Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - 24

• 83 052
  • 709
  •   2
Отговори
# 600
  • Бургас
Здравейте, предстои ни сцинтиграфия (препоръчаха ни я профилактично всяка година).Миналата година бяхме хоспитализирани в детската нефрология във Варна и там ни я направиха.Сега, в Бургас взехме направление, но се чудя къде да отидем. Говорих с д-р Буева и тя ми каза, че почти няма значение, но все пак искам вашето мнение. На нас ни е най-удобно във Варна или Стара Загора, за Бургас и тукашните лекари не са наясно къде. Във Варна апаратурата казаха, че е нова, ама няколко мнения в повече не са излишни.

# 601
  • София
Защо профилактично сцинтиграфия всяка година? Не е ли твърде натоварващо организма. Все пак се вкарва радиоактивен изотоп.  Rolling Eyes Колкото и да се изхвърля от организма с урината...все нещо остава.

# 602
  • Бургас
Наистина не знам защо ни я "предписаха" тази сцинтиграфия, особено след като не е имала пиелонефритен епизод от миналата година по това време, след първата сцинтиграфия.Притесняват ме тия изотопи, ако има начин  да не я правим ще направя всичко възможно да я заобиколя, не знам как ще навия мамчето...

# 603
  • София, Бургас
Здравейте, момичета. Сега открих тази тема и искам да ви споделя за нашия случай. На 10 месеца/този май месец/ прекарахме пиелонефрит в детската педиатрия. Правиха ни снимка преди да ни изпишат и всичко беше наред. Не успяха да открият някакъв вроден проблем. После цяло лято изкарвахме зъби и изкарахме няколко ангини. Пускала съм 2 стерилни урини и 5-6 обикновени и всеки път всичко ее наред до миналата седмица. Тогава се изолира Proteus mirabillis 10/5.  Отидохме веднага при един нефролог в трета градка и ни каза, че възпалението е съвсем малко и с АБ, който пием ще се оправи. Според него било в следствие на недоизлекуване на пиелонефрита. Аз записах и час в Детско Здраве при д-р Маринова за другата събота, защото за мен едно мнение е много малко.  Искам да намеря проблем, ако има такъв, защото знам, че навременното откриване е много важно. Звънях няколко пъти и на д-р Буева, но всеки път ми затваря. Вие кога успявате да се свържете с нея? Като, че ли от нея има доста положителни мнения и искам и при нея да я заведа. Кажете какво друго мога да направя, защото не искам да пропусна нещо. Благодаря предварително!

# 604
  • София
Д-р Маринова от Детско здраве не беше ли педиатър-гастроентеролог, а не нефролог  newsm78

Не съм имала проблеми да се свържа с доц. Буева, връщала ми е обаждане, когато ми е затваряла.

# 605
  • София
Mомичета, малко извън темата, но предполагам, можете да ми помогнете. Търся контакт с д-р Киселкова, анестезиолог. Напуснала е урологията в Пирогов, и е в частна клиника, но много искам да се свържа с нея. Тя беше анестезиолог на сина ми при пиелопластиката и макар и преди 6 години само на нея мога да се доверя. а сега ни очаква съвсем скоро операция и на трите сливици в пирогов.детето е и с астма ( Която дори преди години д-р Киселкова предвиди). Много моля ако някой има контакт с нея,или имейл или я познава, моля да ми пише. Бях се зарекла да не стигаме до операции на сливици, и че онази в урологията преди 6 години с 4месечно бебе,  да ни е единствена,ама нА, не стана така.

# 606
  • София
Ето това в екипа на тази клиника не е ли тя, не си спомням първото й име, но тя прави анестезията на моето дете в Пирогов преди 2 год. и подкрепям, че е страхотна, най-човешкото отношение там получих от нея /и няколко доста адекватни съвета/  bouquet
Предполагам, че може да звъннеш в клиниката и да попиташ:
http://www.resbiomedeye.com/bg/meet-the-team

# 607
  • Бургас
Така.. направихме сцинтиграфията в Бургас - на епикризата пише :ляв бъбрек- 28%, десен- 62?..(общо 90%?),миналогодишната, правена на апарата във Варна е черно -бяла(32%/68 %), тази е цветна и поне визуално аз виждам по-ясно левия (увреден) бъбрек без видими изменения от миналата година по това време.Така или иначе д-р Буева ще каже окончателно дали да се притесняваме много. Аз лично си се притеснявам и от 0.0001% намаляване на функцията, та възникнаха ми два въпроса-апарата автоматично ли изчислява резултатите, и има ли значение ако сцинтиграфиите са правени с различни апарати.Малката ми принцеса искрено се забавляваше при изследването, за разлика от нас (много учтиво отношение, благодарности на д-р Тусчиева от Онко центъра в Бургас!), оказа се че не са правили досега сцинтиграфия на бъбреци на дете , но се държаха много професионално.

# 608
  • Бургас
благодаря ви за сега намерих дано помогнете на някой друг защото това е наистина трудна задача ....  Hug

# 609
хм, това е много странно, по принцип общия сбор трябва да е 100%, да не би да има грешка да са 38% на 62%?

# 610
  • Бургас
Може би е чисто техническа грешка при написването на епикризата,  на старата сцинтиграфия беше отпечатано на самата снимка (може би програмата е такава),  на тази го няма напечатано, а лекарката ми каза че няколко пъти го изчислявала, затова си зададох въпроса как се изчислява процентното участие. Ако е 38/62 бих скачал от радост, но едва ли е толкова.

# 611
според мен е толкова  Grinning
виж някъде на самата графика дали няма. на сцинтиграфиите които сме правила, а те са 4 на брой, на разпечатката от сцинтграфа, тази с графиката на времето на отделяне на бъбреците в единия ъгъл си излизат и процентите. А епикризата, която ни дават е вече цялостно разчитане.

# 612
  • Бургас
Няма графика, може би защото сцинтиграфията е статична, виждат се двата бъбрека (единия по-малък, без оцветяване в долната (поразената част) и ясно изразено оцветяване в горната по-голяма половина.Десния бъбрек е с пълно оцветяване навсякъде. От многото цифри, които са изписани в полето вдясно има : Acq matrix 256x256,Mag 1.00,Slice 2.23 nm, UL: 100%, LL : 0% (?!!), часа, датата и най-долу, philips ръйш ли. На самите снимки или около тях проценти няма, това UL и LL много ме притеснява само като го гледам, но едва ли е това което си мисля.

# 613
хм, ясно, статична е, наистина не знам в такъв случай, но въпреки всичко ми се струва че сбора трябва да е 100%.

# 614
  • Бургас
...не знам, така или иначе се притесняваме, с баткото нямахме никакви проблеми и направо не е за вярване какъв е ужаса , когато ти дойде до главата..

Общи условия

Активация на акаунт