Литературен клуб - ХІІ

• 67 993
  • 756
  •   1
Отговори
# 240
Ех, Лоранка, много смело изказване за "Лолита"! Grinning

# 241
И аз харесвам руската литература, Чехов, Тургенев, Достоевски ми е по-труден. От Солженицин нищо не съм чела, не зная дали извън идеологическите причини за известност има и други... Нещо повече да ми кажете за Солженицин, към какво да се насоча? Но Набоков и "Лолита"... Книгата като текст не е нищо особено, само дето идеята е скандална и това я прави толкова /единствено/ известна, според мен...

Не те съветвам тепърва да се насочваш към Солженицин. Навремето имаше своя смисъл и беше интересен, защото информацията беше малко, но сега информацията те залива отвсякъде, а той не пише зле, но не е и някакъв непреходен автор. Лично мнение.

# 242
На края на "Дървото на Вси Светии" съм. Книжката е малка, но аз просто нямах време. Не ми хареса. Губи ми се идеята, губят ми се моменти....Идва ми някак си разхвърляна и странна. Определено НЕ искам да чета нищо друго на автора!!!  Naughty Sick

# 243
  • София, България
На края на "Дървото на Вси Светии" съм. Книжката е малка, но аз просто нямах време. Не ми хареса. Губи ми се идеята, губят ми се моменти....Идва ми някак си разхвърляна и странна. Определено НЕ искам да чета нищо друго на автора!!!  Naughty Sick

Добре, спокойно, никой няма да те кара насила.  Laughing Разбрахме още на първата удивителна.  Laughing

# 244
Мона Лиза, добре съм го подчертала май?  Grinning

# 245
  • Пловдив / София
Започнах Да дойдеш на света на Маргарет Мацантини.
Книгата те увлича...

# 246
Книгата те увлича...

Чудовищна! Тази книга ме разтърси, изкрещя ми в лицето и ме преобърна!
Преди седмица я прочетох... все още не мога да се оттърся. Стила на писателката е странен, но ми въздейства с всяка дума. Болеше ме дори от премълчаното. Много тежка книга, за една любов, която е различна, първична, простичка и малко странна дори...благодарна че другия го има, съществува, диша. Плаках, много плаках. Дори сега ми е трудно да напиша какво чувствам.

# 247
  • София
На Солженицин съм цела само "Ракова болница" и по тази причина няма как да препоръчам друго. Но за мен това е  невероятно силна книга. "Лолита" също ми харесва много и далеч не заради скандалната идея, даже бих казала, че възприемам книгата отвъд скандалността. Мен ме привлече цялата гама от емоции, въжделения и душевността на Хумберт Хумберт.

# 248
Книгата те увлича...

Чудовищна! Тази книга ме разтърси, изкрещя ми в лицето и ме преобърна!
Преди седмица я прочетох... все още не мога да се оттърся. Стила на писателката е странен, но ми въздейства с всяка дума. Болеше ме дори от премълчаното. Много тежка книга, за една любов, която е различна, първична, простичка и малко странна дори...благодарна че другия го има, съществува, диша. Плаках, много плаках. Дори сега ми е трудно да напиша какво чувствам.

Тези дни се досетих защо почти никакви книги не ми харесват от около 2-3 месеца. Предполагам, че е заради „Да дойдеш на света“. Може за много хора, за много класации да не е книга на годината, да не стане книга на десетилетието или столетието (т.е. да не се превърне в класика, в нещо запомнящо се за поколения напред), но определено е моята книга. Натисна някакво копче в мен, за което дори нямам съвсем пълно обяснение.

Много е показателно това, че си купих книгата, след като я бях чела два пъти. (А аз изобщо не искам да притежавам книги). И сигурно ще я прочета трети път. (А аз изключително рядко чета книги дори и два пъти). За да изживея отново всичко красиво и страшно, за да намеря още нещо от „мацантинския“ език, което може да съм пропуснала.

Скрит текст:
Смятам отново да се улея с откъси:

"За вярата нямам достатъчно кураж. Нито пък невинност."

"Промърморвам като загрижена кикимора”.

"Оставаме неподвижни като насекоми, за да чуем едновременното пулсиране на материята. Бузите ми са зачервени, гъст облак цигарен дим, прекалено много лакти, безброй гласове. Всичко изчезва. Само петното на този пуловер, крачещо към мене. Очите ми в миг прогарят контурите на онази плът. Струва ми се, че докосват душата му, това е всичко.”

"Бяхме една от онези екстравагантни двойки, на която  никой не би заложил и излязла от обращение пара. Обречени на шепа чудесни месеци, а после на внезапен разпад, като къдриците на Диего при дъжд. Толкова различни бяхме... Той отпуснат, аз винаги наострена, с торбичките под очите и строгото палтенце. Обаче месеците минаваха, а ръцете ни все така бяха една в друга по улиците, телата ни спяха едно в друго, без да си омръзват, като два зародиша в един и същ плоден сак.”

"Ръката на Диего е в моята. Като две деца сме. От онези малките, дето се срещат в детската градина и се обичат с любов, много по-голяма от тях самите.”

"Включваме телевизора. Изчакали сме нощта, по-дългите новини. Когато децата спят, показват труповете: посинели, безполезни. Виждаме хора, които дърпат спусъците, зареждат гаубиците, разрушават труда на други хора. Каква тръпка може да изпиташ, ако в един миг разпилееш построеното в продължение на векове, заличиш следите, оставени от съзидателния гений на човека? Такава е войната. Всичко да бъде превърнато в своето отрицание, обществен клозет и манастир в един и същ куп развалини, мъртвият човек, проснат до мъртвата котка.”

"Прави крачка към мен, слага ръка ниско на корема ми. Задържа я... усещам топлината на тази ръка като приятелски огън, пронизващ ме отвътре. Потя се. Не се отдръпва, остава там с непристойния си жест, пръстите почти на слабините ми. Дишам и не го избутвам, може би внезапно ми се струва, че го искам, защото в него има нещо принадлежащо ми, едно поражение, самота, която вече не споделям с Диего. Дишам и дъхът ми  пропълзява надолу по корема, под тази жарка и сигурна ръка, която натиска.”

"Сърцето му хлопа като ръка, хлопаща по врата, която никой не отваря. Вратата на смелостта, която тази нощ не се отваря за него.”

"Слагам ръка върху тази на Диего, хваща я, както се хваща стара ръкавица. В изминалите вечери се опитвахме да правим любов, но само се прегръщахме, без да продължим нататък. Смяхме се, това се случва на свършени любовници. Едно време бях неговото момиче, сега ходи нагоре-надолу с фотоапарата си, прави любов с това, което му се случва в околния свят, като някой свещеник. После се връща у дома при своята вечност."

"Ръката на Диего е в моята. Като две деца сме. От онези малките, дето се срещат в детската градина и се обичат с любов, много по-голяма от тях самите.”

Май само тук не съм пускала най-любимото ми "на света" стихотворение:

„Хвани края на нишката,
с другия край в ръка
ще пребродя света.
Ако ме изгубиш от очи,
майчице моя, тегли.”

На Солженицин съм цела само "Ракова болница" и по тази причина няма как да препоръчам друго. Но за мен това е  невероятно силна книга. "Лолита" също ми харесва много и далеч не заради скандалната идея, даже бих казала, че възприемам книгата отвъд скандалността. Мен ме привлече цялата гама от емоции, въжделения и душевността на Хумберт Хумберт.

На Солженицин скоро четох "Един ден на Иван Денисович" - книжката наистина е за един ден в лагера, но на "живота" там е погледнато през различна призма. Пак угнетяващо като при всичко по трудовите лагери,  но може би защото едва ли не дните там са възприети като нормално съществувание...

"Лолита" още не съм чела, но прочетох "Подвиг" на Набоков и нямаше нищо общо с мен тази книга. Дори и един ден няма да я помня сигурно, не че е лоша, но не ми даде нищо. "Прозрачни неща" повече ми хареса. В началото на "Подвиг" бях обнадеждена, защото много обичам да се използват измислени думи, но по-нататък не беше така и ми стана досадно (и от историята).

Скрит текст:
Ето примери за "изобретените" думи (чудесно доизобретени от преводача), които ми харесаха (а и инверсията):

„С идването на лятото подкараха белязаните с кръстове овце още по- нагоре в планината. Кой знае откъде, от коя посока, започна да долита ромонлив метален звън, течеше, прииждаше, създаваше странно гъделичкане в устата на слушателя, и ето, в облаци пушилка се лееше сивкава къдрава гъстина, меко се побутваха овчите гърбове в менливата и подвижна скупченост и влажният кух кънтеж на хлопките, наслада за всички сетива, непрестанно нарастваше, назряваше така тайнствено, като че звучеше самият прахоляк, който се кълбеше над овцете; тук-там някоя се делеше от стадото и подтичваше в тръс, рунтаво куче мълчаливо я оттласкваше в стадото и отзад вървеше с меки стъпки пастирът – и звънтенето на хлопатарите леко променяше тембъра си, заглъхваше, затихваше, но още дълго изпълваше въздуха  заедно с вдигналия се прах.“
(книгата не е селскостопанска...  Laughing)

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 19:11 от svet65

# 249
Може и да не съм права за "Лолита", и все пак кажете друга известна /толкова известна/ книга на Набоков... Мисля, че за никоя друга негова книга не се говори както за "Лолита". т.е. известността й опира не толкова до стила на писателя и т.н., колкото до скандалната тема... Е, не ми се иска да обобщавам съвсем; склонна съм да мисля, че поне на мен темата й не ми допада особено... Извинявайте, ако съм прекалила с "Лолита". Embarassed

# 250
Лоранка, имах предвид, че написа, че "книгата като текст не е нищо особено".

"Лолита" наистина е известна най-вече със скандалния си сюжет, но тези, които я харесват, откриват в нея много повече. Все пак тази книга е призната за съвременна класика, а Набоков не напразно определян като гениален писател. Стилът му е ярък и  уникален, а езикът  толкова поетичен, изящен и красив. Героят е описан така проникновено и  дълбоко, че накрая се чудиш кой е жертвата в тази трагична история. Това е книга за отчаяната и обсебващата любов, за пагубната и опустошителна страст.
„Беше любов от пръв поглед, от последен поглед, от вечен поглед.“

Не съм чела нещо друго от Набоков, страх ме е да не се разочаровам, защото "Лолита" за мен е един неповторим образец на литературно майсторство.

# 251
Не съм чела нещо друго от Набоков, страх ме е да не се разочаровам, защото "Лолита" за мен е един неповторим образец на литературно майсторство.

Мисля, че и за двете книги - "Подвиг" и "Прозрачни неща" - не би могла да кажеш подобни силни думи, но все пак може да опиташ как са. "Прозрачни неща"  поне е тъничка (но и шантавичка). Не може да се чувстваш комфортно с такава книга, по-точно с такъв герой. Плашещо е лабиринтите на объркаността да завладеят така някого... Необичаен език за необичайна личност. Хиперактивност на ума, който сякаш не помага, а пречи.  Стъклена отчужденост, която обаче не изключва страстта... (По нещо леко ми напомня на "Мистерии" на Кнут  Хамсун.)

Скрит текст:
„Още от детските му години и свързаните с тях нощни страхове сънят представляваше всекидневен проблем за Персон. Проблемът беше двустранен. Налагаше се, понякога часове наред, да примамва черния автоматизъм с автоматично повторение на някакъв действен образ – това беше първото неприятно нещо. Второто се отнасяше до привидно налудничавото състояние, в което изпадаше по време на сън още в мига, в който се случеше последният да го споходи. Не искаше да повярва, че свестен човек може да има толкова безсрамни и абсурдни кошмари, които съсипваха нощта му, а и през целия следващ ден изтръпваше от мисълта за тях. Нито случайно споменатите описания на лоши сънища от страна на приятелите му, нито дори медицинските случаи в книгите на Фройд за сънища с техните невероятно смешни проблясъци, можеха да се сравняват с обърканите срамотии на почти еженощните му преживявания.“

„Нашият Персон, нашият читател, не беше много сигурен, че одобрява пищния просташки стил на Р., но все пак, в най-добрата форма („сивото сияние на облафаната от облаци луна“) той беше дяволски емоционален и изразителен. Освен това в един момент се улови как се мучи да установи, опирайки се на измислените факти, на каква възраст и при какви обстоятелства писателят е започнал да прелъстява Джулия – дали е било в детството й, когато я гъделичкал във ваната, целувал я по раменете, а после, един ден, завита в голяма хавлиена кърпа, я отнесъл в леговището си, както това е описано в романа по толкова възхитителен начин? …“

„Кръглочели сиви скали с петна от черен мъх или бледозелени лишеи очертаваха пътеката след знака.  Той погледна облаците, които забулваха далечните върхове или пък стояха увиснали като издути бузи между тях. Не си струваше да продължава това самотно изкачване. Дали беше минала оттук, дали подметките й бяха оставили сложната шарка на отпечатъка си в тази глина? Загледа се в остатъците от самотен пикник, парченцата яйчена черупка, обелена от пръстите на друг самотен турист, седял тук преди няколко минути, както и смачкана найлонова торбичка, в която чевръсти дамски пръсти вероятно са напъхали с помощта на малки щипки бели, нарязани на кръгчета ябълки, черни сушени сливи, орехи, стафиди и лепкав разказшкан банан – до едно отдавна смлени в чуждия стомах. Сивотата на дъжда щеше скоро да погълне всичко наоколо. Той усети първата му целувка върху олисялото си петно и побърза да се върне обратно към гората и горестното си вдовство.“

# 252
svet65, благодаря за мнението и цитатите, макар че малко ме отказа с "шантавичка" - не обичам такива книги. Laughing Иначе отдавна се чудя за "Поп, дама, вале", понеже Buttinsky и още една съфорумка я бяха харесали.

# 253
svet65, благодаря за мнението и цитатите, макар че малко ме отказа с "шантавичка" - не обичам такива книги. Laughing Иначе отдавна се чудя за "Поп, дама, вале", понеже Buttinsky и още една съфорумка я бяха харесали.
Е, за едни е шантавичка, за други е нормална "Прозрачни неща". На мен малко ми напомни и на "Пяната на дните" на Борис Виан (Малко! Не е толкова сюрреалистична. Но ето и в заглавията сякаш има допирни точки - "прозрачни", "пяна" - нещо въздушно, неуловимо...).
Сигурно ще взема "Поп, дама, вале" от училищната библиотека близките седмици и ще видя как е...

# 254
Здравейте! По- горе беше питано за Солженицин.
Чела съм най- напред повестта "Един ден на Иван Денисович"- впечатли ме. После прочетох романа "Ракова болница"- незабравима и любима за мен книга, особено ми допадна стила на писане. Бих прочела и други книги  на автора.

Общи условия

Активация на акаунт