(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 553
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Скела,това къде-под тунелчето ли?

# 631

Пеппиа,моля за извинение,ако съм прекалила.Гоних пазара с разни сортове рози и ги изкорених със 100% загуба.Все от нови течения в модата. Sick

Ами, не, не изобщо. Много жалко за розите Sad  

# 632
Благодаря,Пепиа и наистина е жалко.

# 633
  • на пъпа на Златията
Скела,
Не е сечене. Пръстта на това сандъче като че ли е  по-слаба от другото. Ще вървят малко жълтички.Като поотраснат ще ги полееш с разтворен азот или с настойка от коприва и ще се оправят.   Обръщай сандъчето всяка вечер.Растенията търсят светлината. Каквито са се изцигулявили като че ли им е топло.

# 634
Гимел вадят краставици от около две -3 седмици.
Не желая да подливам вода на био производството на зеленчуци в БГ, но немога да не изразя възмущението си от качеството на доматите от горната фирма. Пробвах ги веднъж - Август миналата година. Незная как са гледани, но сорта и вкуса им са отвратителни. Почти като на останалите от пазара.
Всъщност от тук от там подочувам, че много от продукцията по био магазините не е био. Това са ми го казвали хора работещи по такива места.

# 635
spaska.53 да под тунелчето ,горните листа увяхнали,но някакси лигави на места.
Рорик аз по няколко пъти на ден обръщам сандъчетата,нали съм още мераклийка Mr. Green
А за топлото сто процента им е топло,просто целия апартамент е топъл.А не съм пускала отопление в стаята от 10дни.Само дето готвя там .Тя готварската като пусна фурната и като се раздуха тоя вентилатор си е направо отопление.

# 636
  • Стара Загора
Здравейте! И ние вкъщи започнахме с разсадите, но май нещо сме объркали.
Салата "Айсберг" и салата "Ромейн": http://media.snimka.bg/s1/1722/029689009.jpg
Айсбергът поникна с високи и тънички стъбълца (в лявата част), а Ромейн - никакъв го няма (в дясно). Станаха 11 дни. Завиваме ги с найлон: http://media.snimka.bg/s1/1722/029689008.jpg Струва ми се, че не трябва да никнат така - все пак е маруля и би трябвало да са нисички - листата да се подават направо от пръстта, без стъбълца.
Това са ранни домати "Тигерела": http://media.snimka.bg/s1/1722/029689007.jpg За тях си мисля, че са добре. Има един участък в саксията, където не поникнаха, но котаракът ни един път прибяга през саксията  Simple Smile Не знам с колко пръст се заравят семенцата. Ние слагаме по 1,5 см. Дали не е много?  newsm78
А това са люти чушлета, които вървят много добре: http://media.snimka.bg/s1/1722/029689010.jpg Посях още и два вида целина и патладжан, но те още не са се показали.

# 637
 Валя,прави ми впечатление,че и при теб съдовете са пълни с пръст доста под ръба си-така допълнително се за сенчват стебълцата и за това се изцингуляват.
За салатките има и друг фактор-топлината.В прадината те никнат на около два-три до десетина градуса.А в къщи -на 20.Това ги изстрелва в небесата.Салата е хубаво да се сее в градината през септември-разсажда се през ноември,а може и сега.Ако ръснеш семенца на вън сега ще видиш,че ще изпреварят тези в къщи и ще са много по-хубави.Друг е въпроса,че ще ти станат чак към края на април и по-вероятно-май  Peace
skela,това скашкване на листата е някакъв вид гниене-трябва да се проветряват тунелите по-често.Нали знаеш-доброто развитие е съчетание между добра почва,влага,топлина,продължителност на деня и осветеност.Като последната често съвсем забравяме.Сега ще ви цитирам нещо за нея от учебник:
"Слънчевите лъчи достигат почвената повърхност във вид на пряка и разсеяна светлина.Нормално преобладава пряката,която средно за годината съставлява 74% от общата радиация,а разсеяната-26%.В течение на годината това съотношение се изменя непрекъснато в зависимост от облачността и други метеорологични фактори.Интензивността на слънчевата радиация не е еднаква и постоянна величина през цялата година.С увеличаване височината на слънцето осветеността се повишава.При височина 5 градуса над хоризонта сумарната радиация е 4,2 хиляди лукса,при 30 градуса-41,8 хиляди лукса,а при 55 градуса-86,9 хиляди лукса.Облачността и чистотата на въздуха оказват особено влияние на интензивността на слънчевата радиация.При облачност осветеността намалява до 10-12 пъти,а при замърсяване на въздуха-до 20-24 пъти.
.............
Най-взискателни към слънчевата светлина са културите,чиито филогенезис е протекъл в райони близки до екватора.Това са дините,пъпешите,едроплодните сортове пипер,бамята,доматите.Оптимално фотосинтетичните процеси протичат когато ФАР е около 30 хиляди лукса.
Взискателни са културите,произхождащи от райони с континентален климат-аспержи,моркови,грах,фасул или от горски формации в субтропика-краставици.Натрупването на пластични вещества при тези култури става най-бързо при ФАР около 20 хиляди лукса.
Слабо взискателни са лукът,чесънът,пащарнака,киселецът,лапада.При ФАР 16 хиляди лукса те се развиват много добре.
Особено интересен въпрос при зеленчуковите растения е отношението им към продължителността на деня.Тъй като произхождат от райони с различна продължителност на деня,те реагират специфично на различно дългия ден.Онези култури,които произхождат от по-южните региони,където има равноденстие са култури на късия ден.Такива са пиперът,тиквичките,дините,пъпешите,фасулът.
Култури,чието формообразуване е  протекло при условията на дълъг ден,като салати,спанак,репички,лук,зеле,лапад,киселец са култури на дългия ден.При условия на такъв ден те много бързо преминават от вегетативна в репродуктивна фаза.И обратно-при къс ден те образуват само вегетативни органи.
Човек умело използва това обстоятелство,като ги засява или засажда в определени срокове с оглед получаването на максимална продукция.Това обуславя различните срокове на сеитба,когато културите се отглеждат за производство на зеленчук или семена.
.........
За лъчиста енергия при изкуствено осветление се използват различни източници.Икономически най-изгодните и с най-голяма сила на светлината са живачните.Мощността им е 250-1000 вата.За създаването на минимална осветеност на 1 квадратен метър са нужни лампи с мощност 300 вата.По спектрален състав светлината от тезди лампи е близка до слънчевата."
Дано не съм досадила  Laughing
 manandy,точно за това тях дадох за пример,по това време само с много помощни средства и химия може да се отгледа продукция.въпрос е дали е био  Simple Smile

# 638
Ani. Ivanova, знам така е... и аз нямам доверие, че един ден ако тръгнем да осъществяваме плановете си за пчеларството ще успея да получа някаква помощ от правителство, от фондове и тн. По-скоро си представям как се опитваме да пишем бизнес план и кандидатстваме, и се започва едно мотаене и „налагане с праз” както се казваше във вица от страна на всякакви там чиновници. Затова гледаме да разчитаме само на себе си и тъй като в момента така или иначе работим друго нещо, решихме да е само хоби – започнахме с 3 кошера първата година, които чрез изкуствено роене станаха 5 миналата (един го изпуснахме), тази ако не направим грешки през май и не умрат през зимата ще ги направим 10, догодина 20 в най-оптимистичната прогноза и тн, и така когато сме едни хора на средна възраст евентуално ще имаме вече достатъчно, за да напусне един от нас работа и да се занимава с това през цялото време. Бизнес кредит ме е страх да взимам, тъй като наши познати които имаха, го закъсаха с вноските в началото на кризата и банката им взе къщата и колите с които си разкарваха продукцията. А ако не дължа нищо на никой, ще загубиме само спестяванията си през годините които сме инвестирали в кошери. Така разсъждавам, може и да е наивно, ама на тия години така мисля.
Сега по темата: тия патладжани и чушки и пикирани домати за оранжерии ли са, защото не е ли рано за първите две? Аз вчера сложих домати Рила, които ще гледам за първа година, че вкъщи искат и ранни, закъсняла ли съм? Градината ми е в района на Софийското поле, в полите на Стара планина/

# 639
Не си закъсняла-разсади за на вън е нормално да се сеят около 15-20 март.
Ние тук си чешем мераците с тези сандъчета  Grinning

# 640
Цъфнал ми е малко синчец в градината, но то е щото луковиците му са на връх земята...  Laughing  Нямам търпение вече нещо да правя, само ходя и заничам къде какво се е показало - за сега разни тревички, кокичетата, минзухарите, синчеца, а гледам и лалетата наболи...  Laughing  Оня ден буквално нахвърлих семенца от моркови и репички - случайно намерих някакви пакетчета вкъщи и реших да ги хвърля през рамо, пък да видя какво ще стане... Две години неуспешно сея репички, грижа се за тях - тази година хич няма да ги погледна, ей там са попадали в лехата, ако щът да растат, а ако нещът много им здраве...   Laughing

# 641
Скела,направо ги отвий салатките.Почисти им загнилите листа.Вили е писала вече.
Ако сърцевината не е засегната може да се оправят,макар и да закъснеят.Успех.

# 642
  • Русе
И аз не мога да отгледам репички. Най-често ги изяждат червеите. Не, че се грижа много за тях, ама все не стават. Пак съм си купила семе и пак ще пробвам. Моята поникнала салата е на неотопляем остъклен балкон. Температура, доста ниска 4-5 градуса е сигурно.

# 643
И аз не мога да отгледам репички.
Моите стават на вид идеални http://ermena.com/Img_2945.jpg , обаче с много твърда кора. И аз се отказах от тях, сама си ги ядох миналата година. Joy

# 644
  • Пазете Гор
Ще му цъфнат на някой разсадите в апартамента, както сте я подкарали. Търпение, бре! Grinning

С баща ми имаме един принципен спор относно няколко афъзки на пчелина. Аз твърдя, че е добре да ги прорежем, окастрим и оформим, но той смята, че ще намалим количеството цвят. Донякъде е прав, защото на тия дръвчета не им ценим толкова плода, колкото цвета - за паша на бръмбарите медопроизводители. От друга страна, ако улучим правилната резитба, може би количеството цвят, нектар и прашец ще се увеличи.

За беда три акации, които крепяха склона под пчелина са почнали да съхнат, и едновременно с проблема за укрепването възниква и този с намалената паша. В хубави дни, в края на май, аромата на акациите , хем нежен като повей, се усещаше от стотина метра. Дано успееят да се прихванат някои млади стръкове под старите дървета, а също и да успеем да отрежем и оползотворим трите стари за огрев.

Общи условия

Активация на акаунт