Здравословно хранене за децата - 8

  • 42 926
  • 460
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 2 752
alen mak, препоръчителната доза за деца на тази възраст е най-малко 100 мг дневно, ако съдя по капсулите, които ние пием, но там освен 100 мг спирулина в една капсула има и 100 мг АФА и 180 мг органична люцерна.
На стайна температура се съхранява  Peace

# 121
  • Мнения: 3 178
благодаря! Моите са на прах, ще отмеря сигурно по-малко за начало, че моите (и двамата - мъж и син) като ме видяха какво пия тази сутрин, щяха да ме линчуват Laughing

# 122
  • София
  • Мнения: 460
Момичета, някой правил ли е безглутенов хляб?

# 123
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Момичета, някой правил ли е безглутенов хляб?


в готварския има цяла тема за безглутенови рецепти Peace

# 124
  • Мнения: 2 752
Аз съм във фаза опити, но май наистина без разните му там ксантан или гуар гума няма да ми се получи читав хляб. Все става едно такова нещо като нищо  Crossing Arms и сама си ги ям. Накрая взех от Балеви безглутенов бял хляб, че да хапне и детето.
И квас си завъдих от царевично брашно, но един ден забравих да го разбъркам и... мухляса  Laughing

# 125
  • Мнения: 289
На мен много ми хареса т.нар. чечина - от "чечи" - нахут на италиански. Става тънка, може да се сложат отгоре маслини, или домати (пресни или сушени), или пък нещо друго, но аз само това съм пробвала. Може и веганска да съм я търсила, не си спомням. Но я правих само с квас от нахут и брашно от нахут. Наистина в началото има малко странен за нас вкус, при все че сме свикнали с пшениченото брашно, но като се абстрахира човек, излиза приятна.

# 126
  • Мнения: 4 619
Момичета, тази тема не беше ли до скоро в "закованите" теми на под-форума?

И за да не съм само с въпрос - през уиикенда направих за закуска за първи път "сладка" киноа - сварих я и разбърках с кисело мляко, стафиди, мед, орехи и канела. Хареса се  Simple Smile
После видях, че друг вариант е да се свари киноата с прясно мляко, може би така ще е даже по-вкусно.

# 127
  • Мнения: 4 619
аз бих го нахранила вкъщи солидно, преди да излезем; винаги съм си носила мои си неща, които да дам вместо гадостите, които тъпчат повечето деца в градинката да речем. Не е налитал на техните , пък когато е "нямало накъде" и са му давали от тях, не е било голяма драма.
Щом се захласва по сладките, другият път вземи свои и му обясни защо са по-добри. Аз до ден-днешен си обяснявам...

и аз обяснявам, но стигнах до тъжния извод, че не съм успяла. когато това лято черпеха дъщеря ми на 4 г. и половина тогава с какво ли не навън тя гръмко заявяваше: "Майка ми не ми разрешава!". Това наистина не е бил търсен ефект, но просто си признах, че съм загубила битката с рекламите, лъскавите опаковки и досадните майки и бабки с техните "почерпки".

Пак от лятото случка - черпят" дъщеря ми с дъвка. Аз вече давам мълчаливо съгласие, след малко дъщеря ми гълта дъвката и тогава се усетих, че това всъщност е било първото й подобно "лакомство".

# 128
  • Мнения: 2 285

Чудя се кокосовите стърготини по каква технология се произвеждат - доколко химия има в тях и как ва е хигиената? И за брашната, които се ползват сурови се питам дали е спазвана хигиена при производството и пакетирането? Напр. шипковото брашно.

Доколкото знам в масово продаваните кокосови стърготини слагат сулфити за запазване на белия цвят и да не се овлажняват. По принцип ако няма чувствителност към сулфити, не е голям проблем, но все пак си е химикал. Аз си намерих тук смлян кокос без никакви добавки, т. нар. кокосова манна (тахан) и ползвам него и за кокосово мляко и за кокосово брашно и дори за кокосово олио, защото отгоре в пакетчето винаги има и малко втърдено олио, което отделям. Засега ме устройва напълно Flutter На опаковката пише creamed coconut.
За брашната, можем само да се надяваме. Ако не си го произведеш сам, 100% сигурност няма според мен Peace

Чудя се тези сулфити отбелязват ли се на опаковката при вас ? Тук има доста кокосови стърготини, които ако се вярва на написаното на етикета, са без добавки.  Thinking  
Аз това хич не го вярвам ... иначе не са съвсем бели, по-скоро жълтеят ...  newsm78

Същият въпрос ме гложди и за сухите плодове - вече съвсем не ги купувам, заради химиите. А на етикетите им нищо няма отбелязано. За насипните пък - да не говорим. Там е съвсем "тъмна Индия" ..... А уж тук изискванията към хранителните стоки като цяло са доста високи.  Thinking

Вие как избирате сушени плодове и има ли на опаковките при вас информация за "вълшебните прахове", с които ги поръсват поради какви ли не причини ?

# 129
  • Мнения: 3 743
Да, тук обикновено са длъжни сулфитите да ги упоменават, защото има случаи на повишена чувствителност към сулфити и ако не пише на опаковката, може да ги осъдят Peace Така се процедира с всички възможни чувствителности и алергии. Дори на торбичката с грозде от Чили посред зима пише, че е обработено със сулфити.

Обаче, за разлика от ЕС, тук в Сев. Америка ГМО се приема за нещо нормално Tired и освен ако не е био или 100% органик продукта, няма гаранция с каква пшеница, царевица, ориз и т.н. е пълен ooooh!

# 130
  • Мнения: 5 714
Да, сулфитите са написани, но понякога си мисля, че други неща се спестяват в описанието на съдържанието. Това са си мои разсъждения и мисли. Нямам конкретни доказателства.

Галче, наскоро четох в една чужбинска тема тук, че това, че е био продукт не значело, че няма ГМО. Много се учудих; набързо цъкнах на сайта на USDA и според това, което пишеше там, няма такова нещо. Но може пак да има някакви конспирации...За другите сертификации не съм се ровила, но си го имам като задача да го направя.

Сушени плодове - купувам само стафиди, фурми и смокини. Стафидите са био; фурмите са ирански или меджул и няма никакви добавки; смокините са сушени на слънце и са едни тъмни - не купувам такива, по които има един бял прах.
Други плодове аз си ги суша - ябълки, круши, ананас, боровинки, череши, ягоди. С тези има засега опит.
Домати също аз суша. Около 15 кг пресни са ни предостатъчни за година напред в сушен вид.

# 131
  • Мнения: 2 285
Офффф, току-що попаднах на едни снимки в една друга тема - на ВИНА, съдържащи сулфити.  #Crazy
Май няма спасение никакво ...

Вери, на мен наскоро ми донесоха от Щатите сушени сливи и смокини - "Natural sundried". Не са тъмни, светли са. Но няма и прахообразни вещества по тях ... Нищичко няма споменато на опаковката за добавки. Дано да са читави. Сливите свършиха и не е пред мен опаковката, но и там май нищо не пишеше. А бяха едни мекички-мекички, като почнеш да ядеш и не можеш да се спреш.  Laughing Как се постига такъв ефект, обаче, без добавки ???  Rolling Eyes

П.П. Страхотно е това с домашното сушене.  Simple Smile

# 132
  • Мнения: 5 714
Знам ли за сливите...то и фурмите са едни такива меки и сочни. Но няма как да знам с точност, защото не съм сушила лично аз.
Смокините не са много тъмни; по-скоро тъмно бежови.
Като цяло сливи, кайсии и червени боровинки много рядко съм купувала сушени. А и точно тях при желание може да си изсуша. Много трудно попадам лятото тук на вкусна кайсия и докато се усетя, че може да изсуша, те са приключили.
Виждала съм сушени без добавки кайсия и манго - тъмни са както ананаса, който аз суших.
За вината - да, има сулфити; пише на тукашните етикети. А безалкохолната бира има фруктозо-глюкоза.

# 133
  • Мнения: 682
Със смяната на континента се появяват и различните проблеми с набавянето на правилните продукти. Аз се уморявам непрекъснато да търся тук, където уж няма толкова голямо предлагане, а за американския континент не ми се мисли. Tired

# 134
  • Мнения: 644
Познавах хора имащи общо с производството на сушении плодове. Разпитвала съм и ме шокира факта, че се сушат замразени плодове от Китай. ТОва за да не пренастройват линиите за производство като мине сезона на определен плод. И сушат целогодишно замразени. Една такава фабрика, турска, прави основно пакетчета за полезни закуски за английските ученици.

Общи условия

Активация на акаунт