Здравословно хранене за децата - 8

• 42 857
  • 460
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
 Blush Благодаря ти!  bouquet

# 301
  • София
Ани, пускаш сигнал, просто е Simple Smile
После още един, после вербуваш друг родител и той да пусне, ако не намериш , пускаш сигнал от името на мъжа ти, особено ако сте с различни фамилии Simple Smile
Все някакъв успех ще има.

Тези наредби са изстрадани от бгмама, от нас, ползвайте ги Simple Smile

Има вероятност да са дупе и гащи проверяван и проверяващ, но това не значи, че няма да има успех Simple Smile

# 302
За слон, имаш ли написана готова жалба. Идеята ми харесва, но трябва да чета правилници, де се ровя и позовавам на точки. Ако имаш нещо готово, може да ми изпратиш, да го променя леко и ще пусна една жалба.

# 303
  • София
Алекса .7 е сложила линкове на първа страница на тази тема , най-долу. Има действащите наредби и сайта на БАБХ за сигнали http://www.babh.government.bg/bg/signal.html
ТЕкстът е кратък, но конкретен (дано да е кратък Simple Smile )

Сигнал за неспазване на наредбите на МЗ и МЗХ за здравословно хранене

На лавката в ... у-ще се предлагат на учениците от първи до ... клас следните забранени артикули:
вафли
бисквити слепени с маргаринен крем; производител :Маргаринчо ООД, име на артикула"Бисквита трепач"
сладолед с маргарин , оцветители и консерванти
бисквити с маргарин и изкуствени аромати
пакетиран айран със сол
плодово мляко с изкуствен аромат на плодове и недостатъчен % плодово съдържание, от мляко, което не е кисело мляко по БДС, а е втвърдено с желатин; има емулгатор и тн
липсват етикети за дата на производство на пресинте закуски (липсва срок на годност, съдържание , съставки...)
сокове, които не са с необходимия % плодове, съдържат аспартам и аромати

Не се предлагат:
пълнозърнест хляб в стола (виж по наредбата как точно е)
На лавката:пълнозърнести сандвичи
салати
плодове
айран без сол
трапезни води

Относно хигиената:....
Относно неиздаването на касов бон:....
Разполагам със снимки. Simple Smile

Нещо такова, но без четене на двете наредби за училищата няма как да стане, защото вашият лавкаджия е може да е измислил някоя по-модерна , по-гадна гадост от нашия.

# 304
ЗаСлон, благодаря!
Той сега наистина се отказа да купува от лавката. Освен ако ме помоли някога след училище да купим нещо от там и да огледам какви неща продават и да купя , за да установя нередности.

# 305
Чудесна тема, записвам се при вас, за да черпя идеи Simple Smile.

# 306
Ани, пускаш сигнал, просто е Simple Smile
После още един, после вербуваш друг родител и той да пусне, ако не намериш , пускаш сигнал от името на мъжа ти, особено ако сте с различни фамилии Simple Smile
Все някакъв успех ще има.

Тези наредби са изстрадани от бгмама, от нас, ползвайте ги Simple Smile

Има вероятност да са дупе и гащи проверяван и проверяващ, но това не значи, че няма да има успех Simple Smile

пускала съм за ДГ; и какво - "установи" сем че не, децата не ядат салам, не, вафлите не са маргаринени, не, бозата не е с подсладители. Да, ама не - вафлите дълго време си бяха "Престиж" (пишеше си го и в менюто), салам и до днес дават (въпреки поредната нова наредба, категорично и поименно забраняваща този вид продукт в детските заведения - общински и държавни #Cussing out ), така че - какво да се прави не знам, освен на самите дечица да се "промиват" мозъчетата (при нас има частичен успех "промиването").

# 307
  • София
Здравейте, дами. Здравословният начин на живот и балансирано хранене са ми приоритет последните години и се опитвам да възпитавам и децата си в тази посока. В тях обаче не се включва филия с течен шоколад за следобедна закуска, каквато 3 год. ми дъщеря получи преди дни в ДГ. До тогава съм сигурна, че и словосъчетанието не беше чувала даже.
Влизала съм в темата без да я следя стриктно.
За това моля за съвет по - запознатите. Разрешава ли се подобна храна в детските заведения? Да не се окаже, че само в моите представи шоколадът не е подходяща за подрастващи храна. Ако не - жалбата ли е начинът за сигнал? Чета, че голяма част от вашите усилия да "разлаете кучетата" са безплодни. Има ли изобщо мами, успели да променят храната, предлагана на децата им в заведенията след алармиране на съответните органи? Знам, че сте цитирали нормативна уредба, регламентираща начина на хранене на децата - моля за насоки към нея.

# 308
  • Пловдив

Мъфинчета с овесени ядки аз правя така:
2ч. фини овесени ядки
1ч. прясно мляко
малко (около 1ч.л) сол, бакпулвер, сода, канела
1ч. или повече настъргана ябълка(
1 яйце
малко олио (понякога го забравям и пак стават)
за подслаждане аз използвам сироп от агаве, иначе може кафява захар или каквото иска там човек

овесените ядки се смесват със сухите съставки (бакпулвер, сода, сол, канела) и се заливат с млякото. Оставят се за 20 мин. и после се смесва с останалите неща.

После пекат ли се?

Ани,а колко горе-долу кафява захар да сложа newsm78 1 чаша?

# 309
  • София
Мегислава, "течният шоколад" в ДГ е бил от маргарин, изкуствени аромати и  тн  и е забранен от наредбите заради своя състав.
Виж в най-новата наредба, може изрично да е забранен.
Най-отвратителната химия е в течните, полутечните  и кремообразните консистенции на пакетираните храни.
Сигнал за ДГ не съм подавала, смятах да подам.
Това, с което е била намазана филията е било много кофти за малките дечица.
Някакъв вариант за действие е да предложиш на ДГ да мажат с мармалад ОТ БУРКАН ( не от пластмасови кофи и кофички).

# 310
От това, което чета и от споделеното от приятелки, започвам изобщо да се чудя дали да я пускам на градина... За щастие имаме друг вариант засега.
Но да ми хранят детето с кренвирши, салами, линцери, кроасани и течен шоколад... Това са неща, които в къщи не се купуват изобщо, даже с баща й не ги ядем.
Наскоро се развихри върл спор за храненето в градините в една Фейсбук група и имаше коментари на майки от рода: "Радвайте се, че изобщо са нахранени!"

# 311
Наскоро се развихри върл спор за храненето в градините в една Фейсбук група и имаше коментари на майки от рода: "Радвайте се, че изобщо са нахранени!"
Тези коментари са ми "любими" Simple Smile
Или пък "то не се знае от какво ще се разболее човек", "въздуха, който дишаме не става, ти се тормозиш за вафлите и колбасите" и т.н.

# 312
ммм, ние течен шок. (един домашен има Heart Eyes) купуваме, но е само от сухо мляко, кр. масло, какао, захар. Давам, научил се е обаче, че само тия, дето мама ги купува (и изброява: черен, с бадеми и бял - това са няколко вида и различни марки, някои от които био, друг - само без ГМО - Колеф, трети обикновен, но по моя преценка без маргарин - това са на Йон гръцките, има и черен, и обикновен), стават  Mr. Green

Колкото до теории "Да не се 'абим (със здравословни навици), щото всички ше умрем" - но комънт... Stop

# 313
  • София
Мегислава, "течният шоколад" в ДГ е бил от маргарин, изкуствени аромати и  тн  и е забранен от наредбите заради своя състав.
Виж в най-новата наредба, може изрично да е забранен...
ЗаСлон, благодаря за отговора. Не съм си и мислела, че дъщеря ми приема нещо полезно. Притеснявам се обаче, че евентуална реакция от моя страна ще рефлектира върху отношението към детето ми - затова още обмислям действията си.

# 314
  • София (Възраждане)
Може би един разговор с медицинската сестра /тя определя менюто, поне при нас е така/ на любезен тон би помогнал? Hug

Общи условия

Активация на акаунт