Веганството - да споделим опит - 11

  • 44 868
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 1 417
аз тъкмо влизах да попитам как съхранявате домашно направен хумус и за колко време:) и гледам - темичката леко пораздвижена; диня, пъпеши и череши доста излапахме дори леко съм ги спряла, че имат лаксативен ефект с натрупване:)

# 616
  • Мнения: 3 743
Домашен хумус съм правила само веднъж, вкъщи не се одобри и ако се сещам правилно за 2-3 дни почна да се разваля. За да издържи по-дълго, аз бих смляла само нахут на пюре и бих добавяла тахан, олио, подправки, когато ми потрябва. Само нахут издържа поне 5 дни в хладилник, а в камера поне 2-3 месеца Peace

У дома напоследък ядем спаначено песто със сл. семки, леко запечени на тиган, задушен лук и спанак. В кухн. робот и става да си оближеш пръстите за всякакви ястия  chef

# 617
  • Мнения: X
аз тъкмо влизах да попитам как съхранявате домашно направен хумус и за колко време:) и гледам - темичката леко пораздвижена; диня, пъпеши и череши доста излапахме дори леко съм ги спряла, че имат лаксативен ефект с натрупване:)
Съхранявам в хладилник, в бурканче с капак.Сега, ако питаш колко време би издържал, не знам.У нас се изяжда за два дни максимум.Това за количество от 1 ч ч  нахут.
Аз правя малки дози от почти всичко, за да се изяжда и да не омръзва.Че не обичам да изхвърлям храна....

# 618
  • София
  • Мнения: 1 417
Галче, благодаря! Вкусен стана, но голямо количество, исках да спазя пропорциите в рецептата и станаха две купички. Аз го сложих в едни гюведжета с хубав капак, защото в тях съм забелязала, че храната ми в хладилника се съхранявам за много дълъг период и ще тествам. Днес му е вторият ден, откакто го направих. Ще споделя резултата после.

Мляс, идеята със спанака ми се вижда много добра. Ще го пробвам, тъкмо имам и огромно количество домашни арабски питки Simple Smile

Katarin X., писали сме едновременно. Да и аз не обичам да хвърлям храна, но ако се наложи ще го направя. За следващия път вече ще съм наясно с пропорциите извън рецептата и се надявам да го нагодя.

# 619
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 350
И аз не пържа. Пека ги в керамичен тиган.Имам предвид кюфтетата  chef



не стават ли сухи? newsm78
Ами не! Вероятно зависи от съставът на сместа. Аз слагам много лук, магданоз и добавям олио и един смлян домат.
Дао, може би ако замразиш!Аз често съхранявам по този начин.

# 620
  • София
  • Мнения: 1 417
Danilu, ще пробвам. Не знам как таханът би понесъл замразяването, но не пречи да направим експеримент:)

# 621
  • Sofia
  • Мнения: 29 059
Може ли рецептата за домашни арабски питки

# 622
  • София
  • Мнения: 1 417
веднага, взех я от някой от женските сайтове, но не пазя линк, за да е точно посочването на авторството:

Продукти:
2-3  чаени чаши бяло брашно
1 пакетче суха мая
1 не препълнена чаша вода, може да дойде и цяла, ако ползваш пълнозърнесто (стават вкусни и с такова)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
2 супени лъжици зехтин

Захар, сол, мая,малко брашно и вода се смесват и оставят за малко, за да се активира маята и да се стопят захарта и солта. Добавят се зехтина, останалото брашно и вода. Омесва се лепкаво тесто, което трябва да остане такова. Остава се да втаса за около половин час. След това от тестото се накъсват малки топки (колкото да пълнят юмрука) и се допълнително брашно се разточват на тънки, тип палачинки, питки. Аз ги съобразих с диаметъра на моя тиган. Тиганът (задължително незалепващ) трябва да е добре нагрят, но на средна степен. Питките се мятат вътре една по една и се изпичат от двете страни, като докато се изпичат започват да се подуват на места. Със шпатулата леко потупвай питките, за да се поразнесе въздуха отдолу (колкото може, не бива да се пука). Остават светли на цвят с по-тъмни точици на местата на подутините. Аз ги задушавам между две чинии, за да останат меки.

Тази рецепта много прилича на рецептата за индийските хлебчета нан. Май в тях нямаше зехтин. Иначе технологията на приготвяне е 1:1. Ако консумирате гхи или масло, може да намазваш с малко питките след като ги извадиш от тигана, или да намажеш съвсем малко в началото самия тиган (ако има нужда).

Това е:)

и да се отчета: открих най-добрият начин за "съхранение" на храна: сподели с приятел:)

# 623
# 624
  • Мнения: 3 743
За тахана да споделя, много добре му се отразява замразяването. На нахута на зърна също, но на нахутено пюре с тахан, хм, тук вече не съм сигурна.

А сподели храната си с приятел е отлично решение Hug

# 625
  • София
  • Мнения: 5 347
Моля, ако някой знае за алтернативно лечение на бебешки диабет, пишете в темата, която пуснах току-що http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=730767.msg25771469#msg25771469
Детето е във вегетарианско семейство, захранено на 6-7 месеца, кърмаче беше до вчера, изключително здраво и щастливо, лекувано е в родилното с АБ заради мръсни околоплодни води и с хомеопатия за тежко подсичане.
Майката е в болницата, предполагам, че бащата рови в интернет, но той не знае свободно езици.
Надявам се да им помогна с информация.

# 626
  • София
  • Мнения: 5 347
Дао, благодаря ти за търсенето и споделянето на информацията за диабета в темата!
Очаквам някой да напише за неточна диагноза, за преходен етап, въпреки диагнозата на лекарите, очаквам да споделят и за излекувано с чудо дете и това чудо да се усмихне и на нашето приятелче.

# 627
  • София
  • Мнения: 1 417
ЗаСлон, за нищо. Като цяло информацията е много оскъдна. Според мен майката също трябва да се провери за диабет. Има възможност и да няма диабет, но по време на бременността да го е развила и след раждането пак да няма. Масово информацията беше за бебенца на майки с диабет и бебенца на майски с диабет по време на бременността, което не означава задължително, че бебенцето би имало. Предполагам ако има повече и конкретна информация за случая, може да стесним малко търсенето.

# 628
  • Мнения: 348
Моля, ако някой знае за алтернативно лечение на бебешки диабет, пишете в темата, която пуснах току-що http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=730767.msg25771469#msg25771469
Детето е във вегетарианско семейство, захранено на 6-7 месеца, кърмаче беше до вчера, изключително здраво и щастливо, лекувано е в родилното с АБ заради мръсни околоплодни води и с хомеопатия за тежко подсичане.
Майката е в болницата, предполагам, че бащата рови в интернет, но той не знае свободно езици.
Надявам се да им помогна с информация.

ЗаСлон, Д1 се лекува с Лечение с прана ( Мастър Чоа Кок Сюи). Това е енергийна техника, подобна на рейки, но и доста отличаваща се. За такова малко детенце ще е ювелирна работа, а и родителите ще трябва да вземат дейно участие. Освен това - да са убедени, че искат толкова алтернативно лечение. Аз самата не знам, дали бих се заела, преди да видя конкретно ситуацията, но нека да ми пишат, ако желаят. Ще се консултираме с международния сайт и т.н.

Много е важно също какви заболявания имат/ са имали родителите.

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 16:57 от white flower

# 629
  • София
  • Мнения: 5 347
Ювелирна- добре, но има ли излекувани деца ( не в ремисия, а излекувани)
Родителите са здрави,  алтернативни в мисленето и действието. практикуват крия йога
Понеже се обаждам на всякакви хора, на които имам доверие, днес една такава вегетарианка, личен лекар, ме (ни ) упрекна, че не може разболялото се от диабет дете да е вегетарианче. Без право на избор- това не е вегетарианец. И т.н. и т.н. Но аз съм в ситуация, в която не мога нищо да кажа, само търся.

Общи условия

Активация на акаунт