Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - 24

• 83 146
  • 709
  •   1
Отговори
# 555
Благодаря.Останахте ли доволни след приема им?Колко дълго ги пихте?

# 556
Здравейте!
Първо да си призная, че не съм чела темите ви и директно се включвам с молба за помощ и съвет  Praynig
Бременна съм в 9 месец и още от втората ФМ ме предупредиха, че малката е с увеличено бъбречно легенче и трябва да се следи. След това ту го мерят по-голямо, ту е на границата. Днес казаха, че е 1,1 и след раждането да отидем на детски уролог за преглед. Прегледах няколко теми и видях добри отзиви за д-р Момчилов от Пирогов. Искам да попитам майките минали през това, кога да отидем при него? Да да му звънна преди раждането или да изчакам мнението на неонатолозите след раждането (ще раждам в бивш. Тина Киркова)? И въобще да ме насочите как е най-добре да постъпим в тази ситуация. Благодаря!

# 557
new leaf, нека мине раждането и после ще мислиш за прегледите, сега нищо не можеш да направиш,  опитай се да си спокойна, а и виж какво ще кажат неонатолозите. След като знаеш за проблема, настоявай за ехограф след раждането. След изписването може да се консултираш с доц. Лилова. Тя освен детски нефролог е и педиатър, завежда детското отделение в Токуда. Може и с уролог да се посъветваш, но според мен е важно да сте наясно какво е състоянието на бъбречето. Мисля си, че ще е добре да се изследва урината на бебчето - стерилна и обикновена. При нас така действаха в болницата. Аз сега раздавам съвети, но представям си на теб какво ти е. Стискам палци всичко да е ОК и каквото и да ти хрумне може да се допитваш тук  Hug

# 558
Здравейте и от мен,

дъщеря ми е на 4 години. От 1 година се изпуска денем, а нощем спи с памперс, защото почти винаги се напишква. Преди да започне това нямахме никакви проблеми с напикаването, беше научена без памперс и да си ходи до тоалетна. Ходи на градина, там също нямаше проблем, но сега и там се случва да се напиша. Колкото повече течности пие, толкова по-често се случва да се изпусне, но не я лишавам от тях, дори и вечер. Понякога се усеща и само малко пуска в гащичките и после отива до тоалетна. А когато гледа филмче или рисува или играе се напишва и седи така и плаче.  Cry Отначало мислеха, че има цистит, но тя не се оплаква да я боли, когато ходи до тоалетна. Сега гледам, че последно диагнозата е невромускулна дисфункция на пикочния мехур, неуточнена.

Живеем близо до Търново и тъй като тук нямаме детски нефролог, ме насочиха към Плевен. Там посещаваме доктор Боцова. Правили сме стандартни изследвания на урина, откриха бактерии, които уж излекувахме, но сега като ходихме последния път пак има. Гледа я на ехограф всеки път, защото понякога се оплаква, че я боли отзад гръбчето, но слава богу бъбреците са добре. Има удебелена стена на пикочния мехур и явно задържа урина, която впоследствие се връща към бъбреците и затова я боли. До колкото аз разбрах вследствие на нелекувани инфекции пикочния мехур е загубил в известна степен чувствителността си и урината просто изтича и тя не я усеща. Пили сме антибиотици, както и Имунобор Уро и Уринал, а също и три месеца Фуролин (признавам си, че сме пропускали няколко дена, макар че си набавихме достатъчно количесто от Гърция). Сега спряхме временно Фуролина и се лекуваме със Суметролим (ще го пием 10 дена) и после продължаваме с Нелидикс. Назначиха ни и физиотерапия. Доктор Боцова ни каза след това да отидем на преглед при доцент Кънчев, тъй като правел някакво специално уродинамично изследване.

Пиша тук, защото се вкарвам в някакви филми и се притеснявам дали някога ще я излекуваме. Обвинявам се, че не сме забелязали навреме и се чудя какво още можем да направим. Сигурна съм, че пропускаме нещо, не съм сигурна на какво точно се дължи напикаването и се чудя дали сами да не направим някое изследване, което не са ни препоръчали.   Confused

# 559
  • София
Проверявали ли са за стеноза на уретрата, дъщеря ми на 2 г. махна памперса, а на 3 започна да се напишква, вседствие вродена стеноза. Обяснението беше, че детето расте, но уретрата остава стеснена. По същия начин започна да изпуска по малко и чак тогава да разбира, че й се пишка. На 4 г. я оперираха. Моят съвет е да провериш и това, ако още ни си. При уролог обаче, дъщеря ми преди това я гледа нефролог и не забеляза проблем.

# 560
Проверявали ли са за стеноза на уретрата, дъщеря ми на 2 г. махна памперса, а на 3 започна да се напишква, вседствие вродена стеноза. Обяснението беше, че детето расте, но уретрата остава стеснена. По същия начин започна да изпуска по малко и чак тогава да разбира, че й се пишка. На 4 г. я оперираха. Моят съвет е да провериш и това, ако още ни си. При уролог обаче, дъщеря ми преди това я гледа нефролог и не забеляза проблем.

Здравей, Olive, благодаря, че се включи   bouquet Не сме ходили при уролог, ще потърся и ще направим консултация и с него.

# 561
alex99, моята дъщеря беше също на 4г. откакто почна да се изпуска и с бактерии в урината. Оттогава досега /вече е почти на 11г./ не можем да разберем каква е причината. Проверявана е за стеноза на уретрата при д-р Момчилов в Пирогов и няма стеноза. В продължение на 2-3 год. я водих при доц. Кънчев за уродинамика. Досега без резултат. Като пие било то лекарства, билки или друго е добре, но спрем ли ги и веднага се появяват бактериите.
Миналият месец отново имаше бактерии. Даже така тръгнахме и на море, но започнах да й давам Пиелосептил. Единствено от него веднага се изчиства. Сега в сряда излезна резултата от урината и няма бактерии. Съответно спрях Пиелосептила и съм сигурна, че почти веднага след спирането ще се появат.
Маги също е с дисфункционален пикочен мехур. Незнам докога ще бъде така. Но като отидох да взема направление за урината и споделих с личната й лекарка, докога ще бъде така, няма ли вече да се излекува. Защото са ни казвали, че в пубертета ще го израсте. А лекарката ми каза, да не се надявам, нейната дъщеря е голяма и още има бактерии и не може да се излекува Sad

# 562
Алекс, на нас точно проф.Кънчев ни реши проблема. Провеждали сме лечение на няколко пъти по повод рецидив на оплакванията, но вече ловях проблема преди етапа на бактериите.
Направи за 24 часа запис колко пъти пишка и по колко мл отделя.  Не си губи времето и здравето на детето, насочи се към детски уролог в Пирогов, ако и да не е Кънчев / в частния кабинет цените са Sick, а май с касата не работи- или няма съответния профил дейност- не знам/.

# 563
Алекс, на нас точно проф.Кънчев ни реши проблема. Провеждали сме лечение на няколко пъти по повод рецидив на оплакванията, но вече ловях проблема преди етапа на бактериите.
Направи за 24 часа запис колко пъти пишка и по колко мл отделя.  Не си губи времето и здравето на детето, насочи се към детски уролог в Пирогов, ако и да не е Кънчев / в частния кабинет цените са Sick, а май с касата не работи- или няма съответния профил дейност- не знам/.

ra2, казаха ми, че прегледа при него струва 40 лв. Тя в момента ходи на градина, там сякаш по-рядко се напишва, но през почивните дни ще се опитам да проследя колко мл отделя, може ли съвет как да го измеря? Иначе в повечето случаи урината й е доста мътна и сякаш мазна (макар че докторите ми казват, че не може да има мазна урина).

# 564
50 e консултацията, изследването отделно, ехография ако прави също отделно.
Да пишка на гърне, събираш количеството и го измерваш с някаква разграфена мензура с подходящ обем и записваш- в толкова часа- толкова мл, ако се напишка- отбелязваш само, че е напишкана - явно няма как да се измери обема. Когато беше най-зле, съм мерила в мерителна чашка от антибиотик- най-голяма порция беше 50. Иначе стандартна пластмасова чашка за безалкохолно мисля е 200 мл на 1 см под ръба. Има домакински мензури за милилитри- взимаш подходящия пластмасов съд, мериш колко му е обема с пресипване на чиста вода от домакинската мензура и получаваш добър ориентир. Е, не е до 1-2 мл, но е добра ориентация.
За мътна и мазна урина- какво е общото изследване /не стерилната/? Не знам дали може да се изследва урина за съдържание на мазнини - никога не съм се замисляла за това.

# 565
  • София (Възраждане)
Здравейте! Темата е напълно нова за мен.
Благодаря за информацията от началния постинг  bouquet
Моля да ме посъветвате към кого да се обърнем за дете на 2 години, в урината на което периодично се изолиза бактерия /точният вид не ми е известен/, третирана многократно с антибиотик по антибиограма. Резултатът е временен. Липсва клиника. 

# 566
Изследването на стерилна урина не е обичайно назначавано изследване. Сигурно е имало причина да се направи? Каква? Някакви оплаквания или нещо наблюдавано от родителите, което да насочи внимание към това? Как е взета пробата, дали е спазвано изискването за стерилно взимане? Един вид бактерия или последователно различни видове? Детски уролог или нефролог, а може би и двете консултации.

# 567
  • София (Възраждане)
Благодаря за включването. Казусът е сложен, детето е със сърдечно-съдов проблем още от рождението си, беше оперирано на 8 месеца. Поради съмнения за генетичен фактор са правени множество изследвания, вече не помня какъв беше първоначалният повод за пускане на стерилна урина. Вероятно урография, но може би още отпреди това. Анамнезата е много дълга, за съжаление. Бактерията е винаги една и съща, пускани са минимум 5-6 проби, вземането е по правилата. Детето е от Пловдив и на място има косултации с уролог и нефролог. Идеята е да се обърнем за помощ към специалист в София, това е причината да моля за препоръка тук.   bouquet

# 568
аз пак се включвам.Преди месец писах.Малкия беше с постоянна темп 37-37,2.Преглед при Гайтанджиев (увеличено легенче на ляв бъбрек),пи Суметролим.Преглед при Буева-няма нищо,да спра да меря темп.Това накратко.А и в урината нямаше нищо.
Днес,понеже най-накрая щяха да ни бият ваксина взех,че пуснах обикн. урина.През този изминал месец имаше дни пак с леко покачване на темп,което го отдадох на по-интензивна игра.
Преди малко видях изследванията,че имаме положително на нитрити и множество бактерий.
Личната каза по телефона,че бебо имал уроинфекция и да мина за направление отново при Гайтанджиев.Аз не искам да ходя при него,дали да не запиша час при д-р Русинов.
Тази уроинфекция от какво може да се предизвика и тя ли е отново причината за неизяснената темп.

# 569
Да дам отчет и аз. Вчера се завърнахме от София, бяхме на преглед при Момчилов. Ами честно да кажа със смесени чувства съм. Занесох му изследвания на урина, правени точно преди да отидем, имам бактерии и положителни нитрати, а трябва да е отрицателно. Прати ни на ехограф, който потвърди това, което знаем - бъбреците са чисти, удебелена стена на пикочния мехур, накараха ни да се изпиша и пак я гледаха, но тя съвсем малко отдели. И има едно "Не се скренира СПТ в абдомена в момента", което не разбирам какво е.

На другия ден правихме уродинамика при Кънчев. Той каза, че детето има увеличен пикочен мехур, не трябва да пие лекарства и трябва да я карам да пиша много често, на всеки час, което не знам как да стане, защото тя се дърпа и вика не ми се пиша. Момчилов след това потвърди казаното, повече нищо не каза, освен след 3 месеца да отидем пак да направим уродинамика. На графиката Кънчев е писал ".... с абдоменен тип микция", сега чета, че абдомен е латинското название на корем, ама пак не разбирам какво точно е. Не ми казаха и защо има постоянно бактерии в урината и съм в шах добре ли е детето и да ходя ли по други лекари.

Общи условия

Активация на акаунт