Пазаруване от Amazon.co.uk и Amazon.de - 15

• 61 337
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
shrekie, виж какво намерих за пратките, които се освобождават без митническа декларация:

"Какво трябва да знам когато получавам пратка над 30 лева, но до левовата равностойност на 150 евро от юридическо лице, извън ЕС?

За пратки, съдържащи стоки над 30 лева, но до левовата равностойност на 150 евро, не се дължат вносни сборове, но ДДС в размер на 20% остава дължим. Основанието за освобождаване от вносни сборове е посочено в чл. 23 от Регламент (ЕО) № 1186/2009 г. на Съвета [/b]за установяване системата на Общността за митнически освобождавания (кодифицирана версия)
Не подлежат на освобождаване алкохолни продукти, парфюми и тоалетни води, тютюн и тютюневи изделия. За тях получателят дължи съответните вносни сборове, ДДС и акциз.
При необходимост пощенските служители отварят опаковките на международните пратки и предявяват за митнически контрол вложените в тях предмети,  измерват, преброяват и поставят обратно предметите в пратките.
Едновременното допускане за свободно обращение и крайна употреба на пратките, съдържащи стоки над 30 лева, но до левовата равностойност на 150 евро, се извършва в съответствие с разпоредбата на чл. 237, параграф 1А, буква б) от Регламент (ЕИО) № 2454/93 г., като пратките  се считат за декларирани  в момента, в който са представени пред митническите органи, ако са придружени от етикет СN22 и/или от декларация СN23 или СР71/СР 72.
В съответствие с разпоредбата на чл. 802, ал. 3, т.2 от ППЗМ пратките, декларирани с етикет CN22 или декларация СN23 и/или СР71/СР72 за целите на начисляването на ДДС се оформят с квитанция за внос на пощенски пратки в 3 екземпляра, без да присъства получателя (чл.802, ал. 1 от ППЗМ).
Квитанцията за внос на пощенски пратки се попълва от митническите органи в 3 екземпляра – един за митническото учреждение, в което се извършват формалностите, един за пощенската администрация и един за получателя на пратката.
Същият ред се прилага и за пратките, изпратени от трети територии, по смисъла на ЗДДС.
Обръщаме внимание, че за тези пратки не се изисква издаването на EORI номер.
При обработка на международни пратки се дава предимство на пощенските експресни куриерски пратки.

Единен административен документ - ЕАД (Митническа декларация) се подава за пратки, при които не са изпълнени условията за освобождаване от вносни сборове и ДДС или са предвидени ограничения при вноса, т.е. за пратките които:

- съдържат стоки, чиято собствена стойност e над левовата равностойност на 150 евро;
- съдържат стоки с нетърговски характер, изпратени от физическо лице от трета страна на друго физическо лице в страната над левовата равностойност на 45 евро;
- не отговарят на всички условия за предоставяне на освобождаване от заплащане на вносни сборове и ДДС;
- съдържат стоки, за които са въведени ограниченията дори когато подлежат на освобождаване от вносни сборове и/или ДДС.

За стоки, съдържащи се в пратки, изпратени от физическо на физическо лице, при изявено желание от получателя, може да бъде приложена единна ставка съгласно разпоредбите на Приложение І, част първа, раздел ІІ, точка Г от Регламент (ЕО) № 275/2008, изменящ Регламент (ЕИО) № 2658/87.  
Вносът с нетърговски характер се облага с мито с единна адвалорна ставка в размер на 2.5 % при условие, че действителната стойност на стоките, предмет на вносното мита, не превишава 700  EUR за всяка пратка.
   При деклариране на стоките към митническата декларация следва да бъдат приложени всички изискуеми документи (включително издаден EORI-номер)."

http://www.hebroscustoms.com/content/blogsection/1/9/lang,bg/

Значи, за пратка, която съдържа: алкохолни продукти, парфюми и тоалетни води, тютюн и тютюневи изделия; или е над 150 евро, или нямат етикет CN22 или декларация СN23 и/или СР71/СР72, задължително се подава митническа декларация и се изисква ЕОРИ номер.
Трябва да видиш твоята пратка дали отговаря на тези изисквания.  Peace
А ако е под 150 евро, няма парфюми вътре, има си етикетите или декларациите, които изброих, спокойно можеш да се оплачеш в Агенция митници за това, че са те накарали да вадиш ЕОРИ и да правиш митническа декларация.

# 136
За такъв спрей за първи път чувам но си струва да се опита.

Спреят е доста добър, ако имаш път до някой от моловете, прескочи до Хуманик. Обуваш обувката/ботуша, пръскаш отгоре и кожата се разширява по крака ти. Колкото повече пръскаш, повече се разширява. Аз така си оправих едни обувки, които ужасно ми стискаха. Мисля, че и на вас ще ви помогне.
Инче, на обущар да не ви скъсат ципа, като натегнат ботуша на калъп... аз бих пробвала първо със спрея, честно казано.

Ох, а нашите апрески са шипнати от американския Амазон по MAIL SERVICES INC, да видим дали няма предновогодишно да ме изсурвакат и мен на митница.  Confused
Но се надявам да не е, очакваната дата за доставка е чак след 15 дни, така че едва ли е екпресна, с куриер, а си е нормален колет по пощата. А те отиват във Враждабна, на разпределителния център за пощенски пратки, а от там - на Веслец на митница. Дори и там да ме викнат да си взема пратката, не е зле, поне няма да попълвам митн.декларация и да вадя ЕОРИ.
Само с куриер ги стоварват на аерогарата и се почва патакламата...

Последна редакция: ср, 12 дек 2012, 09:12 от Анонимен

# 137
Жасмин мерси. Съжалявам, че те заблудих, та сега и ти го мислиш.  Crazy
Пратката е едно детско яке и е далеч под 150евро. И аз го четох това, но от споделени мнения разбрах, че правилата на митницата на Веслец и тази на летището са различни.  Thinking
Амазонските пратки са на летището, а там искали ЕОРИ и митническа декларация за всички пратки над 15 евро/ 19,64$ по курс на митницата за Декември.
Така или иначе днес ще отида, да пробвам да си я взема или да извадя ЕОРИ. Съществен избор нямам.
Амазон ми отговориха на запитването с предложение да игнорирам пратката, ако UPS не са способни да я освободят без допълнителни документи (пълномощно, ЕОРИ), а те щели да ми пратят replacement. Mr. Green Чудно, ама няма смисъл ...новата пратка пак ще отиде на митница и то пак там , защото е с куриер, а не е пощенска.

# 138
Жасмин мерси. Съжалявам, че те заблудих, та сега и ти го мислиш.  Crazy
Пратката е едно детско яке и е далеч под 150евро. И аз го четох това, но от споделени мнения разбрах, че правилата на митницата на Веслец и тази на летището са различни.  Thinking
Амазонските пратки са на летището, а там искали ЕОРИ и митническа декларация за всички пратки над 15 евро/ 19,64$ по курс на митницата за Декември.
Така или иначе днес ще отида, да пробвам да си я взема или да извадя ЕОРИ. Съществен избор нямам.
Амазон ми отговориха на запитването с предложение да игнорирам пратката, ако UPS не са способни да я освободят без допълнителни документи (пълномощно, ЕОРИ), а те щели да ми пратят replacement. Mr. Green Чудно, ама няма смисъл ...новата пратка пак ще отиде на митница и то пак там , защото е с куриер, а не е пощенска.

Аз ти предлагам да си разпечатиш текста по-нагоре, или поне това:

"Едновременното допускане за свободно обращение и крайна употреба на пратките, съдържащи стоки над 30 лева, но до левовата равностойност на 150 евро, се извършва в съответствие с разпоредбата на чл. 237, параграф 1А, буква б) от Регламент (ЕИО) № 2454/93 г., като пратките  се считат за декларирани  в момента, в който са представени пред митническите органи, ако са придружени от етикет СN22 и/или от декларация СN23 или СР71/СР 72."

И да питаш на митницата защо се налага да си вадиш EORI, щом пратката ти отговаря на това изискване. Или най-добре направо тук: http://customs.bg/bg/page/16

# 139
Къде пишете  за неполучена пратка  ?

# 140
  • Варна
Къде пишете  за неполучена пратка  ?
Зависи, кой е продавача. Ако не е директно Амазон, в ордера ще имаш бутон "Свържи се с продавача"
Ако е Амазон, в Help, от дясно ще видиш бутон contact us

# 141
Искам да попитам, някой поръчвал ли е Киндъл от amazon.de?

Ако някой е поръчвал, ще може ли да ми каже дали ще ми го доставят директно до адреса или ще трябва да се ходи по митници. Смятам да поръчам 2 Киндъла от тези, които сега са по EUR 79,00. Имате ли представа колко ще ми излезе цялата поръчка?

# 142
  • Бургас

Ако някой е поръчвал, ще може ли да ми каже дали ще ми го доставят директно до адреса или ще трябва да се ходи по митници. Смятам да поръчам 2 Киндъла от тези, които сега са по EUR 79,00. Имате ли представа колко ще ми излезе цялата поръчка?

Щом пратката е от ЕС, няма да отиде на митница.  Peace

# 143
Мимита благодаря. Имаш ли представа защо ми дава, че не може до адреса ми в Младост 2?

Цитат
Kindle, 6" E Ink Display, Wi-Fi, Black cannot be shipped to the selected address.

Тази грешка е от amazon.co.uk, ето я и на немски:

Цитат
Kindle, 15 cm (6 Zoll) E Ink-Display, WLAN, Schwarz kann leider nicht an die ausgewählte Adresse versandt werden.

Адреса го въвеждам така:
Цитат
Mladost 2, block 245, entrance V, apartment 18
Sofia, Bulgaria 1799
Bulgaria

# 144
Не доставят до Бг този артикул явно  Peace
Поръчай с превозвач.

# 145
Къде мога да прочета как става и колко ще излезе?

# 146
Къде мога да прочета как става и колко ще излезе?

Ето тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=689934.0

# 147
  • Пловдив
До България доставят Kindle само от американския Амазон, което значи разправии с митница и оскъпяване.
От немския и английския Амазон Kindle се поръчва с превозвач.  Peace

# 148
Момичета, получих си четката Oral-B, но зарядното не влиза в контактите в къщи.Някой беше писал, че успява да ги вкарва донякъде, но при мен не става изобщо.Какъв стандарт е, какъв преходник да търся?

# 149

Аз поръчах 2 такива от amazon.co.uk  на адреса на превозвача Габко. Излязоха ми по около 175 лв с транспорта. А Габко вече превозват и от Германия май.

Общи условия

Активация на акаунт