(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 584
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
skela, има ли някакви особености при лютите чушлета? Моят мъж сега си е сложил семена в малки саксийки, почват да се показват по малко, не знам после какво мисли да ги прави. Вижда ми се малко рано сякаш.

За съжаление нямам снимки на градината  Blush Досега свекър ми си я работеше изцяло, сега и аз ще се включвам да помагам повечко, ще правя и снимки.

# 376
люти чушлета и вътре могат да се гледат/само им трябва опрашване,разбира се,та памучета трябва да се ползват/
аз вече съм подредила кофичките от кисело мляко и ме сърбииии...ама чакам още-до края
 на месеца Simple Smile

# 377
  • DE
Здравейте!
Аз винаги ползвам за разсади старата почва от цветните саксии от лятото.
Тъй като всяка пролет садя цветя в нова почва, използвам старата, но само от мушкатата.
Като пикирам си купувам торби с почва за цветя.
Земната ми почва е пясък и каквито да ги меся и бъркам...пясък. Влага не държи и сбива.

valerika, аз преди години от зор, че имах доста семена на цветя които трябваше да сея по семенце ми дойде идеята да си направя саксийки от ролки(тоалетна хартия, кухненска хартия).
Режа на две части, пълня с пръс и слагам семенце. Сортирам ги в пласмасови тарелки от месо.
Но говоря за цветя. Слагала съм чушки, гулия.
Като дойде време да пикирам, разкъсвам и слагам в саксия(земята).
Но май българските ролки се разпадали(разпихтийвали) след време. Някой беше споделил тук:oops:

# 378
Аз сея в aмeрикански ролки, но за 5 месеца нито се разпаднаха, нито нещо им стана.

# 379
  • DE
Да, и тукашните държат яко Mr. Green
Колкото и да са влажни, не се разлепят и не мухлясват.
Преди няколко години бях споделила тук във подфорума, но имаше обратни мнения, че ролките не издържат и мухлясват.
Скрит текст:
Пък за самата тоалетна хартия да не говорим. Бях обърнала на времето града да търся бяла т. хартия. На детито дъ-то се оцветяваше с цветовете на дъгата, според хартията. Ту червено ту в жълто ooooh!

# 380
  • на пъпа на Златията
 ... Ох,като запалииии... Hug Hug... От пулувин оборот.
Те , сега шъ запала от четвърт.
Либе, либеее ,пръъъво либе , какво съъърце в тебе нооосиш,  каменоооо ли , биволскооо ли, ...
Оно,  кое си сака си  го сака. Мое да ти се сака биволско сръце , ама немааа.    
Вес,
Ранния домат е ранен защото по-бръже расте , а не че ще до насееш януари , па ше узрее март. Биволсото сръце си сака да зреи август.. Виж  на пакетчето  на сорта който ше сееш. Там пише понякога вегетационен период,  и от кога до кога се сее,  ако е верен , де.Избери си сорт , който средата му, съвпада с най -силното ти слънце. И от тук ,   натам почваш да го лажеш. До колкото си спомням живееш у  блато, питай украинката как вдигат лехите. Около езерото няма начин да нема връби , дето не гният . Удри колците и дигни лехите на 50 сантима, за да моеж да го засушаваш.
.... Например,ако ще разсаждаш в края на април? Thinking...
 .Насей разсада 2 седмици по-рано от указаното за сеене на сорта. .Разсади , разсада  на припек. Като се хване разсада ,  го засуши за една седмица , да пусне корените дълбоко. Като стигне 4-то разклонение пак го засуши  за седмица , да цъфне по-рано с едно разклонение . .Като напрай първата китка , пак го засуши да зазреи първата китка и да цъфне втората, .... Като напраи 4 китки му пречупи , връо , та да почне да зреи, баш кога си сака. .Е, ше  е по дребен ,ама ше узреИ. А другия  дето ти става зелен за ловджийската салата му шибни зее, или , нещо дето смуче вода за страх ,  между редовете , да му смуче влагата.
Те , така , те. И зее и зелени домати за ловджийската.
....В градинския център залагат семената в тави за бисквити високи 2-4 см.....
И какви корени  ще се пръкнат у тия  бисквитки , 4 см? Много здраве на градинскио  ти център от бабА ми.  Кое си го сака , си го сака! Сатворението мое да го поизлажеш , ама не мое вечно да го лажеш.

Дион ,
Чушките са самоопрашващи се.Не им трябва опрашване.  Само да не е някакъв шибан сорт , дето иска опрашване.
Ролките от тоалетната хартия -      не гние тоалетната хартия , та камо ли ролките , само ще съсипят корените.

Допълнение към предния пост.  Увийте сандъчето също с найлон и го поставете на някакъв стериопор , за да стои топла пръстта. Разсада се развива най- добре до 24 градуса. Ще се издължи разсада , изнежи , а и ще хване мана, ако е на по-топло. .  

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 07:00 от rorik

# 381
  • Стара Загора
Здравейте! Доста време не съм писала тук, само чета. Ама за лютите чушки в саксия не мога да не се похваля: Тези на снимката са от пролетта. Всяка година си сеем семенца, после ги разсаждаме в големи саксии или сандъче. И цъфтят и раждат чушки на поразия. Не им е необходимо опрашване. Като се стопли изнасяме саксията на терасата.

Тези са много дребнички и страшно люти. Семето е от много години и си го подновяваме. Сега засяхме семенца от някакви декоративни много красиви чушлета. Чакаме ги всеки момент да пуснат пъпки. Листата им са по-различни от тези.

# 382
Дион чесно казано не ми са ясни много ,защото миналата година ми дадоха готов разсад.Иначе като ги посях в градината не са ми създавали проблеми и затова нищо не знам за тях Mr. Green

# 383
  • София/Варна
Да Ви се похваля намерих си семена за дълги тиквички. На снимката изглеждат по-тъмни, но като пораснат ще се види какво съм купила.
Купих си и още семена за домати, краставици и още много.  Купих и рукола, някой да знае дали мога да си направя разсад и тогава в градината, че миналата година от руколата нищо не поникна в градината, а от манголда и лапада само по едно две растения.
Сега се забавлявам да размразявам пръста на две огромни саксии в старото корито на сина ми. А мъжо обяви, че ме е обладала лудостта отново.
Докато чакам пръста да си се размразява си чертая на плана на двора, кое къде да засея и все въртя и суча и не мога да измисля.
Миналата година се оказа че боба съм го засяла на най-слънчевото място в градината и цъфтя като луд, а само една супа сготвих от него. Та сега пробвам с научен подход да видим какво ще стане.

# 384
  • Варна-София
Валерика, аз миналата година правих от зор-заман разсад на грах в такива ролки.
Вярно, разпадат се, но ние нали сме женски - пипаме леко, така че няма проблем.
Какво направих - ролките ги сгънах до получаване на квадратно сечение и ги наредих плътно в саксия. Оттам-нататък пръст, посаждане, поникване - всичко по реда си и като дойде време да се разсадят - поразкъсвах на място ролката, за да не пречи на коренчетата да се разперят. Това е - напълно успешно. Хартията се разлага с времето, като всяка органика.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 15:56 от amica1

# 385
Благодаря  за отговорите.Значи не е проблем.Тази година така ще опитам.

# 386
Валя,кога пося семената на лютите чушлета? Thinking
Къде ги държиш през зимата-тераса или вътре на топло?
Интересува ме как се влияят от липсата на слънце.
Аз сях миналата година и салатки,и ругола за разсад,но не бяха в ролки от тоалетна хартия,защото съхнеха.Под перваза,където стояха минава парно и ако се залисам да не ги полея вехнеха за ден...
Всъщност много удачно прескочих отглеждането им под найлонов тунел.
Сях репички и разсад на салати по едно и също време.Балучките сами се събуждаха.
Ама с тоз домат и пипер ми е мъка.
Нищо де,ще опитам а-ла-Рорик.
Душичката ми тя! Hug

# 387
Рорик а ако се изкара разсада за домати по рано ,но под такива тунелчета с лозови пръчки и найлон/обикновенни бабини/ няма ли да стане?
Не целя по ранен домат ,а по рано да се отърва от 200 кофички Mr. Green ,а и в къщи е много топло и това ме притеснява.Сега в момента термометъра на климатика показва 31градуса ,а вече цял час е изключен.А той е точно над мястото определено за разсада.Айде да кажем долу на земята да е колко... 28градуса може би.
Май ще трябва ние да се калим първо,че после разсади да правим ,че да ги каляваме Mr. Green

# 388
  • Вече на село
Моля да ми отговорите как се справяте с гъгрицата в боба. Тази година добивът му беше малък, че на това отгоре и го нападнала гъгрица, днес установих и ме е яд, че е унищожила около 1/4 от реколтата. Търсех да разбера как се въди гадината, но намерих само за житна гъгрица, която пък не нападала боба. Не видях точно такава тема на първата страница, затова ще бъда благодарна, ако някой ми отговори  bouquet

# 389
  • Варна-София
Арина, мятай го във фризера. Там чакат моите боб и грах за посев. За първи път го правя. И аз миналата година събирах информация по въпроса.
Повтарям - фризер, не хладилник. В хладилника гъгриците се развиват нормално.

Общи условия

Активация на акаунт