(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 513
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна-София
Дион, добре дошла!

Досега там гледани ли са боровинки? Изобщо в района има ли успешни насаждения? Питам и в отговор очаквам и "да" и "не", защото на километър от нашето място съм виждала страхотни ягоди, а в нашия тараф не стават. Един колега има високи подпочвени води, а аз имам силно отцедлива почва, като решето.

Иначе умирам за боровинки. Когато решиш да продаваш, не ме забравяй, аз също съм от Варна, така че лесно ще се уговорим.

# 346

Благодаря Вили  Hug, много интересно и образователно, колкото повече чета темата, толкова повече научавам колко не знам. Laughing
Някои неща са си направо висш пилотаж.
А след като поникнат семената в ястъка и се покажат растенията , покриват ли се с нещо, тунелче например, или не?

И  още нещо за салатките, направо под тунелчето (онова моето) ли да ги сея, без да правя предварително разсад?

# 347
  • Пазете Гор
Покажи някоя снимка, - Дион  Hug Предполагам, че има култивиран вариант за боровинките, но не и по нашите земи.

Вили, Hug, съвсем приличен Люлин произвеждат край Кюстендил (май в Ябълково) и оттам се зареждат доста градински центрове. За София продават на територията на някогашната станция по ягодоплодни между Костинброд и Пролеша, в района на завода на Кока-Кола. Поразпитай при вас. Аз нямам планове до края на тоя месец да пътувам Кюстендил-севлиево, ама и през февруари не е късно. Засаден напролет (края на март - началото на април), ще израсте бурно, но ще даде сравнителни малко - от август до, чеи по време на слана. Силата му почва от втората година с добра резитба, разбира се.

Тая година ще насадя към грах само на бахчата - планирам 70-80 кв.м и после ще сложа там домати за консерва. Планирам да преместя да гледам там още праза, лук за глави, фасул за зрял, пащърнакът, кореновият магданоз, цвеклото, част от морковите, целина и тикви. Много ми се ще тиквите да са пъпчиви и да се покатерят по старите круши... Аз още ли не съм ви показал старите круши там? Ех, приличат на ентите от "Властелина" - една зелена, корава като букова цепеница - още я чакаме да узрее, една оранжевка с червени бузки и една едра жълта и луничава.

Не съм Иван, Вес, ама благодаря  Wink. Аз си падам малко старостилец, та Богоявление и Св. Йоан Кръстител са ми след 14 дена. Изобщо старият стил е много по-подходящ, ако се прилага свързването на дати за засяване с църковните празници. Нали знаете поверието , че тиквите се сеят по Благовещение...Та кой сее тикви на 26 март? А по стар стил е 10 Април. Друго е.

Ей, много хубаво време тая година - първо пусне Бог снежен юрган, завие есенниците, пък прати малко студ, да се каляват.

# 348
А, тъкмо щях да питам кога е, заради тиквите, записвам, записвам  Mr. Green

# 349
Дион,Здравей! Laughing
От кой вид е твоята боровинка-дето пълзи по земята или на висок храст,че се обърквам?
Сега Вили  Hug ще ме запали с топлия яслък.
По моите ширини искам не искам трябва да вървя по стария календар,Куркума.
Показвайте фотоси,да се нарадвам.
Като ми остане време ще споделя една ферма затворен цикъл-производство на метан след разграждане на хранителни отпадъци,отопление за гъби,хидропонни зеленчуци,които се хранят с акото на риба тилапия.Само не разбрах рибите в басейните с марулките ли плуват,но ще видя лично и тогава. Thinking

# 350
Веселчето, не знам дали знеш, но талипията е една от рибите, която се генномодифицира и основно се отглежда в такива ферми, много рядки има дива

# 351
amica1, май не съм виждала около нас боровинки (но според свекър ми имало, май бил виждал из лозята наоколо). А иначе ние успешно си отглеждаме френско грозде, касис и немско (цариградско) грозде. Ако изобщо имат нещо общо по начин на отглеждане с боровинките. Ще им осигуря необходимата почва, ще проуча за особености в отглеждането и се надявам да успеем. А един ден, ако се получат нещата, ще те имам предвид  Wink

vili__66, и на мен ми е интересно всичко, което описваш. Ще се върна да чета назад и да си записвам, сигурна съм, че ще ми е от голяма полза един ден.

Куркума, не можах да те разбера, каква снимка да покажа  Embarassed  

Веселчето, все още не съм купила нищо, тепърва започвам да проучвам и чета, но съм срещала храсти да се предлагат. Тук е много подробно описано всичко за боровинките.

Цял следобед го пиша този пост, не мога и не мога да го пусна   ooooh!

# 352
  • Пазете Гор
Ако имаш някоя снимка на градинката си, dion. Не е задължително, просто ни е приятно да гледаме градини  Simple Smile.

Много интересна комбинация е това, което описва Веселчето. Рибите са интересен момент и с важна роля в практиките на пермакултурата, но за това ще поговоря нататък.

Не съм запознат със случая на тилапията, но наблюдавам напоследък, че стигмата ГМО се лепи от всеки на всичко. Нямам предвид теб, Titina, наблюдавам го от много време. Проблемът зачестява, към нещата се подхожда малко панически. Видял някой по-безвкусни домати и хоп - ГМО били, видял щедро торени и поливани едри картофи - ГМО.

Под ножа на такова разбрало-недоразбрало осъждане попадат много смислени разработки на сортове и породи, отричат се дългогодишни селекции и изобщо се затруднява много развитието на производството на храни, масла и влакна. Отнемат се субсидии за изследвания. Нека никога не забравяме, че повечето от нас могат да си позволят ескейпърските ни практики именно благодарение на зелената революция, съществена част от която е именно революцията на сортосъздаването (има ли такава дума?). Нали знаете, че в тоя процес са участвали доста повече епруветките, отколкото на бика тестисите и особено другото, да речем.

Към момента технологиите за директна, физическа манипулация на геномите са по-скоро етичен, отколкото вкусов или здравен проблем. Разбира се, трябва да подчертая, че според мене именно това е главният, и най-трудно решимият проблем. Мисля, че хората нямаме нужната нравственост, за да спрем, когато усетим границата Обаче фактът, че дискусията по ГМО не тече в посока морал, а по посока вкус и печалби за някого си, ме натъжъва и ме прави песимист относно крайния й изход.

# 353
Не съм запознат със случая на тилапията, но наблюдавам напоследък, че стигмата ГМО се лепи от всеки на всичко. Нямам предвид теб, Titina, наблюдавам го от много време. Проблемът зачестява, към нещата се подхожда малко панически. Видял някой по-безвкусни домати и хоп - ГМО били, видял щедро торени и поливани едри картофи - ГМО.

За посочения вид риба четох доста научни разработки... за другите неща идея си нямам. Всъщност всичко тръгна от проучването ми за различните видове риби, които моето семейство консумира....

# 354
Dion добре дошла и от мен Simple Smile

vili__66 много полезна информация.Много ми е хубаво да ви чета.Записвам си ,правя таблици и събирам сили за лятото.Колко хубаво щеще да е да имам работа  зимата ,а лятото да си почивам с градинката.Уф да не ставам нахална и да се радвам на това което имам Simple Smile,
Всички баби които питах от наше село си купуват готов разсад ,само една каза ,че купува семена,но никой няма селски домат.Някой ако има за продаване семена от вкусен селски домат да свирка.Нямам претенции да е розов,да е голям ,ама да е траен Mr. Green само искам да е онзи вкус едновремешния.
Събирам кофички от кисело мляко за разсада.
На колко градуса нощем вадите разсада за домат да се закали?

# 355
  • Варна-София
Вижте тук:
http://novanews.bg/news/view/2013/01/08/42249/%D1%84%D0%B5%D1%80 … 0%B8%D1%82%D0%B0/

Щракнете на снимката, за да тръгне видеото.
Аз пратих SMS да помогна на Пуки, Гъбарко и всички останали. Смилете се и вие.

Ще си правя за втори път дезодорант. Зимата даже няма нужда да го държа в хладилник.
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=5266

Не ми остава много време да мисля за градинката. Тази година ще прошляпвам срокове, така че ще ми е много полезно да чета какво правите.

Последна редакция: ср, 09 яну 2013, 12:05 от amica1

# 356
  • София/Варна
Здравейте,
някой да знае как се казва този сорт тиквички
http://www.monitor.bg/article?id=52831
Баба ми едно време ги гледаше на село, но семена от това отдавнашно време няма, а така и не съм ги срещала по магазините за семена.

# 357
Аз имах такива лятото, rampicante или нещо подобно се казваше сорта, моите чак два метра не станаха, но метър, метър и нещо имаха Simple Smile . Моето семе беше по интернет поръчвано, но съм виждала в магазина за семена зад Четвъртък пазара в Пловдив.
Вкусни са, ако ми е останало семе тази година пак ще сея.

Последна редакция: ср, 09 яну 2013, 15:49 от avocett

# 358
  • ул. "Мечтание"
  tiptoe

Тихичко се намъквам в темата... Бях ви поизоставила!  Embarassed
Надявам се тая година мързела ми да е значително по-малък, а успеха в градината значително по-голям!  wflag smile3547

И да не е съвсем тъп и безсмислен запис...
Как да си отгледам леща? Кога се сее? Има ли нещо специфично в отглеждането й?

# 359
  • София/Варна
Много благодаря за отговора, но аз съм в софийско и тук ще търся такива семена. Важното е че ги има на пазара и ще търся по-усърдно.

Общи условия

Активация на акаунт