Епилепсия - ТЕМА 17

• 93 022
  • 736
  •   1
Отговори
# 45
Nadi, моят син е на 1,7 месеца. Ние също имахме симптоми на ДЦП и бяхме с диагноза лека форма на хипотонично ДЦП. Когато започна да прави пристъпи преди да отидем при Литвиненко и Иванов, ходихме при една педиатърка която работи дълги години с деца с ДЦП. Тогава тя ни каза, че детето няма ДЦП, а по-скоро синдром на Уест, който също води до изоставане в развитието. По-късно Литвиненко и Иванов казаха, че със сигурност нямаме Уест защото той имал типично ЕЕГ, а и пристъпите са съвсем различни и се повтарят многократно. Те също казаха, че ДЦП нямаме защото нямаме мозъчно увреждане, ЯМР ни е в норма, няма задържане на патологични рефлекси и има нормални сухожилни рефлекси. Затова и Иванов се насочи към метаболитни заболявания, които вече излезнаха и са отрицателни. На нас ни откриха изоставането на 5,5 месеца, като единствения симптом беше леката хипотонията, всичко останало беше в норма. Хващане на играчки, гукане (дори на 6 месеца сричкуваше много отчетливо), прехвърляне от ръка в ръка, лапане. Просто не се обръщаше, проблема беше в двигателното развитие, като с напредване на времето обхвана и психическото. Все още никой не знае точно какво му има, невролозите изразиха мнения, че е вероятно да е от епилепсията изоставането, защото всички изследвания са ОК , но и епилепсията ни е доста неясна.

# 46
Да, sveti8 , пуснете и за валпроата, кръв се дава сутрин рано, без да е дадена сутрешната доза лекарство.
Дава се след пускане на изследването.
А за стойностите на АСАТа, звънкай на невролога.

Ние също имахме висок АСАТ и високи нива на валпроат, но това беше защото Литвиненко ни даде много висока доза на конвулекс. Веднага след като Иванов ни коригира дозата, след четири дни направихме отново изследванията и всичко беше в норма.
Каква ви е дозата и колко кг е детето?

# 47
Стойностите на АСАТ  при нас никога не са били в норма. Няма как да са, докато се пие Конвулекса.  Литвиненко беше казал, че стойности над 100 са притеснителни. Нашите са стигали до 70-80. Като под 50-60 не са падали.

Гала, на каква възраст ти е детенцето?

# 48
Ох, забравила съм вече, но ми се върти в главата, че до към 80 за АСАТ не се налагеше лечение или само витаминно сиропче. Може да се консултирате с детски гастроентеролог, това е в тяхната сфера. Малката е на 3 г и 3 м., ходили сме на психолог, според нея няма аутизъм, а леко умствено изоставане. С говора сме най-зле, казва само няколко думички и то елементарните.

# 49
Steli Mam, благодаря ти за отговора! Много се радвам, че метаболитните ви изследвания са отрицателни, но е много неприятно, че лекарите не могат да разберат от къде идват проблемите на малчо  Sad А той иначе ходи ли? Правили ли сте някаква рехабилитация за двигателното развитие?
Моят син се обръща активно, но все още само от гръб на корем, но това което ме притеснява, че понякога леко поклаща главата при изправено положение а и дясната ръчичка все още понякога я държи в юмрук. та утре сме на преглед в килиниката по ДЦП и треперя какво ще ми кажат  Praynig

# 50
Nadi, не се притеснявай. Нашият до 1 год. си държеше ръцете в юмруци, когато нямаше какво да прави. Оправи  се като пролази. На рехабилитация ходихме, но заради пристъпите спряхме. Малкият ходи за ръчичка, пуска се само в къщи и то по 7-8 крачки, но днес като ходихме при Иванов той остана много доволен и каза, че готов, вече е стабилен и е въпрос на време да се пусне.
При вас в какво се изразяват съмненията за ДЦП?

# 51
Въпреки мненията на един тон лекари, включително и вчера го гледаха 3 педиатри, аз смятам, че все още няма пълен контрол на главата и леко я поклаща когато го гушкаме, иначе по корем я държи стабилмо и вече прави опити за дланна опора, другото което ме притеснява, че с лявата ръка посяга веднага, а с дясната малко по-късно и по-често я държи в юмрук с палчето вътре, както и опората на краката, до скоро имаше стабилна опора на крачетата, а сега прави някакви странни движения с тях и са му малко като кашкавалени

# 52
Не се притеснявай, всичко ще е наред. Аз знам, че двигателното изоставане е водещо за ДЦП. При моят син също имаше поклащане на главата, но тогава ни казаха, че е от очите. Пиши утре след прегледа.
Успех!

# 53
Успех и от мен. Дори и да има нещо, то ще е минимално и с малко рехабилитация ще се преодолее. Имам приятелка, която с детето си от 3м. ходеха в клиниката на Чавдаров и правиха войта и сега на 1 г вече си ходи и няма никакви двигателни проблеми. Много ме е яд, че нас така ни обърка Литвиненко и до година и 3 месеца твърдеше, че няма двигателни проблеми и така до година и 7 м. когато ни сложиха диагноза ДЦП. Но зе епилепсията шапка му свалям на Литвиненко.

# 54
И аз съм на мнение, че Литвиненко е добър на епилепсиите, но с другите неврологични заболявания не е много в час.

# 55
  • София, Люлин-8
Моят син се обръща активно, но все още само от гръб на корем, но това което ме притеснява, че понякога леко поклаща главата при изправено положение а и дясната ръчичка все още понякога я държи в юмрук. та утре сме на преглед в килиниката по ДЦП и треперя какво ще ми кажат  Praynig

nadi79 отново ще ти кажа не бързай с притесненията, изчакай срещата с доц.Чавдаров много е отзивчив човека. В "Св.Наум" ли сте лежали, че нещо пропуснах.
И Вики има известно забавяне в двигателното развитие от по няколко месеца. Например:
Започна да се обръща на 6 м.и половина, а трябва да го прави от 4м. до тогава не можеше да се обръща на никъде и аз я въртях като кебапче.
Стабилен контрол на главата имаше към 6 м. иначи преди това си клюмваше от време на време. Което беше трудно да се определи дали не я задържа или клюмва от епизодите на тортиколис.
Започна да седи стабилна чак на 9 м., а трябва да го прави от 6м.
Започна да да се изправя сама около година, а трябва да го прави от 8м.
Започна да пълзи след година, а трябва да го прави от 6-7м.
Проходи на 1 г. 3 м. което си е късничко и все още не е много стабилна, като ходи навън я държа за качулката, че още доста си пада и което е по-лошото не се пази.
Една сурия невролози и ортопеди, са я преглеждали и никой не ни е казал ДЦП.
Колкото до това, че не те търси с поглед ми се струва мъничък на 5,5 м. да го прави. Ние това умение го овладяхме доста по-късно.
В последствие се разбра, че изоставането в двигателното развитие се дължи на пароксизмалния тортиколис.
Мисълта ми е, че това забавяне може да се дължи на не чак толкова притеснителна причина, пък и все пак границите на развитие са строго индивидуални. Но дори и да има детенцето някаква лека форма (визирам това със ръчичката) ще е хваната рано и с малко рехабилитация ще се оправи.  Heart Eyes
Желая ви успех на прегледа  Hug
Пиши после какво е станало.

# 56
  • София, Люлин-8
И аз съм на мнение, че Литвиненко е добър на епилепсиите, но с другите неврологични заболявания не е много в час.

Steli Mam Това е полезна информация, значи да знам да не я водя при него.
Ние за момента се следим при доц. Божинова, но ме притесни терапията с Конвулекса, която ни назначи и мислех да я водя Вики при Литвиненко за второ мнение, но като ви чета се отказах Sad

Последна редакция: ср, 05 дек 2012, 14:39 от romanol

# 57
PUM , аз съм против, не бих сложила на тоя етап каквато и ваксина да е, ако ще с витамин ц да е пълна спринцовката! По добре изчакай! По добре да е без, кашлица, хрема и каквото и да било! Литвиненко каза ли че точно сега е момента да слагате ваксини или да се изчака още!
момичета, благодаря ви за коментарите!
Литвиненко беше казал, че щом му е добро ЕЕГ-то, може да ваксинираме докато все още е под влиянието на високата доза конвулекс ....
Снощи бяхме при джипи-то, направихме манту на сестра му, но за Филип се отказах в последния момент  Confused. Тамън ме беше убедила докторката, че това е просто "проба", обаче нашичкия като търти да бяга по коридора - няма връщане обратно  Simple Smile. Просто все едно сам си определи съдбата.
Пък и сега не ги правят в рамото, а ниско долу в предмишницата, където той веднага щеше да го разчеше и да "опорочи" резултата.
За сега оставаме така, само дето сестрата от у-ще ме преследва като империалист с тези ваксини и вече не знам как да й отбивам атаките  Laughing

# 58
Romanol, не ви пречи да отидете и да видите какво ще ви каже Литвиненко. Аз лично не съм доволна, имаше и други майки които бяха писали, че им е казал, че намат неврологични проблеми, а после се е оказало, че децата са с ДЦП. Защо не отидете при проф. Чавдаров?

# 59
Аз водих малката при проф.Чавдаров. Общо взето доволна съм от отношението, прегледа се провежда от него и една доцентка невроложка. Доста ни разпитва, но резултат от лечението му засега няма, но то и е рано все още.

Общи условия

Активация на акаунт