За несправедливостта спрямо учителите и родителските своеволия

• 8 980
  • 152
  •   1
Отговори
# 120
Ако се срамувате от професията си, как изобщо можете да бъдете учители?

Може, Дидева, защото аз си обичам професията. Но, за съжаление, когато спомена какво работя, обикновено следва съжалителното: "О, горката...." или директното "Ти добре ли си?".  За всичките си години стаж никога не съм имала проблем с родители, недоволни ученици, не съм игнорирала едни деца за сметка на други. Не се научих да си претупвам работата и досега намирам общ език с децата, които стават все по-знаещи, по-информирани и т.н. Обичам ги и смея да твърдя, че и те ме обичат, колкото и да съм строга. Но не мога да променя хорското мнение. Да, днес не е достойно да работиш тази работа. Много ми е болно за това. Цялата ни държава е доста сбъркана, образованието не прави изключение.

# 121
  • Sofia
Nickkie , благодаря за включването ти по моят въпрос!
 Първо , хич не ме интересува какво точно мислиш ти, аз просто ще говоря с въпросната учителка. Предишната учителка на детето ми въобще не е стара, сигурно е на възрастта на повечето пишещи тук.
 Второ: имам голямо дете , минала съм веднъж по този път и знам какво трябва да изсквам.
 Трето: написах, че нямам намерение да махам г-цата , а просто да я помоля да се понаучи от някой по-опитен. Също така подчертах, че съм се консултирала със специалист в областта , който потвърди опасенията ми.
 Четвърто: за 9 години с големият ми син не съм имала никакви претенции към учители , напротив, възхищавала съм се от тях. Истината е , че аз не чета за образовението на децата си - аз гледам!
 Пето: ако някой реши да се меси в моята работа ми и не разбира от нея - със сигурност ще успея да се защитя. Е, тя ще има същата възможност, не съм ненормална.
 Ще завърша с факта , че смених работата си само за да имам време за малкия си син и да му дам това , което е получил големия. Е, няма да позволя да не се получи!
 Дъждовно време, децата харесват строгите учители , които харесват предмета по който преподават  Hug.
 Подкрепям Русалката, има стойностни учители, които заслужават поклон. За съжаление не всички са такива.

# 122
 Първо , хич не ме интересува какво точно мислиш ти,
Това дава достатъчно информация за всичко, можело е да си спестиш усилието. И аз трябваше да си го спестя, изобщо не си разбрала смисъла на поста ми.

Кой се чудеше защо в масовия случай кадърните хора с език не отиват в училищата, ако имат друг избор?

Последна редакция: чт, 06 дек 2012, 21:25 от Nickkie

# 123
Подкрепям Русалката, има стойностни учители, които заслужават поклон. За съжаление не всички са такива.
И аз ви подкрепям. Синът ми обожава учителите си, които познават и преподават с любов предмета си, независимо от това колко са строги.
Радвам се, че почти всички учители според него са сред заслужаващите поклон.
А това за сбърканата държава и сбърканото образование са просто приказки.
Ако един учител смята професията си за недостойна, какъв учител всъщност е той.

# 124
Ако един учител смята професията си за недостойна, какъв учител всъщност е той.

Да, днес не е достойно да си учител. Но това не е мое мнение, аз просто го констатирам. Ако беше мое, нито щях да уча, нито да работя това.

# 125
  • София
Саморая, покажи ми къде съм генерализирала, че случаят е масов. Може и единствен да е. Дадох го като пример за това как все пак има случаи, в които е съвсем оправдано родител да поиска сметка, дори и да не познава методиката на работа на учителя. Peace

Не знам колко пъти по тези теми трябва да се казва, че и недоволстващи от нещо конкретно родители уважават труда и знанията на  добрите учители. Още преди година -две подканих Дъждовно време да надникне в  тогавашната седмокласна тема и да преброи в така наречената алея на славата имената на  мои и на децата ми учители, заслужаващи дълбок поклон. Списъкът ми сигурно беше най-дълъг, но това не е причина да  не се наричат нещата с истинските им имена. Peace

Познавам две форумки, които са учителки, но не са го казвали тук. Питала съм ги за причината. И тя не е срам да се нарекат УЧИТЕЛИ, тъй като обичат професията си и я вършат с удоволствие. Едната ми каза, че основната причина е да не се изкушава да пише по тези теми като страна,тъй като това ще я направи необективна.  Допълни обаче, че ги чете и намира по много истина и от двете страни на барикадата..

Ако си направите труда да проследите мненията на списващите тук мами, ще видите, че голяма  част от тях са хора, които милеят за образованието на децата си, следят процеса, имат връзка с учителите им,  благодарни са истински на онези, които образоват децата им, а не отбиват номера.. И далеч не са хора, които не умеят да решават текстови задачи за 1 клас и да надписват тетрадките на детето си.

# 126
  • Sofia
Това дава достатъчно информация за всичко.

Не чети избирателно!
 Очевидно си учител, но не и родител. Когато станеш майка , тогава може да си говорим пак! Няма как една майка да прочете само първото изречение от целят ми пост  Peace.
 Ето , Дидева е прочела дори последното ми изречение , но тя е майка! Няма как винаги да сме супер доволни. Важното е да сме недоволни по-рядко. Е, за 9 години смятам, че е достатъчно рядко.
 Не може на черното да казваме бяло , а явно трябва. Иначе е лошо за нас, а и лошо за детето / това ми е любимо/. То и затова цялата ни държава е такава. Четем избирателно , гледаме според интересите си , а останалите - кучета ги яли. Е, не може така!
  Дъждовно време, достойно е да си учител  Hug. Явно хората четат избирателно и си търсят поводи за заяждане. Е, аз пък мога да кажа много хубави думи за учителите на децата ми / с изключение на въпросната г-ца/, но се надявам след РС нещата да се променят.
Трябва да отбележа , че детето ми е от нейните любимци , т.к. се справя отлично в часовете/ т.е. не става въпрос за злоба/.

# 127

Познавам две форумки, които са учителки, но не са го казвали тук. Питала съм ги за причината. И тя не е срам да се нарекат УЧИТЕЛИ, тъй като обичат професията си и я вършат с удоволствие. Едната ми каза, че основната причина е да не се изкушава да пише по тези теми като страна.  Едната ми каза, че ги чете и намира по много истина и от двете страни на барикадата..

Ако си направите труда да проследите мненията на списващите тук мами, ще видите, че голяма  част от тях са хора, които милеят за образованието на децата си, следят процеса, имат връзка с учителите им,  благодарни са истински на онези, които образоват децата им, а не отбиват номера.. И далеч не са хора, които не умеят да решават текстови задачи за 1 клас и да надписват тетрадките на детето си.

Всеки има право да вземе решение как да се представи във форума. Глупаво е да спорим за това кой, защо и как го прави.
Майките, пишещи тук, със сигурност проявяват интерес към образованието на децата си, но това далеч не означава, че всички са такива, нали? А и тук не коментираме само тези, които пишат в темите.

# 128
Това дава достатъчно информация за всичко.

Не, Али_sun, прочетох всичко, при това внимателно, но ти продължаваш да ме четеш буквално.

Относно останалото, не съм учител, но дори когато стана майка, не мисля, че ще намерим общ език. Не държа да продължаваме, поддържам мнението от първия си пост, ако имаш желание, го прочети отново.

# 129
  • Sofia
 Nickkie , това е последното нещо , което пиша по темата за нашата учителка. Според мен всеки има право на мнение , живеем в свободна страна . Ти имаш твое , аз- мое  Peace. Наистина не смятам, че може да ми казваш какво да правя и какво - не  Peace. И надеждата ти , че няма да говоря с учителката няма да се сбъдне!
 Самият факт, че ме съветваш да не говоря с учителката , защото щяло да се отрази зле на детето говори достатъчно !
Надявам се, не си отишла да и обясниш как трябва да отиде да вземе уроци от по-възрастна колежка - не би било от полза нито на теб, нито на детето ти.
Надявам се ,че ще се отрази по-добре за детето ми , за мен няма значение! И пак ще кажа: "възрастната колежка" е на възрастта на повечето пишещи тук.

# 130
  • София
Да, и на мен ми направи впечатление коментарът, че евентуален разговор с учителката ще се отрази зле на детето. Това прозвуча като своево рода признание, че понякога дързостта на родител да попита нещо, свързано с обучението на детето му, да изрази някакво несъгласие (дори и с мирен тон), се наказва с трайно негативно отношение към детето в последствие.  Ако знаете пък колко родители заради такива страхове мълчат. Но вие засягате в дискусията само тези, които тръгвали с рогата напред. Вторите са удобни, не пречат на никого, възмущават се само наум.. Sad

# 131
Nickkie , това е последното нещо , което пиша по темата за нашата учителка. Според мен всеки има право на мнение , живеем в свободна страна . Ти имаш твое , аз- мое  Peace. Наистина не смятам, че може да ми казваш какво да правя и какво - не  Peace. И надеждата ти , че няма да говоря с учителката няма да се сбъдне!
 Самият факт, че ме съветваш да не говоря с учителката , защото щяло да се отрази зле на детето говори достатъчно !

Али, самият факт, че тълкуваш добронамерен съвет като "казваш ми какво да правиш" не е особено окуражаващ, но ще се опитам и аз (за последно) да постигна някакво разбирателство, за целите на което явно ще трябва да бъда максимално директна.

Не е ли очевидно, че на моите надежди нищо няма да им стане, независимо от твоите действия, защото не познавам нито теб, нито нея. Мисълта ми е, че цялостният ти подход "сега ще и кажа на тази неопитната с думи директни и заповедни как да си гледа работата" при никаква ситуация не води до оптимален резултат, независимо дали ще е разговор с учителка, или служителка, или колежка, шефка и така нататък. Не знам как успя да го изтълкуваш като заплаха.  Shocked

Но какво точно си мислиш, че ще постигнеш? Особено ако поддържаш съвсем същия стил и тон, който използваш в тази тема?  Това, че изобщо писах нещо в тази тема, беше с идеята да ти помогна да дообмислиш нагласата, с която ще подходиш, но очевидно не можем да се разберем, та само си изхабихме пръстите.

# 132
Не си затварям очите. Когато коментирам нещо, винаги намирам място да кажа оная приказка за стадото и мършата. А това, че все едни и същи... Да, защото хората ги е срам да кажат че са учители. Имам доста познати тук, в този форум, които не споменават и думичка за това какво работят. И аз прекрасно ги разбирам.

От кое точно ги е срам, щом ги разбираш, би могла да обясниш?

Покрай образованието на сина ми се запознах с доста учители и твърдя, че истински стойностните от тях в никакъв случай не изпитват и грам срам от професията си и от самите себе си, че я практикуват. Даже точно обратното.

# 133
Не си затварям очите. Когато коментирам нещо, винаги намирам място да кажа оная приказка за стадото и мършата. А това, че все едни и същи... Да, защото хората ги е срам да кажат че са учители. Имам доста познати тук, в този форум, които не споменават и думичка за това какво работят. И аз прекрасно ги разбирам.

От кое точно ги е срам, щом ги разбираш, би могла да обясниш?

Покрай образованието на сина ми се запознах с доста учители и твърдя, че истински стойностните от тях в никакъв случай не изпитват и грам срам от професията си и от самите себе си, че я практикуват. Даже точно обратното.

Срам ги е от това, че професията им към момента не се котира, а са вложили много труд и средства в образованието си. От това, че въпреки огромните усилия, които полагат да възпитават и обучават днешните деца, обществото е негативно /да не кажа агресивно/ настроено към тях. От това, че днес всеки се меси в работата им и оспорва техните професионални умения и постижения. От това, че дори неграмотни родители им дават акъл как да работят. От това, че мизерстват със заплатите си. От това, че нямат никаква подкрепа ни от министър, ни от синдикат, отникъде.
Едва ли ще ме разбереш, но ето ти ситуация от ежедневието. Имаш 6 часа с по 25 деца. Проверяваш домашни, обясняваш, изпитваш, преподаваш уроци. И все гледаш да се съобразиш с особеностите на класа. Изтърпяваш арогатните, щото нямаш право да ги гониш. Съумяваш някакси да ги ангажираш в работата. Обясняваш до прималяване на тия, дето вечно не са разбрали. Отговаряш на въпросите на тези, които искат да занят повече. Дежуриш в междучасията и разрешаваш конфликти за щяло и нещяло. Основната ти цел е да ги предадеш живи и здрави на родителите. Това ни е работата, ясно е. И когато чакаш съответния родител, за да споделиш огорчението от арогантното поведение на отрочето /естествено най-деликатно, щото са чувствителни.../, вместо някакво поне привидно съдействие ти се казва: " Къде му е ръкавицата? Сутринта беше с две."

# 134
ма
 Дъждовно време, децата харесват строгите учители , които харесват предмета по който преподават  Hug.

При нас е точно така и с двете ми деца още от детската градина- уважават точно по- строгите си учители, стига да са справедливи и да имат еднакво отношение към децата. Те усещат, че при тях има ред, постигнат не със страх, че могат да се доверят, да попитат, да разчитат на помощ, на съвет, на човещина. Могат си го хората /някои хора/.
С такива винаги съм успявала и аз да комуникирам нормално, но и не ми се е налагало да им запълвам дупки. Ако правя нещо горница, го правя за надграждане, а не за усвояване на основен материал.

Не разбирам това за срама. Жените могат и да не се представят с професиите си тук /във форума/, просто защото не  желаят да излязат от анонимност. Всеки си има своите причини. Какво пък срамно има в една професия изобщо? Не познавам свестен учител, който да се срамува от своята.
У нас няма "котиращи" се професии, всяка не е особено платена, нито има много уважавани. Лично на мен ми е най- мъчно за лекарите. Но не знам някой да се притеснява от това, че е медик.
И всяка професия си има своите особености и своите трудности. Как ги градира народът по сложност лично аз не знам и не ме интересува, т.к. не намирам, че такава градация може да се направи. Лично аз не плача, когато някой ми оспорва мнението по професионален въпрос, дори не ме дразни. Ми нормално- хора всякакви, има и знаещи, от всеки можеш нещо да научиш. Смешно би било възрастен човек да се бои или ядосва, че непрофесионалист може нещо да го посъветва или да предяви претенции. Пораснали сме отдавна, възрастни хора сме.   

Общи условия

Активация на акаунт