Математически турнири - 19

• 84 836
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Това е доста добра идея. Днес си мислих за вашия разказ за Китай и за избора на шампиони или златни медалисти.
В България математиката става все по-популярна и децата все повече задобряват. Вероятно ще се променят и критериите за медали. Важното е да са ясни нещата и то за всички випуски.

Според мен, организаторите на различните видове математически състезания у нас биха си спестили доста проблеми, просто ако малко си променят терминологията. Например:

Салабашев, 6 клас: 30 деца делят 1-30 място – 60 т.; 17 деца делят 31-47 място – 57 т.; 25 деца делят 48-72 място.

СМТ, 6 клас: 3 деца делят 1-3 място – 74 т.; 1 дете на 4-то място – 70 т.; 2 деца делят 5-6 място – 69 т.

ЧХ, 6 клас: 7 деца делят 1-7 място – 140 т.; 3 деца делят 8-10 място – 136 т.; 11 деца делят 11-21 място – 133 т.

Така поставени, нещата биха изглеждали доста по-различно от „аз съм със сребърен медал, но преди мен има 30 души, а като мен още 20.”  

# 586
Това е доста добра идея. Днес си мислих за вашия разказ за Китай и за избора на шампиони или златни медалисти.
Тепърва в България математиката става все по-популярна и децата задобряват. Вероятно ще се променят и критериите за медали. Важното е да са ясни нещата и то за всички випуски.

Идеята е добра за спорт... не за детски състезания, защото ще доведе до истерия Simple Smile
Китайските състезания не са по-различни от това според мен - доколкото си спомням, на IMAS например, 80% от участниците във финалния кръг си търгват с медали.
И не е проблем като че ли да си с медал, сребърен, бронзов и място 100+
Разликата е, че там цедката е преди самото състезание и на него са от лъв нагоре, всеки заслужаващ медал.

Иначе, добрата според теб идея е написана и тук:
Аз лично не се сещам за състезание (не за деца), в което 3-ма са на първо място с еднакъв резултат и четвъртия взима сребърен медал... Simple Smile
и  беше приложена при 6-ти клас на Салабашев, но не останах с впечатление, че я приемаш за добра?

# 587
Не, имах предвид друг разказ на Ant12 за състезанието в Хонконг. Беше споделил доста интересни неща.

# 588
Цялата поука от разразилата се дискусия и добавянето на още наградени е, че на 13-ти ще има повече народ, склонен да пийне по 1-2 бири след награждаването докато децата се запознаят Simple Smile
Малките... големите сигурно се познават.

# 589
състезанието в Хонконг

В Пекин.

Всъщност, като гледам международните състезания, там предварително се обявява начина на награждаване, например първите 5% - златни, вторите 10% - сребърни, третите 15% - бронзови, четвъртите 20% - грамоти или нещо подобно. Това обаче се обявява ПРЕДВАРИТЕЛНО, а не чак след като резултатите вече са известни.

За масови състезания, в които се очаква да участват 1000+ деца, например може предварително да се обяви, че първите 0.5% ще получат златни медали, вторите 1% - сребърни, третите 1.5% - бронзови, като общо медали ще получат 3% от участниците. Ако над 3% са с максимален брой точки, всички те взимат злато, но за другите няма да има нищо.

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 23:32 от Ant12

# 590
Код, хихии, винаги си мислиш за бирите. Simple Smile

А аз си мисля как да съдействаме на организаторите със залата за награждаването. На мен са ми изключително симпатични организаторите и ми е мъчно за БАН, че са в такова положение. Ако някой ни подскаже какво трябва да се прави, можем да ползваме днешния опит и хем да им помогнем, хем и да е комфортно. Хората вероятно знаят как се правят награждавания, но всички чуваме какво им е положението и чак ми е съвестно.
Ако някой ни подскаже какво трябва да се прави, като нищо ще се задействаме.

Ant12, извинявай за грешката!

# 591
А не може ли чрез DMS да се събират пари за БАН, които да се използват за награди на децата, наемане на зали за нграждавания. Не го приемайте за подигравка, съвсем сериозно. Събират се пари за много неща така, трябва просто да се проучат нещата дали е възможно. Аз лично всеки месец бих пускала по един SMS. Наистина е тъжно това, което се случва с БАН

# 592
Не съм наясно, но и аз бих искала да помогна. Освен да пишем пак на организаторите и да питаме от каква помощ и от какво съдействие имат нужда.

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 00:01 от Danybon

# 593
Ами да ги питаме, но да искаме мнението и на останалите във форума.

# 594
Сещам се, че мъжете от оффроуд форума нонстоп се включват в някакви благородни инициативи. Защо пък не и ние сега да не ударим едно рамо на БАН?! Аз много ги харесвам. Знам, че са горди и сигурно няма да си признаят, че имат нужда от съдействие, но пък ако понаучим нещичко, може наистина да пробваме - ако трябва и до МОМН ще пишем или до когото трябва, за да стане една добра церемония и да не натежава на бюджета на учените. Все пак малко хубави неща останаха в БГ, а математиката не само се задържа на добро ниво, а и увлече толкова много деца.

Ако научим нещо от какво се нуждаят, може и да търсим съдействието и на традиционните медии, за да е по-бързо и ударно разпространението и въздействието.

Да, утре може и другите да се изкажат.

Но, разбира се, ако наистина организаторите имат нужда от нашето съдействие.

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 00:13 от Danybon

# 595
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Малко се преекспонира тая тема. Много се радвам за децата от шести клас, на математическите състезания досега е било винаги според точките класирането с изключение на ПМС и националното кенгуру. Можеше да се помисли примерно само златните медалисти да бъдат поканени на официалното награждаване, защото те са наистина първите. Истината е обаче, че от провинцията много хора няма да дойдат. Къде да мъкна детето от Шумен: представете си трябва да пътуваме през нощта и веднага след това да си тръгнем. А той на другия ден  е сутрин на училище. Няма да ви кажа какво пътуване направи до Сандански.... за този майсторски клас. Та искам да попитам по какъв друг начин можем да получим наградата си?

# 596
И ние няма да отидем на награждаването. Надявам се да пратят медалите по училищата, но и това са разходи за БАН.

# 597

Всъщност, като гледам международните състезания, там предварително се обявява начина на награждаване, например първите 5% - златни, вторите 10% - сребърни, третите 15% - бронзови, четвъртите 20% - грамоти или нещо подобно. Това обаче се обявява ПРЕДВАРИТЕЛНО, а не чак след като резултатите вече са известни.

За масови състезания, в които се очаква да участват 1000+ деца, например може предварително да се обяви, че първите 0.5% ще получат златни медали, вторите 1% - сребърни, третите 1.5% - бронзови, като общо медали ще получат 3% от участниците. Ако над 3% са с максимален брой точки, всички те взимат злато, но за другите няма да има нищо.

Добре написано, поздравления. Просто всичко трябва да е уточнено предварително, за да не остава впечатление за далавери.
Що се отнася до процента на медалистите - съгласна съм, че на местните състезания в България процентът трябва да е много по-малък, отколкото на международните. Просто, защото задачите на международните са наистина от висша трудност, а и децата са подбрани след много ситно пресяване. У нас обаче би било смешно да има 10% златни медали Twisted Evil

# 598
Само да вметна, че по отношение на Иван Салабашев за 6-ти клас за мен лично не са важни медалите сами по себе си, а мотивацията, която биха получили много деца благодарение на тях и на церемонията по награждаването. Моят тренира баскетбол, има си достатъчно медали, но и в този спорт, в който по условие няма как да има два отбора на първо, второ или трето място, решиха, че е по-добре да няма републиканско първенство за 10-годишните, замениха го с фестивали, на които не броят точките и награди получават всички деца. Естествено това не го измислиха у нас, а го възприеха от международния опит. За да запалят и мотивират подрастващите. Не разбирам защо в математиката трябва да бъде по-различно и кое е по-важно. Да мотивират много деца или да посочат трима родени математици?

# 599

.... Ще предложа утре на детето да пропуснем това награждаване и да си спестим неприятното изживяване от 300-400 деца по стълби и дворове. Друг е въпроса, че той досега го кара само на хартия и най-вероятно ще ме накара да се замъкнем за да си вземе медалчето.

Това не е позиция. Още повече като прибавим оценката ви за лагер-школата в Сандански като "математически простотии"

В изречението, подчертано с червено е истинския проблем, заради който възникна дискусията.
Както преди си изложих мнението, а виждам че и на потребителя Стойчев е същото - тези състезания са за децата и те трябва да бъдат възнаградени за своето постижение, когато са го ЗАСЛУЖИЛИ.
Аз определено се радвам, че все повече и повече деца се включват в математическите турнири. Мисля,че с това се вдига нивото на обучението по математика в нашите училища. Затова не е хубаво, когато има несправедливо огорчени.  А мненията на Черна станция за състезателната математика  ги разбирам, но за да се стигне определно ниво трябва да имаш широка фуния.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
П.С. Специално за забележката на код се редактирам да направя точния цитат, който е леко встрани от темата, но нещо съм го засегнала с неправилно тълкуване  Laughing:
Няма ли да ходи в Сандански?

Тц, отказва всякакви лагери твърдо и непоколебимо Simple Smile

По-точно ще ходи - утре заминава с нас точно в Сандански, но по линия разлагане в басейни, а не математически простотии

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 15:12 от Shumi

Общи условия

Активация на акаунт