Коледа 2012- 3 част

  • 60 043
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 678
Идеи за декорация на тази  кънка някой срещал ли е
Бях намерила една беличка но не я откривам  Embarassed
отивам да ви чета от днес

# 331
  • София
  • Мнения: 762
запис от мен - да не ви изгубя по трасето Simple Smile

# 332
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Здравейте, един въпрос. За залепване и украса на медената къщичка дали може да се ползва шоколадов кувертюр (не ми се прави айсинг, правя го с един белтък за залепване на разни украси на торти и за къщичката миналата година , и все ми оставя и го хвърлям). Ако разтопя кувертюра на водна баня с мъничко масло и след това в пош ??? и разни шарени бонбонки за украса ???
Една снимка не намерих на медена къщичка с шоколад да видя как ще изглежда  newsm78

 Ванилените кравайчета не ми се получиха , незнам защо, спазвах грамажа точно, маслото ми беше качествено, тестото престоя една нощ на хладно и накрая се растекоха ooooh! , не разбрах на какво се дължи!!!!

Имай предвид, че шоколадът засъхва почти мигновено и трябва да работиш много бързо. Предишни години някои момичета се оплакваха, че не се е получило, други, че са успели.

А мойте ванилени кравайчета се начупиха след печенето.Уж ги изчаках да поизстинат.

За ванилените кравайчета - Julai4o, на колко градуса пече? Покри ли тавата с хартия? Каква беше консистенцията на тестото, когато го извади от хладилника? ell_ell,  към теб - колко ситно бяха смлени ядките?

Аз продължавам да твърдя, че бъркате някъде в технологията момичета. А и  не виждам голяма разлика в рецептата с Нудел - само нишестето и това, че тя ползва бадеми - но стават с каквито и да е ядки. Писала съм поне десет пъти, рецептата е много стара и никога до сега не се е проваляла, поне при мен, така че си мисля, че нещо не е наред със самата технология.


Апелирам към всички, четете на първа страница съветите. Мисля, че много ще ви помогнат, особено ако нямате опит с масленото тесто!

# 333
  • Мнения: 452
Рецептата е тази с нишестето,и орехите бяха мн ситно смлени(с мелничка).В интерес на истината за първи път правя маслено тесто,може и аз да бъркам някъде.Аз си улесних бъркането с чопъра даже.Предполагам пропускам нещо или не го правя както трябва.

# 334
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Рецептата е тази с нишестето,и орехите бяха мн ситно смлени(с мелничка).В интерес на истината за първи път правя маслено тесто,може и аз да бъркам някъде.Аз си улесних бъркането с чопъра даже.Предполагам пропускам нещо или не го правя както трябва.

Може би просто не си изчакала достатъчно да поизстинат. А овалваше само по няколко или всички наведнъж?


Мил@, нещо намерих:

# 335
  • Мнения: 339
Моите кравайчета бяха по рецептата на Nudel и абсолютно точно спазих грамажите и градусите в рецептата. Пекох и върху тефлоново фолио за мн.кратна употреба, престоя и цяла нощ в студен килер и беше много твърдо. Единствено като чета отговорите ви сега , явно разтичането се дължи на това , че са се стоплили докато оформям за цяла тава , а не ми е минало през акъла, че трябва пак да ги сложа в хладилник да стегнат, бяха си добра форма преди тива.   newsm78

За къщичката май ще пробвам с кувертюра, аз не държа на много хубава и прецизна украса така ,че бързо ще действам.

# 336
  • Мнения: 452
Наталина овалвах по няколко.Но те се чупеха още от хартията,като ги отлепвах.Сигурно е трябвало още да ги изчакам да изстинат Peace

# 337
  • Мнения: 129
Момичета, правя белтъчна украса. Тя втвърдява ли се? Като украся сладките кога мога да ги прибера в кутията без да се размажат? Моля за бърза помощ!

# 338
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Момичета, правя белтъчна украса. Тя втвърдява ли се? Като украся сладките кога мога да ги прибера в кутията без да се размажат? Моля за бърза помощ!

Ами пробвай с капка на чинийка или нещо друго. Но ако е добре направена се втвърдява почти мигновено, когато е в малки количества, а ако цялата курабийка е залята с нея, отнема няколко часа. Но може да сушиш за по-бързо във фурна на 50градуса. Четох тези дни, че така ставала глазурата по-лъскава. За прибирането, все пак ги остави поне час на въздух за да изсъхнат добре.Peace

Наталина овалвах по няколко.Но те се чупеха още от хартията,като ги отлепвах.Сигурно е трябвало още да ги изчакам да изстинат Peace

Да, трябва да ги изваждаш едва след като започнат да се отлепят лесно. Може би наистина това е проблема. Другото което ми идва на ум е, дали не си ги изсушила повечко, особено ако си се притеснявала да не изгорят и си пекла на по-ниски градуси. Аз пека по две тави на вентилатор на 160 градуса и ми отнема при загрята фурна към 12-15 мин.

Последна редакция: ср, 28 ное 2012, 21:07 от Наталина

# 339
  • Мнения: 69
Аз за първи път правих ванилени кравайчета миналата коледа и оттогава ги правя без повод доста често. В началото спазвах рецептата точно, докато веднъж и на мен ми се разтекоха. Според мен причината е в продуктите, наистина има разлика в маслото, яйцата, и понякога тестото просто остава по-меко. Затова вече си слагам продуктите точно по рецепта в купата, замесвам, и ако консистенцията на тестото не ми хареса, добавям брашно - колкото е необходимо.
Още нещо, ако в кухнята ви е хладно или маслото/яйцата ги сложите малко по-студени в тестото, след замесване тестото стои по-твърдо и може да ви заблуди.
Не държа тавите със сладки в хладилник преди печене, пекла съм и веднага след замесване, както и тестото е чакало по 3 дни в хладилника, не ги овалвам нито ги поръсвам с допълнителна захар, изобщо не им се церемоня и винаги стават супер. Според мен масленото тесто е най-лесното.

Ползвам рецептите на Наталина и nudel33, и двете са страхотни    bouquet  Само че никога не мога да изкарам толкова много бройки от рецептата на nudel33, явно ги правя по-големички.

# 340
# 341
  • Австрия
  • Мнения: 28
Моите кравайчета бяха по рецептата на Nudel и абсолютно точно спазих грамажите и градусите в рецептата. Пекох и върху тефлоново фолио за мн.кратна употреба, престоя и цяла нощ в студен килер и беше много твърдо. Единствено като чета отговорите ви сега , явно разтичането се дължи на това , че са се стоплили докато оформям за цяла тава , а не ми е минало през акъла, че трябва пак да ги сложа в хладилник да стегнат, бяха си добра форма преди тива.   newsm78

Julai4o, много интересно, че така се е получило.  newsm78  Моите кравайчета след оформяне никога не ги оставям в хладилника или на студено на терасата, за да се стегнат отново. Направо си пека. Само тестото оставям като го омеся да се стегне за около час-два, дори не е необходимо да стои цяла нощ на хладно.
А за това многократното фолио за печене имам го и аз, но никак не съм доволна от него и затова си използвам обикновена хартия за печене.
Друга голяма причина за разтичането на сладките може да бъде качеството на маслото.

# 342
  • Австрия
  • Мнения: 28

Ползвам рецептите на Наталина и nudel33, и двете са страхотни    bouquet  Само че никога не мога да изкарам толкова много бройки от рецептата на nudel33, явно ги правя по-големички.
Йойо , радвам се, че са ти допаднали.  Hug

Аз ги правя наистина много мънички, но си е голяма игра. Достигала съм до 150 бр., но 120-130 бр мисля че е нормално.

# 343
  • Мнения: 65
   Не мога да намеря как се прави маслено тесто, а нямам опит. Гледах на първа страница, но нищо не открих, моля ви, кажете къде точно е обяснено, просто не го намирам.

# 344
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
  Не мога да намеря как се прави маслено тесто, а нямам опит. Гледах на първа страница, но нищо не открих, моля ви, кажете къде точно е обяснено, просто не го намирам.

Там е написано, че съветите са за украсяване само, но са и за месене:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=623232.msg20268941#msg20268941

Ако нещо не е ясно, по-добре питай!

Общи условия

Активация на акаунт