(Био)зеленчукова градина - тема 20

  • 74 894
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
st. Dobri , питах, но никой не знае какво е. Може би го има но с друго име. Ще търся тази пролет. Лошото е, че и аз нямам представа какво представлява, но не се отказвам, ще търся. Трябва ми за лек.
Сега на новото място ще си посея една ивица дръвчета и имам идея до тях, по цялата дължина да си направя ивица от подправки и билки. Вече завъдих земна ябълка, лапад, горски кимен и розмарин. Сега ще си търся и други.  Wink

# 436
  • Мнения: 86
Аз имам хрях,Гелика.
Остава да измислим как да ти проводя  Laughing
Чесъна не е само стар и млад,а и пролетен и зимен.
Зимния прави по едри глави,с едри скилидки и се сее през есента.Освен това е и по-лют.
Пролетния се сее февруари-март-по дребничък е,но е много по-ароматен и вкусен.

# 437
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Вили, благодаря! Сега съм в процес на търсене и ако не намеря ще ви пиша.
Не знаех, че има зимен и пролетен чесън. В момента моя е едър и лютив, чак сълзи пуска. Mr. Green Пролет ще си търся от нашенския- дребничък, но не толкова лютив.

# 438
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 974
st. Dobri , питах, но никой не знае какво е. Може би го има но с друго име. Ще търся тази пролет. Лошото е, че и аз нямам представа какво представлява, но не се отказвам, ще търся. Трябва ми за лек.
Сега на новото място ще си посея една ивица дръвчета и имам идея до тях, по цялата дължина да си направя ивица от подправки и билки. Вече завъдих земна ябълка, лапад, горски кимен и розмарин. Сега ще си търся и други.  Wink


земната ябълка става висока, ще завладее много място, а и май не вирее добре на сянка. лападът и той е като плевел, особеното при него е, че ще се разсее не на "петно", а навсякъде, където вятъра разпръсне семенцата.

хрянът изглежда така  Hug успех

# 439
  • Мнения: 832
За чесъна са казали преди мен вече  Hug  
Подправки и ние си сеем - най-вече магданоз, копър, чубрица, джоджен, целина. Т.е. най-използваните. Сушим и/или слагаме във фризер.

# 440
  • Мнения: 8 997

хрянът изглежда така  Hug успех



Ела да го видиш как изглежда в глината  Crazy  (жалко, че нямам снимка подръка).
Четох някъде, че хрянът се вадел (пролетта май беше), остъргват му се страничните пъпки и пак се заравя. Вие така ли правите?
Гелика, и аз имам хрян, ако не намериш - пиши, ще те обзаведем.

Привет на новодошлите, прекрасни градини видях и доста ентусиазъм. Grinning

Есенните лук и чесън при мен стават само за зелено, някак по-хилави са, само за един месец пролетните ги задминават.

Днес си посетих ранчото и насадих семена от салата директно в земята, под парничето, дали няма да се затрият някъде така? Thinking
Но нямах търпение.
Имам вече  и готов за консумация бейби спанак, от есенно садения, наръсих още малко семена да го посгъстя.
Есенните салатки са много полегнали в калта, не ми харесват, сигурно много избуяха с тази топла есен.

# 441
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
На плодородно място земната ябълка става с надземна част до 3-4 метра. Това си е млада гора, формално погледнато. Трябва да се засажда разумно - на неизползваемо място, на север от основната градина. Аз мисля да заровя няколко грудки на пчелина, защото цъфти и продължително, и обилно дори и в сухи години. трябва да разнообразим пашата малко, макар и сега да не е бедна - подбел, овошки, салкъм, мащерка и други ливадни, бодил, и един храст, чието име не зная. Цъфти с дребни розови цветчета, а плодчетата ми приличат на бисери - дребни топчета с цвят на слонова кост. Пчеларите казват, че най-много нектар има в дребните цветчета. Като на хряна, да речем.

Хрянът е растение - беглец. Сади се и на наесен, и напролет, но от свеж корен. Не обича обработките на почвата и страни  от тях. Насаден в края на една леха, моят с годините се изнесе към оградната мрежа, пъхна се под нея и се засели трайно под една комшийска барака. Листата му се промушват към слънцето по сложен лабиринт между натрупано безредно тръболяци и видимо се чувства отлично.

Фасулът иска лека почва и слънце, без да го опича, Дидитка. Успех в развъждането! Покойният ми чичо ми даде семена от дребен тютюнево-бежов фасулец, една шепа. За съжаление сушата на 2012 почти го уби, имам колкото за две гнезда. Дано да успея да запазя гена. При мене фасулът няма опасност да се кръстоса - само аз гледам в радиус от 500 м. Комшиите ми гледат ... телевизорите.

Избързала си с семената, нова. След седмица си направи разсад в едно сандъче у дома, и на фаза трети-четвърти лист засади. Ще видиш разликата.

Добре дошли, новите. Пишете, разказвайте.

# 442
  • Мнения: 8 997
Ох, знаех си аз, но пусто нетърпение, то и малко семенца бяха, останали ми от миналата година. Wink
У дома е много топло, на парно сме, миналата година изкараха едни дълги и тънки като конец стъбълца, а нямам остъклен балкон. Изобщо, произвеждането на разсад ми е много трудно. Ама много. Но ако кажа на мъжО, че искам остъклен балкон за разсад, сигурно вече ще ме натири.
Пак ще си правя в онзи парник, дето е като етажерка, покрита с найлон, но понеже е навън и стават малко по-късничко.

ПП. Казах ли ви какъв странен маркуч си купих, но като го видях и не устоях? пак от ТСМ-ите.
От някаква пориозна материя, водата се прецежда през материала, сълзи. За цветя пишеше, че е, ама аз реших да го пробвам на доматЕтО.

# 443
  • Мнения: 1 175
ПП. Казах ли ви какъв странен маркуч си купих, но като го видях и не устоях? пак от ТСМ-ите.
От някаква пориозна материя, водата се прецежда през материала, сълзи. За цветя пишеше, че е, ама аз реших да го пробвам на доматЕтО.
Ооо аз съм само с такива маркучи! Много съм доволна - ползвам ги за всичко, и за цветя, и за зеленчуци. Заравят се в земята и си стоят там. Много удобно, а и икономично откъм вода.

# 444
  • Мнения: 7 930
интересно ми стана ,какъв е тоз маркуч  newsm78
аз днеска сложих  севрия,камби и рила ,както и един тукашен сорт чушки и два домати  Rolling Eyes ,открих сезона и туй то  Crossing Arms
посъветвайте ме ,какво да правя с една черна ряпа,поне 3,5 кг има,последната е,извадих я,че дечурлигата понакашлят малко,а няма да я уползотворим цялата и сега си мисля...дали да я направя на сок и да го замразя  Crazy ,дали да замразя на парчета  Crazy ... за лек ползваме сока предимня,тя е дъртичка за ядене,та се чудя,чудя ...

# 445
  • Мнения: 1 175
интересно ми стана ,какъв е тоз маркуч  newsm78
На български мисля се казва порест маркуч (иначе е soaker hose), и когато се пусне вода през него изглежда така. Този начин на поливане се казва капкова поливна система (drip irrigation). Маркучът е направен от порест материал който пропуска водата бавно на капки по цялата си дължина, вместо една струя накрая. Може да се положи отгоре върху почвата до стъблата на растенията, но най-добри резултати дава когато е заровен на 8-10см дълбочина и водата отива направо в коренчетата, без да мокри повърхността (и да се губи влага чрез изпарение в горещите дни). Понеже водата се процежда бавно и дълбоко, има време да се абсорбира по-ефективно от почвата и от корените, и така се пести вода която иначе с обикновен маркуч се разлива по повърхността и невинаги попива добре надолу. Аз го ползвам в комбинация с 2-3см пласт mulch на повърхността (това вече не знам как се казва... дървени стърготини които се наслагват на повърхността на почвата и изолират от студ през пролет/есен/зима и от жега през лятото, и задържат влагата след поливане през лятото). В предишната ни градинка имахме такива маркучи под земята и при зеленчуците, и при цветята. Много добре им се отразиха. Като започнем да гласим новата градина определено ще сложим пак такива маркучи навсякъде.

# 446
  • Мнения: 8 997
Да, така изглежда на снимка и този, който купих.  На мен ми се струва различно от капковото, което тук познаваме, при него капките са през определено разстояние, пък тук са по цялата дължина.
Дидитка, траен ли е, и колко време е продължителността на поливането с такъв (съвсем условно, разбирам, че зависи от почвата и други условия),  заровен в земята,  ако можеш да споделиш опит, на мен ще ми е полезно.

# 447
  • Варна
  • Мнения: 2 483
Дидитка, Нова, а откъде ги купувате тези маркучи? Зарибихте ме и мен- ако си намеря, мисля да пробвам за краставиците.

# 448
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Мамагемелер, да ти кажа за черната ряпа за лек. Отрежи челата и опашките и една по една ги увий в свежо фолио - и в хладилника. Ще имаш свежи чак до май и ще си ги ползваш за кашлица както си знаеш - с издълбаване, напълва се медец, пие се отделената водичка и т.н. докато се спаружат.

Мама Гали, упорито търсих за онази билка, обаче намерих само няколко подобни наименования - инжир (смокиня) и гингер (магарешки бодил).

Куркума, дали не става въпрос за симфорикарпус (снежноягодник по руски)?
http://www.google.bg/search?hl=bg&q=%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B6 … LvWNpGVswa3r4DwBw
http://www.google.bg/search?hl=bg&q=%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B6 … =1280&bih=906

Хрянът ми се грижи сам за себе си. Наесен забивам лопатата и вадя каквото ми трябва. Той има дълбок корен и лопатата го пресича, но някъде под земята все нещо остава. Сам се възстановява, нищо не му стържа и търкам.

За земната ябълка да ви кажа яка рецепта. Когато си правите фреш от ябълки сложете още в началото и едно картофче от земна ябълка. Ще се възхитите на копринения вкус и пяната на напитката. Щерката се майтапи да напускам работа и да отворя барче с такъв фреш. 

Последна редакция: пн, 21 яну 2013, 10:50 от amica1

# 449
  • Мнения: 0
Здравейте отново,
Гелика, разсада ми е от патладжан, защото е за ранен уж а и защото миналата година най-трудно ми се получи и с най-много жертви.Намерила съм учебник "Технологияза отглеждане на зеленчуковите култури" от 1988, и там хубаво е описано за всички зеленчуци или почти всички -  за кой край приблизително кога, зависи и от това за ранно или късно произв.Ще се опитам с него да си помагам , че това ми е най- големия проблем незнам кое кога се слега за разсад.
Хубав ден на всички  Peace

Общи условия

Активация на акаунт