Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - 24

• 83 142
  • 709
  •   1
Отговори
# 570
аз пак се включвам.Преди месец писах.Малкия беше с постоянна темп 37-37,2.Преглед при Гайтанджиев (увеличено легенче на ляв бъбрек),пи Суметролим.Преглед при Буева-няма нищо,да спра да меря темп.Това накратко.А и в урината нямаше нищо.
Днес,понеже най-накрая щяха да ни бият ваксина взех,че пуснах обикн. урина.През този изминал месец имаше дни пак с леко покачване на темп,което го отдадох на по-интензивна игра.
Преди малко видях изследванията,че имаме положително на нитрити и множество бактерий.
Личната каза по телефона,че бебо имал уроинфекция и да мина за направление отново при Гайтанджиев.Аз не искам да ходя при него,дали да не запиша час при д-р Русинов.
Тази уроинфекция от какво може да се предизвика и тя ли е отново причината за неизяснената темп.
Гайтанджиев не е детски уролог нито детски нефролог. Заведи си детето при специалист. Д-р Русинов работи с касата, доц. Лилова, консултирай се и с детски уролог. Възможно е уроинфекцията да епричина за температурата, освен това за инфекцията си и ма и причина и тя трябва да се изясни.

# 571
  • София
И има едно "Не се скренира СПТ в абдомена в момента", което не разбирам какво е.

Това означава Свободно Подвижна Течност в коремната кухина, което е добре.

По принцип уролозите, ако няма какво да "резнат", препоръчват наблюдение.

Виж и това
Скрит текст:

Рефлекторен неврогенен пикочен мехур, некласифициран другаде мкб N31.1

Първичните функционални нарушения на долните пикочни пътища се срещат сравнително често, особено в детска възраст. При тях липсва лезия на гръбначномозъчни нерви от лумбосакралния отдел и затова е прието да се означават като дисфункционален пикочен мехур. Етиологията им е свързана с нарушения в терминалната периферия на вегетативната нервна система, осигуряваща функционална активност на пикочния мехур, уретралните сфинктери и уретрата. Според контрактилната способност на детрузора биват: от хиперрефлекторен тип и от хипорефлекторен тип.

Детрузор-сфинктер диссинергия от хиперрефлекторен тип(Urg-инконтиненция)

Представлява често срещано функционално нарушение. При него пикочния мехур проявява хиперреактивитет и по време на микция липсва адекватна сфинктерна релаксация.

Клинична картина:Болните имат императивен позив за уриниране. Често, докато стигнат до тоалетната, са изпуснали малко урина. Бактериурията е почти винаги съпътстващ симптом.

Детрузор-сфинктер диссинергия от хипорефлекторен тип

Характеризира се с увеличен везикален обем, инсуфициентна детрузорна контракция по време на микция и сфинктерна диссинергия. Има резидуална урина. Налице са функционалните прояви на абдоминалния тип микция. Тази дисфункция се съпътства от бактериурия.

Клинична картина:Тук липсва дневната инконтиненция на урината, освен в стадия на пълна детрузорна инсуфициентност, когато тя се явява от типа на „ischuria paradoxa”. Болните уринират трудно, с напъване, като след микция остава чувството за непълно изпразване на пикочния мехур.

Детрузорна хиперрефлексия (мехурно безпокойство)

Развива се, когато сфинктерите са синергични и нормотонични. Характеризира се с намален везикален обем и клиничните белези на дневна интоксикация на урината от типа на Urg-инконтиненция.

Детрузорна хипорефлексия

Болните са с мегавезика и уринират рядко. Обикновено микцията е от абдоминален тип с различно количество остатъчна урина. Много от тези пациенти не получават позив за уриниране, дори и при появата на globus vesicalis, поради потисната проприоцептивна сетивност. Диагнозата се поставя по повод на случайно открити, лекувани и рецидивиращи уринарни инфекции.

Изолираните функционални нарушения на сфинктерния апарат се срещат често, предимно при жени. Когато той е в хипертонус, клиниката е какато при детрузор-сфинктер диссинергия от хиперрефлекторен тип.

Инсуфициентни сфинктери

Основният клиничен белег е дневната инконтиненция, и то при физически натоварвания, смях, кашлица, кихане и др. Характерно е, че при напъване на мехура най-малкото налягане на коремната преса (кашлица) води до спонтанно изпускане на урината през уретрата.

Още за: Рефлекторен неврогенен пикочен мехур, некласифициран другаде | мкб N31.1
от framar.bg

# 572
  • София
... И има едно "Не се скренира СПТ в абдомена в момента", което не разбирам какво е.

..... На графиката Кънчев е писал ".... с абдоменен тип микция", сега чета, че абдомен е латинското название на корем, ама пак не разбирам какво точно е. Не ми казаха и защо има постоянно бактерии в урината и съм в шах добре ли е детето и да ходя ли по други лекари.
Няма свободно подвижна течност в коремната кухина /според мен това е добре/. Но дали това е липса на остатъчна урина, не знам...
Другото - коремен тип уриниране - но нямам представа какво значи...
Има ли остатъчна урина след изпишкване - това може да е евентуална причина за бактериите - какво казаха?
писали сме заедно

# 573
Има остатъчна урина, около 11 мл. Аз го отдавам на това, че тя съвсем малко урина отдели, даже лекарката пита дали съм сигурна, че се е изпишала.

# 574
Звънях на д-р Русинов,има час чак за 8 октомври.После звъннах в детската педиатрия,нефрологично отделение и попаднах на д-р Гайдарова,която каза,че е детски нефролог.Каза да пуснем стерилна урина и да й се обадя да ми каже кога да отида.Вие имате ли мнение за Гайдарова

# 575
Гайдарова не съм чувала досега. Но иди и виж какво ще ти каже. Алекс писах ти на лични, но когато се прави уродинамика, много важно е детето да е пило вода, и да му се пишка много. Т.е едвам да стиска. Ако няма силен позив за уриниране, не се получава и изследването. Нма как ако детето е пило достатъчно вода и му се пишка много, да отдели малко урина. Иначе 11мл се води остатък в норма. Но според мен направете изследването отново.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2013, 10:02 от marychery

# 576
Здравейте момичета,аз не пиша редовно,но пък за сметка на това ви чета най-внимателно и подробно,но бих искала да ви попитам във вторник ни предстои влизане в Пирогов на мен и синът ми,който е на 1годинка и 3 месеца и  ще му правят цветна снимка,понеже сме с диагноза Мегауретер на лявото бъбрече,та въпросът ми е колко време ще ни държат в болницата,защото не знам как ще го удържа малкото диване! Grinning Simple Smile Simple Smile

# 577
  • София
За цветна снимка може да се разберете да си тръгнете след няколко часа, след като мине премедикацията.
Моят навремето беше като надрусан от тази премедикация.
Успех

# 578
благодаря ви,значи ще говоря с д-р Минова,защото тя ни е наблюдаващ и тя ще ни я прави да си тръгнем още след обяд след като го отпусне малко упойката!

# 579
Записахме най-накрая час при д-р Желязков в Поликниниката към Детска педиатрия за понеделник.Пуснах и една стерилна урина и излезе,че има бактерия Klebsiella oxytoca.Пуснахме и ПКК,СУЕ излезе 21 и има и други разминавания.На всичкото отгоре сме и болни-температура,сополи,хрема.
Четох за тази бактерия много лоши неща.НЯкой може ли да сподели мнение

# 580
 Wink

Последна редакция: пн, 07 окт 2013, 06:44 от anilinka

# 581
  • София (Възраждане)
Кажете моля, дълго ли се чака при доц. Буева а също и при д-р Момчилов за дата за прием? Дали би имало проблем да се запише час при двамата за след месец?

# 582
  • София
д-р Панчев практикува ли все още?

# 583
Ние записвахме час при доц.Буева преди месец може би.Първо пита дали е за профилактичен или има оплаквания.На нас ни даде веднага час,последен.А иначе може би около седмица-две.Зависи колко хора има Simple Smile

# 584
  • София
Аз питах за д-р Панчев, възрастния, от  Панганус.

Общи условия

Активация на акаунт