Ако детето ви отказва да ходи на училище?

• 13 402
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Dбсолютно djoleva и другите така е!   bouquet Утре ще бъде заставен да отиде и за напред също.
Мисля, че децата не са толкова непоправи като някои възрастни. Не искам да е откъснат и да бездейства.  Sad
Палмичка, според мен да заставяш едно дете да отиде на училище само ще доведе до намразване на училището, особено ако има проблеми с други деца там. Разбира се, че детето не бива да става аутсайдер с престой у дома, но можеш да го направиш и аутсайдер в училище, ако ходи там насила. Какво значи непоправимо за дете? Детето има проблем /за теб може да е маловажен, но за него явно е сериозен/ и го отбягва, то трябва да има убеденост, за да се справи с този проблем, как насила ще предизвикаш убеденост в него? Аз може би имам много романтична представа за ходенето на дете на училище /детето ми е в градинска възраст/, но наистина мисля, че нещо такова може да е решително въобще за отношението към учение, знания, среда, приятели и пр., а тези неща са определящи за живота по-късно.
Моля те, дай малко повече инфо, защото си доста лаконична и не са съвсем ясни нещата - на колко години е детето, какво точно се е случило - един инцидент или постоянно лошо отношение към него, как е реагирало то, учителите, другите деца в класа. Той има ли приятели извън класа и училището?
Според мен при сериозен проблем без помощ от психолог няма да минеш. Аз съм била при Д. Проданова - психолога от сайта, еднократно, заради проблем на моето дете, и смятам, че е много приятен човек, с когото можеш да поговориш дори еднократно и да ти даде някои насоки и професионално мнение. Peace

# 31
  • с/у ОколоМръсТното
... Утре ще бъде заставен да отиде и за напред също

от по-малкото зло скачаш на по-голямото.
Недей, прочети Оливе в последния й пост.
Нещата от твоя гледна точка са едни, а от детската - съвсем други.
... не дай си Бог да хукне да избяга нейде малчуганът... Помисли пак. Довери се на специалист.

# 32
много интересно. това дете в кой клас е и как така му се позволява да си седи в къщи. мисля че няма човек който да не е бил тормозен в училище, градина , работа. може да е било един път, може всяка седмица, може редовно, може епизодично, идеален комфорт няма. човек трябва да се научи да се адаптира към средата, а ако положението е много дискомфортно тази среда /училище/ да се смени с друга, но не и да се оставя детето да си прави каквото иска.
другото което мисля, е че трябва да се открият интересите на детето и да посещава такова училище и извънкласни неща, които да са в резон с неговата нагласа, желания, цели. иначе....какаво става  newsm78

# 33
Dбсолютно djoleva и другите така е!   bouquet Утре ще бъде заставен да отиде и за напред също.
Мисля, че децата не са толкова непоправи като някои възрастни. Не искам да е откъснат и да бездейства.  Sad
Палмичка, според мен да заставяш едно дете да отиде на училище само ще доведе до намразване на училището, особено ако има проблеми с други деца там. Разбира се, че детето не бива да става аутсайдер с престой у дома, но можеш да го направиш и аутсайдер в училище, ако ходи там насила. Какво значи непоправимо за дете? Детето има проблем /за теб може да е маловажен, но за него явно е сериозен/ и го отбягва, то трябва да има убеденост, за да се справи с този проблем, как насила ще предизвикаш убеденост в него? Аз може би имам много романтична представа за ходенето на дете на училище /детето ми е в градинска възраст/, но наистина мисля, че нещо такова може да е решително въобще за отношението към учение, знания, среда, приятели и пр., а тези неща са определящи за живота по-късно.
Моля те, дай малко повече инфо, защото си доста лаконична и не са съвсем ясни нещата - на колко години е детето, какво точно се е случило - един инцидент или постоянно лошо отношение към него, как е реагирало то, учителите, другите деца в класа. Той има ли приятели извън класа и училището?
Според мен при сериозен проблем без помощ от психолог няма да минеш. Аз съм била при Д. Проданова - психолога от сайта, еднократно, заради проблем на моето дете, и смятам, че е много приятен човек, с когото можеш да поговориш дори еднократно и да ти даде някои насоки и професионално мнение. Peace
Здравейте! Точно за координатите на психолога влязох пак. Благодаря ви, че ме насочихте.
Дори в сайта и има много ценни съвети. Вие също много ми помогнахте. Така е: нито на сила става, нито да си стои вкъщи. Аз нямам предубеждение към ходенето на психолог. Позновам много хора, които имат нужда да отидат, но не го правят. Мислят си може би, че нямат проблем. Всичко би било много по-хубаво и лесно, ако всеки потърси помощ като му трябва и получи адекватна такава.
Да ви кажа сега откривам повече грешки в себе си, отколкото в някой друг, за да не иска детето ми на 11 г. да ходи. Той и преди така е бягал от обстоятелствата.

# 34
  • Пловдив
Здравейте, влизам в темата, след като прочетох, че става въпрос за дете на 11 години.
На тази възраст детето е достатъчно голямо, за да разбере, че ходенето на училище до 16 годишна възраст е задължително. И ако не ходи на училище има последствия за родителите му. Изтъкнете факта, че това са глоби, спиране на детски надбавки и т.н. Финансовият фактор влияе добре на тази възраст.
Щом е на 11, най-вероятно е в пети клас, преходът от началното училище в прогимназията явно му се отразява зле, най-вероятно не е било подготвено за това, което го очаква при по-големите и с учители по всеки предмет. Натоварването му идва вповече и най-лесно е да каже - Не искам.
Не виждам вариант да отстъпите и да позволите да не ходи на училище. А и как смята, че ще завърши образованието си? Че без диплома за основно образование не може да получи и шофьорска книжка /за момче на тази възраст това може да бъде някакъв стимул да положи усилие/,  а какво ще работи след това? Прочетете заедно обяви за работа и вижте какви са изискванията за област, в която той има някакъв интерес.
Детето ти не бяга от обстоятелствата, бяга от трудностите, от полагането на усилия, от носене на отговорност.

# 35
Цитат
Да ви кажа сега откривам повече грешки в себе си, отколкото в някой друг, за да не иска детето ми на 11 г. да ходи. Той и преди така е бягал от обстоятелствата.

Точно  това исках да ти кажа с предишните си постове Детето  е намерило своя начин да се справя със ситуацията.Не ходи на училище
 Това ще продължава ако не се вземат мерки и при най малкия проблем той ще се спасява с оставане в къщи

Всяко дете в един период от живота си е казвало "няма да ходя защото еди кой си ме удря , обижда , блъска , тормози  т. н"Въпросът е  на детето ясно да му се покаже че решаването на проблема няма да стане с оставане в къщи
А може би като види ,че въпреки всичко ще ходи в училище сам ще събере смелост да се справи

Все пак много е важно какъв е проблема   и защо то толкова упорито отказва да ходи

# 36
  • España
Здравейте.
И според мен е много важно да се разбере причината, поради която отказва да ходи на училище.
Тормозът от съученици, несправяне с материала или не му допадат дадени учители?
Говорили ли сте с детето какво мисли по въпроса за смяна на училището?

# 37
 Здравейте мили,  Hug
Ние вече сме пробвали със смяна, т.е. сменяли сме училища. А и като го питам моят хубавец не иска да си сменя училището всъщност. Стискайте ми палци утре като отидем да не се заинати пак и да се врътне да си ходи. Вече си мисля, че това е ген, който може би не е наследил от мен. Ние двамата живеем сами.

# 38
Здравейте мили,  Hug
Ние вече сме пробвали със смяна, т.е. сменяли сме училища. А и като го питам моят хубавец не иска да си сменя училището всъщност. Стискайте ми палци утре като отидем да не се заинати пак и да се врътне да си ходи. Вече си мисля, че това е ген, който може би не е наследил от мен. Ние двамата живеем сами.

С риск да ти прозвучи грубо/извинявам се/ но като чета последният ти пост  започвам да си мисля че синът ти просто си е намерил  един вид лесен начин да не ходи на училище
След като сте сменяли училищата и проблема си е останал явно причината е че на него просто така му е по добре

Много ми е интересно какво обяснение ти дава за това му поведение-да се врътне и да си ходи

На 11 години ми се струва прекалено малък за да прави такива неща.На тези години все още би трябвало до има сериозен респект и от учители и от теб,за да си позволява подобен вид поведение и инат

# 39
Аз не разбрах това дете сега ли е започнало да отказва да ходи на училище, или е е така от 1-ви клас?
Ако това е причината, поради която сте сменяли училища, то е трябвало много по-рано да потърсите професионална помощ, ако поради други причини сте сменяли училища (множественото число показва, че са поне две , тоест детето е учило най-малко в три училища за пет години), то нищо чудно, че не може да установи приятелства, може би му трябва повече време, а и ако приема, че непрекъснато ще му се променя средата, то няма смисъл да се напъва да се вписва.

Това са съвсем повърхностни мои разсъждения, не знам, търсите помощ, но давате много малко информация.

# 40
  • Sofia
Ние двамата живеем сами.
Ето , това е проблемът! За съжаление е тежко на момчета , които живеят без бащи. Особено , ако майките са ги поразглезили и децата злоупотребяват с това.
 Имам позната, разведена / бащата даже почина , лека му пръст  Tired/. Та детето , момче започна да отказва да ходи на училище. Смениха 3 училища , нещата не се промениха. Детето лъжеше , че е болно, а майката му вярваше. Детето прекарваше по цял ден на компютъра / от което научи английски доста добре/. Е, дойде 7 клас, ама и свърши. Оказа се , че детето не можеше да завърши училище заради много извинени отсъствия. Започна се безкрайно ходене по мъките. Добре , че майката работеше в училището и познаваше директорката. Дадоха на детето формално допълнителни изпити , та взе свидетелство за завършен 7 клас. Влезе в ПГ с нисък бал, но пробванията за неходене на училище продължават  Tired.
 Единствено ти като майка можеш и трябва да помогнеш на детето си  Peace. Сигурно е трудно , когато си сама , но пък помисли за бъдещето му. Желая ти много сили и успех    Hug.

# 41
 Благодаря Ви още веднъж!   bouquet Не ми звучите грубо въобще. Днес ходихме, бяхме заедно.. Хареса ни.  Simple Smile Дано да се задвижи колелото. 

# 42
Благодаря Ви още веднъж!   bouquet Не ми звучите грубо въобще. Днес ходихме, бяхме заедно.. Хареса ни.  Simple Smile Дано да се задвижи колелото. 

Пожелавам ви успех и на двамата

# 43
Успех!  Hug

# 44
  • I want it all and I want it now.
Запишете го на някакъв курс : шах,футбол, баскетбол, рисуване, народни танци  и т.н. Там ще общува и с други деца и ще придобие самочувствие.  PeaceСъщо е хубаво ,ако има проблеми и с ученето да му помагате Peace Така като си вдигне и успеха ще има и похвали и от учителите. Това също е важно за самочувствието му. В никакъв случай не го оставайте в къщи.  Peace Много е важно да разбере ,че не може да си ходи на училище , когато поиска. Успех. В тази възраст, вече почват да навлизат в пубертета. Трябва да оправите проблема сега. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт