Здравейте, мами! Моля да бъда извинена ако темата не е на подходящото място, но не можах много да се ориентирам, а и мисля, че и тук все ще има и други с подобни проблеми, които да пишат в нея.
Притесненията ми са свързани с наличието на повечко от нормалното /според мен/ окосмяване на дъщеря ми, която е на 3 г. и половина. Като пиша окосмяване нямам предвид твърди черни косми, а мъх, който обаче е достатъчно обилен, за да предизвиква терзанията ми. Детето има такъв по челото, по гърба, раменете и ръчичките, сякаш е лануго, обаче не е и при консултация с джипито отговорът беше, че този мъх не изчезва като ланугото, но към началото на пубертета ставал по-светъл и не личал толкова много. Като имам предвид, че детето е момиченце, ужасявам се от комплексите, които може да си създаде докато дойде времето да се епилира а и като имам предвид, че лазера и фото-епилацията не се прилагат при деца. Аз също не съм от гладките, нито таткото, та явно има доза наследственост, освен това аз съм оперирана от ПКЯ преди много години, но според джипито това заболяване не е наследствено и на този етап в никакъв случай не може да се говори за такова нещо. От изследвания при ендокринолог на този момент се въздържам, защото определено се страхувам да не направя на малката лоша услуга, защото в повечето случай се изписват хормони и може вместо да й помогна, да й навредя повече. Говорила съм и с хомеопат - отговорът е, че на тази възраст хормоните са адски непостоянни и не следва да се започва каквото и да е лечение. Дъщеря ми е бяла, със светла коса, а косъмчетата са по-тъмни и определено се набиват на очи. През лятото, когато направи тен, не е толкова очевадно, но изсветлее ли кожата... Моля, ако някой има подобен проблем или е правил нещо по въпроса, та дори и ако сте се консултирали с някакви специалисти, пишете в темата или на лични. Вярно е, че някои ще кажат, че се тревожа за бели кахъри, но определено искам да помогна на детето, ако мога, да му спестя излишно неудобство и комплекси след време. Благодаря!