Телефонна измама към младите майки или не?

• 3 078
  • 19
  •   1
Отговори
Доста се чудих къде да пусна темата и накрая реших да попитам тук. Ако не съм улучил раздела моля някой модератор да я премести където намери за добре.

Онзи ден на сестра ми, която има момиченце на 3 месеца, й се обади по телефона някаква жена, представяща се, че работи в някакво звено от Българската Академия на науките. Тя каза, че провеждали някакви изследвания за това в какво здравословно и психическо състояние е бебето, дали се усмихва, дали спи и други подобни неща. Попита я кога ще й е удобно да се срещнат и да проведат въпросното изследване. Когато сестра ми я попита дали това проучване е задължително жената взе да го увърта и общо взето каза нещо от сорта, че данните на сестра ми им са били подадени от съвета, че работели с майки, които са склонни да съдействат или нещо от сорта. Каза още, че проучването (или изследването, не помня точно как го определи) се провеждало в дома на майката.

Какво е странното в случая. Първо нито аз нито сестра ми сме чували за подобни изследвания. Личната лекарка също не е предупредила сестра ми за подобно нещо.

Друго нещо, което е странно е, че преди това някакъв непознат номер, различен от този на въпросната банаджийка, беше звънял на сестра ми два пъти, като и двата пъти сестра ми вдигаше и никой не отговаряше. Все едно, че проверяват кой отговаря на телефона.

Когато сестра ми каза на жената, че ще й се обади на следващия ден, за да каже какво е решила и я попита за номера й, жената започна пак да увърта. Каза, че се обаждала от телефона на мъжа й понеже на нейния му била паднала батерията и че в момента била тръгнала към друга майка. Каза че тя щяла да се обади на сестра ми на следващия ден, но така и не се обади. 

Според мен това е 100% телефонна измама. Казах на сестра ми да пита личната лекарка дали знае нещо по въпроса, но тя каза, че не й се занимавало. А според мен трябва, защото ако е измама вероятно ще "изгорят" много млади майки. Жената звучеше доста убедително и настоятелно и ако аз не бях там и не слушах разговора на високоговорителя сестра ми може би щеше да се върже. Аз самия в началото въобще не се сетих, че може да е измама. Едва след като затворихме и се замислихме стигнахме до този извод. Все пак едва ли подобни изследвания ще се уговарят по телефона, още по-малко от личния телефон на мъжа на жената работеща в БАН.

Вие какво мислите по въпроса? Има ли наистина подобни изследвания или е измама?

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 16:39 от bodyrock

# 1
Има подобни изследвания, на една площадка на времето ми правиха анкета за детски стоки и продукти-памперси, млека, но то се води анкета.Но явно това е нещо друго.За първи път чувам за такова нещо.

# 2
  • София
От общината поне два пъти са давали адреса ми (за телефона не знам) - за някакво международно изследване за алергиите и астмата, от тях получих в пощенската кутия плик с доста обширна анкета, и на едно от кварталните училища, съответно от училището даже бяха изпратили едно дете, не повече от трети-четвърти клас, да ме убеждава да запиша моето там в първи клас.

# 3
  • на брега на морето
Каза още, че проучването (или изследването, не помня точно как го определи) се провеждало в дома на майката.

Я виж ти, в дома на майката.

# 4
  • София
Каза още, че проучването (или изследването, не помня точно как го определи) се провеждало в дома на майката.

Я виж ти, в дома на майката.
Ако изследването е истинско  ми се струва съвсем нормално да се провежда в дома на   детето - мястото му е познато и то е спокойно.

Звъннете във въпросното звено на БАН и поитайте има ли действително такова изследване.

# 5
Каква ще е целта на предполагаемата измама?

# 6
Каква ще е целта на предполагаемата измама?
Оглед на дома и последваща кражба?    newsm78

# 7
Ако изследването е истинско ми се струва съвсем нормално да се провежда в дома на детето - мястото му е познато и то е спокойно.

Аз пък не намирам причина защо и детето/бебето да присъства на въпросното изследване?! newsm78
Едва ли в присъствието на непознат и подозрителен човек в дома му, то ще стане по-спокойно ooooh!

П.П. Как точно проучващият ще прецени състоянието на малко дете/бебе само от едно виждане?! Stop

Последна редакция: пт, 23 ное 2012, 00:59 от krem-karamel

# 8
Не би трябвало да се правят каквито и да било изследвания по домовете.Аз такива винаги ги отпращам.Скоро ми звъня една жена да правела някакво проучване - било нещо във връзка с това какво  най-често сме пазарували и подобни глупости.Казах и че не пазарувам аз вкъщи и не мога да й дам информация.

Преди време беше идвал вкъщи един служител от ТСБ да прави проучване.Не бях вкъщи.Баща ми го поканил,че беше питал и лична информация. Направо избеснях като разбрах.На другия ден звънях в Статистиката да питам дали правят такива проучвания.Оказа се че, действително има такова проучване и човека просто си е вършел работата.След няколко дни отивам по служебни задачи да предавам отчети и попадам точно на него.Беше сърдит дето съм звъняла да питам.Последния път като ходих отново да подавам отчета само ме пита данните от последното проучване същите ли са. /тъй като трябвало през няколко месеца да минават по домовете да отчитат има ли промяна/

Според мен такива проучвания трябва да се правят на място в съответната институция и ако сътветното семейство /домакинство/има съгласие.

# 9
Сестра ти не се ли е сетила да попита към кой институт на БАН е тази "банаджийка", как се казва изследването, да провери първо. Какво е това 'някакво звено" на БАН?

Не знам дали е измама, но  да влязат в дома да питат уж специфични неща за детето, за да огледат за кражба? Толкова ли са интелигнетни?

На мен ми е подозрително защо се провежда в дома при такива елементарни въпроси - толкова ли е трудно да се отговори дали спи  и се усмихва  едно бебе по телефона

# 10
  • София
Дори и да е реално, не пускам непознати у дома, а по телефона- режа.

# 11
Това несъмнено си е поредния опит за измама! Затова е добре повече хора да са информирани.

Между другото,тези изследвания не се ли правят само от медицинско лице?! И какво психическо състояние ще изследват на едно 3 месечно бебе?! И да се усмихва и да не се усмихва - сигурно и двете са в рамките на нормалното...

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 23:05 от Lily Rose

# 12
Веднъж гостувах на баба ми с преспиване и я заварих уплашена, вдигнала кръвно от притеснение. Започна несвързано да ми обяснява как някаква жена й се обадила по телефона, представила се с име и фамилия, след което й задала куп въпроси...
(От тел. указател взимали номерата и имената на хората, на случаен принцип се обаждали - бил отговора на мацето, като я попитала кой й е дал този номер...)
И баба ми се подвела, нали по цял ден стои сама вкъщи, разприказвала се. Онази я питала на колко точно години е, с какви препарати пере, с какви мие чиниите, предпочита ли екологичните, и прочее простотии...

След като затворила обаче, баба ми започнала да се притеснява да не би да са някакви крадци, които проучват кой живее в този дом, кога има хора и т.н., за да ги оберат...
Два дни не можахме да я успокоим, направо се беше барикадирала в жилището си.
В неделята, малко преди да си тръгнем, телефона пак звънна - беше същото онова маце, което я беше разтреперило, питаше дали на следващия ден ще има човек, за да донесе малко подаръче! Развиках се, че не им желая подаръците, не им желая посещенията, и отсреща побързаха да затворят!

Мисълта ми е, че никога не знаеш кой точно стои зад поредното тел. обаждане. Мошениците са станали толкова изобретателни, че като нищо могат да подведат не само стари хора, но и доста по-млади.
Разбрах и, че това бил някакъв бизнес тест за тези момичета – колко дълго могат да задържат някого на телефона.
Ама хората да не са опитни мишки или без ангажименти, да му се не види?!

Последна редакция: пт, 23 ное 2012, 12:41 от krem-karamel

# 13
  • Канада, Монреал
Тук, в Канада, са се свързвали с мен за проучване, свързано с детето. Имаха данните от болницата. Във вашия случай педиатърът/личната лекарка не вярвам да знае за това изследване. Може да е в дома на майката, за да не я притесняват и ангажират да мъкне малко дете по някакви институции.
При нас изследването трябваше да се проведе в сградата на един университет, не да идват в къщи, обясниха ми на дълго и на широко за какво става дума.
Ако пак се обади, питайте за точния отдел на БАН, името на програмата, имената на жената и тел. номер, имейл. Като толкова е навита да прави проучване, защо не вземе да ви драсне един мейл да ви обясни нещата, ако са шарлатани, ще ги мързи да пишат и имейлът няма да идва от БАН....

# 14
  • софия
Много отговорни тези от БАН. Чак личните телефони си ползват за работа. Ако изследването е официално, защо не са оставили телефон за обратна връзка? Ходенето по домовете също не ми звучи добре.

Общи условия

Активация на акаунт