CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема №27

• 60 748
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
  • София

когато през юли ми свърши майчинството, пак ще ме съкратят по някакъв друг член като майка на дете под 3 години и ще отида на борсата на пълно обезщетение, а вероятно и допълнително такова от работодателя, ако благоволи.
Дано стане, ама надали. Майка с дете до 3 г може да бъде съкратена само след разрешение на ИТ,  но те много трудно и рядко  го дават. Та обикновено те принуждават сам да си подадеш молбата за напускане. А тогава от борсата плащат 4 месеца по около 150 лв.
Нищо не пречи да си поговориш с фирмата, не губиш нищо. Втори договор е много добър шанс да започнеш. Поне аз така бих направила. Но пак повтарям - аз не съм ви критерии, не държа на осигуровки и данъци.

# 481
  • UK
Ееее, надявам се да не се стига чак дотам, много грубо  Laughing

# 482
Здравейте момичета,от известно време ви чета,активно търсеща работа съм от около 6 месеца,за съжаление без резултат.Включвам се по повод последната дискусия - искам просто да споделя как се случиха при мен нещата,понеже става дума за след майчинство.Моето изтече юли месец 2012г. - фирмата закри офиса и съответно аз нямаше къде да се върна на работа,а от там съкращение.Съкратиха ме по чл.328,т.1 мисля беше без никакво разрешение от никъде,написаха ми в книжката,че съм получила обезщетение за един месец,което аз  не получих,В заповедта пишеше само,че се дължи обезщетение,но нито в какъв размер нито нищо и аз до ден днешен не съм разписвала,че съм получавала някакво обезщетение,но в нои пише и не стига това,платената ми отпуска от 54 дни виси въз въздуха,защото нито съм я ползвала,нито ми е платена ама то това институциите не ги интересува.Определиха ми от нои 6 месеца обезщетение за безработица според стажа ми и това е.Трябваше да подам сигнал в инспекцията по труда но деликатно ми беше казано да не се занимавам,защото и това,че са ме съкратили даже било много.

# 483
  • UK
Ужас, всякакви случаи ги има.

# 484
  • в града на вечния купон
Здравейте момичета,от известно време ви чета,активно търсеща работа съм от около 6 месеца,за съжаление без резултат.Включвам се по повод последната дискусия - искам просто да споделя как се случиха при мен нещата,понеже става дума за след майчинство.Моето изтече юли месец 2012г. - фирмата закри офиса и съответно аз нямаше къде да се върна на работа,а от там съкращение.Съкратиха ме по чл.328,т.1 мисля беше без никакво разрешение от никъде,написаха ми в книжката,че съм получила обезщетение за един месец,което аз  не получих,В заповедта пишеше само,че се дължи обезщетение,но нито в какъв размер нито нищо и аз до ден днешен не съм разписвала,че съм получавала някакво обезщетение,но в нои пише и не стига това,платената ми отпуска от 54 дни виси въз въздуха,защото нито съм я ползвала,нито ми е платена ама то това институциите не ги интересува.Определиха ми от нои 6 месеца обезщетение за безработица според стажа ми и това е.Трябваше да подам сигнал в инспекцията по труда но деликатно ми беше казано да не се занимавам,защото и това,че са ме съкратили даже било много.

Подай си оплакване в ИТ , нищо не губиш, щом никъде не си се разписвала

# 485
  • БГ
vanania ще сбъркаш ако не си потърсиш обезщетението !Нищо, че в трудовата книжка го пише, ти на документ за получена сума ако не си се разписала и го няма като превод по сметката ти значи ти го дължат !и ако до 30 дни след освобождаването не си намериш работа , не започнеш на нов тр. договор трябва да ти платят още едно обезщетение -една заплата бруто.Така освободих служителка на предната ми работа и й изплатихме това, така че подай си молба във тази фирма искай входящ номер и си търси парите, не са ти излишни предполагам а и си напълно в правото си по кодекса на труда.Не е като да ги молиш за нещо! Отиваш там преди да изтекат 30 дни от напускането и си ги искаш писменно .Успех!

# 486
  • София
И според мен vanania трябва да подаде сигнал до ИТ. Търси си обещетението и да ти платят отпуската. 54 дена не са малко.

# 487
Какво да ви кажа момичета,писна ми все да ме прецакват,искат да си коректен към тях ,а когато дойде време те да си изпълнят задълженията към тях ги няма никакви.Шефа е извън страната и изцяло комуникирах със счетоводителките,дори не можах да говоря с него лично и когато попитах аз как ще си получа парите и ,че ако това не стана искам да си търся парите ми се отговори,че дори и това ми е много и по добре да не тръгвам срещу тях.......Съкратена съм юли месец 2012г.,водих се на работа до август и от там вече съм на борсата.Никъде не съм се разписвала ,че съм получила пари.Работата е свършила вече примирих се,но това беше за последен път,следващия път директно ИТ.Не знам само аз ли попадам на такива работодатели или просто в моя град е масова практика,по скоро второто според мен,но това е просто няма държава.

# 488
  • София
Ама защо се примирявате!!!!!! Затова работодателите се отнасят така!!!!!! Подай сигнал към ИТ, да видим хитреците дали няма да се стреснат. Не ги оставяй така!!!!! Той на това разчита, да те сплаши, да не се занимаваш и т.н. Хитрец на дребно. Сплашил ви и ви прибрал парите  Naughty
Я, сигнализирай ИТ, да му друснат една яка глоба и да видиш другият път как ще се замисли, дали си струва да прецаква служителите си  Stop

# 489
  • София
Момичетата са прави, докато си мъчим и не си търсим правата, ние ще сме ощетени. Когато преди няколко месеца уведомих работодателя си, че нямам намерение да се връщам там, ми заявиха - ти нали знаеш, че няма да ти платим натрупаната отпуска. Аз си замълчах тогава, но мисля, ако действително не ми я платят, да не оставям нещата така.
И това, момичета, е голяма фирма, с име, което всеки знае. Май само претенциите са има големи.

# 490
  • София
При закрита фирма малко трудно ще се задействат ИТ.
Казвам го, защото имах същия случай, само че когато забременях.
Фирмата фалира, шефа в чужбина, а на нас ни бавят документите.
Накрая счетоводителката ни даде заповеди "по взаимно съгласие".
Разписахме как да е.
Последния месец не ни дадоха заплати, нямахме осигуровки и даже отпуските на ни платиха.
Към 700 лева! Ще ги помня до края на живота си сигурно.
Отидох в ИТ, подадох жалба, те предали на полицаите, те установили, че шефа е в чужбина и ДОТАМ!
Добре че намерихме един приятел да се осигурявам при него, че и майчинство нямаше да видя!

# 491
  • София

когато през юли ми свърши майчинството, пак ще ме съкратят по някакъв друг член като майка на дете под 3 години и ще отида на борсата на пълно обезщетение, а вероятно и допълнително такова от работодателя, ако благоволи.
Дано стане, ама надали. Майка с дете до 3 г може да бъде съкратена само след разрешение на ИТ,  но те много трудно и рядко  го дават. Та обикновено те принуждават сам да си подадеш молбата за напускане. А тогава от борсата плащат 4 месеца по около 150 лв.
Нищо не пречи да си поговориш с фирмата, не губиш нищо. Втори договор е много добър шанс да започнеш. Поне аз така бих направила. Но пак повтарям - аз не съм ви критерии, не държа на осигуровки и данъци.

При мен специално шефа ми иска позволение от ИТ да ме съкратят, но отказаха с мотива, че е незаконно съкращение на майка на дете под 2 години. Честно казано не знам ако детето е над 2 години, но по-малко от 3 какъв е закона. Дано се наредят най-добре нещата при теб.
При взаимно съгласие обезщетението е 4 месеца по 240 лв.

За случая на vanania и аз си помислих как ще се задължи работодателя да изплати дължимите обезщетения ако е фалирал  newsm78

# 492
  • Пловдив
Може да си извади изпълнителен лист и да си ги търси принудително. Така въпросният работодател ще си плати не само дължимите заплати, ами и съдебни разноски.

И аз не разбирам, защо се примирявате - 54 дни са повече от 2 месеца, т.е. 2 пълни работни заплати, как ще ги оставяте на някакъв дребен мошеник.

# 493
  • София
Може да си извади изпълнителен лист и да си ги търси принудително. Така въпросният работодател ще си плати не само дължимите заплати, ами и съдебни разноски.

И аз не разбирам, защо се примирявате - 54 дни са повече от 2 месеца, т.е. 2 пълни работни заплати, как ще ги оставяте на някакъв дребен мошеник.

Абсолютно! Ще забогатява той на техен гръб!

# 494
  • София
А ИТ са 5 служителки накръст, ще се раздвижат малко и после ще ти заврат жалбата в някой дълбок шкаф. Все пак пробвай.

И на мен ми казаха, че не могат да ме съкратят, като съм в майчинство и сега взимам минимално обезщетение - по 7 лв/ден.

Ох, много забихме в други теми.
Дали да не се обадя на тази фирма, дето бях на интервю миналата седмица?
Трябва да отида и до БТ тия дни - може и да излезе нещо оттам.

Общи условия

Активация на акаунт