Идеи за стартиране и развитие на бизнес 19

• 89 953
  • 795
  •   1
Отговори
# 225
Shamsina, изобщо не е досадно твоето. Наистина първенсто държат детските клубове, дрехи ВУ и он-лайн магазините. Аз обаче предпочитам да чета за някой, който произвежда, а не препродава.  Peace

Добре, ще спя спокойно тази нощ Simple Smile)) Аз почти произвеждам, в букв. и преносен смисъл, така че ако нещо конкретно те интересува, ще се радвам да съм ти от полза.

# 226
По мое наблюдение това са- хранителни магазинчета, магазини за дрехи втора употреба, детски центрове, детски кухни, електронни магазини за аксесоари, детски стоки, шоколадови изделия.  newsm78

Ели Мери, аз май трябва да спра да пиша в темата Simple Smile)) Единственият човек, който е питал и писал последните 2-3 теми за шоколад съм аз. Но ако съм писала толкова много, колкото за хс, ву и любимите ми детски центрове, май наистина е по-добре само да си чета, имам предвид да не додаждам с питане и мнения Simple Smile

Изобщо нямах предвид теб. Просто съм запомнила и от предни теми, че се е дискутирало.

# 227
Shamsina, изобщо не е досадно твоето. Наистина първенство държат детските клубове, дрехи ВУ и он-лайн магазините. Аз обаче предпочитам да чета за някой, който произвежда, а не препродава.  Peace

И на мен ни се иска да чуя някой, който иска да се занимава с производство, като например пекарна, хранителни продукти, шивашки цех, мебелен цех, мандра....

# 228
Изгодно ли е в България да се занимаваш с производство?

# 229
Не.

Ели Мери, пекарна ми е нещо като мечта. Някога, като порасна....

# 230
Ели Мери, пекарна ми е нещо като мечта. Някога, като порасна....

А на мен магазин за домашни сладка и туршии. Нито едно от двете не съм правила през живота си, но ще се науча. Онзи ден влизах в заведение за бързо хранене и част от декорацията беше от 5 литрови буркани с компот и кисели краставички. Страшно!  Mr. Green

Нещо такова никак не ми изглежда голяма инвестиция - http://farm4.static.flickr.com/3299/3473364139_5256fdb81e.jpg

# 231
По път за работа минавам покрай един турски (мисля) ресторант (дюнери и не само) и на мен ми направиха впечатление едни големи буркани с туршия като нещо необичайно.

# 232
Момичета-не зная дали правилно съм ви разбрала, но туршии се продават почти във всеки плод и зеленчук-от стария тип.  Наскоро(е, май мина вече половин година), срещу АГ болницата откриха една пекарна-пъла е винаги и по всяко време. Много вкусни закуски предлагат, хляб различни видове и на хубави цени. Дори и да съм на диета-като усета аромата на прясно изпечено тесто  винаги влизам и купувам  Embarassed. Та, лично на мен-този бизнес  ми звучи по-добре Simple Smile))

Днес си смятах разходи и приходи на бъдещия бизнес, но се зачудих какво става лятото, когато децата и майките са навън? Вие бихте ли отишли в детски кът лятото, като можете да се разхождате на чист въздух и без пари навън ? Аз водя детето си на детски кът, но дали лудата съм само аз? Питам, за да мога да преценя докъде да се разпростирам с инвестицията(все пак не искам да си хвърлям парите на вятъра). Това лято от най-голямият детски кът тук раздаваха листовки с 2 лева отстъпка от цената, ако отидеш в кътчето. Та се замислям, щом те-които предлагат толкова много неща явно са закъсали, с какво мога аз да привлека клиенти? Как мислите вие?

# 233
...
Днес си смятах разходи и приходи на бъдещия бизнес, но се зачудих какво става лятото, когато децата и майките са навън? Вие бихте ли отишли в детски кът лятото, като можете да се разхождате на чист въздух и без пари навън ?
...
Ами като планината (твоите клиенти) не отива при Мохамед, ще трябва той (твоя детски кът) да се изнесе при нея. Просто е, но не е лесно. За сметка на това е възможно, а ти ще си първа, което прави една голяма крачка пред конкурентите, а "когато сняг забръска", планината ще знае, точно при кой "Мохамед" да дойде.  Wink

Shamsina, изобщо не е досадно твоето. Наистина първенство държат детските клубове, дрехи ВУ и он-лайн магазините. Аз обаче предпочитам да чета за някой, който произвежда, а не препродава.  Peace

И на мен ни се иска да чуя някой, който иска да се занимава с производство, като например пекарна, хранителни продукти, шивашки цех, мебелен цех, мандра....
Ами трудно ще е точно в този форум. Тук, бизнеса започва от  усещанията, а не от идеите. Усещането за малко, уютно помещение, през което да минават достатъчно жени, и директното общуване да е задължително. По този модел се търсят идеи и — детски кът, малко магазинче за......., нещо свързано с възрастта на собственото дете (бебешки стоки, занималня, детски кът), и нещо в интернет за подкрепа. Хубаво е, да се знаят и използват усещанията, ама много се потапяте в тях и се загубва страничният поглед. Вместо да се опитате да постигнете същите усещания по друг начин, винаги се опитвате да правите същото като останалите и по същия начин.
Ето пресен пример с чистотата. Предполага, че ако поддържа високо ниво на чистота, клиентите ще я предпочитат... но предполага спрямо своето усещане, а не според калкулатора. Чистотата струва пари, които клиентите трябва да платят допълнително (по-скъпо кафе, храна, такса). Е, колко колко клиенти са готови да платят малко повече за по-чисто заведение, и колко е това "малко повече" според местните клиенти? Да не те плаша, ама това "малко повече", в 99% от случаите не стига за да плати разходите за "по-чистото помещение". И в анкетата, повечето ще искат висока чистота, ама после ще отидат при тези с по-ниските цени. Сега, ако се случиш от онзи 1%, дето му се връзва сметката за по-чисто заведение — честито, ама аз бих си приготвил поне още 2-3 предимства и то доста по-осезателни.

# 234
Получих на ЛС въпрос за магазина за туршиите, но понеже това е мечта, а не план бих разсъждавала тук. От инвестиционна гледна точка мисля, че е най-правилно да се намери кухня на работещ и сертифициран обект. Може да се използва като разширение на създаден вече бизнес или съвместна дейност. След това има известен килограм разрешителни за производство, опаковане, етикиране и т.н. Продукти, рецепти, асортимент... няма да коментирам, всеки може сам да прецени. Инвестицията не е голяма и пазара може да се пробва с различни предложения.

Всичко хубаво, но къде ще намерим клиентите? За мен най-стратегическото място е следкасовата зона в хипермаркетите. Според крайната цена ще се търси партньор, който да отговаря на ценовия клас. Чисто теоритично мисля, че при дискаунтърите няма да върви. По-добре ще е с вериги като Пикадили, Дар от боговете и подобни. Пак казвам, че не бих се захванала с такова нещо на този етап, но ако реша някога бих планувала в тази посока. Ако имах собствено заведение с кухня, нямаше да се замисля. Във всеки друг случай е по-трудно успеваемо.

Последна редакция: вт, 08 яну 2013, 10:10 от Октопод с рокля

# 235
Вие бихте ли отишли в детски кът лятото, като можете да се разхождате на чист въздух и без пари навън ? Аз водя детето си на детски кът, но дали лудата съм само аз? Питам, за да мога да преценя докъде да се разпростирам с инвестицията(все пак не искам да си хвърлям парите на вятъра). Това лято от най-голямият детски кът тук раздаваха листовки с 2 лева отстъпка от цената, ако отидеш в кътчето. Та се замислям, щом те-които предлагат толкова много неща явно са закъсали, с какво мога аз да привлека клиенти? Как мислите вие?

Струва ми се добра идея, ако правиш нещо, а нямаш възможност и за съоръжения на открито, да потърсиш място, което е близо до градинка, площадка или подобно. Около нас има няколко такива, лятото са пълни - майките пият кафе, децата щъкат наоколо, а наемателите/собствениците не са инвестирали в съоръженията.

И да, много ми хареса поста на Гост 22, нееднократно и аз съм изразявала мнение, че трябва да си различен, за да имаш успех! И различността не се изразява в чистотата - това е задължително условие, но не може да е конкурентно предимство. Най-малкото, когато предлагаш нещо различно, имаш малко повече опити за проба-грешка! Но наистина спирам да ги дъвча вече тия неща!

# 236
Благодаря на гост22  и Shamsina . Има доста истина в думите ви и се радвам,че ми помагате. Някои неща няма как да ги видя-поне на този етап и за мен е много ценно  мнението на всички тук.
Относно различното, за да си конкурентно способен, имах едно виждане, но гост22 ме върна в правилната посока Simple Smile-благодаря за което. Но, тогава ще попитам вас-кое е това различно, което би ви привлякло в един детски кът? Лично аз водя детето си общо взето в един такъв-само защото е голям. В по-малките все е имало нещо, което да не ми харесва и това е било или лошата хигиена или факта, че не мога да виждам детето си, или това, че няма достатъчно сигурност в самия кът-детето лесно и от всякъде може да си излезе и да хване пътя или някой да му помогне. Как е при вас?

# 237
...
Струва ми се добра идея, ако правиш нещо, а нямаш възможност и за съоръжения на открито, да потърсиш място, което е близо до градинка, площадка или подобно.
...
А защо да нямаш възможност? Я погледни отстрани кое е най-ценното в един детски кът/клуб/център — играчките или аниматорите. Играчки под път и над път, а аниматорите може да ги пращаш в който парк си поискаш и да ти водят клиенти, въпреки че не плащаш скъп наем в гаражо-заведенията до парка.  Wink Идеята не е моя, а на Кока-Кола и на първите, големи магазини в САЩ. От тази идея (и парадите по улиците, които водели хората до магазина-организатор) се появява Дядо Коледа и коледните подаръци, каквито ги познаваме днес.

Октопод с рокля, защо просто не си защитиш една рецепта (или да оправиш подправките на вече одобрена рецепта) за туршии, и после да ти направят партидата на ишлеме? Е, ще трябва да им висиш над главите и да контролираш от какво, как и какво забъркват, ама е много по-лесно (и евтино в случай на неуспех) от узаконяване на производствено помещение. Твоя рецепта, техен труд, терен и склад (за пред закона), и твои етикети/марка и  каквото си решиш дистрибуция.
От друга страна, аз лично, бих узаконил малко цехче (работилница), и там щях да изработвам на ишлеме всяка прищявка и идея на дамите от тази тема. Най-трудното в производството е да запълниш 100% от възможностите на цеха през всичкото време.

Последна редакция: вт, 08 яну 2013, 10:52 от гост22

# 238
Октопод с рокля, защо просто не си защитиш една рецепта (или да оправиш подправките на вече одобрена рецепта) за туршии, и после да ти направят партидата на ишлеме? ...

Защото това е различно от моята идея. И пак казвам, аз не съм тръгнала да го правя. Просто си разсъждавам понеже ме попитаха на ЛС за подробности.

Mamamoga, пусни една тема в Нашите деца и задай всички въпроси, които те вълнуват относно предпочитанията на клиентите. Тук ще получиш 1-2 отговора, а там много повече.

# 239
Октопод с рокля, разбирам че идеята ти е по-скоро за автентични, домашно приготвени консерви, а не за фабрично производство. Бурканчета с домашно приготвена лютеница, сладка, туршийка без консверванти, без подобрители и оцветители. В другия случай, според мен има свръх производство от големи фабрики, които произвеждат всякакви подобия.

А, за детските центрове искам да споделя мое лично впечатление, кажете дали и около вас наблюдавате това. Предвид високата безработица и ниското заплащане в момента, доста от моите познати, които имат деца в детска възраст, предпочетоха да си останат вкъщи, за да ги гледат. Кои от тях принудително, кои от тях по собствено желание, но е факт, че в момента доста жени си стоят у дома и си гледат децата. За справка само, до преди 3-4 години същите тези дами работеха и дори наемаха детегледачки, но ситуацията беше на отсрещния полюс.
Може би и за това в тази тема често се тиражи идеята за детски център, от дами които не са ангажирани с друга работа. За мен една идея стане ли толкова масова не може да е печеливша.

Общи условия

Активация на акаунт