Питка "Сиренячка" от северна България - търся рецепта

• 324
  • 5
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,
Навремето баба ми правеше една много вкусна питка - в северна България й казват "Сиренячка" (Врачанско) - не беше бухнала, по скоро плоска, към 4-5 см висока, по средата с плънка яйце и сирене. Търся рецепта.

# 1
"Сирник" му казваше моята баба, пак от врача ско, но за съжаление и аз не зная рецептата и се нареждам тук, ако някой я знае. Имаше преди време тема за кухнята на Северозапад, но заглъхна, а в интерес на истината в писмени източници няма много автентични рецепти.

Все пак, по спомен - това, което помня(много отдавна беше), че баба ми правеше едно и също тесто с мая дали за баница, за Сирник или друго. Разточваше го не много тънко, вътре слагаше разбити яйце и сирене и го загъваше с ръбпета в правоъгълна форма, така го печеше в печката. Но "тайната" на самото тесто не зная.

# 2
  • София
Самото тесто е тайната...
Много хубава северняшка Лютика правеше също - с много чушки, домати и пиле.
Яйца в доматен сос (с и без чушки), която рецепта сега е много актуална в социалните медии, също я знам от тази баба.

# 3
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте,
Навремето баба ми правеше една много вкусна питка - в северна България й казват "Сиренячка" (Врачанско) - не беше бухнала, по скоро плоска, към 4-5 см висока, по средата с плънка яйце и сирене. Търся рецепта.

https://ottefteritenamargi.blogspot.com/2016/12/blog-post_18.html#google_vignette

Виж също тази рецепта за питка от Врачанско.
Плънката вместо месо и лук, може да бъде яйце и сирене.
https://www.facebook.com/watch/?v=2282373832298525

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 15:22 от peych

# 4
  • София
Peych, тя е! Много благодаря! Heart Точно така изглеждаха питките, както е в блога "Кулинарна разходка". Търсих я тази питка в интернет, но не можах да намеря рецепта, затова реших да попитам и тук.

# 5
  • Русе
За нищо. Хубава вечер и успех в направата на питката!

Общи условия

Активация на акаунт