144 коледно-новогодишни американски късмети

• 36 011
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
  • USA
Анет, какво се пише в графата на декларацията за "завърнала се в страната"- когато си се завръщал за кратко или, нещо не схващам?

# 166
Анет, аз също попълних, но трябва Пълномощно, ако някой друг ще го подава (Когато документите се подават  от упълномощено лице се прилага акта за упълномощаване /пълномощнои др./.). Майка ми няма Пълномощно за това... абсурд това да стане до края на годината...все пак ще опита. На мен здравноосигурителните права не са ми прекъснати... пълна загадка.
Праща се по пощата,никой друг не го подава от твое име  (така каза лелята в Чикаго).Пазя пощенската бележка и копия от докс и толкоз.

Анет, пак благодаря, но прочетох по диагонал от работата. Сега погледнах и видях, че си го написала с големи букви дори  Mr. Green

# 167
  • Boston, MA
Намерих нещо като позоваване на закона за случаите на двойно гражданство, от сайта на посослството ни в Лондон: http://www.bulgarianembassy-london.org/index.php?option=com_cont … 63&Itemid=298

"Съгласно чл. 33 от Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/, задължително осигурени в Националната здравно осигурителна каса са:
- всички български граждани, които не са граждани и на друга държава,
- българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на Р България,
- чуждите граждани или лицата без гражданство, на които е разрешено дългосрочно пребиваване в Р България, освен ако е предвидено друго в международен договор, по който Р България е страна.

Съгласно чл. 40а от ЗЗО българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравно осигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите."

Според мен първият и вторият параграф си противоречат, може ли някой правно грамотен да ми помогне да разбера?

# 168
Маймун, нищо не попълваш в тази графа, тя е само в случай, че си се завърнала и от тогава вече искаш(трябва) да си в системата им, т.е. завърнала си се постоянно. Т.е. тя е за българи, които са отсъствали примерно две години от страната и за този период не са си подали декларация за отписване, завърнали са се, продължили са да си внасят и така. Надявам се го обясних ясно  newsm78
Бубка,  всички български граждани, които не са граждани и на друга държава,-българи с двойно гражданство не дължат осигуровки, - българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на Р България, в случай, че не пребивават в страната постоянно. Т.е. ако имаш двойно гражданство, но пребиваваш в страната постоянно дължиш осигуровки.

# 169
  • Boston, MA
Ако вземем само чл. 33, следните групи са задължително осигурени:
- всички български граждани, които не са граждани и на друга държава,
- българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на Р България,
- чуждите граждани или лицата без гражданство, на които е разрешено дългосрочно пребиваване в Р България, освен ако е предвидено друго в международен договор, по който Р България е страна.

Ако си с друго гражданство, не попадаш под този член, нали?

Обаче. По чл. 40а вкл и тези с двойно МОГАТ да не заплащат, ако подадат заявление.

# 170
Анет, жива да си, душо! Пойма си нЕмах, че трябва да се правят такива неща. Попълних, подписваме и пращам.

# 171
Малко не съм ти разбрала въпроса  Embarassed Могат да не заплащат, ако са извън страната повече от 183 дни, нещо не виждам противоречие, но аз съм малко бременна, така че ми е простено.

# 172
  • Boston, MA
Да. Българите с двойно гражданство, които пребивават извън страната:

1. Според чл. 33 не са задължително осигурени
2. Според чл. 40 а са задължително осигурени, но могат да се освободят с декларация.

Кое от двете?

# 173
Аз окончателно се разкарах от системата миналата година. Пак са успяли да ми начислят осигуровки за два месеца, тяхната да не казвам каква.

От форума знам за хора, които са се отписали и после пак някак си се появяват в системата и дължат и затова проверявам редовно... Това е тормоз и злоупотреба на държавата с гражданите.

# 174
Фейо, много ти благодаря! Кимито е, да.  Heart Eyes

маймун, марципан е бадемовата смес/каша по средата  Peace Това дето едно време сме му викали "марципан" няма нищо общо.

За Коледа - правим си Бъдни Вечер с постни ястия, после на Коледа отваряме подаръци, мързелуваме и ходим на гости.

За здравните осигуровки - аз от месеци знам за това но се мотахме/забравихме и не са подадени още декларациите. Имат пълномощни в БГ и ще подават от наше име. Тук коментирахте за дати - и аз се чудех трябва ли всяко влизане и излизане да се пише  newsm78 Затова и не подадох докато си бях в БГ, че трябваше да гледам в стари паспорти за датите  ooooh! Но сега казват, че май трябва само датата, в която сме напуснали страната с цел емиграция.

# 175
  • USA
Терминатор, мерси!

Zоie, не знаех, че марципан означава това и се чудех къде е  Laughing.

Ние утре ще ги пратим тези декларации, пък дано пристигнат навреме.

# 176
Бубка, погледнах закона, в чл.40а не се споменават български граждани с двойно гражданство, т.е. задължително осигурени са гражданите на РБ, включително тези с двойно гражданство, ако пребивават в страната 183 дни+, по тази логика тези с двойно гражданство не би трябвало да подават декларации, за да се освобождават.

# 177
Момичета, знам, че е много досадно и по принцип никак не обичам да моля за такива неща, но ако на някой не му представлява трудност бихте ли гласували за този младеж http://sharks.nhl.com/club/blogpost.htm?id=12249&code=AQAs5l … 1K5aeQR4j0mffQ#_= John Wilkinson(третата снимка най-отдолу, благодаря много на отзовалите се и се извинявам на тези, на които досадих  Embarassed

# 178
в графата за прибиране писах "постоянно пребиваващ в чужбина"; изрових датат на която съм дошла "завинаги" от стар паспорт; скенирайте/направете копия на каквото пращате за да има документация някаква все пак,аз на пощи,особено бг,хич нямам вяра..
*
ходих нА Коледно представление на надарените 3-6клас..ми,в бг детска градина,1ва група,е по-засукано..беше отвъд смешката,деца на по 10+ с корони еленски по главите, мятат хартийки вместо сняг и пеят в захлас за Рудолф...честно да ви кажа на моменти много се питам дали грешката не е в моя ТВ,ама то бива бива..това са деца,които проектират двигатели за НАСА (не моето),четат Чосър и смятат интеграли...

# 179
Добро Утро,

Да дам отчет: Майка ми е ходила днес до НАП и НОИ. Да, водя се застрахована, но и те не знаят защо, въпреки, че имам подадена декларация преди много години. Дамата в НАП и е казала, че по закон (това, което даде Бубка и което беше потвърдено вчера от БГ адвокат) нямат право да искат пари от лица живели повече от 6 месеца или постоянно пребиваващи в чужбина. Справка, кога е напуснало лицето може да се направи винаги и всякакви задължения отпадат. Обяснила е, че ако имам нужда от лечение в БГ, като БГ гражданин мога да си платя за две години назад и се възстановяват задравноосигурителните правата.
Според мен няма драма. Хубаво е да се подаде тази декларация, но и да не е подадена има начин да се докаже, че не дължиш пари.

Общи условия

Активация на акаунт