Математически турнири - 19

• 84 696
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
Черна Станция, Светкавица, Ирина, Stella Maria, благодаря за споделеното мнение.  Hug
Моето дете преди 1-2 години беше по-напред от другите -/смятане с двуцифрени, умножение и деление с едноцифрени/, сега като че ли се изравнява с масата, може би аз не съм се занимавала повече напоследък, разчитайки на "таланта му" и това е повлияло  newsm78
Както и да е, времето ще покаже Peace
Щом си го има детето, има си го.
Нищо не можеш да прецениш от изминалите дотук състезания. Изчакай ВМС, когато има тексови условия и ще имаш повече яснота.  Peace

Едно-две състезания не значат, че се е изравнило или че няма заложби. Но ако имаш възможност, отдели му малко повечко време, не прави моята грешка с големия да разчиташ на неговото желание. Явно се налага понякога лекичко да ги побутнеш напред (с положителна мотивация имам предвид, не с караници и насила).

# 316
А за IMC няма централни квалификации. Там се канят училища- когато е в чужбина до 4 от България. Тази година, понеже сме домакини, може и да са повече. И всяко училище си подбира отбор както реши. Квалификации на национално ниво има само за балканиади и олимпиади.

Аха, май е така. Объркани са ми тези междунадордни състезания.

А имате ли представа дали има други училища от страната, в които се е провеждало това състезание. Аз лично разбрах за него от вас, а считам че МГ-Русе има доста добър потенциал, особено нашия випуск - 6кл., а и сегашния осми, които имаха отбор спечелил 2-ро място в Хонг конг.

Няма други. И ПЧМГ дори не са били поканени, нито други математически училища от страната, да не говорим за редовни.

# 317
Без да съм наясно точно как седят нещата с азиатското състезание ми се ще да изложа моята гледна точка.
Това е платено състезание, нямащо нищо общо с национални държавни състезания. Предполагам, че може да участва всяко училище, което отдели необходимия труд да се свърже с организаторите, плати необходимата такса и има готовност да плати разходите ако някой от неговите възпитаници стигне до края.
Неколкократно срещам мнения, ама видиш ли защо СМГ и 125-то пускат тяхни деца на състезанието, а не пускат да се явяват и от други училища... Естествено, че няма да пускат чужди ученици.
И това е проблем само и единствено на училищата, които НЕ организират това състезание.
Ако съм прав... ако МГ Русе, ПЧМГ или което и да е друго училище смята, че децата, които обучава са достатъчно добре подготвени за подобен род състезания... ами да организира състезанието за учениците си.

# 318
Без да съм наясно точно как седят нещата с азиатското състезание ми се ще да изложа моята гледна точка.
Това е платено състезание, нямащо нищо общо с национални държавни състезания. Предполагам, че може да участва всяко училище, което отдели необходимия труд да се свърже с организаторите, плати необходимата такса и има готовност да плати разходите ако някой от неговите възпитаници стигне до края.
Неколкократно срещам мнения, ама видиш ли защо СМГ и 125-то пускат тяхни деца на състезанието, а не пускат да се явяват и от други училища... Естествено, че няма да пускат чужди ученици.
И това е проблем само и единствено на училищата, които НЕ организират това състезание.
Ако съм прав... ако МГ Русе, ПЧМГ или което и да е друго училище смята, че децата, които обучава са достатъчно добре подготвени за подобен род състезания... ами да организира състезанието за учениците си.

Не е точно така. ПЧМГ искаха да участват, но понеже било пробно и тн, не бяха допуснати.

# 319
Не е точно така. ПЧМГ искаха да участват, но понеже било пробно и тн, не бяха допуснати.

Всъщност, към кой са отправили искането си?
Към организаторите в Китай или към някое от българските училища, които участват...

Подобно искане по някакъв начин ми прилича на... например 18-то училище да поиска да участва в Зелено училище, организирано от 32-ро, защото не му се организира свое Simple Smile

Иначе, конкретно за ПЧМГ наистина е жалко, че децата не успяха да премерят сили. Има много будни деца там и подготовката им е прекрасна.

Последна редакция: пт, 14 дек 2012, 12:14 от kodbg

# 320
Имам получено запитане при мен, писах и на Дидевчето, но да го препредам и тук - знаете ли дали от КМС в Хасково са излезли резултатите или къде да се следят?

# 321
публикуваха и резултатите от КМС в Хасково http://www.rio19.escom.bg/start.php?RIO_NUMBER=26, в раздел ученици.

# 322
  • там някъде
Първо поздравления за хубавата тема   bouquet Много е полезна и обогатяваща. Адмирации и за страхотните резултати на децата. Отскоро чета темата и ми се иска да ви попитам за ваши лични впечатления относно подходящи сборници за подготовка за състезанията по математика за деца в 3-ти клас. Пазара е пълен с различни видове на много издателства и аз се обърках.
Благодаря предварително!
Поздрави на всички  Simple Smile

Съжалявам, че ще се самоциитирам, но ми се искаше да ми помогнете при избора на сборник. Дори, ако нямате наблюдения върху конкретен, то поне да ме насочите към читаво издателство. Много ви благодаря и се извинявам още веднъж.

# 323
Napoly, ние основно решаваме състезания от този сайт:
http://math-bg.com/,

но ето още два сборника:
http://www.hiron2000.com/bg/kniga/232-pyrva-matematieska-itanka- … lov-tanya-tonova/,
към читанката има и тетрадка, не са само задачи, а има и интересни обяснения на типови задачи.
и другия:
http://www.book.store.bg/p25947/zadachi-po-matematika-za-byrzous … ia-temnikova.html
в трети клас не стигнахме до него, но за първи и втори са добри, така че според мен си струва да се види.

# 324
  • у дома
За 3 клас препоръчвам и този - http://sbornik-1-4clas.blogspot.com/2012/02/blog-post_25.html - авторът му даже пише в тази тема  Peace

# 325
# 326

Ooo, тези ги обожаваме, много са интересни Simple Smile)) От всичките поредици, още от баткото ги събираме, а сега и малките ще им се радват.
Иначе като сборници - Математическата читанка най-много ми харесва. Задачите са описани по видове и лесно се работи.

# 327

Всъщност, към кой са отправили искането си?
Към организаторите в Китай или към някое от българските училища, които участват...

Подобно искане по някакъв начин ми прилича на... например 18-то училище да поиска да участва в Зелено училище, организирано от 32-ро, защото не му се организира свое Simple Smile

Иначе, конкретно за ПЧМГ наистина е жалко, че децата не успяха да премерят сили. Има много будни деца там и подготовката им е прекрасна.

"Въпросното   Азиатско математическо състезание се провежда пробно тази година като инициатори за него са СМГ и 125-то СОУ. По решение на колегите от тези училища състезанието е затворено само за ученици на посочените учебни заведения и  не фигурира в календара на математическите състезания за учебната 2012/2013година. Поради тази причина състезанието не е оповестено в публичното пространство официално и  на родителите и учениците от ЧНУ "Питагор" и ПЧМГ."

Ето отговора на администрацията на ПЧМГ относно състезанието. Чувството ми за справедливост се подразни най-вече от факта, че имаше деца от старото ни училище (което не е СМГ и 125-о), които бяха поканени да участват, само защото учителят им преподава и в 25-о, а самите те са чудесни дечица, но не са проявили някакви заложби или показали резултати на досегашни състезания и съответно и на това нищо не са направили. В същото време има деца от много други училища, ПЧМГ включително, които биха се представили чудесно на състезанието. Но това вече е стара история, разбира се. Дано догодина все още имаме желание да ходим по състезания, за да се явим и на това, когато вече не е "пробно'. Simple Smile))) Че като ви чета тук, явно с годините се губи този хъс, а аз толкова му се радвам.

# 328
Тук би било интересно, ако изкарат някъде резултатите по класове. В СМГ в ниската дивизия логично се явяваха деца от 5 и 6 клас, но ако в 125-то са се явявали и по-малки деца, би било интересно какво са направили на същите задачи.

Дребния се оправяше добре и 3-ти и в 4-ти клас (напр., в 4-ти беше с най-високия рейтинг в София от четирите балообразуващи състезания, спечели Националния кръг на Кенгуруто), но се съмнявам, че "четвъртокласната"му версия би имала някакъв по-сериозен шанс срещу "шестокласната" (която на това състезание е с 85 от 100 точки).

Последна редакция: пт, 14 дек 2012, 15:31 от Ant12

# 329
  • там някъде
 Hug Много ви благодаря. Записах си заглавията, лошото е, че баткото се разочарова от поредното неуспешно за него състезание и увеси нос. Не мога да го разбера - хем има огромно желание да ходи по състезанията, хем не му се сяда вкъщи да решава задачи.  newsm78 както и да е..мерси на всички отзовали се.

Общи условия

Активация на акаунт