проблем с учителка и първокласник

• 4 811
  • 54
  •   1
Отговори
не става дума за мое дете, а за племенника ми.

първокласник е в училище в кв.'бъкстон'. в класа на детето има няколко деца, които са по-буйни, както и той понякога.  конфликтите идват от това, че той е малко по-пълничък, и децата го закачат, спъват, дърпат, дразнят, викат му трътльо - това го обижда и той бяга по коридорите, излиза извън сградата или тича по етажите. тогава викат майка ми/баба му/ да идва в училището и да го търси. учителката е решила, че детето е лошо щом бяга и не желае да се справи с проблема. винаги той е виновен - имаше няколко случая, когато се оказа, че не е така, но той е вече набеден за палав и буен. в класа има още няколко деца - много по-палави , но техните родители не ги викат, защото са на работа и нямат баби , които да помагат за отглеждането им.

в петък са заявили на майка ми , че трябва да идва всеки учебен ден и да стои пред вратата на класната стая от началото на учебните часове до края. като на пост. щели да и сложат пейка да седне на нея.
ресурсен учител в училище няма.

моля, кажете ми това правило ли е някакво в училищата? къде има такава разпоредба? ако нямаше баба под ръка, какво щеше да прави учителката след като не може да се справи с дисциплината в класа?

другия месец ще ходят на екскурзия за един ден/не запомних къде точно/. учителката казала, че ако не дойде придружител - детето нямало да го вземе на екскурзията. редни ли са таива неща?
много странно ми изглежда всичко това, но може аз да не съм наясно със системата.

моля за съвети Simple Smile

# 1
За обидите- на моя син му викат "Дребос", още- "Ти защо си в първи клас като си такъв мъничък" и др., които също отключват негативни изживявания и прояви.На децата трябва спокойно да се обяснява, че хората са различни.Детето в каквато и среда да попадне, вероятно ще получава обиди, както се случва с моето- и в ДГ , и в училище.Важно е да изгради защитна психологическа преграда срещу тях.

За викането на бабата- не е редно.Трябва да се говори с директорката, а ако детето има някакви проблеми- да се говори с училищен психолог на първо време.
Моето дете също по ред причини е от най-палавите, с много забележки и т.н., но не си е и помислял да излезе извън училище.Това всъщност, в случая е най-притеснителното, защото може да е опасно за детето.

Говорете с директорката какви други възможности се предлагат за овладяване на положението.Категорично трябва да се противопоставите на това безумно "дежурство", но същевременно да не допускате детето да излиза извън училище .

# 2
  • София
в петък са заявили на майка ми , че трябва да идва всеки учебен ден и да стои пред вратата на класната стая от началото на учебните часове до края. като на пост. щели да и сложат пейка да седне на нея.
ресурсен учител в училище няма.

моля, кажете ми това правило ли е някакво в училищата? къде има такава разпоредба? ако нямаше баба под ръка, какво щеше да прави учителката след като не може да се справи с дисциплината в класа?

Аз бих го преместила в друг клас. Очевидно учителката им не може да се справи. Нищо чудно това, че е "шут"-а на чийто гръб другите се забавляват, да е провокирано неволно от самата учителка.
И аз ще те посъветвам да говорите и с директорката и да поискате консултация с психолог. Но преди психолога аз бих сменила средата.
Това искане някой да стои пред вратата и да пази  е малко шантаво. Не вярвам да има такова нещо в правилниците им.

# 3
  • София
Разбира се, че не е нормално такова поведение на учителката!
Честно казано от написаното аз не видях нещо ненормално и необичайно в поведението на детето. Но пък на учителката.. и още как  Grinning
Тя е длъжна да се справя с дисциплината в класа. Не може децата да са идеални и да са по калъп. Тя затова е педагог, за да знае как да подходи.
Аз не знам какво да те посъветвам, честно казано. От една страна е кофти да се мести детето, но може би сега му е времето, а не когато нещата съвсем излязат от контрол. Учителката няма да става по-адекватна занапред, така че... Нека да си преценят за психолог, аз лично не виждам проблем за психолог в тоя конфликт и не бих потърсила такава помощ в конкретния случай.

А това пък за екскурзията направо ме хвърли в потрес.. Rolling Eyes
Ресурсен учител.. защо го споменаваш?

# 4
  • sofia
Получих "deja vu".....
Пробвайте преместване в друг клас, но майката да каже точно причината - а именно отношението на госпожата към детето и именно това отношение дава карт бланш на другите да продължават с действията си спрямо него.
Психолога, ако е на място може да проведе разговори с класа. Абсолютно има това право. За взаимоотношенията, как да се държат един с друг....
Ваче, бившата класна на сина ми директно беше отказала на две деца да ходят на екскурзия, в прав текст......

# 5
  • София
Веси, то сигурно може да се откаже на ученик, който системно нарушава дисциплината. Обаче аз някак си представям както щерка ми е 3 клас вече са ясни децата в класа. Ама първокласник  Rolling Eyes Много е рано да се лепят етикети. Абе има си учители дето обичат да работят лесничко, с деца влизащи в общоприети граници.

Абсолютно си права, че трябва да се знае причината за действията на родителите.
Абе на мен лично цялата тази история ми звучи много сбъркано откъм учителски реакции.

*Grace*, детето има ли някакъв друг проблем, освен това, че е по-пълничък? Ето още нещо, за което учителката действа неадекватно.

# 6
самата директорка е предложила пейката на майка ми пред класната стая.

майка  е попитала какво биха правили, ако я нямаше на постоянно разположение или не живееше до училището - отговор няма.

детето бяга само ако го обидят другите, спъват го, той е леко тромав и им е смешно на децата. крадат му парите. смеят му се, ей такива детски неща.

водят го на училищния психолог, отделно той ходи на психолог 2 пъти седмично , но според психолога на който ходи е едно напълно нормално дете , не е с АДХД, отговаря на годините си, има концентрация, но доста страда от отношението на децата. местиха го в друга паралелка, но го върнаха обратно. сега родителите ще опитат да го преместят за втори клас в друго училище.

учителката е дошла след майчинство, и мисля досега не е водила първокласници. определено не може да се справи с хаоса в класа. забележките са от рода на : /по повод едно дете с нож в класа/ - Х, в училище не се носят ножове.

бяха на посещение преди около месец в НИМ, пак каза, че майка ми /бабата на детето/ трябва да ги придружи. не можела да се справи.

много искам да знам къде в разпоредбите е вписано, че родител, или баба трябва да седят пред класната стая на пейка. струва ми се напълно откачено, и то от първия час до последния.

учителката определено има изградено негативно отношение км детето защото не влиза в стандарта- да стои тихо, мирно и кротко. само че тези неща няма как да си ги поръча човек когато става учител на първокласници, нали така? няма как да избереш или да ти се паднат 20 деца, и до един тихи, кротки и безоблачни. не ги ли учат в университета как да се справят с проблемите в класа?

питах за ресурсен, защото ми изглежда странно, че няма.

# 7
Сменете класа/средата/. Учителката явно не може да се справи подобаващо, и си служи с меко казано странни похвати. Вместо да го защити морално за кг. пред децата. Това за пейката и присъствието на родител/баба/, нямам думи - и то от директор. ooooh!
Ако тя и съучениците са навредили на психиката на детето - психолог/най-добре неучилищен/. Прочетох, че е сторено. Peace

Скрит текст:
В нашия клас има едно по-буйно дете, което класната е пратила при училищния психолог, той обаче вместо да помогне на детето, по думите на майката още повече го е стресирало с казармения си подход. Confused  Ние също имаме в класа  доста пълничко дете, но никой за нищо не му се е подигравал, както и трябва да бъде, той си е едно прекрасно момче и децата така го приемат.

# 8
  • sofia
Бяха втория срок на втори клас. Аз за тези й действия разбрах доста по-късно, даже се чудя как не беше включила и Борис в групата на низвергнатите.....ситуацията беше точно същата - той виновен за всичко, ама че в класа се ръсят обиди и никой не прави забележка...е как да се защити детето - ми удря ....обяснявах какво е курва във втори клас!!!

детето бяга само ако го обидят другите, спъват го, той е леко тромав и им е смешно на децата. крадат му парите. смеят му се, ей такива детски неща.
Не, това не са детски неща и не са подценяване! Този, който трябва да поставя границите и нормите не го прави!!!
Психолога трябва да влезе в класа (в часа на класния) или да ги наблюдава през междучасието и да се работи с цялата група.
А учителката просто не й се занимава! Сегашната класна на сина ми е завършила миналата година. Също имат бесове в класа, но взаимоотношенията са в рамките на нормалното!

ПП: На теб, ако някой ти каже тъпанарка (примерно), как ще се почувстваш? Племеникът ти се чувства така целодневно...много ясно, че ще иска да избяга.

# 9
благодаря, най-вече искам да знам за предложението с пейката. има ли други такива случаи с родители/баби/ на пост пред стаята?

възможно ли е подобно нещо изобщо? законово уредено ли е? в мисъл в разпоредби някъде да пише, че ако детето не е послушно, някой трябва да дойде да го пази пред вратата на персонален пост. искали са майката да подпише декларация, че учителката не носи отговорности ако излезе от класната стая. аз разбирам, че 20 деца са доста, но ако не можеш да се справяш с класа си, какво правиш там тогава?

# 10
  • sofia
Не, за това с пейката....
По принцип родители се допускат в сградата на училището само ако имат някаква работа. Целодневно висене никой не би позволил. Ами ако бабата реши да раздава правосъдие спрямо други деца какво правим? (Това също съм го преживяла).
Майката, ако й се разправя да пусне запитване до РИО за подобна практика.

# 11
  • I want it all and I want it now.
Сменете класа или училището.
Подберете учителка с по голям опит, която да може да овладее класа.
Много е важно и самата учителка да не  позволява такива обиди и да може да контролира децата.

# 12

Майката, ако й се разправя да пусне запитване до РИО за подобна практика.

Направо оплакване, не запитване.
Що за методи, освен всичко останало така детето още повече е възможно да се комплексира.
Има ситуации при определени заболявания, в които е допустимо родител да чака детето, но това е при деца със СОП.
Не може да се задължи по никакви правила родител, баба, дядо да виси в училище.В нашето училище дори и в сградата не ни допускат, само на двора чакаме децата .

# 13
*Grace*, така описаната е от най- лошият тип даскалици- нито за учител, нито за човек става. Системата, за мъка, е наболняла от подобни "кадри".
Особено с такива съградени мнения, субективизъм, липса на всякакъв професионализъм и с такова отношение към дете, което очевидно самО страда от отношението на останалите- далеч от такава. 
Съжалявам много. Пуснете веднага жалба до директора и до РИО и догодина преместете детето. Тази година вече няма смисъл да го правите.

Подберете учителка с по голям опит, която да може да овладее класа.
Много е важно и самата учителка да не  позволява такива обиди и да може да контролира децата.

Именно, ако тя не се намеси адекватно, то не виждам що получава заплата въобще. Та това са първолаци.

# 14

Направо жалба. Нека се усети учителката, че в нея е проблемът. Не се работи така.
По принцип, дори и да преместят детето, е много вероятно отново да има проблеми, заради килограмите. Това е нещо, което децата забелязват и в повечето пъти реагират първосигнално. По-назад прочетох Surela, че и те имат пълничко детенце в класа, но никой не му се подиграва. Много е хубаво това, защото съм стигнала до извода, че при наднормено тегло при децата, 99% от тях отнасят по-особено отношение. То възрастните нямат съобразителност да внимават с коментари, какво остава за децата. Може да се обсъди това с новата учителка (когато преместят детето).
Тази учителка не мисля, че има потенциал да се справи със ситуацията, така че преместването (за съжаление) е единствен вариант. Пиша ''за съжаление'', защото не би трябвало заради учителка, която не може да си свърши работата, да се налага дете да се мести в друго училище. Но при такава директорка нищо няма да загубят, премествайки детето.

Общи условия

Активация на акаунт