Здравословно хранене за децата - 8

• 42 939
  • 460
  •   1
Отговори
# 105
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

А морковите как му ги даваш - овкусяваш ли ги ?

давам ги смесени с овесени ядки или с нещо друго зърнено. с какво да ги овкусявам/ слагам мазнина... Thinking

Галче, не иска домати. всичко, което е по-воднисто не го иска. мандарини, домати, портокали не иска... грозде ядеше лятото. иначе готвени домати, зеле, спанак яде...
освен да ги пасирам суровите неща, но ми е трудно да ги пасирам когато са в малко количество...

г-жа Претенция , по всяка вероятност мухлясва, защото съдържа част от месото на кокоса, т.е. не е само мазнина. това, което го продават е само мазнина.

Последна редакция: пн, 04 фев 2013, 15:28 от asyalein

# 106
asyalein, въпрос на вкус, моите и двете деца ще се избият за домати. По-недолюбваните зеленчуци обикновено се оценяват пасирани с домати Laughing Моят съвет е да продължаваш да пробваш, не знаеш кога ще "прояде".
Моята щерката едно "прояжда", друго започва да не харесва и тези приливи и отливи вече повече от 3 години Crazy

# 107
И моите деца харесват домати. Сурови повече, отколкото готвени. Но се чудя дали въобще през зимата имат някакви ползи.
Сурови зеленчуци давам всякакви на бебето, той всичко иска. най-често краставица, зеле, морков, домати, чушка. Но не съм сигурна колко изяжда от някои и с колко само си играе, само за доматите е сигурно, че ги изяжда. Авокадото си го смятам за плод. Него го яде само в комбинации с други плодове, докато всички останали може да ги хапва и самостоятелно. Досега плод не ми е отказал.
аз не бих се притеснявала, ако детето яде оранжевооцветените и червените зеленчуци само сготвени

# 108
asyalein, да, мазнина имах предвид. И евентуално, ако харесва по малко лимонов (портокалов или от грейпфрут) сок. Прочетох, че не яде цитруси, ама знаеш ли ... По принцип, почти винаги може да се замаскира нещо нехаресвано с друго - което е любимо.  Laughing
Нашият дребен почна да яде салати с настъргани моркови може би чак към 2-годишен.
Прекалено твърд им идва, като че ли, суровият морков. Може да пробваш с парче тиква - тя поне е по-мека, а и не запича.  Wink

valerie, авокадото си е плод. Както и доматът, принципно.  Wink
За доматите, някои дори смятат, че сготвени са по-полезни, заради освободения при готвенето ликопен.

# 109
почти винаги може да се замаскира нещо нехаресвано с друго - което е любимо.  Laughing

да ти кажа, не искам нищо да маскирам.
авокадо не яде. успях да го пробутам заедно с намачкан банан и отидахме на плуване. насред басейна върна само авокадото  ooooh!
цитруси предлагам, яде последния път мандарина и после му се зачерви дупето. Thinking

в момента и тук нито доматите, нито чушките имат вкус и за нас също не купувам. смятам тази година да засея на двора, може така да реши да ги опита.

valerie, как даваш зеле? аз предлагам бялата част на китайското зеле - не иска. готвено го яде.
аз дадах лентичка чушка, но само като я пипна и я пусна. в манджа също не му харесва  Thinking

# 110
 asyalein, аз му го давам най-често като режа, защото той си иска. Но и понякога го минавам през кухненски робот и става много дребно. Правя го на салата със зехтин и лимон. При нас проблемът е, че брат му обожава зеле, но задължително да е едро нарязано, а дребният и така яде, но и плюе и като количество изяжда малко, според мен.
Гарга шарена , знам и за домата Laughing Но винаги съм си ги деляла вкусово Laughing и го възприемам повече за зеленчук.

# 111
имам въпорс, нядявам се някой с по-голямо дете да може да ме посъветва.

ходя на плейгрупа всеки петък. първо пеем, има разказчета, ако идва някои празник и т.н. после има свободна част - мамите си бъбрят децата си играят. децата са между 2 и 3г., само моето е по-малко. по време на свободната част има кафе и разни дребни неща за ядене, които веднага се опустошават от децата.

днес имаше 2 вида сладки. аз занесах ябълка и мандарини. нарязах ябълката. 1 дете си взе. дадах и на моето, ама то иска сладка, защото всички деца ядат сладки. дадах му една.
ама той искаше още... а после не обядва както трябва, защото е сит от сладките. аз се запънах и не му дадах повече, той реве. опитах се с игри да го разсея и всеки път като забравеше сладките и минаваше някое дете със сладка в ръката и той пак пуска сирената  Crazy

накрая го закарах в съседното помещение и го качих на една кола да кара и едно от децата дойде със сладка в ръка да попита да не би да реве, защото иска сладка  ooooh!

какво правите в подобни ситуации?
не мога да го държа все в нас, за да не ми реве за сладки, в същото време не мога навън да го оставям да яде сладкиши, защото: 1. хваща запек и го боли корема и реве още повече, 2. не си яде основното ядене и нощем се буди от глад  Rolling Eyes

практически съвети са ми нужни, днес ми наду главата с този рев  Crossing Arms

# 112
Ася, на тази възраст не съм изпадала в подобни ситуации. Моите деца не се интересуваха другите какво ядат и не са искали. Не мога да помогна със съвет.

# 113
Вери, и моето до скоро не се интересуваше, ама сега е в някаква фаза да опитва всичко. Crazy
скоро пак ми направи театър - бяхме на гости и се тръшна за едни мъфини. изяде 2  и после пълзеше и връщаше  Stop

# 114
аз бих го нахранила вкъщи солидно, преди да излезем; винаги съм си носила мои си неща, които да дам вместо гадостите, които тъпчат повечето деца в градинката да речем. Не е налитал на техните , пък когато е "нямало накъде" и са му давали от тях, не е било голяма драма.
Щом се захласва по сладките, другият път вземи свои и му обясни защо са по-добри. Аз до ден-днешен си обяснявам...

# 115
  • София
Цитат
аз бих го нахранила вкъщи солидно, преди да излезем; винаги съм си носила мои си неща, които да дам вместо гадостите, които тъпчат повечето деца в градинката да речем
И аз тъпча солидно преди посещение при инакомислещи Laughing. Направи му нещо подобно на сладки - дали сурови, дали нещо домашно приготвено, за да има какво да му подадеш в такъв случай. Според мен няма да усети разликата, но плодове и сладки се набиват на очи Simple Smile

# 116

Щом се захласва по сладките, другият път вземи свои и му обясни защо са по-добри. Аз до ден-днешен си обяснявам...

да ти кажа при едногодишно говореното още няма ефект. това с нахранването не става - яде колкото му се иска. не мога да го тъпча. ние отидахме след закуска, т.е. тъкмо се беше наял, което не му попречи да направи сценка.

Слънчев ден, да ти кажа моето дете е хитряга и забелязва мнгоо добре разликата. аз му давах ябълка, обаче той сочи сладките. не се оставя така лесно да го излъжа  Crossing Arms

# 117
Moже би е период, който има вероятност бързо да отмине.
Остава вариантът ти да носиш ваши сладки.

Иначе аз в подобни ситуации ги оставям/не забранявам т.е. ако искат нещо да пробват (досега не са ми се тръшкали за храна) и разбира се после говорим и обсъждаме. А и обикновено ме питат дали знам какво има в дадена храна. Но те са по-големи. Затова и написах по-рано, че нямам кой знае какъв съвет за едногодишно детенце.

# 118
моля да кажете как се съхранява спирулина (на прах); взех си днес биото на "Зоя", но на опаковката не пише начин на съхранение и сега не смея да я отворя (да си пийна малко;-) Praynig  bouquet

и също каква е дозата на ден за дете на 3 г. Hug

# 119
Съхранявам я в стъклен буркан и в шкаф в кухнята. Не е нужно да е в хладилник. Само да не е на директна слънчева светлина.

Не съм срещала точна доза за деца - може би 1/2 ч.л., ако я включвам всеки ден. Аз съм давала и до 1 ч.л., но не присъства в менюто всекидневно.

Общи условия

Активация на акаунт