(Био)зеленчукова градина - тема 20

  • 74 527
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 86
Нова,разбира се,че се покриват-до поникването държа върху пръстта двоен найлон и между него стара черга.Щом накуки махаме този найлон,слагаме дъги и вдигаме тунела.Много важно е да е добре подпъхнат и затиснат найлона отстрани и да не се отваря много-много.И щом се скрие привечер слънцето да му се мятя чергица или рогозка.На пипера му е по-добре да никне на висока температура и влажност.И същевременно да не е преполят.За мен правенето на разсад от пипер е най- връткавото и сложно откъм комплексни изисквания нещо  Mr. Green
Нощни очи,лещата е много лесно да отгледаш,но не си заслужава.За да получиш задоволителен добив ти трябва доста място.

# 361
  • Мнения: 465
...Тези дългите ,висящи тиквики тук наричат сицилиянки(Sicilian zucchini ).
И зелената листна маса става за ядене. Thinking
Авосет е специалистка по талианската кухня,да сподели рецепта.
Нощни очи,и аз миналата година питах за отглеждане на леща в темата.
Мисля си,че идва трудоемко отделянето на семената от бобовината.  Laughing

# 362
  • Мнения: 748
Да кажа какви ги вършех  днеска ...... пеках кравешка тор Mr. Green на отворена врата,че домочадието протестира.Изпеках си повече от половин чувал. Mr. GreenТрябваше ли ,не трябваше ли да пека,чела съм някъде ,че така се прави за разсад.
Задължително ли е да омеся кравешката тор с градинска пръст или е по добре само с тор да правя разсада?
Само за тия разсади мисля,дано да станат newsm78.Как ще дочакам края на февруари да поръся семенцата незнам.
Днес си купих семена за домати  Рила и Руен . Подариха  ми  семе за някакъв домат Беле който бил много траен и жената миналата година до нова година имала домати от него.Ще си купя и Оптима и това ще са за тази година сортовете,а и от миналата имам семе за розов гигант.

Последна редакция: ср, 09 яну 2013, 17:25 от skela

# 363
  • DE
  • Мнения: 971
Здравейте!
Аз сложих вече семена на чушки и някои цветя(петунии, върбинки).
Почвам винаги рано, ама пак не успяват при мен чушките да узреят както трябва.
Нямам ни климат, ни зарзаватено лято. Мъка, ама мерак Embarassed
С днешна снимка...ох, аз нещастната градинарка hahaha
Изглеждат много добре дори след снега.

Топло е доста при нас, пролетни температури.
Катерливата роза се "разбуди".Не можах добре да я фиксирам.
Като шатне фервуари големия студ и всичко замръзва. Мисля да я повия , дано я опазя.
И из цветните лехи нещо се подава

# 364
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Жалко за лещата. Нямам много терен. Rolling Eyes Пък имам хубаво семе.

# 365
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Морковите ти, matze, са "брадясали", но пък е повече от нормално, щом е топло, пък и е сред зима. Това повторно вкореняване понякога е беда за късните моркови, ако се случи дъждовен септември. Променя се вкусът и консистенцията ма моркова - всичките натрупани в главния корен захари отиват да хранят брадата и последващия бурен растеж на листа и цветонос.

Днеска видях на един пазар пащърнак, хубав, градински, едър, ама верно едър - 8 лв за килограм! Ще взема да преосмисля количествата за посев  Grinning. Лесно се гледа, всъщност тая култура си е почти плевел. Тая година му намерих добър вариант за съхранение - смлян и здраво осолен заедно с магданозени стръкове с корените, малко сладки моркови, дръжки от целина, келяви чушки. Добавяме тая смес вместо сол към почти всяко ястие.

Препичането за обезаразявне на тора трябва да се случва внимателно, защото органиното му вещество лесно прегаря, а полезните елементи излитат. За разсад ще ползвам смески от някои миналогодишни саксии и някоя и друга тенекия. В една тенекия има почва за 30 кофички разсад. Миналата година Ви показвах каква смеска пусках в тенекиите - смес от
 няколко
вида
тор
и иглолистен компост. В саксиите е почти същата, само дето има повече иглолистен компост.

Купчинките с тор са винаги по-топли, нали?

# 366
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
Здравейте,
някой да знае как се казва този сорт тиквички
http://www.monitor.bg/article?id=52831
Баба ми едно време ги гледаше на село, но семена от това отдавнашно време няма, а така и не съм ги срещала по магазините за семена.

не мога да видя снимката  Confused но по коментарите ми се струва, че търсиш това  Hug ако е така, виж тук


 

# 367
  • Мнения: 465
Добричко,в нашия край от тез дългите тиквички не сме гледали,нали?
Освен кратуни друго не е висяло под асмите? Laughing
Хубаво пишете за почвата на разсадите.
Куркума,а защо тук почвата за поникване,която продават  е определено бедна,почти торф и пореста?
Липсва тор,хумус.
Кое е по-важно,за да покълнат семките (пипер,домат)-богата почва или влагозадържаща?
Питам образователно,за да си изясня механизма на сътворението...  Thinking
И да не остана назад от Мацето-морковките ми.
http://prikachi.com/images.php?images/917/5719917T.jpg
Интересно ,че под сухия студ са нараснали двойно на дебелина.
И на цвят са мораво-оранжеви,на пипане са плешиви.Сладнеят.
Амико- Hug Hug

# 368
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
тцъ, тцъ , ...
Ще се .... съветваме. . Станахте като мириканците. Трябва всичко да ви се здъфка и изплюе. Никакво творчество не проявявате . От толкова приказки не можете да сглобите едно съндъче с домати!
Та започвам .Всяка дума е важна. Въпросите , обясненията  и превода  после.
1.Вечерта. -  Сипвате в една чашка от безалкохолно  1 см течен- листен тор . Доливате  чашата с  хладка вода. Сипвате семената.Оставяте на топло.В друга чаша слагате угарки от цигари , цигари да киснат    
2. На другата вечер.Прецеждате семена през цедка и оставяте на вестник, кърпа  да просъхват.Прецеждате половината от чашката с цигарите и разреждате и сипвате в лейката. .
3.   Вземате сандъчето, тенджерата, там в каквото ще сеете. Половината пръст от градината, , другата половина  добре прегорял тор,  с двете шепи пясък  и изсипвате в един леген .Разбърквате , овлажнявате   !, сипвате в тепсията и в  нагорешена печка . Като видите че от горе се засушава , разбъквате ! , през 10 минути , 3-4 пъти  и сте готови. Пръстта трябва да е останала влажна и гореща и да вдига пара..Изваждате да изстине.
3.На дъното на сандъчето слагате камичЕта. Слагате в банята  и заливате с гореща вода.
4. Изсипвате пръстта в легена , поръсвате с вар , да се белне отгоре и син камък на половина на варта. Разбърквате. Ако се налага да доовлажните почвата полейте с цигарената вода.
5. Насипвате разбърканата пръст  в  сандъчето  4 пръста под горния ръб.Слагате 4 клечки , на четирите ъгъла на сандъчето да стърчат 7-8 см над сандъчето. Притъпквате  добре. С една летвичка широка 1 см  , правите редчета през 2 см   като натискате летвичката в пръстта. В редчетата пускате семенцата през 1см. Забождате клечки отстрани за да разделите сортовете. Записвате сортовете . Насипвате отгоре  2 пръсти , пръст. Притъпквате добре. Поливате внимателно с лейката, за да не излезат семенцата  ,докато водата излезе от долу  ,през дупките.Завивате  с двойно найлонче плътно. Слагате на  слабо парно или до кюнеца на печката.Не оставяйте да е суха подложката на сандъчето.Там наливайте вода.  
6. След 1 седмица ще поникнат плевелите. Отвивате и  внимателно поливате   с разредена  цигарената вода и пак завивате . След 2 седмици  ще се изредят редчетата.Не бързайте да махате найлончето  докато не се очертаят  добре редчетата. Тогава махате найлончето и го закачвате на стърчащите клечки и веднага слагате до прозореца  на по хладно , на светло.  

Последна редакция: чт, 10 яну 2013, 02:19 от rorik

# 369
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
 Не обеззаразявам семена.Трудно никнат, може и да изгорят кълновете. . За ранни домати сейте, Рила , Наслада. Рилата е по дребна, и по кисела, насладата е по едра и по сладка. Рилата става за директна консумация , но ако решите да я консервирате , трябва да я чакате добре да узрее.
Не ползвайте купена пръст, най неподходяща е  в която има кори от иглолистни дървета. Тя леко червенее. А е и кисела, Вес!
Торфа е много лек ,много бързо изсъхва  ако го ползвате го размесете с пръст от градината си задължително, , семената ще покълнат и ще изсъхнат. Не забравяйте пясъка.
.Така посяти семената , пикирайте на 4 същински листенца. Така си пригответе и пръстта за пикиране.
Те , така, питайте, критикувайте.  Hug

# 370
  • Мнения: 1 175
Веселчето, аз не харесвам разните комплекти за разсад дето се продават по магазините. Особено тия дето гледат да хванат око като се правят на много хипи - еко това, еко онова, блатен торф, биоразградими кофички, бла бла. Веднъж само взех торф да пробвам, ами изсъхна всичко за нула време. Дотам с торфа. Кофичките от пресовани фашкии които се разграждат като ги бучнеш в земята са хубави на теория, но са неутолими - попиват и изсмукват всичката влага и изсушават кълновете, дори и вътре да се сложи пръст а не торф. Мисля че си имат конкретно приложение, може би за цветя, и не искам съвсем да ги критикувам, но по мои наблюдения за зеленчуков разсад не стават. Пластмасовите кофички с обикновена (обогатена) пръст са си най-добре.

# 371
  • Мнения: 748
 rorik едно голямо Благодаря!!!!!! Hug
Много здраве и усмивки ти пожелавам,на теб и на семейството ти.
Вече си сейфах инфото ,но сега за по сигурно взимам химикала за да го има и в тефтера.Без да искам по интуиция точно така пеках пръста. Simple Smile
И Наслада ще взема ,така де да има Mr. Green само после да не объркам сортовете.
Още от сега ще си направя нишани,че да си ги бележа после.

Последна редакция: чт, 10 яну 2013, 09:53 от skela

# 372
  • Мнения: 465
...И аз,и аз благодаря на Рорик!
Ох,като запалииии... Hug Hug
Сега да уточни  и пусковия срок на установката обаче.
Например,ако ще разсаждаш в края на април? Thinking
Дидитка,хубаво писа за биоразградимите кофички.Замисли ме.Аз претърпявам крах след крах всяка година с тях.За салатки стават,но пиперът уж тръгне и на 5-тото поливане кофичките се разчекнат и той умре...
В градинския център залагат семената в тави за бисквити високи 2-4 см.
Половин тава да отгледам ще ми е много... Laughing
Скела,а ти какви култури си набелязала да отглеждаш?

# 373
  • Мнения: 748
Веселче аз миналата година гледах домати ,пипер,краставици,моркови,маруля,тиквички и сладки тикви.Бях посяла и подправки целина ,моркови,чубрица,целина за глави/не стана не зная защо/.
А и люти чушки имах,даже съм ги изсушила и като ги погледна и ми греят сърцето Simple Smile
Изложих се със сладката царевица/не стана/първо я сях късно ,а после и на много плитко.
Тази година ще повторя всичко ,но ще добавя корнишони и се чудя за патладжан.

# 374
  • Мнения: 39
Здравейте!Някой пробвал ли е да пикира разсад в ролки от тоалетна хартия?И ако сте опитвали,каква точно е процедурата?Прочетох го в един руски сайт,но нещо преводът ми се опъна,та....ако може,пояснения?

Общи условия

Активация на акаунт