставиш запален неугнил тор , ще си имаш проблеми с много гадове. Можеш да пробваш предватително да затоплиш , като го направиш по-рано да завиеш  с найлон , един път директно на земята ,да постои една седмица,  втори път отгоре.Найлончетата да са чисти че да пропускат светлината за да топлят.  Да постои така поне две седмици, тогава сей директно вън. Поливай с топла вода .Опаковай добре да запазваш топлината.  Така мисля, че грижите ти ще са по малко .  

Последна редакция: нд, 13 яну 2013, 12:54 от rorik

# 393
  • Вече на село
spaska.53, благодаря за отговора, но какви мерки трябва да се вземат, че поне да не е толкова масово размножаването на гъгриците, вероятно по време на цъфтеж трябва да се пръскат с препарат цветовете.

# 394
Ей, тия гадини нямат наяждане, бе...  Laughing   По една шепа белен слънчоглед им давам на сутрин и до обяд всичко опоскали... Малко ги е страх от фотоапарата, но все пак - http://www.youtube.com/watch?v=6a2c-ictj5I&feature=youtu.be

# 395
Здравейте, мисля че в тази тема бях чела кое растение до кое трябва да се сее, за да се пазят взаимно от вредители, но сега не мога да го намеря. Някой сеща ли се newsm78

# 396
Имаше го на първа страница в по-старите теми, погледни там.
Алелопатия.

# 397
Рорик мерси отново  Simple Smile  Първо ще взема един стаен термометър да проверя дали е верна тази температура/надявам се термометъра да е грешен/ , цяла нощ не работи климатика ,а показва 28градуса.В другите стаи пада до 19-20градуса,затова си мисля,че нещо не е наред.
Ако е верен ще се каляваме това е  Mr. Green Толкова много искам да си направя разсадите ,да ги отгледам от семенца зеленчуците,че съм готова на жертви Mr. GreenВсъщност домата беше плод ...

# 398
Добро утро.

Компютърът ми се разваля и дано изпрати отговор.

Арина,понеже темата е Био,в този дух не зная начин.Иначе се правят 2-3 пръскания

с Децис,Вазтак или друг исектицид.Избери такъв с малък карантинен срок.Докато узрее фасула

вече ще е напълно чист.Успех.

Справка-Гугъл-вредители по фасула.

Последна редакция: пн, 14 яну 2013, 07:53 от spaska.53

# 399
  • Вече на село
Благодаря за конкретния отговор  bouquet Така и ще направим, обсъдихме го вече Grinning

# 400
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
 преди някое време ми се наложи да прибера едно жито и една царевица по хамбари. Попитах един познат ветеринар и той ми даде едни листчета против гъгрица .Не помня точно как ги слагах .Май изчистих хамбарите и една седмица държах тия листчета на найлонче да не опират о хамбара , после ги махнах. Имаха ефект. Ще питам пак  и ще ви  кажа . Така че щом се вземат такива мерки , гъгрица се лови и в хамбара., а не само при цъфтеж . Дали тия листчета няма да помогнат и при цъфтеж ?!
Скела,
Навън е приятно време ., 0 градуса. Едно време като си наплюнча пръста, покажа го през прозореца  и вдишам два пъти въздуха през носа си  разбирах дали да си обувам ботушите или обувките за работа . Сега гледаме термометрите и нямаме усет за студ . Какво ни става.Цивилизацията ни отнема  други животоспасяващи ни качества. Скела опитай , половината вън , половината вътре и ще видиш разликата  че не е кой знае каква ,  и не си заслужава труда.   

Последна редакция: пн, 14 яну 2013, 10:47 от rorik

# 401
  • Варна-София
Що правих маймунджулъци с тоалетните ролки ли? Ами от мерак и зор едновременно.
Исках да запазя максимално един чешки сорт увивен и едър грах, даден ми от един добър комшия, Бог да го прости. Тъкмо да сея и откривам, че няма здраво зърно - ей такива каверни от гъгрица. Все пак накиснах го и поне половината се оказаха, че пускат коренчета - значи гъгрицата гризе напосоки, и ако не е наяла зародиша - има шанс да стане растението. Показаха се едни хубави дебели коренчета, обаче това става в началото на седмицата (на вилата ходим през уикенда), и абсолютно щях да ги загубя, ако не бях ги посадила в ролки. Така хем като се убедих, че ще опазя сорта ги посадих в градината и сега съм много радостна, че ще имам достатъчно за посев от този сорт.
Другият сорт, от който съм много доволна, е Утрило - също много едър и вкусен, но е средновисок.

# 402
Рорик да посея семената за разсад направо в градината ,но кога според теб?Градината е в село Каменар до Поморие/югоисточна Б-я/ земята е чернозем.Нашия район е ветровит и влагата също не ни пропуска.Според мен началото на април newsm78.Дали след десет години стаж в градината ще се смея на въпросите които задавам пак Crazy
Миналата година ей така правих разсад за тиквички и след това по съвет от форума/за съжаление не обърнах внимание от кой/ посях и директно в градината.Ами какво да кажа тези в градината много бързо се изравниха с другите даже цъфнаха първи.

# 403
  • Стара Загора
Валя,кога пося семената на лютите чушлета? Thinking
Къде ги държиш през зимата-тераса или вътре на топло?
Интересува ме как се влияят от липсата на слънце.
Ами сели сме по различно време - през всички сезони и имаме почти винаги чушки, които да раждат. През зимата са вътре на топло. Тогава малко им пожълтяват и поокапват листата, ама ги държим в северна стая. Лятото ги изнасяме на откритата тераса, а пролет и есен - на остъклената. Не са много претенциозни. По едно време даже едната чушка стана на 3 години - като дръвче-бонзай и непрекъснато имаше червени чушлета.

# 404
  • на пъпа на Златията
Скела,
 прави парника, не забравяй да го стоплиш предварително парника ,  и сей на 1 март  на вън. В Златията сеят тогава и само миналата година , като беше по-студено семената на някои изгниха и не покълниха . Виж на Първа страница  на темата , описанието ми за отглеждане на пипер за навън . Аз сея по-късно, към 15 март. Може и ти така да направиш. Гледам,  че тая година , зимата е неочаквано топла ,  но не се знае дали баба Марта няма да се разлюти и на 30 март да засипе сняг.Даже е по - добре на 15 март.  и разсаждаш някъде към 25 април - 1 май  , поне тогава при нас няма риск от слани. Не се занимавай с кофички. При вас трябва да е по-топло и от морето  от колкото в Златията. .  

Общи условия

Активация на акаунт