Екзотични почивки

• 116 470
  • 767
  •   1
Отговори
# 180
и аз чакам, вече месец стана. Дано си заслужава разказът чакането  Laughing

# 181
Ох, извинявам се, ама бях без нет сума ти време Simple Smile Вече имам, тези дни ще пиша, обещавам!

# 182
Ето ме пак. Не знам, обаче, откъде да започна да разказвам... Може би първото е, че риск нямаше - никакъв, въпреки че и ние тръгнахме силно предубедени /мъжът ми дълго време изобщо не искаше и да чуе за Йемен - това Ал Кайда, терористи, Сирия, "имаш ли акъл в главата" и пр./. Сокотра е "out of space" във всяко отношение, включително и в това. Дори в Сана, където на всеки ъгъл има войник с калашник и 2 дни след като заминахме стана поредния атентат /ама то атентати има и в Лондон, и в Мадрид, и в Ню Йорк.../.
Няма да се прехласвам колко е прекрасно и какви чудеса на природата видяхме - всичко това Гугъл отдавна го знае. Та сега се изкушавам да напиша: не ходете, идете в Тайланд, на Малдивите, там е красиво, луксозно, цивилизовано. Там вече туристите са превзели всичко. Изкушавам се да не покажа снимки - това може да е единственият ми принос към спасението на това място. Няма да го направя, разбира се. Аз съм турист като всички останали. И, естествено, искам да се похваля. Ако действително искаме да има повече такива места, просто няма да ходим на тях и няма да ги обсъждаме по форумите. Но от цивилизацията отърване няма.
Извинявам се за отклонението, но това е най-важното, което имам да кажа за Сокотра: ако има друго такова място на земята, то аз не съм чувала за него. Диво е. Праисторическо. Красиво, но не заради туристите. Няма хора. Слава богу, няма туристи /браво на Ал Кайда за това!/. Местните живеят в пещери (наистина!) и навеси от тръстика. Риболов, кози и нищо друго. Няма сгради. Няма пътища (наличните ги отнасят пороите при всеки дъждовен сезон). Няма ток. Няма течаща вода. Самолет - два пъти седмично (с тенденция за зачестяване). Десетки километри бели като захар плажове без нито един човек. Нито един! Нощем - море без нито един кораб в него, небе без самолети. Нито един телефон няма обхват. Все едно си в черна дупка. Птици и рачета, които не се страхуват от хората (все още). Кози, които облизват чиниите след вечеря. Ако те не свършат тази работа, гидовете ни ги "миеха" в морето. Не беше проблем - водата е чиста като сълза. Всичко е чисто, просто девствено чисто. Местните са толкова простодушни, че дори не знаят какво да предложат на туристите като сувенир - явно не им е хрумнало каква ценност са онези огромни раковини и корали. В Бали всяка сутрин още по тъмно местните обираха изхвърлените корали и ни ги продаваха като герданчета. Тук не знаят. Но ще научат, разбира се. Дните на това място са преброени. Може би 2-3 години, не повече. Ще се превърне във втори Малдиви, вече има индикации за това. Магията ще изчезне. И...на мен ми е ужасно мъчно за това. Искаше ми се да не бях ходила. Ако никой не ходи, може би островът ще оцелее малко по-дълго. Но, както казах, не съм по-различна от останалите.
Едва ли е точно разказа, който очаквахте. Обаче ето, почти месец по-късно, чувството ми, когато се сетя за пътуването, е на тъга. Аз така "изперках" и след Рио. Бях потресена как е възможно да причиняваме такива нещо на света около себе си!
Ще пусна снимки - те, разбира се, са красиви. И да, островът е прекрасен. Просто... ние сме най-лошото нещо, което може да му се случи. 

# 183
Какво за Рио? Рио е милионен град, а не курорт. И се грижат за природата малко повече, отколкото по българското черноморие.

# 184
Няма спор за това  Wink

# 185
Котково,с нетърпение чакам снимки!Места за хранене,каква е храната?Може би не е подходящо за хора с малки деца?Има ли болница,магазини,аптека?Не мога да си го представя.Най"дивото"място ,на което съм била е едно много отдалечено хотелче в Бали,на километри нямаше нищо.Каква е температурата сега?

П.с. Редактирам се сега разгледах в Гугъл и си отговорих на въпросите.

Последна редакция: нд, 29 дек 2013, 19:28 от JACKLIN*

# 186
E тя нали точно това е писала , че е диво място с нищо несравнимо от това което е виждала.
Как да има големи хотели , цивилизация или лукса  разрушила места като Бали и Малдиви ?

Иначе и аз ще се радвам на продължение.  Изглежда ми точно като приключение в което бих се впуснала.

# 187
Kotkovo звучи много, много изкушаващо, но аз съм от тези, които ще изчакат да се поразвие туризма. Искам да има лукс Mr. Green Точно за това за мен Малдиви са си любимо място. Хем е уединено, хем имаш всичко, което ти трябва.  Peace
Искам да те попитам шнорхелувяне и гмуркане има ли? Въобще развили ли са се до там да предлагат подобни забавления?

# 188
ей това е проблемът с туристите - не четат - котково писа, че няма течаща вода, те очакват хотели и вили на плажа.

иначе такива места има по света, но са най-труднодостъпните, и добре ,че е така. Тук наблизо при нас има в Оман.

# 189
Дъсти, има дайвинг и шнорхели, по-точно има коралови рифове, пък ти се оправяй както намериш за добре Laughing Нашият гид, примерно, беше дайвър. Но трябва да си носиш абсолютно всичко. Иначе, както казах, не просто няма лукс. Няма НИЩО. Гидовете ни посрещнаха на летището с джип /с друго е непроходимо/, натоварен с храна, вода, палатки, газови бутилки /ръждясали/, котлони и пр. и тръгнахме. Спирахме където си харесаме, те разтоварват, опъват палатката и това е. На 2 места имаше "къмпинзи", ама не си представяйте точно къмпинг. Просто навес от палмови листа и /чудо!/ в единия лагер имаше душ със студена вода, ама вода все пак! Иначе си се къпахме в морето  Mr. Green Проблем са батериите за фотоапарата - свършат ли няма къде да заредиш. Аз не бях спала на палатка досега. Едва ли ще повторя, но и това трябва да преживее човек! Най-важното е въобще да не се замисляш за неща като хигиена и пр., защото още на летището ще си хванеш обратния самолет /ако има такъв/! Примерно, силно се съмнявам постелките в палатката да са виждали сапун някога.
И друго ми се случва за първи път: върнахме си абсолютно всички местни пари. Просто няма къде да ги похарчиш, даже на летището! Виждали ли сте летище без магнитчета?  Laughing
Нещо не ми се получава качването на снимки. Ще се помъча още малко.

# 190
...доста ме заинтригува разказа ти...

# 191
Не се оправям със снимките и това е! Ето един линк, ама не знам дали ще се отвори оттук или трябва да се копира  ooooh! Абсолютен дебил съм!

Ако се преборите, превъртете напред, там са сокотрийските снимки, че по погрешка ги прикачих към албума с котки!

http://kotkovo.snimka.bg/travel/socotra.306628.32281735

Джаклин, според мен, категорично не е за деца това място. Вероятно има болница, но аз не я видях. И град не видях. Има нещо като село до летището, столица му казват, където имаше дори къщи /за разлика от тръстикови колиби/. Не видях магазин. В единствения "ресторант" една коза ни облиза чиниите /ама аз с това проблем нямам, имам 4 котки Laughing/.
Яденето беше ок, но, според мен, само защото островът е уникално чист. Иначе, предвид че вода няма.... Някакви техни манджи ядяхме, не бяха лоши, ама първите 40 пъти. После ми се повръщаше от тях! Нямаш избор всъщност.

# 192
Не се оправям със снимките и това е! Ето един линк, ама не знам дали ще се отвори оттук или трябва да се копира  ooooh! Абсолютен дебил съм!

Ако се преборите, превъртете напред, там са сокотрийските снимки, че по погрешка ги прикачих към албума с котки!

http://kotkovo.snimka.bg/travel/socotra.306628.32281735

Джаклин, според мен, категорично не е за деца това място. Вероятно има болница, но аз не я видях. И град не видях. Има нещо като село до летището, столица му казват, където имаше дори къщи /за разлика от тръстикови колиби/. Не видях магазин. В единствения "ресторант" една коза ни облиза чиниите /ама аз с това проблем нямам, имам 4 котки Laughing/.
Яденето беше ок, но, според мен, само защото островът е уникално чист. Иначе, предвид че вода няма.... Някакви техни манджи ядяхме, не бяха лоши, ама първите 40 пъти. После ми се повръщаше от тях! Нямаш избор всъщност.

Котково,преди да прочета поста ти,не бях чувала за Сокотра,днес доста порових,четох и един пътепис.Изясни ми се картинката,определено не е за деца и за нас не е.Само на снимки ще гледам:)Стархлива съм и няма да изкарам на палатка и без вода EmbarassedСега след като прочетох,сама се смях какви глупави въпроси ти задавам:)Много е интересен разказа ти искам още:)

# 193
Моля, някой да помогне с инфо за полети (освен Катарските авиолинии) за  София / Истанбул - Махе, Сейшели? Период - Коледа 2014 Grinning От рано се подготвям  Embarassed

# 194
Моля, някой да помогне с инфо за полети (освен Катарските авиолинии) за  София / Истанбул - Махе, Сейшели? Период - Коледа 2014 Grinning От рано се подготвям  Embarassed

провери Air Berlin, имат някакъв контракт с Ер Сейшелс.
или Уиз до Дубай, оттам някой друг.

Общи условия

Активация на акаунт