пълномощно + дубликат на диплома за средно образование

• 3 922
  • 8
  •   1
Отговори
става въпрос за дипломата на мъжът ми. изведнъж, близо 30 години след завършването, се оказа, че му трябва дипломата за средно образование. тази за висше не била достатъчна (защо е друга тема). дипломата, естествено, никога не е трябвала до момента, не може да се намери. мъжът ми не е в България, може да се върне най-рано през май.  баща ми има пълномощно, което му разрешава на практика да прави всичко, включително да го представлява пред държавни институции. от гимназията обаче го размотават вече повече от 10 дни. най-напред му бяха казали, че няма начин да му издадат дубликат. след това, че евентуално може да го направят, но само ако приберат оригинала на пълномощното. след едва ли не скандал се съгласиха да приемат копие от пълномощното, но дубликат все още няма. споменаха и как трябва дубликатът да бъде подписан собственоръчно от мъжа ми преди да му се постави печат на училището.

някой има ли представа каква е процедурата всъщност? защото това, което се случва в момента, е направо абсурдно. с пълномощното баща ми може да се разпорежда с всякакво движимо и недвижимо имущество, да тегли пари от банкови сметки и каквото друго се сетите, но не и да извади дубликат на дипломата за средно образование. като че ли е някакъв изключително важен документ, който ще даде възможност на баща ми да върши тежки престъпления на воля...

може би мястото на темата не е в клюкарника, но тук четат най-много хора и се надявам по-бързо да получа някакъв отговор.

# 1
побут, че твърде бързо мина на 3та страница.

явно никой не знае каква е процедурата в такива случаи. опитах се да потърся в интернет, но или не е публикувана, или не знам как точно да я намеря.

тъй като вече са минали 10 работни дни от както молбата за дубликат е подадена, а резултат няма никакъв, искам да подам официално оплакване. дали някой ще може да ми каже къде трябва да го направя? злополучното училище е 18 СОУ в София

# 2
пълномощното трябва да е конкретно за ......еди  какво си.... /в случая- издаване на дубликат на диплом/. Peace

защо я бавят от съответното училище, нямам представа. не знам дали и след като е готов дубликатът, баща ти ще може да го вземе. може би да са склонни на компромис Hug

# 3
пълномощното трябва да е конкретно за ......еди  какво си.... /в случая- издаване на дубликат на диплом/. Peace

това сигурно ли е? когато правихме пълномощното преди 2 месеца изискването беше да е максимално общо, защото човек никога не знае какво ще изскочи. както се и случи с дубликата.
по спомени в пълномощното, освен всичко останало, имаше и подобен текст - "да го представлява пред всички държавни институции" (не е точен цитат)

# 4
       Питай мъжа си по телефона взел ли си е дипломата от университета, обикновено стоят в учебен отдел до завършване на висшето образование. Може да не се налага да чакаш дубликат.

# 5
най-напред в университета проверихме. според документите им дипломата е взета още през 96та. нито мъжът ми, нито аз имаме спомен такова нещо да се е случало, но... не е като да е невъзможно да сме забравили. както и да е, дипломата не е в къщи. прерових всичко.

# 6
е, не знам, може да са се променили нещата  newsm78

винаги са ми искали конкретно пълномощно. това с генералните  - е било отдавна.

не съм адвокат, не знам Peace

късмет  Hug

# 7
В Интернет е публикувана някаква процедура за издаване на дубликат, не знам проект ли е или утвърдена. Документът е за сваляне и не мога да пусна линк. Ако не можеш да я откриеш, можеш да питаш в Регионалния инспекторат по образованието, който отговаря за съответното училище.

ПП Пробвай да прочетеш тук.

# 8
благодаря *Serendipity*, Хърмаяни

прочетох процедурата. много е обща за съжаление. липсват конкретни срокове за приемане или отказ на молбата, както и какви документи биха били нужни в случай, че молбата не се подава лично.

ще се ходи до регионалния инспекторат за разяснение. на лични потвърдиха мнението на *Serendipity* за пълномощното, но току-виж ме изненадали с още нещо.

Последна редакция: пт, 14 дек 2012, 16:44 от крокожабъл

Общи условия

Активация на акаунт