Онзи ден на сестра ми, която има момиченце на 3 месеца, й се обади по телефона някаква жена, представяща се, че работи в някакво звено от Българската Академия на науките. Тя каза, че провеждали някакви изследвания за това в какво здравословно и психическо състояние е бебето, дали се усмихва, дали спи и други подобни неща. Попита я кога ще й е удобно да се срещнат и да проведат въпросното изследване. Когато сестра ми я попита дали това проучване е задължително жената взе да го увърта и общо взето каза нещо от сорта, че данните на сестра ми им са били подадени от съвета, че работели с майки, които са склонни да съдействат или нещо от сорта. Каза още, че проучването (или изследването, не помня точно как го определи) се провеждало в дома на майката.
Какво е странното в случая. Първо нито аз нито сестра ми сме чували за подобни изследвания. Личната лекарка също не е предупредила сестра ми за подобно нещо.
Друго нещо, което е странно е, че преди това някакъв непознат номер, различен от този на въпросната банаджийка, беше звънял на сестра ми два пъти, като и двата пъти сестра ми вдигаше и никой не отговаряше. Все едно, че проверяват кой отговаря на телефона.
Когато сестра ми каза на жената, че ще й се обади на следващия ден, за да каже какво е решила и я попита за номера й, жената започна пак да увърта. Каза, че се обаждала от телефона на мъжа й понеже на нейния му била паднала батерията и че в момента била тръгнала към друга майка. Каза че тя щяла да се обади на сестра ми на следващия ден, но така и не се обади.
Според мен това е 100% телефонна измама. Казах на сестра ми да пита личната лекарка дали знае нещо по въпроса, но тя каза, че не й се занимавало. А според мен трябва, защото ако е измама вероятно ще "изгорят" много млади майки. Жената звучеше доста убедително и настоятелно и ако аз не бях там и не слушах разговора на високоговорителя сестра ми може би щеше да се върже. Аз самия в началото въобще не се сетих, че може да е измама. Едва след като затворихме и се замислихме стигнахме до този извод. Все пак едва ли подобни изследвания ще се уговарят по телефона, още по-малко от личния телефон на мъжа на жената работеща в БАН.
Вие какво мислите по въпроса? Има ли наистина подобни изследвания или е измама?