Идеи за стартиране и развитие на бизнес 19

• 88 454
  • 795
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, чета ви от време на време и наистина се респектирам от хъса и амбициите ви.
От скоро ми се върти в главата идея от областта на селското стопанство - отглеждане на определен вид култура.

Има ли някой сред вас, който да е ползвал услугите на консултант по европейските програми?
Става въпрос за Пловдив...
Искам да получа и компетентно мнение дали си струва да се надявам на субсидии или да се справяме сами.

Субсидии за земеделски производител е различно от финансиране по европейските програми. Условията разбира се, са според зависи конкретния случай. На субсидии имат право всички земеделски производители, които отговарят на определени критерии и са заявили желанията си по определения ред -  http://www.dfz.bg/ - има информация. За Мерките по европейските програми се кандидатства и се одобряват само някои от проектите. За съжаление в този програмен период до 2014г. са останали малко средства, но в голямата си част те са насочени предимно в област земеделско производство. Зависи все пак какви са ти идеите. Ако идеята ти е подходяща или се адаптира подходящо, шансовете са големи.

Да допълня- при всички положения ще трябва да си осигурите началният капитал за първите 1-2 години поне. Субсидиите се изплащат с голямо закъснение винаги- поне от година или две. Европроект специално за селското стопанство не съм водила, но ако и там е като при другите програми (а съм сигурна,че е) ще ви дадат някаква начална вноска и после ще ви отпускат траншове след предаден финансов отчет. Началната вноска няма да стигне да покриеш разходите за отчета и ще имаш период на самофинансиране при всички положения. Последната вноска също обикновено идва с доста голямо забавяне- случвало ми се е над година да чакам по ОП Човешки ресурси финално плащане на напълно готов, отчетен и приет проект- без никакво логично обяснение защо не пускат парите. Просто бюрокрацията е голяма.

# 616
  • Пловдив
С ОПЧР аз пък нямам голям опит, но от малкия, който имам, предполагам си права напълно  Laughing
При земеделските производители нещата като че ли са доста по-облекчени. И все пак, напълно си права за капитала. Особено ако не е оранжерийно производство и си твърде зависим от природни фактори  Peace

# 617
 Все пак това е друго министерство. Може нещата да не са като от МТСП.
Очаквах мъже да се включат по темата за земеделието и тем подобни (много неща ми хрумват за отглеждане и развъждане). Но не, те да кажат за дрешките и аксесоарите..  Tired
Между другото роклите на принцеси и придворни май си вървят по морето за снимка. И аз съм се чудила не миришат ли на пот?  Mr. Green

# 618
  • Пловдив
Палмичка, защо мъже чакаш, в земеделските програми се дават повече точки на жени под 40г.  Laughing

# 619
 Вярно ли? Е там съм!   bouquet Ами иска ми се мъжете да са по-дейни във всички области.
Аз гледам субективно на нещата имам чувството, че сама съм си направила и детето.

# 620
Все пак това е друго министерство. Може нещата да не са като от МТСП.
Не е само МТСП, просто тях дадох за пример. Дори и по работещи програми понякога се появява човешкият фактор. Последният случай беше с бюрото по труда- едно и също нещо, подадено по два различни проекта в две различни бюра по труда- в едното отне 2 седмици, в другото- 3 месеца.
Принципът на работа по тези програми е - 'подготви се за най-лошото и се радвай ако стане нещо по-добро'. Това го казвам на база 6 години опит по всевъзможни проекти- още от предприсъединителните фондове.
П.С. Това не е обезкуражаване да работите по тези фондове, все пак голяма част от дохода ми идва по тази линия Wink. Само че ти трябват здрави нерви и капаци на очите.

# 621
... Ами иска ми се мъжете да са по-дейни във всички области.
...
По-дейни сме, но в по-леките области. Това с еманципацията ни се услади...  Joy

# 622
  • тук-там
Благодаря на включилите се. Язък, че тази година подкарах 41.  Joy
Идеята ми е за устойчива култура, без много разходи. Единствено земята ме притеснява - закупуване или аренда - там ще отидат най-много пари.
За самофинансиране - ясно е. Аз и без помощ ще го направя, но въпросът е ако има начин, защо не! Пък даже и на по-късен етап.
Отивам да чета...  bouquet

# 623
# 624
Това за роклите под наем е супер. Може да се развие и с аксесоарите - има толкова скъпи неща, които не всеки може да си позволи, и то само за един повод, та идеята е супер. Само трябва да се обмислят нещата с подмяната на асортимента, че модата всеки сезон е различна все пак. Размерите също - не всички дами са размер " врабче", а напоследък и в магазините гледаш Х-ел, пък то не е по-голямо от М размер.  Навремето имаше булчински рокли под наем, по - захабени и демоде неща не бях виждала....

Мисля си, че трябва да има за всякакви поводи, размера на наема ще варира естествено, но да можеш и за бал и за гост на сватба да намериш, за кръщене и т.н. А булчинските под наем още ги има и кофтито е, че са все едни сивкави! Ама всеки с вкуса си и с определен бюджет, аз съм била кума на две булки с наети рокли и не бяха чак толкова зле! Ще си оформя идея и тогава ще действам!!!

# 625
Преди години когато се омъжвах ходих да гледам едни рокли под наем. Струваха около 2 хил лв, а наемът беше 300 - 500 лв. Всичко обаче беше многократно употребявано и сериозно им личеше. Но един такъв "гардероб" винаги може да е от полза и да се отдава под наем на промотъри, фотографи и т.н. Бях дала идея на приятел с фото-студио да раздивижи малко бизнеса си в провинциален град като си поръча от САЩ 4-5 такива костюма. Там излизат по $30 - $40 и след като всички знаем, че майката на дете под 3 год. е много суетно същество следователно щеше да има резултат.

Аз и идея с костюми имах, но мъжо ме разубеди!

# 626
  • Пловдив
Wild_rabbit, чети, чети, пък после пак ще си говорим  Grinning
За годините - това да ти е дертът  Laughing

# 627
... и с аксесоарите - има толкова скъпи неща, които не всеки може да си позволи, и то само за един повод, та идеята е супер. Само трябва да се обмислят нещата с подмяната на асортимента...
Спокойно, грижата за подмяната на скъпите аксесоари ще имат клиентките от един определен кръг. Ти ще имаш грижата да ги издирваш и доказваш подмяната пред съда...  Абе, вие пишете сякаш не живеете в България. Вече намериха начин да мамят с "отвори и провери" доставките, а вие — скъпи аксесоари под наем...  Laughing

Аксесоари, ако предлагам ще са ефектни "ментета" иначе идеите от американските филми, да даваш обеци за 200 бона под наем е яка, но съм съгласна, че Бай ти Ганя за 20 мин е измислил как да ги цапцароса!

# 628
Това ми се струва доста скъп бизнес без достатъчна възвращаемост. Булчинска рокля се наема един път в живота, и пак са сивкави от пране. На който му се налага да носи определен вид тоалет за единичен повод-предполагам може да си позволи. А този , който не може-не ходи толкова често по такива места, че да стане някакъв тип *редовен клиент*. А и наистина-модата е нмого динамична, размерите на облеклото...Трябва голяма наличност, която до следващия сезон е почти неизползваема. Схемата *фотограф-костюми* ми допада повече.
От селско стопанство не разбирам, но бях чула скоро, че е едни млади бизнесмени от нашия край подготвят земя за отглеждане на трюфели Laughing, други-на лешници, трети-на шипки. Прави ми впечатление, че с това се заемат доста заможни хора, явно наистина се изисквт добри собствени средства.

# 629
Преди 2 години разбрах за програмите по земеделието и отидох да попитам.Казаха ми,че трябва да имам мин 5 декара.За тях давали 5 хиляди.Започвало се с домати, защото била най-бързата възвращаемост,после картофи и т.н.Това в общи линии.

Общи условия

Активация на акаунт